Лесен шоколадов фъдж
(източник: Joy of Baking)
150 гр. печени и обелени лешници, нарязани на едро (може и орехи) – аз даже цели ги сложих, не пречат при рязането после
396 гр. подсладено кондензирано мляко – тук се продава само Dutch Lady, опаковката е от 397 гр., така че за 1 грам хич не му придирях
452 гр. натурален шоколад на парчета (тези безумни грамове се получават заради паундите, но мисля, че и 450 гр. да се сложат за по-лесно, няма да е фатално)
28 гр. (2 с.л.) безсолно масло
2 ч.л. есенция ванилия
Покрийте дъното и стените на форма 20х20х5 см. с алуминиево фолио. Смесете кондензираното мляко, шоколада и маслото в огнеупорен съд и поставете над съд с кипяща вода. Разтопете така шоколадовата смес като бъркате често, за да не загрее сместа твърде много, защото така може фъджът да стане зърнест. Бъркайте докато се получи гладка маса (доста гъста). Махнете от огъня и прибавете ванилията и ядките. Изсипете сместа в приготвената форма и изравнете с шпатула. Изчакайте да изстине на стайна температура и извадете от формата като повдигнете краищата на алуминиевото фолио. Нарежете на парчета с остър нож и съхранявайте в хладилник няколко дни или във фризер няколко месеца. Оставете да се размрази за час-два преди употреба.
При мен какво се получи: въобще не бях обърнала внимание на размера на формата в рецептата (аз и нямам толкова малка) и съответно ми се получи много тънък слой, а не както на снимката в сайта, така че когато изстина и се втвърди, го навих на руло с повдигане на фолиото. Оставих го час-два в хладилника, след което го нарязах на филийки и го замразих в кутия.
Докато го правех по едно време си помислих дали не си губя времето и продуктите, защото в крайна сметка натурален шоколад + мляко + ядки какво дава? Млечен шоколад с лешници. Но в крайна сметка резултатът беше интересен – има много приятна, леко дъвчаща консистенция, предполагам заради кондензираното мляко, и не съжалявам, че го направих.