"Сободната аспергинова киселина, която се съдържа в подсладителя, е причина за възникването на различни остри и хронични неврологични прояви, защото и тя, и нейното съединение аспартат спадат към групата на т. нар. екситоксини . Това са вещества, обикновено аминокиселини, които реагират със специфични рецептори в мозъка. Все повече учени и клиницисти са на мнение, че екситоксините играят много важна роля за появата на някои ендокринни и особено на дегенеративни неврологични заболявания, като амиотрофична латерална склероза (АЛС), Паркинсонова болест, болест на Алцхаймер и някои други, и за дефекти в развитието на нервната система на плода по време на бременността."
Възможно е всичко да е много преувеличено, но все пак те кара да се замислиш, какво слагаш в устата си и доколко то е безопасно за малкото същество, изцяло зависещо от теб.
За хамбургерите и вафлите друг път.
Извинявам се, ако съм пуснала темата не на място.