Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
при мен първият болничен ми го преведоха след 1 месец,вторият след 15 дни,а третият на следващия ден след изтичането на болничния.сега чакам за първото майчинство.кога ли ще ги преведат?

# 31
 • Мнения: 434
не забравяйте в запитването по мейла да пишете имена и ЕГН. Иначе няма как да знаят за кой питате Simple Smile

# 32
 • Мнения: 7 534
Само имената и ЕГН писах. Нали не е нужно друго?

# 33
 • Мнения: 194
Само не мога да разбера защо работодателите бавят толкова много осигуровките,нали все трябва да ги внесат,отърване няма?!За тях едва ли има някакво значение,докато на нас ни се отразява и то... ooooh!

# 34
 • Мнения: 434
Само имената и ЕГН писах. Нали не е нужно друго?
Ами аз директно си задавам въпроса като отдолу пиша лични данни.. напиши им нов мейл и ги питай "какво става с парите ми  hahaha". По принцип до сега съм им писала 3 пъти и отговарят в рамките на 2-3 дни.. Ако има проблем поради който те бавят ще ти напишат какъв е да можете с работодателя ти да го коригирате.. ако има проблем при тях ще си го оправят и ще ти преведат парите до седмица.

# 35
 • Мнения: 7 534
trex, точно така написах и аз. Надявам се да получа отговор. Благодаря ти!

# 36
 • Мнения: 194
Забравих да ви кажа,че на адреса на НОИ има опция справки и там може да следите кога ще ви приведат болничните,много удобно.Но за да получите достъп трябва да разполагате с ПИК-персонален идентификационен код,който можете да си вземете от НОИ,след като попълните една молба(ако няма много опашки не отнема почти никакво време,самата молба се попълва за 2-3 минути)и веднага си получавате ПИК. Hug

# 37
 • Варна
 • Мнения: 603
Днес имам отговор от НОИ на е-мейла ми от 01.04, даже са ми превели и болничния за февруари  newsm44.

# 38
 • Мнения: 7 534
Еее, щастливка! Аз още чакам ама ще почакам - каква ми е работата. Може пък днес и на мен да отговорят. Ще пиша ако е така.

# 39
 • Мнения: 7 534
Да ви се похваля. Имейл от НОИ не получих, но имам превод. Само дето не знам за кой точно период е. Защото ползвам вече четвърти болничен. Сумата е към 570 лв., но по това няма как да разбера май. Предполагам, че всеки взема различно. Някой ако има идеи да пише.

# 40
 • Мнения: 434
Ще се опитам по накратко да обясня. Сумата се изчислява по следния начин:
1. вземат се последните 6 месеца преди първият болнияен, изчисляват се работните дни за периода и се смята по колко пари се падат на ден. (като се взима нетното заплащане ако си на трудов договор или 90% от брутното ако се самоосигуряваш). Да кажем сумата на ден е "Хлв."
2. според това колко работни дни има в месеца за който ти превеждат пари обезщетението се изчислява така: Например 21 работни дни се умножават по числото "Х" и това което се получава е обезщетението за месеца.
За да си сигурна, че всичко е точно най-добре да си набавиш ПИК код, който се дава в НОИ и можеш да проверяваш тези неща по интернет.

# 41
 • Варна
 • Мнения: 603
Само да добавя към това, което е писала trex:

Сравняват се среднодневното нетно възнаграждение с 80% или 90% (в зависимост от това за какво е болничният) от среднодневното брутно възнаграждение и се взема по-малката от двете суми.
В страницата на НОИ от Справки по ЕГН с ПИК кода може да се види колко точно се получава за 1 ден и за колко дена по кой болничен е платено.
Моят болничен, например, освен дните от февруари, включваше и 3 раб.дни от март, които също са ми преведени заедно с февруарските

# 42
 • Мнения: 434
белла04, това го пропуснах защото в повечето, да не кажа във всички случаи, нетното е по-малко от 90%брутното, освен когато става дума за самоосигуряващо се лице.. тогава бруто и нето са едно и също. Peace

# 43
 • Мнения: 7 534
Вчера, един час след като получих съобщение от банката, че имам превод, съм получила имейл от НОИ, който видях чак тази сутрин. В него най-подробно ми е обяснено за кой период колко пари съм получила и накрая сметнах общата сума и тя е равна на тази която ми е преведена. Обаче се чудя дали наистина ни мислят за толкова тъпи /то вярно, че бременните оглупявали малко/, но в имейла ми пишат да си проверя движението по сметките. Едва ли не - ние сме си свършили работата, свършете си вие вашта. А пък подчертавам, че първо са ми превели парите, после ми е пратен имейла. Даже не съм си помислила, че е някаква случайност. Как пък тъй изведнъж като пратихме имейлите и взехме, че получихме пари? Направо да се чудиш.

# 44
 • Мнения: 239
Всичко зависи най- вече от счетоводителката на работодателя. В НОИ има някакви срокове за подаване, не може да се подават тези документи от счетоводителките всеки ден и ако изпуснат срока, не им ги приемат, става после чак на следващата възможна дата. Така че, ако счетоводителката се затутка, пропуска срока или сгрешава нещо в документите и после някой си чака парите напразно. При мен малко по- бавно се получи за първия болничен, беше от края на септември, но пари получих след около месец и половина през ноември. Но оттам нататък, ако има нужда от някакъв нов документ счетоводителката ми казва: Бързай, защото срокът ми е еди кога си за носене в НОИ и аз давам, тя носи и засега поне ги получавам много бързо. Мисля, че се получават вече в началото на месеца, от НОИ такива плащания се извършват в дните вторник и четвъртък или в понеделник и четвъртък, незнам точно. Но от известно време насам ги плащат на части, за да ставало по- бързо, което е малко объркващо. На който му се бавят парите, веднага да се интересува, за да се поправи възможно най- бързо някоя и друга грешка, без да се чака.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт