Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 167
Искам да се оплача от посещението при педиатърката ни. Извинявам се, ако не му е мястото в този форум и моля, ако модераторите преценят да изтрият или преместят темата.

Как педиатрите пречат на кърменето? С некомпетентност.
Днес бяхме на консултация. Оказа се, че малкия е наддал 550г за 3 седмици, при което педиатърката без да се замисли каза "Малко е. Ще трябва да дохранвате." Аз питам защо е малко, колко трябва да наддава. 120 min-200г средно за седмица. Е питам аз 3х120=360г, 3х200=600г, какво му е малкото, слон ли да става. Като и направих сметката ми вика "А да май ще влезите в таблиците". Е как няма да влезем 54см-4550г, даже сме малко отгоре.  
После пък: "Станахте на 3 месеца, трябва да почвате плодови пюренца, после зеленчукови.... ", с тон който казва, че трябва да съм щастлива, че ще яде пюрета и ще заместваме кърменията. Опитвам да протестирам, а тя ми казва, че една майка от малцинствата също си мислела, че то до 1г е само на кърма, ама не било така.  Обеснявам аз, че съм чела че според най-новите изследвания до 6 месеца  се дава само кърма. И тя имала такава информация, ама това било за Америка, в България по друга схема било. На моя въпрос защо трябва да избера българската схема, с какво е по-добра ми отговори "Ами така е тук." Аз все пак се смятам за интелигентен човек, как да вярвам на такъв "аргумент".  И друго "Те и вида не препоръчват да се пие". Ами да мисля си аз, а ти ме караше да го будя 30 мин след хранене да му давам вода, която не обича. Добре, че тогава се усъмних в това и проверих, дали трябва да се дава вода на бебете, ако не я искат и така разбрах и за късното захранване. Иначе и аз щях да го мъча със сокчета.
Иначе е учтива, мила, само дето е консервативна в бързо развиваща се наука като медицината.
Този път поне го преслуша по внимателно.
Много дълго стана, но поне не ми е толкова гадно.

# 1
 • Мнения: 1 771
При нас първия 1 месец качихме 1,950кг и на консултация лекарката каза захранване сокчете. Казах добре и до там. В къщи никакви сокчета, никакви води. Само чай за коликите, ако иска му давам.

# 2
 • Мнения: 7 556
Цитат на: Maria_Dr
Искам да се оплача от посещението при педиатърката ни. Извинявам се, ако не му е мястото в този форум и моля, ако модераторите преценят да изтрият или преместят темата.

Как педиатрите пречат на кърменето? С некомпетентност.

Обявете бойкот на каквото и да е било захранване до 5.5-6 месечна възраст. Ако желаете спокойно можете да кърмите до която възраст на детето желаете, стига да добавите едно-две хранения с твърда храна след навършване 5.5-6 месечна възраст и да следите за постепенното обогатяване и разнообразяване на храната, давана в тези хранения ( нищо по-просто от това). Съобразявайте кърменето с разумните критерий за месечно наддаване на тегло на бебчо, и се пазете от крайности и борби за всяко грамче в повече или в по-малко.
Не давайте вода,чайове, отвари (овесени Imp ), кисели, попари ( на 5 месечна възраст) и други подобни алхимии, наследени в БГ педиатрия от изсъхнали руски мозъци в средата на 50-те години.
Препоръките на ААП са мъдри и разумни-не виждам с какво кърменето би пречило по какъвто и да е било начин или не би осигурявало необходимото до 6 месечна възраст. Точно обратното. Но както за всички неща и тук е нужен балансиран подход и умеренност, както и избягване на крайностите. Добавяйки твърди хранения след 6 месец обогатяваме кърменето, а не го конкурираме.

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Цитат на: Birdie
Добавяйки твърди хранения след 6 месец обогатяваме кърменето, а не го конкурираме.

Ей това много ми хареса!!!

Maria_Dr, почти всички са такива, не е само твоята, за съжаление.
Гадно, но факт...и да ги плюем и да ги говорим - файда никаква Imp
Докато не се вземат по-глобални мерки и не им се променят системите на обучение и квалификация, няма да се оправят нещата Imp

# 4
 • Мнения: 3 161
То и друг път сме го дискутирали това, ама е добре да се напомня!  Wink Много от нашите педиатри още са години назад от световната практика. Добре, че си си научила урока и си си направила сметките!  Simple Smile Успешно продължително кърмене!

# 5
 • София
 • Мнения: 1 120
На мен при последната консултация (която си беше втора де Wink ) ми изчетоха конско защо трябва да давам вода. Ползите бяха изброени така: водата извежда токсините от организма (въпрос първи - какви токсини при бебе?!, въпрос втори - и да ги има, кърмата не ги ли извежда?); трябва да е със захар задължително, защото тя укрепва нервната система!
Ми нямам медицинско образование, обаче ми става смешно при такива разсъждения... Ако някой е съгласен с лекарката, нека ми обяснси, моля, каква е логиката!

# 6
 • Мнения: 249
И ние бяхме така!
на консултацията на 20-ия ден  Arrow "Започвай да да ваш сокчета!"...ама как така сокчета, толкова е малка? На първото дете дадох сокче след 3-ия месец ( въпреки, че сега разбирам че и това не е било правилно, но все пак по-добре е отколкото след 20-ия ден Confused )...и разбира се нищо не й дадох...
...И така на всяка консултация досега Arrow  "Ама защо нищо не й давате? Бебетата на нейната възраст вече ядат пюрета, каши , всичко? А вие ..."  Arrow  и така с укорителен тон...
...Но на мен не ми пука blahblah  blahblah  blahblah

# 7
 • Мнения: 7 556
Цитат на: Ani111
На мен при последната консултация (която си беше втора де Wink ) ми изчетоха конско защо трябва да давам вода. Ползите бяха изброени така: водата извежда токсините от организма (въпрос първи - какви токсини при бебе?!, въпрос втори - и да ги има, кърмата не ги ли извежда?); трябва да е със захар задължително, защото тя укрепва нервната система!
Ми нямам медицинско образование, обаче ми става смешно при такива разсъждения... Ако някой е съгласен с лекарката, нека ми обяснси, моля, каква е логиката!

Не е необходимо да давате никакви течности, освен кърмата (или адаптираното мляко). Те съдържат вода, която ако детето приема нужните количества, му е напълно достатъчна.
За никакви "тоскини" не може и да става въпрос.
Захар, под каквато и да е била форма, не е прието да се дава до навършване възрастта за захранване (когато просто е допустима в храните които ще давате). Освен, че предразполага към наднормено тегло (повече ненужни калорий), тя увеличава и апетита след поемането и, и така детето консумира повече мляко от необходимото му.
Обявете бойкот на каквито и да са били "захранвания" до 5.5-6 месечна възраст. Просто кърмете ( или адаптирано мляко според случая) и се радвайте на детето си. Всяко нещо-с времето си-подходящото време.

# 8
 • Мнения: 6 147
Малко встрани от темата: Голямото ми дете е на 10 години - гледан е по тази препоръчвана схема. Малката - на 1, но "алтернативната". Е, ами няма място за сравнение. Като тръгнем някъде, за нея нося дрехите, памперсите и едно кремче за дупе. Плюс (отскоро) няколко готови бурканчета. Няма шишета, няма съдове с преварена вода, ама как да си осигуря чисти съдове, ама как да направя пюрето, ами сока #Puppy dog Били сме на зимна и лятна почивка с нея - никакви проблеми. А като си спомня как ми се вземаше акъла докато измиех всички съдове на баткото, който накрая изплюваше половината храна, адругата половина излизаше изотзад цяла Mr. Green Като се въвеждат "другите" неща на една по-голяма (за местните критерии) възраст, детето е готово за тях и не се съпротивлява. И всичво върви мирно и кротко - добре и за бебо, и за майка му.

А педиатърката - ами и моята ме сравни с циганка. Ама сега чувам от познати, които са в нейната практика, че ме давала за пример.

# 9
 • Мнения: 7 556
Цитат на: sladka hapka

А педиатърката - ами и моята ме сравни с циганка.


Това е недопустимо. По принцип убеждаваме в това, което вярваме. Ако не се възприеме- предлагаме алтернативен вариант. Е, ако ми кажат например "не ваксинираме детето си" аз не мога да работя с тях повече, но това е краен вариант...

# 10
Ами аз пък реших да я пробвам моята педиатърка!!!

На първото посещение вкъщи се започна познатата песен - захар във водичката, аз я прекъснах и я питам за какво е тая захар въобще и тя ми каза - вие сте първата, която ме пита!!!

И после продължи - ами то в другите страни не се процедира така, или ако давате - да е до първия месец, в другите страни даже вода не се дава.

После на следващата консултация - сокче моркови и ябълка, и аз се правя на глуха. На следващата визита ме пита за сокчетата - и й казах директно, че смятам да поизчакам със сокчетата и даже й казах, че вода не пие ИЗОБЩО, камо ли със захар. А тя ми отвърна с просто едно - Ами добре!!!

И всъщност се замислих - ами щом съм единствената, която пита за захарта във водата, какво ще стане, ако лекарката смени схемата - нали ще я нападнат бабите да се сменя лекарката, че дава такива съвети, пък те едно време как ни гледали!

Затова може би има доста педиатри, които са "в час", но някак си ще се чувстват като неадекватно, ако започнат такава революция.
Затова моят съвет е - бъдете напълно откровени с педиатъра на детето си, може би стои скрит един добър, но все още боязлив лекар!!!

Нека ние да променим старата схема, но това не може да стане с мълчание и примирение! Пък ако не - нямали сте достатъчно късмет и ще си слушате упреци и обиди  Laughing !

П.С. Моите роднини са в потрес как измъчвам детето си и нямам ли сърце #Shocked  #Shocked  #Shocked!

# 11
 • Мнения: 1 194
Аз си мисля, че педиатрите вместо да се смеят на циганките, трябва да се поучат от тях(е имам предвид за кърменето, не за други работи)

# 12
 • Мнения: 3 161
Аз специално за кърменето не се обиждам на "циганка". Веднъж ми се наложи да кърмя вървейки към колата (че детето не траеше вече и пищеше, а бързахме да се прибираме) и мъжа ми каза, че съм съвсемкато циганките - е много кеф ми стана. Няма лошо. В това отношение поне са по-близо до природата (и до истината). Ама нищо чудно, ако скоро и те като африканките "нахитреят" и решат, че с биберон е по-модерно и правилно да се храни детето.

# 13
 • Мнения: 3 161
Цитат на: Anonymous
И всъщност се замислих - ами щом съм единствената, която пита за захарта във водата, какво ще стане, ако лекарката смени схемата - нали ще я нападнат бабите да се сменя лекарката, че дава такива съвети, пък те едно време как ни гледали!

Затова може би има доста педиатри, които са "в час", но някак си ще се чувстват като неадекватно, ако започнат такава революция.
Затова моят съвет е - бъдете напълно откровени с педиатъра на детето си, може би стои скрит един добър, но все още боязлив лекар!!!

Нека ние да променим старата схема, но това не може да стане с мълчание и примирение! Пък ако не - нямали сте достатъчно късмет и ще си слушате упреци и обиди  Laughing !

Много съм съгласна с това - то и при лекарите, както и при кърменето, "търсенето определя предлагането". И до голяма степен майките като цяло определят какво обслужване ще получат. з например в курса за бременни питах ще сложат ли детето върху мен след раждането. И водещата курса обясни как в началото много ентусиазирано слагала бебетата върху майките, ама много от тях я гледали с недоумение, и тя престанала, освен ако някой изрично не си поиска.

Та споделям - то и друг път сме го казвали - в много страни по света промените са тръгнали именно от майки, които обединяват усилията си и оказват натиск за промяна върху институциите.

# 14
 • София
 • Мнения: 167
Това което всъщност ме подразни най-много е не толкова че ми предлага някаква схема, а че не може да я обоснове, а аз трябва да я приема безрезервно. То е ясно, че не трябва да се изпада в крайности. Мисля, че имайки информация всяка майка може сама да прецени как да постъпи с детето си, особено по отношение на захранването, ако е здраво. То всяко дете е ралично и различно се развива, не може да се налагат строги схеми, те трябва да са само препоръчителни.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт