Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 19 май 2005, 15:18 ч.

Статия от ФФ: Трифазна графика

  • 3 431
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 321
Трифазен модел на БТ и бременност: статистически анализ
Въведение:
Когато се търсят признаци за бременост, голям интерес представлява идентифицирането на ранните знаци, които могат да сигнализират има или не вероятност за бременност в дадения цикъл.
Имаше спекулация и много смешни доказателства, подказващи връзка между трифазния модел на БТ  и вероятността за бременност, но досега, нямаше обширнен статистичен анализ направен за да се определ има или не подобен случая.

Цел:
Нашата главан цел от това проучване е да се определи дали модела на трифазност в БТ се среща по-често в графики с бременност отколкото на такива без бременност.

Определяне модела на трифазната графика:
За целта на това проучване, трифазната графика е дефинирана като продължително „трето ниво” от повишаване на температурата отново и най-малко седем дена след овулация. За изследването ще използваме същият софтуера като при Ферилити Фриенд. В останалата част на статията ние ще се позоваваме на трифазния модел на БТ в контекстът споменат тук. Други начини за идентифициране на модела, могат да доведат до различни резултати. Предимството на нашата система е че е автоматизирана процедура и не не е предмет на човешка преценка и неговото неизбежно пристрастие.  

Илиюстрация на трифазния модел:


Метод:
Разфледахме партидата от най-скорошните графики анализирани от сайтът на ФФ. Обсъдени са  149 781 диаграми.
За всяка обсъждана графика, ние водихме бележки за следното:
   деня на овулацията;
   открит ли е или не модел на трифазност в графиката;
   кой ден след овулацията, трифазният модел е засечен;
   резултатити от тестове за бременност.

Не бяха разгледани графики за които не бяха отбелязани дните на полови контакти. С други думи, всички разглеждани диаграми имаше възможност да завършат с бременност.
Измерихме честотата на появяващият се трифазен модел в партидата от двата вида -  графики с бременност и такива не водещи до бременност.  

Резултати:

Честота на трифазността в графики с бременност - 12.46 %
Честота на трифазността в графики без бременност - 4.47 %
Средно дни след овулация, когато се появява модела на трифазност - 9 дена

Обсъждане на резултатите:
Резултатите показват, че модела на трифазност в действително се появява по често в графики с бременност. Особенно интересни са следните резултати:

1. Големината на разликата е доста значителна. Модела се появява по - често със 179 % в графики с бременност.
2. Моментът в цикълът, при който този модел на трифазност е най-вероятно да се случи е 9 ден след овулация. Това е в рамките на най-вероятното време за имплантиране.
3. Въпреки че моделът на трифазност присъства по-често в при графики с бременност, повечето диаграми с последваща бременност не показват този модел. Това е добър знак, когато очаквате бременност, но не е необходимо да го има за да сте бременна.
4. Имайте предвид че този модел не гарнтира бременност. Вероятността за бременност е увеличена значително, когато се види този модел, но той също се среща и на не бременни гиаграми и така бременността не може да се потвърди преди тест за бременност да може да бъде направен.

Това което кара този модел да се появява  по-често в графики с бременност не е известно окнчателно. Най - вероятна възможност е, че се увеличеният прогестерона в цикли с бременност, играе роля в появяване на този модел. Това е така защото прогестерона увеличава температурата, а също и по-високи нива на този хормон са намерени в цикли с бременност, отколкото в цикли без бременност. Тъй като модела се появява около времето за имплантация, това също може да е връзка между трифазността и продукцията на хормона на бременността  hCG, който започва да се произвежда по това време или е свързан със спасяването на жълтото тяло, коеот се случва по това време на цикъл с бременност. Вместо регресирането случващо се в цикли без бременност, жълтото тяло в цикъл със зачеване се „спсява” по време на имплантацията и продължава да продуцира прогестерон, често с повишаващи се нива, през ранната бременност.
Въпреки че резултатите потвърждават, че моделът на трифазност действително може да бъде ранен признак за бременност, също така показват и че не е абсолютен знак и моделът се появява и в не-бремнни графики. На практика това означава, че да видите такъв модел във вашата графика действително е добър знак, но той не е гаранция че сте бременна. Това че не виждате модела на трифазност в графиката си не е доказателство че не сте бременна. Също е важно е да разпознаете и други фактори, които могат да влияят на вероятността за бременност, във въсеки цикъл.

# 1
  • Мнения: 7 718
Благодаря, Таня.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт