Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 375
Е това не им харесвам на християните  - врат се, съдят безспир и ежемоментно прескачат думите на този, за когото се поздравяват, че е възкръснал. Аз такова чудо и такъв натиск от вярващи в никоя друга религия не съм срещала!
Това към мен ли се отнасяше? newsm78

# 46
 • Мнения: 1 210

Не, няма нищо .... интересно беше ...

# 47
 • Мнения: 6 233
Magesta, аз също съм от невярващите.
Така спокойно и с чита съвест мога да се занимавам с Таро, астрология и прочие окултни занимания Mr. Green

# 48
 • Мнения: 418
Трябва да има толерантност и от двете страни.Учила в клас в който половината деца бяхме христянчета другата половина мюсюлмани.На Великден боядисваха яйца с нас и на Коледа учеха коледни песни.На Байряма бяха освобождавани от учебни занятия и си спомням че тогава и през ума не ми е минало да си помисля примерно:"Я чакай малко защо ние да учим, а те не?"Всичко си е до възпитание и до човек. Аз ще възпитавам и ще казвам на моите деца,че има и други религии освен тази която ние в семейството изповядваме и че трябва да се уважават и дали ще ходи на прожектиране на филм за Исус или Мохамед не мисля,че вече толкова би могло да обърка едно дете,което тепърва ще осъзнава за какво става въпрос.

# 49
 • Мнения: 1 210
Еовин , нищо на въпреки  Simple Smile
Защо обаче астрологията и християнството да са в опозиция   Wink

# 50
 • Мнения: 7 837
Разбрах, че ще водят класа на сина ми на театър и забележете, че там на театъра ще им прожектират филм. Филмът е за Исус.

Да не повтарят същото като от миналата година. Пак ли има масови прожекции за деца под егидата на някое религиозно течение, уж християнско...

# 51
 • Мнения: 5 720
Това към мен ли се отнасяше? newsm78

не, разбира се.

# 52
 • Ямбол
 • Мнения: 23 045
Трябва да има толерантност и от двете страни....

Е, аз точно заради толерантността пуснах тази тема. Получих отговори, които може би ще ползвам в неделя. Не искам да съм груба, но не ми се и обяснява, защото не всеки разбира, пък и на не толкова близки хора изобщо не ми се впуска в подробности относно разбиранията ми.
Още от сега си представям във вторник(нали три дни се поздравява) как колегите ми ще ми честитят Възкресението. Ще се опитам да съм първа с простичкото "Честит празник".

# 53
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 375
Разбрах, че ще водят класа на сина ми на театър и забележете, че там на театъра ще им прожектират филм. Филмът е за Исус.

Да не повтарят същото като от миналата година. Пак ли има масови прожекции за деца под егидата на някое религиозно течение, уж християнско...
Ами аз не съм чула нашата църква да спонсорира филмопроизводство... Thinking

# 54
 • Ямбол
 • Мнения: 23 045
Разбрах, че ще водят класа на сина ми на театър и забележете, че там на театъра ще им прожектират филм. Филмът е за Исус.

Да не повтарят същото като от миналата година. Пак ли има масови прожекции за деца под егидата на някое религиозно течение, уж християнско...

Точно заради това се опитах да го спра, заради онзи филм, който и тук беше доста обсъждан. Не знам дали е бил същият, но веднага си помислих, че за него става дума.

# 55
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 5 376
Като дете живях в едно турско село с баба и дядо. Помня, че баба ми редовно боядисваше яйца за Великден и раздаваше на приятелите им от селото. Никой не отказваше да вземе яйце и курабии. Също така хората там редовно ни канеха на разните му там байрями, раздаваха ни едни огромни купчини с мекици за не помня кой техен празник, нашите също никога не отказваха и си ги хапвахме с удоволствие (ех, баклавите, ех...  Blush).
Не мога да разбера, толкова ли е трудно да се уважат вярванията и традициите на околните?
Е, стига да не ни насилват да ги приемем, де.  Rolling Eyes

ПП Празникът е езически, един от многото, припознати от християнството.  Peace

  202uu

Бодясването на яйца, сурвакането, мартеничките и още куп други подобни обичаи са си много БЪЛГАРСКИ (без значение какъв точно е коренът им, просто са останали в съзнанието на повечето българи именно като български) и аз лично бих се радвала детето ми един ден да ги почита и спазва. Уважавам различните толерантни (!!!) вероизповедания и техните обичаи. Не виждам нищо лошо в това в БЪЛГАРСКА детска градина да се представят на децата БЪЛГАРСКИТЕ обичаи, обреди и т.н. Тук изобщо не става дума за християнски, мюсюлмански, еврейски и прочее обреди, а за такива, наложили се през годините като ОБЩОБЪЛГАРСКИ. А пък ако на някой толкова много му пречат, то никой не може да го задължи да ги спазва в дома си. Но мисля, че е добре децата ни да познават българските традиции. Пак казвам - не християнските, а българските.
А що се отнася до поздрава Христос Возкресе - никой никого не задължава да отговаря по известния на всички начин, при условие че  изповядва друга религия. Тук съм абсолютно съгласна с мнението, че е важно всички да бъдем толерантни и да не поздравяваме човек така, ако много добре знаем или имаме поне малкото съмнение, че има друго вероизповедание. Същото важи и за непознати, за които не знаем абсолютно нищо.  Naughty В този случай мисля, че и едно Честит празник би свършило добра работа. 

# 56
 • Мнения: 5 720

Бодясването на яйца, сурвакането, мартеничките и още куп други подобни обичаи са си много БЪЛГАРСКИ

лулумба, навлезли са в бита ни ( факт), но не знам дали са български.
Мартеници се правят и  в Румъния, яйца се боядисват в много страни.

# 57
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 5 376
Аз точно това имах предвид - останали са в съзнанието на повечето българи именно като български, а какъв е коренът им е вече от второстепенно значение. То и нестинари има къде Индия и Шри Ланка.  Mr. Green
Виж, за другото - важно е да има поне щипка толерантност. От това мисля, че всички бихме спечелили. Thinking 

# 58
 • София
 • Мнения: 2 348


Моля, моля... Боядисването на яйца е толкова християнска традиция колкото и гоненето на зли духове с кукери. Това е просто смешна работа. Да се твърди такова нещо.
Боядисването на яйца е стара ЕЗИЧЕСКА традиция и НЯМА НИЩО ОБЩО С ХРИСТИЯНСТВОТО. Така че недейте бърка несъвместими неща като червените яйца и християнството.
Точно поради тези ЕЗИЧЕСКИ обичаи аз отдавна твърдя че българския народ НЕ Е И НИКОГА НЕ Е БИЛ християнски народ. Точно така се отнасят към нас и европейците - като към варвари и диваци... Щото сме си такива от едно време още... Откакто сме гонили зли духове с кукери...
  smile3521 Аз съм християнка, но не боядисвам яйца.
 Нямам представа защо някой държи да говори на почти неразбираем за мен език, та моите отговори на поздрава са напълно на български език : "Наистина възкръсна" (защото го вярвам) или подобни. Дори "Честит празник" казвам. Не смятам, че трябва да си кривя езика да спазвам измислен от някого ред да говоря на... (не знам какъв език  Embarassed ) и да отговарям задължително "Во истина воскресе!".
 

# 59
 • Мнения: 15 918
Аз не разбирам пък какво толкова ще му стане на някой да каже 2приказки. Едва ли всички, които поздравяват по този начин и отвръщат се замислят, вярват дотолкова че някой е възкръснал и т.н.
Вие замисляте ли се когато казвате Добър ден, Лека нощ и т.н.? Или ако някой ви поздрави му казвате - Майната ти, аз не вярвам, че ще ми е добър денят и толкова?
Честно казано по-големи безбожници от българите не съм виждала. Ходила съм в доста чужди държави и там хората си вярват в нещо, почитат си дадени празници и т.н. Тук нито християни, нито мюсюлмани или изповядващи друга религия не го правят като хората. Едва ли не ги е страх, че ако заявят вярванията си, някой ще им се изсмее. Но е възможно и да са прави.
Не виждам какво му е лошото на това децата да боядисват яйца в детската градина - те го възприемат главно като забавление, едва ли вникват в смисъла на това действие, както предполагам и повечето жени, които го правят.
Няма нищо лошо в това да научат и нещо ново, пък било то и в религиозен смисъл.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт