Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 май 2005, 21:30 ч.

До майките в ГЕРМАНИЯ

 • 696
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 62
Имам следния въпрос към вас и ще ви бъда много благодарна ако можете да ми помогнете.Аз съм бременна в 7 месец и към 15 юни ще пътувам до Германия за 3 месеца и смятам да остана да родя там.Какви документи са ми необходими да взема със мен,каква застраховка е нужно да направя-от България,дали тя ще покрие всички разходи по раждането?Възможно ли е това или трябва да си направя застраховка и в Германия?Надявам се на вашата помощ и ви благодаря предварително.

# 1
 • Мнения: 384
Съжалявам че се намесвам, защото не съм в Германия, но каква е целта на раждането там, след като е за 3 месеца престой само?

# 2
 • Мнения: 229
Тези застраховки ,които правят в бг (туристически ) не покрива такива разходи.А  много се съмнявам някоя компания да прави застраховки за 3 месеца Rolling Eyes.Аз не помня какво се изискваше за застраховка ама може и виза да искаха.Нека да кажат по запознатите мами Simple Smile.

# 3
 • Германия
 • Мнения: 7 143
о йее Shocked
ще ти искат паспорт, майчински паспорт и чип-карта.
Или отиваш като частен пациент и плащаш куп паризащото имат някакъв изчаквателен срок и не поемат разходи за раждане през него, или опитваш да си направиш застраховка към някоя от касите и след като имаш застраховка отиваш при гинеколог или акушерка  да ти следят бременността и да ти дадат майчински паспорт (акушерките също имали право да го издават)
За застраховка касите задължително ще ти трябва открита банкова сметка (а за нея пък ти искат адресна регистрация)

# 4
 • Мнения: 4 244
Доколкото си спомням от един репортаж по телевизията едно раждане в Германия струва между 450 - 600 евро
Цената зависи от това как точно е протекло раждането
Това трябва да каже някой гинеколог или от самата болница
Има и родилни къщи - там се плаща,  но не знам как става приемането и условията
 
Дай повече подробности, така ще получиш повече инфомация

# 5
 • Мнения: 293
Застраховка ти трябва непременно, но незнам дали тази за 3 месеца ще свърши работа.До колкото знам тя не покрива сметка оттози род, раждането е минимум 500 евро.  По принцип като влезеш да раждаш ще ти искат Чип картата, а тя се издава от съответната каса, но ти искат банкова сметка и регистрация. Също така трябва да си носиш книжката, в която ти е описвано всичко направено до момента на раждане. Ама не си представям като е написано на български,как ще бъде разчетено, само написаното на латиница ще може да се разчете. И както Пепеляшка казва, частно, но според мен ще те изпратят да раждаш частно, но не съм сигурнa. Ама ти пиши ако родиш тук и как е протекло, че да знаем и ние Simple Smile)

# 6
 • Мнения: 229
Стига бе,как 500 евро.Аз лично съм питала за преглед от гинеколог без застраховка и струваше 200 евро(най-обикновен преглед).А да не говорим за едно раждане ,то в БГ искат по толкова  Tired.Според мен струва много повече.

# 7
 • Мнения: 4 244
Стига бе,как 500 евро.Аз лично съм питала за преглед от гинеколог без застраховка и струваше 200 евро(най-обикновен преглед).А да не говорим за едно раждане ,то в БГ искат по толкова  Tired.Според мен струва много повече.
Говорим само за израждането без престоя в болницата - един вид като амбулаторно раждане.
Някой беше споменал, май Биба, че секциото пък е към 700 евро

Доколкото си спомням обаче никоя здравна туристическа застраховка поема бременност и раждане.
Така че всичко май ще трябва да си плати от собствения джоб.
Затова е най добре да се ориентира към родилна къща или някоя по малка клиника където ще и обърнат внимание даже без всички документи
Аз не мога да си представя че тукашна болница ще върнат родилка пък било то и без застраховка. После да му мислят как ще си оправят сметките

Данибой, не знам какъв е тоя гинеколог, ама при моя частен преглед с ултразвук е 60 евро

# 8
 • Мнения: 945
Била съм и с българска и с немска туристическа zастраховка.
Информацията ми е от преди 2 години обаче... Българската ми zастраховка работеше така... аz си плащах сметката при лекаря, а после с касовата бележка в България трябваше да попълвам купища формуляри и после да чакам да ми върнат парите(бях zастрахована в Булстард, ако не се лъжа). Но zастраховката покриваше само спешни случаи, zа бременност съм 50% сигурна, че не покриваше, но не искам да те лъжа. До колкото zнам, има една българска компания, която директно работи със zдравната им каса, т.е. не трябва да плащаш предварително... Ако искаш, мога да потърся как се каzва...

Немските туристиЧески zастраховки НЕ покриват бременност. Всъщност те покриват само спешни случаи... ако са на кеф. Аz иамх киста на яйчника, която растеше и моя лекар беше на мнението, че е опасно да не се оперира, можеше да се спука. Да ама гадовете откаzаха да платят операцията... каzаха.. ако се спука кистата, тогава ще поемен Close. Операция по отстраняване на киста струва около 3000 евро.

В немските частни zастрахователни компании нямаш шанс. Първо, там се иzисква определен доход zа да те zастраховат и второ, ако нямаш немска виzа(zа следващите 2години мин), няма да те вzемат. А и както някой беше писал, има срок zа иzчакване... Определени реzходи се поемат едва след като си им бил клиент определено време.

В държавните компании няма да те вzемет ако не живееш в Германия (студент, срочна, беzсрочна виzа, няма zначение). Можеш да кандидатстваш студентка и ако иzдържиш ДСХ, си приета и можеш да се zастраховаш. Но струвами се, че сега не ти е до такива трикове newsm78.

Май ти остана само да си платиш... Успешно раждане, каквото и да решиш.

# 9
 • Мнения: 945
Данибой, не знам какъв е тоя гинеколог, ама при моя частен преглед с ултразвук е 60 евро

Стига бе деби, то беzплатно там. На мене един ми каzа, че дори и да ме таксува с коефицент 1,0(като Gesätlich zастрахована), пак ще ми е 120 евро...
А при тебе с частна zастраховка, където коефицента е до 3,0 ти е толкова малко пари...

# 10
 • Мнения: 62
Благодаря ви много за информацията,надявах се все пак да има някаква вратичка и да мога да родя в Г-я.Ситуацията при мен е малко сложна-аз съм в процес на развод и не искам да вписвам името на бащата в акта за раждане той и така ми създава куп проблеми(бащата),затова искам да родя извън БГ, а и в Г-я имам приятели на които мога да разчитам.Но на този етап финансовото ми положения никак не е розаво за раждане в частна клиника.Ако някой има и друга информация ще ми бъде много от полза.Засега няма да се отказвам може и да изкочи нещо.Пак ви благодаря.

# 11
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Ситуацията при мен е малко сложна-аз съм в процес на развод и не искам да вписвам името на бащата в акта за раждане той и така ми създава куп проблеми(бащата),затова искам да родя извън БГ, а и в Г-я имам приятели на които мога да разчитам.Но на този етап финансовото ми положения никак не е розаво за раждане в частна клиника.
На мен не ми хрумва нищо повече от това, което каzаха момичетата преди мен. Нека приятелите ти се поинтересуват на място в Германия.
Не раzбирам обаче, дали раждането в Германия ще ти е от полzа във връzка с проблема, който си описала? Защото детето ти ще получи така или иначе бълг. гражданство, така че всичко ще си върви по бълг. zакони.

# 12
 • Мнения: 293
аз съм в процес на развод и не искам да вписвам името на бащата в акта за раждане той и така ми създава куп проблеми(бащата),затова искам да родя извън БГ,
Това според мен няма как да ти помогне. Ти ако искаш и в България можеш да не вписваш името на бащата. Ако детето се роди тук, така или иначе трябва да му вадиш български акт за раждане. И както и да го погледнеш пак стигаш до България.

# 13
 • Германия
 • Мнения: 7 143
аз съм в процес на развод и не искам да вписвам името на бащата в акта за раждане той и така ми създава куп проблеми(бащата),затова искам да родя извън БГ,
Това според мен няма как да ти помогне. Ти ако искаш и в България можеш да не вписваш името на бащата. Ако детето се роди тук, така или иначе трябва да му вадиш български акт за раждане. И както и да го погледнеш пак стигаш до България.
а освен това дори да роди тук, ще трябва да търчи после да оправя и документи - легализации, после преводи, то и това струва пари и нерви. Не съм запозната с БГ законодателство, но ако пишеш баща неизвестен - пак ли ще има ядове с мъжът?

# 14
 • Мнения: 433
Здравей Таня,
Пазя си сметката от моето раждане в болница. Погледни сумите за да можеш да прецениш ако ти се наложи да плащаш дали ще баде поносимо като цена.
общата сума е 1920,98 евро.
От тях 4 дена престой с легло в единична стая е 356,00 евро.
Чисто за раждането остават 1564,98 евро.
Има и някакви допълнителни такси но са в рамките на 5 евро.
Цените няма да са еднакви в всички болници но поне ориентировъчно да знаеш как е. Не вярвам да има големи разлики.
Раждах спонтанно с ПДА което означава че анестезията е включена в сумата.
 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт