Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 март 2008, 10:42 ч.

солен кекс

  • 7 584
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 309
Аз правя понякога за закуска, но само със сирене, маслини и кашкавал.

# 16
Значи аз нещо не съм много наред, обаче Xenia, на мене твоя кекс ми харесва на вид и даже ми изглежда вкусен.
Аз пък обичам солен кекс, но не мога да го изпека явно, защото все сурошав ми става.
Обаче ще пробвам тази рецепта.
Вместо кренвирши слагам някакво пушено месо.

# 17
  • Варна
  • Мнения: 472
Момичета рецептата е страхотна.

# 18
Абе Xenia си я бива в готвенето,публикувала е доста рецепти тук.Ама е мнооого заядлива.

# 19
  • Мнения: 10 521
Момичета, в рецептата няма никаква мазнина. Без мазнина ли го правихте? И наистина ли сложихте 500 гр брашно, на мен и две чаши /от по 250 мл/ се оказаха много....... newsm78 Сега се пече, ще видим дали ще стане за ядене..........Много гъсто се получи тестото, за разлика от други рецепти по които съм правила.

# 20
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Значи ако не ти харесва дадена рецепта не трябва да пишеш, така ли newsm78?
Не съм правила този кекс, защото и аз не обичам солен кекс. Черпили са ме на гости, но ми е доста безвкусен. Това го пиша не за да обидя някой, а за да изкажа мнение, че е добре да има и такива коментари като на Xenia, защото много пъти съм се подвеждала по 8-10 страници хвалебствия и накрая само изгубено време и продукти на боклука. Същото и като с коментарите за филмите.

Пак казвам, не ме разбирайте погрешно, няма нищо лошо някой да каже, че не му е допаднала дадена рецепта. Не говоря конкретно за тази рецепта, а по принцип.

Благодаря на авторката, че си е направила труда да сподели тази рецепта Peace.

# 21
  • Мнения: 10 521
Нищо лошо човек да си напише мнението, въпреки че понякога не рецептата е виновна.......Пък и на вкус и цвет, товарищей нет. При мен се получи доста гъсто тесто, опече се, но не бухна колкото очаквах, вкусът не е лош, освен кремвиршите, кашкавала и маслините сложих чер пипер, кимион и чубрица. Става за бърза закуска, но ще го опитам още веднъж с по-рядко тесто. Мисля, че има нещо сгрешено в количеството брашно или пък пропусната мазнина, а може би и да няма.

Ме4тателка , напиши, моля те, и твоята рецепта, за която казваш, че става и за пред гости.

# 22
  • София
  • Мнения: 2 211
Не съм го правила кексът, но наистина ми се струва, че 50 млл. олио няма да са му излишни. Мисля, че количеството брашно трябва да е 400 гр - 2 в.ч. и да се изпече в по - широк и разлат съд.

Последна редакция: сб, 05 апр 2008, 18:36 от tety

# 23
  • морето и сините вълни :)
  • Мнения: 1 363
аз на тов аму казвам ТУТМАНИК
 рецептата е почти същата  само че с точчно определени количества и ни грам повече
4 яйца
кофичка кисело мляко
1/2 или  цяла чаена  лъжичка  сода
5 лъжици олио
14 лъжици брашно
и натрошено сирене
слагала съм и кашкавал понякога
а със саламче или шунка или нещо такова пак ще стане
аз редовно го правя за закуска защото е много бързо

# 24
  • Монтана
  • Мнения: 679
Браво за темичката!  Hug  Много обичам солени кексове, но досега съм правила само сладки. Ще си открадна някои идейки от вас за по-нататък, че сега съм на диета  Mr. Green  По-нататък може и аз да добавя някоя рецепта.  Wink

# 25
  • Мнения: 3 054
Привет момичета  Laughing.
Виждам че сте го правили и на едни е харесал на други не. Аз не съм влизала от тогава не бях тук, та да си кажа. Това нещо го спретнах за закуска на мойте злояди деца и те много го харесаха. Найстина тестото беше малко гъсто ,може да се намали брашното на 2ч. ч. Правя е и един само със сирене и става много хубав ,но те не са му фенове и на основата на другия импровизирах . Получи се добре и затова споделих рецептата.

# 26
  • Варна
  • Мнения: 1 575
Правя кекса по същата рецепта, но с 1 чаена чаша олио и 2-3 чаени ччаши брашно и става супер.

# 27
  • Монтана
  • Мнения: 679
Здравейте!

Аз наскоро правих солен кекс и стана вкусен. Поне на мен ми хареса. Всъщност... беше по-скоро сладко-солен. Не съм правила по вашите рецепти, а по своя, каквато ползвам за сладък кекс, само че намалих захарта, махнах какаото и сложих сирене. Сиренето не съм го мерила точно колко е. Около 200-300 грама някъде. Брашното също не го меря.

Сладко-солен кекс

4 яйца
1 чаша олио
1/2 чаша захар /за сладък кекс слагам 1 - 1,5 чаша/
1 чаша кисело мляко
3-4 чаши брашно /не ги меря, слагам на око до средно-гъсто тесто/
около 250 гр. сирене или повече - колкото обичате
1 ванилия
1/2 ч. л. сода, може и повече да сложите ако прецените
настъргана лимонова кора - по желание

/За сладък кекс слагам 1-2 лъж. какао в половината смес, като първата половина съм изсипала вече във формата, а кафявата добавям после и разбърквам тук-там, да се получат шарки. Може също да се сложат нарязани орехи или стафиди./

Разбивам яйцата с тел. Добавям последователно захарта, олиото, киселото мляко. Може да се сложи на котлона за малко на слаб огън да се разтвори по-бързо захарта /не е задължително/, но като се бърка непрекъснато и е проверява топлината на сместа. Като се загрее съвсем леко, се сваля от котлона. След това се слага брашното, содата, ванилията и накрая натрошеното сирене. Може да сложите и настъргана лимонова кора. Изсипва се в предварително намазнена форма (аз ползвах този път чашки за крем-карамел - 12 бр.) и поръсена леко с брашно /да не залепне/. Оставя се да престои 30-тина минути или повече /час, час и нещо/ във формата и после се слага в предварително загрята фурна и се пече като първите 20 мин. не се отваря, за да не спадне.


Градуси не мога да посоча, защото ползвам една дърта печка Раховец, която пече както си иска  Joy , но температурата е не прекалено висока - да речем умерена. Аз процедирам така - отначало пека на 4 (5-10 мин), взависимост от загряването, после намалям на 3 10-тина минути, после на 2 ако е необходимо... Абе... дълга и широка. При вас с по-нормалните фурни ще е както си правте другите кексове.  Grinning  

И така. Когато преценя, че кексът се е поопекъл, боцкам с клечка за зъби да видя дали вади тесто, ако се е опекъл - изваждам го от фурната и го оставям да изстине във формата. После го вадя от формата, обръщам и ако е сладък - ръся с пудра захар, ако е солен - оставям го така.

Ами това е. Сладкото и соленото се неутрализират и се получава доста приятен вкус. На мен кексчето ми хареса, дано хареса и на вас.  Heart Eyes   

*Взависимост от големината на формата може да намалите продуктите. Това са пропорции за 12 чашки за крем-карамел /или мъфини/ или голяма дълбока форма за кекс с чашка в средата, която се вади (старата форма на майка ми Simple Smile). За моята форма, която е със стандартни размери, ползвам 3/4 от посочените количества, а именно:

3 яйца
3/4 чаша олио
по-малко от 1/2 чаша захар /за сладък кекс слагам 1 чаша/
3/4 чаша кисело мляко
към 3 чаши брашно /не ги меря, слагам на око до средно-гъсто тесто/
около 200 гр. сирене или повече - колкото обичате
1 ванилия
1/2 ч. л. сода, може и повече да сложите ако прецените
настъргана лимонова кора - по желание

Последна редакция: нд, 26 апр 2009, 18:33 от dixi

# 28
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Защо някои очакват соленият кекс да бухне, да превтаса и да изпълни тавата  Grinning Това няма как да стане  Simple Smile  Той винаги остава леко глетав, тежък, мокър и мазен.  Peace

Моята рецепта е:

3 яйца
1ч.ч. натрошено сирене
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
3/4 ч.ч мазнина (олио, масло, маргарин)
1 ч.ч. кисело мляко
1 бакпулвер
2 и 1/2 ч.ч. брашно

Яйцата се разбиват с мазнината. Прибавят се сиренето и киселото мляко с бакпулвера. След това брашното и кашкавалът. Сместта се изсипва в намазана и набрашнена тава или форма. Пече се на 200градуса (180 за обикновена фурна).

# 29
  • Монтана
  • Мнения: 679
Блонди, при мен не стана мокър и мазен кексът. newsm78  Аз го правя вече два пъти, и двата пъти стана съвсем нормален и си бухна както трябва. Може би защото има и захар вътре. Става въпрос за моя кекс в горната рецепта.  Това е единственият вид солен кекс, който съм правила досега и се получи, още повече, че печката ми е ужас. Mr. Green  Не знам за другите... Ще пробвам по-нататък някоя от вашите рецепти и ще видим какво ще стане.  Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт