Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 88
Здравейте майчета!
Въпросът ми, естествено е за майките, които са се върнали на работа скоро след раждането.
Ползвате ли тази отпуска?
И въпрос (със молба за отговор) към юристките: Имам ли право на този отпуск, при положение че не кърмя? Нещо не ми стана ясно - в заглавието на този член пише "хранене", но после не се споменава.   Rolling Eyes

Цитат:

Отпуск за кърмене и хранене на малко дете
 
Чл. 166. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работничката или служителката, която сама кърми детето си има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа този отпуск е 1 час дневно. След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работничката или служителката има близнаци или недоносено дете, размерът на отпуска по предходната алинея е 3 часа дневно до навършване на 8-месечна възраст на детето и по 2 часа - след навършване на 8-месечна възраст на детето, докато по преценка на здравните органи е необходимо да го кърми. В тези случаи, ако работничката или служителката работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, първоначалният размер на отпуска за кърмене на детето е 2 часа, а след 8-месечна възраст на детето - по 1 час на ден. Отпускът по тази алинея се ползува на два пъти, а със съгласието на работничката или служителката - наведнъж.

(3) Отпуск при условията и в размерите, посочени в този член, се дава и на осиновителката, и на майката на завареното дете.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Отпускът по предходните алинеи се заплаща от работодателя.

Източник:
http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=1594373121

# 1
  • Мнения: 6 147
Да, ползвах го, аз кърмех. Ползвах го до навършване на 8 месеца, защото педиатърката на Ирина е на мнение, че след 8 месец детето няма нужда от кърмене.

Отпускът може да се ползва не само за кърмене, както е видно от заглавието на текста, но и за хранене с адаптирано мляко. Аргумент в тади насока се съдържа в разпоредбата на ал. ІІІ - този отпуск може да се ползва и от осиновителки. В тази насока има тълкувания и от по-авторителни от мен юристи Wink .

За ползването на отпуска ти е нужна молба до работодателя, в която да посочиш начина на ползване на отпуска - наведнъж или два часа поотделно, както и за кои чавоте от работното време. Работодателя ти има вероятно копие от акта за раждане на детето (заради 50% от майчинството), но ако ти го поиска - даи му друго копие, с оглед удостоверяване възрастта на детето.

(м/у другото, моя административен ръководител ми каза, че няма нужда да пиша молби - просто си ползвах двата часа в края на работния ден).

# 2
  • София
  • Мнения: 88
Благодаря ти за отговора sladka hapka! Simple Smile

Няма ли други компетентни майчета?! Чакам отговорите ви  Praynig  Praynig  Praynig !

# 3
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
Една забележка, която майките-юристки да пояснят - и друг път съм питала - ако педиатърът на детето е сговорчив, може би ще издаде бележка, че кърменето е нужно на детето и след 8 месечна възраст, т.е. майката да може да ползва 1 час за кърмене и след тази възраст.

# 4
  • Plovdiv
  • Мнения: 612
Аз също съм го ползвала и продължавам да го ползвам, бебока скоро ще навърши 9 месеца. Ползвам го за кърмене, но съм чувала и за майки, които го ползват за хранене с адаптирано мляко. Мисля, че всичко зависи от ръководството на самата фирма, на мен ми обясниха, че просто ми слагат молбата към досието, и това нищо не промуня, в смисъл заплащане или работата която трябва да бъде свършена. Просто ти трябва да си организираш деня по най-удобния за теб начин

# 5
  • Мнения: 6 147
Цитат на: boo
Една забележка, която майките-юристки да пояснят - и друг път съм питала - ако педиатърът на детето е сговорчив, може би ще издаде бележка, че кърменето е нужно на детето и след 8 месечна възраст, т.е. майката да може да ползва 1 час за кърмене и след тази възраст.

айде аз като майка -юристка (юнашка) да поясня!
да, така е. Но не винаги педито е съгласно на това. Моето не беше.
и да, отпускът може да се ползва за хранене с адаптирано/кисело/каквото искаш мляко до 8 месечна възраст на детето. Допълнителният отпуск по чл. 166 ал. І от КТ, който е в размер на 1 час дневно след навършване на 8 месечна възраст на детето се ползва САМО при наличието на следните условия:
-майката да кърми
-да е налице докумен от компетентен здравен орган, удостоверяващ необходимост от това (което вече е въпрос на субективна преценка)

и това е условие извън закона
-майката да може да си го позволи. На този етап работодателите почват да се изнервят от неефективното според тях присъствие на майката. Моят например ме търпя докато си тръгвах в 15 ч., но миналата седмица доста се изнерви, когато му отказар тридневна командировка извън града (друга привилегия на майките с малки деца) и сега ела да ме видиш  Mr. Green

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт