Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 160
Здравейте, майка съм на недоносено бебче родено в 34 седмица, 2 кг. Слава богу всичко е наред, и след няколко дни си я вземаме у дома  Simple Smile. Нямаме търпение вече и на мен сълзи не ми останаха но най-важното е че се грижат добре за нея.

Имам кърма и се изцеждам с помпа и нося по два пъти на ден в болницата. Нямам представа обаче как да процедирам след като бебето е вече с нас защото по съвет на неонатолога трябва да й давам от шише още малко за да контролирам колко изяжда и когато позаякне малко да я слагам на гърда защото още е много мъничка и се уморява дори и с шишето.

Мами в подобна ситуация кажете ми как процедирате: слагате ли шишето с вече изцедената кърма в хладилник или се цедите и оставяте навън кърмата  newsm78  . Четох, че не е добре да се затопля  в микровълнова защото може да се затопли много шишето и да изгори бебето.  Освен това известно време замразявах и във фризера тази кърма как би следвало да я размразявам?

Засега я хранят на всеки два часа и половина.

Благодаря предварително.

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 673
Виж тук, има доста подробна информация. Успех в кърменето.
http://www.biberonbg.com/info/karma_v_shishe.htm

# 2
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 084
Хубаво ще е да предлагаш първо гърдата,колкото се може на повече кърмения и след това да дохранваш с изцедена кърма . Тоест първо да предлагаш гърдата и след това да дохранваш. Добре е бебчо да хапва по-начесто и по- помалко или така нареченото на поискване. Моите се родиха и двете по 2,5 кг и първите месеци се изморяваха също много бързо и лесно заспиваха, но постепенно заякнаха и преминахме на хранене изцяло от гърда. Хубаво е да не използваш залъгалка и всяка нужда от сучене да се удовлетворява на гърдата.
Eто една статиика която превеждах наскоро, надявам се да ти е от полза, когато изпишат бебчо.
 
Цитат
http://parenting.ivillage.com/newborn/nbreastfeed/0,,3x6g,00.html

Да помогнем на бебето да остане будно за хранене.

      Въпрос: Моето бебе е на две седмици и е преждевременно родено с респираторен проблем. Когато отидох на посещение ме уведомиха, че е достатъчно добре за да опитам да го кърмя. В момента изглежда, че захапва правилно само когато реве и аз поднеса бързо гърда. Суче на кратки бързи интервали и после лесно се изморява. Забелязах, че диша много по-добре, докато суче. Изсуква за 30 минути едва около 40 мл. Скоро заспива или изпуска гърдата и трябва отново да бъде поставен. Какво мога да направя за да остане буден и да му задържа интереса върху кърменето.
Отговор: Прекрасно е, че кърмите бебето си. Препоръчвам да се свържете с консултант по кърменето, който да може да ви окаже нужното внимание – кърменето на недоносено бебе е предизвикателство.
   Правилно сте забелязала, че бебето диша много по-лесно докато се кърми. Изследванията показват, че храненето от гърда е много по-малко стресиращо за недоносените бебета, отколкото храненето с шише. То помага да поддържат по-лесно оксигенирането на кръвта, сърдечната честота и температурата на тялото.
   Когато сте готова за кърмене, намерете място което ви е удобно. Поставете възглавници за да ви поддържат и да ви е удобно докато кърмите. Започнете с кърменето от страната от която ви е по-лесно, ако имате предпочитания. Ако изберете да започнете с кърменето от лявата гърда, поддържайте гърдата с лявата ръка, палеца над гърдата и зад ареолата, а останалите пръсти под гърдата. Може да изцедите няколко капки от зърното за да привлечете интереса на бебето. Поддържайки тялото на бебето с дясната си ръка, и гръбчето и го поднесете близко до своята лява гърда, гъделичкайки устичката му със зърното. Това трябва да го окуражи да отвори устата си и да се опита да захване гърдата. Може да се нуждае от малко помощ в началото. Леко може да се дръпне брадичката му надолу, когато вие казвате отвори. Вие и бебчето трябва да сте гърди до гърди и неговото тяло трябва да е в права линия докато суче. Използвайте възглавници, ако има нужда за комфорт и поддържане. Неговото носле и брадичка трябва нежно да се допират до гърдата ви. Малкото бебче може да се нуждае от помощ в началото за да остане на гърдата по-време на кърменето.
   Новородените трябва да се кърмят минимум 8-12 пъти на ден. Докато бебето не започне да се храни добре от гърда е важно да продължавате с изцеждането на кърмата, ако то пропусне хранене или има непълно хранене. Ако бебчето е много малко, ще може да суче само от едната гърда на хранене. Хубаво е първите дни да изцеждате другата гърда.
   43 мл за които говорите са милилитрите, които е изсукало бебето чрез измерване на теглото или това е обикновенно количеството кърма, което изцеждате за това време? Във вашата ситуация е нормално майката да произвежда повече кърма отколкото бебето е в състояния да изсуче. Това може да се дължи на невъзможността му да поддържа постоянно и за продължително време сукателни движения. Когато се учат да сучат, много преждевременно родени бебета изсукват от гърдата по-малко количество отколокото от шише. Може да отнеме време докато се синхронизират засукването и преглъщането с по-малко паузи между действителните засуквания. Това настъпва със достигането на определеня зрялост, която е в различна възраст за всяко бебе.
   Вашето бебче ще остава будно на гърдата по-лесно с порастването му. Докато това стане, съблечете го, като се завиете заедно, осигурявайки контакт кожа до кожа по време на кърменето. Този контакт е много стимулиращ за новородените. Може да откриете, че е полезно да използвате компресия на гърдата, да масажирате когато се забелязва намаляване и забавяне на сукателните движения по време на кърменето. Когато порастне и започне по-трудно да се изморява по време на кърменето, разменяйте гърдите няколко пъти по време на самото кърмене. Това стимурира рефлекса на потичането, помагайки да се поддържа интереса на бебето върху храненето.

# 3
 • Мнения: 690
и аз мисля, че е по-добре да предлагаш първо гърда, а след това изцедената кърма ... ако не засуче, предполагам, че ще стане като заякне - както казах в друга тема мойто диване засука на 1м. и двайсетина дни  Simple Smile
изцедената кърма съхранявай за не повече от 24 ч в хладилника. Ако е за повече време - във фризера. Затопляй на водна баня

# 4
 • Мнения: 753
Честито бебенце! Успешно кърмене.
И аз мисля, че е хубаво да се "упражнява" да суче иначе рефлексът ще закърнее.
А аз бях мързелива и не съм цедила и замразявала кърма. Давах му много често като мъничък, че имаше тежка жълтеница. Цедях само при захранването и то сутрин и слагах в хладилника, а на обяд я изваждах на стайна Т и я смесвах с топлото приготвено пюре.
Много успех!

# 5
 • Мнения: 1 449

Срок за съхранение:
(максималният срок варира "от-до" според различни източници)

Стайна температура (до 21 градуса):
* от 3 до 8 часа

Извън хладилник (между 21-27 градуса):
* от 1 до 6 часа

Хладилник:
* от 12 до 24 часа (10-15 градуса)
* от 3 до 8 дни (0-4 градуса)

Хладилна камера (при температура между -6 и -18 градуса):
* от 3 до 4 месеца

Фризер (при температура поне -19 градуса):
* от 3 до 12 месеца

Това са ориентировъчни максимални срокове. Има значение:
- дали кърмата е стояла в хладилник или веднага е замразена (времето за съхранение във фризер е различно)
- колко често се отваря отделението с кърмата
- дали кърмата се съхранява в най-студената част на хладилника преди да се замрази


Размразяване:
* оставя се в хладилник (най-щадящият начин за размразяване)
* на водна баня (по необходимост, размразява се бавно и внимателно)

Съхранение на размразена кърма: до 24 часа в хладилник.
Замразената кърма е загубила част от свойствата си, които иначе позволяват по-продължително съхранение т.е. сроковете за съхранение в/извън хладилник не са валидни.

Затопляне - на водна баня.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 3 293
Честито бебче!   bouquet

Моята Калина също се роди в 34-35 седмица 2 кг  Wink Изписаха я на 17-ия ден 2100

Дотогава също като теб цедях и замразявах.
Първите 2-3 седмици тя изобщо не успяваше да засуче ефективно, нямаше никаква сила и заспиваше почти моментално. Трудно й беше дори от шише да се храни, т.е. бързо се уморяваше.

Съветвам те, когато даваш изцедена кърма винаги да е с най-малката дупка на биберона - моите бяха на Авент.
Опитвала съм да я храня от чашка, както е по-правилният начин, но не успях  Embarassed
Айла те е посъветвала вече да предлагаш първо гърдата, после шишето - напълно подкрепям. Peace
Калина засука на 2 месеца и видя, че така е много по-хубаво да се яде  Mr. Green

Кърмата съм я размразявала на водна баня - слагах шишето в затоплена вода и леко разклащах.

Ако имаш още въпроси, питай и на лични  Hug
Най-важно е да си спокойна и уверена  Hug

# 7
 • Мнения: 146
При нас нещата стигнаха до цедене след 1-вия месец след моя грешка. Просто имаше много колики и щом засучеше започваше да плаче и поради  разни "съвети" се цедях и давах от шише. Та често тогава ми се налагаше да съхранявам кърмата. Държах я в шишетата на Авент по 3 часа отвън на стайна температура, като обаче вместо биберон запечатвах шишето с капаците и така се получаваха контейнери за съхранение на кърма. Ползвах и контейнерите за съхранение на кърма на Авент, когато слагах кърма във фризера.
Абсолютно съм съгласна обаче с другите мнения, че сукателния рефлекс ще закърнее, ако не слагаш бебето на гърда.
УСПЕХ и дерзай!

Срок за съхранение:
(максималният срок варира "от-до" според различни източници)

Стайна температура (до 21 градуса):
* от 3 до 8 часа

Извън хладилник (между 21-27 градуса):
* от 1 до 6 часа

Хладилник:
* от 12 до 24 часа (10-15 градуса)
* от 3 до 8 дни (0-4 градуса)

Хладилна камера (при температура между -6 и -18 градуса):
* от 3 до 4 месеца

Фризер (при температура поне -19 градуса):
* от 3 до 12 месеца

Това са ориентировъчни максимални срокове. Има значение:
- дали кърмата е стояла в хладилник или веднага е замразена (времето за съхранение във фризер е различно)
- колко често се отваря отделението с кърмата
- дали кърмата се съхранява в най-студената част на хладилника преди да се замрази


Размразяване:
* оставя се в хладилник (най-щадящият начин за размразяване)
* на водна баня (по необходимост, размразява се бавно и внимателно)

Съхранение на размразена кърма: до 24 часа в хладилник.
Замразената кърма е загубила част от свойствата си, които иначе позволяват по-продължително съхранение т.е. сроковете за съхранение в/извън хладилник не са валидни.

Затопляне - на водна баня.

# 8
 • Мнения: 538
Привет и от мен HAND!

Нека първо те поздравя , честита рожба.  Hug

И аз съм майка на деца родени по рано, моите близначета се родиха по 1.500 и двамата, 31г.с. навършени.

Както теб и аз тогава се чудех какво да правя след като изпишат бебетата, но ето че се справям и то мисля добре.
Браво на теб че поддържаш лактацията си толкова време и че искаш да кърмиш, само такива като нас знаят колко е трудно понякога.
Момичетата преди мен са ти дали много изчерпателни отговори, аз само ще разкажа как стояха при нас нещата.
Първо изписаха Явор, 2.300 гр. казаха че всичко е наред и можел да яде от шише, но на мен целта ми беше да започне да суче. Още ми го дадоха и аз по пътя в колата го сложих да стои на гърдата. Нищо не правеше. После в къщи като взе да плаче пак го слагам, и уж яде, уж млякото слиза, а гърдите ми остават пълни, а казаха че от шише си ядял по 50гр. В същото време продължавах да изцеждам защото пазех млякото и на другото бебе което щеше да дойде следващата седмица. И така ден след ден едно и същп, той ревне, аз го слагам на гърда, не давах нищо друго, само от гърдата. Значи следващата седмица изписват и Александра и само като я сложих да суче разбрах че Явор нищо не е правил, той не можеше да суче и нямаше вакуум.
Та с две думи, Александра от самото начало си е само и единствено на гърда, а Явор го дохранвам с шише. Значи първо гърда после шише с кърма. Трябва да си много настоятелна и ще стане.
Въпреки че имам опит , сега съжалявам че още отначало не усетих какво става с момченцето ми. Беше малко позакъсал с килограмите, но сега всичко се нормализира.

Пиша доста объркано, дано да съм ти помогнала, ако искаш пиши ми на ЛС телефона си и мога да ти звънна.

Също ако си от София може да посетиш кабинета на д-р Анета Попиванова, или виж това http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=234959.0

Трябва да ставам, че малките ме зоват, ще пиша пак ако се сетя нещо.

# 9
 • Мнения: 65
Момичета, и аз имам въпрос. Моето бебче няма и две седмици, много е спокойно и почти през цялото време спи. Засука от първия ден, но почти винаги заспива на гърдата. Понеже не наддава хич много, аз започнах да се доизцеждам, но за 20 минути здраво стискане /аз действам на ръка/ успявам да събера едва 20-тина грама кърма Sad Това ми се струва много малко. А на вас?

# 10
 • Мнения: 112

 Четох, че не е добре да се затопля  в микровълнова защото може да се затопли много шишето и да изгори бебето. 

Аз храня сина си с изцедена кърма вече 6-ти месец и затоплям кърмата в микровълновата, няма опасност да изгориш бебчето, стига кърмата да не е претоплена. Най точно се разбира дали е достатично топла като се капне на вътршната част на ръката. Ако затопляш шишето заедно с биберона уверявам те, че биберона остава студен. Дори на мен ми се налагаше да затоплям биберона, защото сина ми се дразнеше от хладния биберон, а това правех като обръщах шишето с биберона надолу така топлото мляко затопляше достатъчно студения биберон. Успех.

# 11
 • Мнения: 160
Момичета, страхотни сте!   bouquet

Купихме уреда за затопляне на храна на Авент и направо се родихме с мъжа ми  Laughing. Много е удобен доколкото може да е удобен процеса на изцеждане през 3 часа и хранене с биберон. Засега бебето суче съвсем малко от гърда (2, 3 мин) и започва да плаче за шишето. Не смеехме да я слагаме само на гърда нали е недоносена и трябва да качва грамчета но вече имаме голям напредък за 3 седмици е качила 900 грама и мина "психологическата " за мен граница от 3 кг  Simple Smile много се зарадваха в болницата когато я заведох на консултация така, че сега започвам само на гърда и  ще я храня само така. Купихме си кантар и ще я мерим постоянно за да предотвратим падане на тегло.

Но дори и да не се научи да суче колкото и да е трудно с това цедене ще я храня така поне до 6 месеца.

Още веднъж Ви благодаря за подкрепата!

# 12
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 351
Моята дъщеричка въобще не засука-изцеждах се 3 месеца и и давах с шише  Peace Съхранявах и размразявах кармата както вече са ти написали по-горе мимичетата  Hug

# 13
 • Мнения: 3 478

 Четох, че не е добре да се затопля  в микровълнова защото може да се затопли много шишето и да изгори бебето. 

Аз храня сина си с изцедена кърма вече 6-ти месец и затоплям кърмата в микровълновата, няма опасност да изгориш бебчето, стига кърмата да не е претоплена.

Аз пък знам, че кърма се затопля изключително и само в топла вода и никога в микровълнова. Не защото може да изгори бебето в последствие, а защото се унищожават полезните съставки в нея Peace

# 14
 • Мнения: 966
както са те посъветвали предлагай първо гърдата
успех

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт