Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Супите

  • 16 май 2004, 16:36 ч.
  • Преглеждания  11 958  Мнения  17  Онлайн  1
Отговори
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
Нали ме знаете, как си седя у дома и съм вече много бременна.
Почти нищо не правя /като изключим Нета, плуването и разходките/, а само готвя Вашите рецепти. Laughing И после Ви пиша какво е станало.  Wink

Предлагам да си направим една тема СУПИ. Тук стана мнооооооого топло и вече нищо не ми се приготвя на фурна. Супичките ни действат най- добре.

Има ли идеи за СУПИ, без значение с какво са?

Реклама
# 1
  • Мнения: 1 533
Ето как правя




Супа от тиквички

2-3 тиквички
няколко стръка зелен лук
няколко стръка пресен чесън
копър, сол на вкус
4-5 ч.л. ориз

Сварявам ситно нарязаните тиквички, лук и чесън с малко мазнина /зехтин/. Като омекнат добре прибавям ориза за около 10тина минути. Изключвам котлона и прибавям копъра.

Може да се застрои с жълтък и няколко лъжици кисело мляко. През лятото не я застройвам, а като сервирам, всеки си слага кисело мляко, аз лично си слагам много. Много е вкусна и студена.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 4 282
Гаспачо
(Испанска студена супа от домати и краставици)
1 глава червен лук
3 домата
1/2 средно голяма краставица
1/2 зелена пиперка (без семките)
1/2 червена пиперка (без семките)
1 скилидка чесън(счукан)
850 мл доматен сок
1/2 ч.л. захар
сол,черен пипер на вкус
1/4 ч. зехтин
1/4 ч. винен оцет
чеснови крутони (или по ваш вкус)

Нарежете на зеленчуците на ситно,прибавете подправките,разбъркайте добре.Изстудете супата в хладилника.Сервира се с чесновите крутони.


Крем супа от пиле

60 гр.масло
1/3 ч. брашно
2 ч. пилешки бульон
1 ч. прясно мляко
1 бяло пилешко филе(нарязано на ситно)
1 ч.сметана
1 стрък целина(ситно нарязан)
1/3 ч нарязан пресен магданоз
сол

Стопете маслото в голям тиган и прибавете брашното.Бъркайте докато придобие златист цвят.Постепенно добавете бульона,разбърквайте непрекъснато,докато се получи гладка смес.Бъркаите на умерен огън,докато сместа кипне и се сгъсти.Прибавете млякото,пилето,сметаната и целината.Варете на тих огън докато пилето омекне.Подправете със сол на вкус.Поднесете супата поръсена с магданоз.


Доматена супа

1 кг домати
1 с.л. зехтин или олио
1 глава лук (нарязан)
2 скилидки чесън (счукан)
1 с.л. доматено пюре
4 ч. пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. захар

Обелете доматите и ги нарежете.Загрейте зехтина и прибавете лука и чесъна.Запържете докато лука омекне.Прибавете доматитеи доматеното пюре и оставете да покъкри под капак 10 минути.Прибавете бульона ,солта,черния пипер и захарта.Оставете да се вари супата на тих огън още 5 минути.Супата трябва да изстине преди да я пасирате до гладка консистенция.
Ако обичате сметана,може да добавите 1/2 ч. сметана и загрейте супата леко,без да я кипвате.

Пояснение: 1 чаша = 250 мл.,а 1 с.л. = 20 мл.

Това са ми едни от любимите супи,дано ви харесат.
Добър апетит  Wink

# 3
  • София
  • Мнения: 230
Obicham supite!
2 moi ljubimi supi

Morkovena

Morkovi (ok kg) i edna glava luk se svarqvat i se pasirat, podpravq se s indiisko orehche, koriandur, sol i se podnasq sus smetana. Az zaedno s morkovite slagam i 1-2 kartofa. Mnogo lesna i mnogo vkusna supa - pone na men Simple Smile Moje purvo da se zapurjat morkovite i luka...

Kartofena krem-supa s chushki

kartofite se svarqvat i se pasirat. V tigan se zapurjvat luk i chushki (az predpochitam cherveni beleni, no principno nqma znachenie), sushto narqzani na lentichki. Kogato se zapurjat se pribavqt kum kartofite. Podpravq se s cheren piper i sol i se podnasq sus smetana i/ili krutoni. Moje da se zapurjat i kremvirshi zaedno s luka i chushkite - za tezi, koito obichat po-blajno.

Az po princip gotvq po recepti i gledam da sum striktna pri spazvaneto im - po tozi nachin neshtata, koito gotvq imat razlichen pocherk i sa po-rznoobrazni. Ta nadqvam se, che pravilno sum predala tezi 2 recepti...

# 4
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
ЕКОЛОГИЧНА СПАНАЧЕНА СУПА

Необходими продукти:

1. 1 глава стар /3 стръка пресен/ лук;
2. 4-5 супени лъжици олио;
3. 2 моркова;
4. 2 супени лъжици брашно;
5. 1,5-2 литра вода;
6. 1 чаена лъжичка сол;
7. 1/2 кг. спанак /лапад/;
8. 1 чаена чаша овесени ядки;
9. 1/2 връзка магданоз;
10. 1 супена лъжица майонеза;
11. 1/2 кофичка кисело мляко;
12. 3 супени лъжици орехи /ситно смлени/;
13. 1/2 чаена лъжичка черен пипер.


Начин на приготвяне:
НА СУПАТА: В тенджара задушавам морковите и лука, като прибавям малко вода, за да не се пържат. След като продуктите са задушени добре се прибавя брашното и се налива водата и солта на вкус. След като заври се слага спанака да ври около 10 минути. Прибавят се и овесените ядки и се оставя още 15 минути. Оставя се да изтине и се нарязва магданоза.

НА СОСА: Към супата приготвям и сос. Майонезата и киселото мляко се разбиват добре и към тях се прибавя сол на вкус, както и ситно смлените орехи и черен пипер.

# 5
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
Цитат на: _kalina_k
Ето как правя
Супа от тиквички

2-3 тиквички
няколко стръка зелен лук
няколко стръка пресен чесън
копър, сол на вкус
4-5 ч.л. ориз

Сварявам ситно нарязаните тиквички, лук и чесън с малко мазнина /зехтин/. Като омекнат добре прибавям ориза за около 10тина минути. Изключвам котлона и прибавям копъра.

Може да се застрои с жълтък и няколко лъжици кисело мляко. През лятото не я застройвам, а като сервирам, всеки си слага кисело мляко, аз лично си слагам много. Много е вкусна и студена.


Пробвах я.  Wink
Стана много сполучлива.   Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap
Лека и приятна е.  Laughing  Laughing  Laughing
Бързо се готви.

 Wink Не съм я застройвала.

# 6
  • София
  • Мнения: 2 193
Бърза зеленчукова супа

1 глава лук
1 червена чушка /ако няма може и зелена Wink /
1 картоф
1 морков
карфиол
целина /корен и листа/
червен домат /може и зелен Wink /
магданоз
сол
олио

Зеленчуците се нарязват на ситно и се заливат с вода /без доматите/, добавят се солта и олиото и се поставят да врат на слаб огън. Малко преди края на варенето се прибавят доматите. Като стане готова се поръсва с магданоз.
Лесна е за приготвяне и много вкусна Simple Smile

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Преди години си изрязох от един вестник рецепта за супа която ме впечетли. Не си спомпям вече точната рецепта на тази супа, понеже обичам да импровизирам, а не винаги имах всичките продукти. Та с времето се получи следната лесна супа, понеже не се прави застройка и не се запържва нищо. Определено е вкусна и ще ти хареса, пробвай!
Може и ти да импровизираш  Wink .........та......

Продукти:
Грах
Моркови
Царевица
1бр. картоф /средно голам/
Броколи /по желание/
100-200гр кашкавал
100гр телешки салам/кремвирш
1-2бр телешки бульон
1 червен домат /може и от буркат или дом.сок/
1гл. червен лук
1гл. чесън /задължително/-)
ориз или фиде /а може и двете/
черен пипер, сол, олио

Забележка: може и без салам/кремвирш, тогава сложи зеленчуков бульон /на кубчета/ или гъбен.
Или кайма - на малки късчета, дори не ги правя на топчета и не ги овалвам в брашно.
А ориз или фиде, ако не искаш да е много рядка супата.
Тогава ще сложиш повече от зеленцучите.

Начин на приготвяне:
 Arrow Пълниш тенджерата с вода почити до горе, слагаш олио и чакаш да заври. Когато заври водата слагаш всичките зеленчуци на куп -  грах, моркови на кубчета, царевица, лук /на ситно/ , чесън/скилидката на 1/2 /, картоф на кубчета, броколи, домата.
 Arrow След това ориза или фидето /или и двете/. Когато заври отново, слагаш салама или кремвирша /нарязан на кубчета/.
 Arrow Накрая натрошаваш бульоните, сол и черен пипер на вкус /малко, че бульоните са солени/.
Когато всичко това се е сварило дърпаш тенджерата от котлона. Изчакваш супата да изстине и настъргваш кашкавала на ренде.

Добър апетит

# 8
Rolling Eyes  Cry  Embarassed  Shocked  Sad  Imp  Close  Wink  Neutral Face  Arrow  Bulb  Rolling Eyes  Grinning  Shocked  Close  Laughing  Rolling Eyes  Wink  Sign Exclamation

# 9
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
Цитат на: M&M
Obicham supite!
2 moi ljubimi supi

Morkovena

Morkovi (ok kg) se svarqvat i se pasirat, podpravq se s indiisko orehche, sol i se podnasq sus smetana. Az zaedno s morkovite slagam i 1-2 kartofa. Mnogo lesna i mnogo vkusna supa - pone na men Simple Smile

...

Направих я морковената супа. До сега по лесна супа не съм правила. Laughing  Много вкусна и хранителна.
Браво.  Hands Clap

# 10
  • Бургас
  • Мнения: 249
Ето и едно мое предложение:
 [Пилешка супа с тиквички]
Сваряваме пилешкото месо (бялото месо или бутче) с 1 гл. лук, 1 морков, 1 бульонче, босилек, чер.пипер, риган, кервиз, джоджен. Отделно запържваме в малко масло 1 гл. лук,1 нарязан на кубчета морков, 1 настъргана тиквичка, 1к.ч.ориз.Прибавяме нарязаното на кубчета сварено пилешко.Запържваме и наливаме прецедения пилешки бульон.Сервираме супата като във всяка порция слагаме 1 л кис. мляко и 1л. майонеза.Подправяме с чер.пипер и лим. сок.[/b]

# 11
  • Мнения: 4 364
Телешко варено

(Ловчанско)

Продукти: джолан (или гърди) 700 г, кромид лук 50 г (1 глава), моркови 100 г (2 бр.), целина 50 г (1/2 глава), магданозови корени 1-2 бр., картофи 100 г (2 бр.), домати (1-2),суха или прясна червена чушка, магданоз, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Джоланът се залива се със студена вода и се слага на силен огън, докато кипне. Обира се пяната и се прибавя сол. Вари се на тих огън, като в бульона се прибавят морковите, целината и магданоза, чушката нарязана на парченца,  и лукът, нарязан на ситно. Когато поомекне месото, се слагат картофите, нарязани на едри парчета, а след 15-20 минути се прибавят доматите, нарязани на едро.

При поднасянето във всяка чиния се поръсва ситно нарязан магданоз.

Не се застройва.


Много лесна, много бърза и много вкусна агнешка чорбичка

1 агнешка главичка
1 каф.ч. ориз
сол, черен пипер, магданоз, джоджен

Главичката се сварява много добре в подсолена вода. Изважда се месото, езика и мозъка се наряват на малки парченца. Добавя се ориза, малко черен пипер и джоджен. Вари още 10 м.(след като заври). Преди сервиране се поръсва с пресен магданоз.
Супата е страшно вкусна

# 12
  • Monaco di Baviera
  • Мнения: 545
Цитат на: _kalina_k
Ето как правя




Супа от тиквички

2-3 тиквички
няколко стръка зелен лук
няколко стръка пресен чесън
копър, сол на вкус
4-5 ч.л. ориз

....


Strahotna e! Ve4e ja pravja njakolko puti !!!
 Hands Clap   Hands Clap

# 13
  • Мнения: 1 533
Току що направих страхотна супичка:

Доматена супа с бамя

1 кг. домати
200-300гр. бамя /може и замразена/
1 глава лук
3-4с.л олио/зехтин
1 каф. чашка кус-кус
1 ч.л. чубрица
сол на вкус

Приготвяне

Нарязаният на ситно лук, се задушава в мазнината с малко вода. Прибавят се настърганите домати, без люспи и нарязаната на колелца бамя. Доливат се 6-7 чаши гореща подсолена вода. След като поври 10тина минути, се прибавя кус-куса. Аз сложих с формата на буквички, стана много интересно Wink Добавя се стритата чубрица. Като се свари и кус-куса, супата е готова.

# 14
  • София
  • Мнения: 148
За който обича риба, ето една

РИБЕНА ЧОРБА

1 риба (скумрия например)
подправки: 1 дафинов лист, 1ч.л. девисил, целина, 5-6 зърна черен пипер
1 с.л. оцет или лимонов сок
1 глава лук
1 морков
3-4-5 картофа
2-3 домата
1-2 с.л. брашно
2/3 каф. чашка мазнина
магданоз
сол
може и зеленчуков бульон

Рибата се сварява около 20мин. заедно със сол, подправките и оцета, след което рибния бульон се прецежда и в него се слагат да се варят лука, моркова (нарязани на ситно) и картофите - на кубчета. През това време можете да изчистите рибата от кости (много "сръткава" работа!) и да си забъркате брашното с мазнината. Като омекнат зеленчуците се слагат и доматите,  изчистената риба, брашното с мазнината и бульона и се вари още 15-тина минути. След сваляне от огъня се прибавя нарязан на ситно магданоз, а при сервиране и черен пипер по желание.

Мерките може и да не са съвсем точни, защото я правя на око, така че слагайте на вкус.
Моите деца много я харесват! Приятно готвене!

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт