Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 214
Искам да ви попитам как е в София например или в другите големи градове на България. Има ли вече работодатели, които изрично търсят и наемат САМО работници НЕПУШАЧИ. Вие срещали ли сте такива обяви. Някои от вас работят ли в такива фирми в която пушенето е забранено, ама наистина забранено за всички. Това означава че даже и стая за пушачи да няма. Питам за София защото съм в дълбоката провинция и тук все още не са навлезли европейските норми, а София е вече европейска столица.
Освен това смятате ли, че на непушачите трябва да им плащат поне с 30% по-висока заплата от тази на пушачите защото пушачите губят голяма част от работното време в пушене и бездействане.  Защото трябва да излязат от офиса да отидат навън или до стаята за пушене да пушат там поне 10 мин. и после пак да се върнат на работното си място. И така доста пъти на ден. А през това време непушачите бачкат здраво. Освен ако пушачите не пушат на работното си място, но това е забранено защото пречат на другите които са непушачи така че отпада като вариант.

Питам за пушенето на работното място защото ми прави много грозно впечетление един факт който е широко разпространен в Ст. Загора. Сутрин към 10 ч. когато отварят магазините по Главната улица на Ст. Загора можеш да видиш шокираща гледка поне за мен. Пред всеки магазин са застанали прави млади девойки и всяка държи в едната си ръка кафе а в другата цигара.  Shocked И това е в почти всеки магазин. Наредени са като на изложба. Минаваш и все едно че минаваш по улица с проститутки и трябва само да си избереш някоя. Те така и изглеждат между другото. За да влезеш в магазина трябва да входа да се сблъскаш с продавачката която пуши цигара точно на входа. Естествено тя влиза след теб и нервно потропва с крак защото си е оставила цигарата вън на перваза и очаква да я допуши. Ако нищо не си купиш а само гледаш, продавачката те изглежда с кръвнишки поглед че си й нарушил спокойното пушене и те отпраща сигурно с псувни на ум. Поне така изглежда по очите й.
Аз не знам има ли в другите еврпейски градове такава гледка - продавачки пушат на входа на магазина и влизат след клиента че някой път даже и не влизат ако те преценят че си изтърсак и няма да купуваш нищо.

# 1
 • Мнения: 7 847
Откакто не пуша и аз така ги виждам нещата. Много бързо взеха да ме нервят бившите ми никотинови братя и сестри. На работа всички,в които сме в една стая ,освен мен, пушат. Това са още 4 души Tired Аз верно не съм от София,ама да се изкажа Joy

# 2
 • Мнения: 1 517
Аз съм пушачка, но възмущението на Борис си е съвсем на място. Не е редно някой да ни забранява да пушим, но ние пушачите сме длъжни да се съобразяваме с останалите. А е обратното.
аз например, когато съм с компания непушачи на маса в заведение, в което се пуши НЕ паля. На пръсти се броят случаите, когато съм пушила по улиците, вървейки (късно вечер, връщайки се от дискотека примерно). В къщи пуша на двора и зиме и лете. Ако гостите ни масово са пушачи, вътре се пуши, но след като децата си легнат. Ако отида на гости, където не се пуши, ако има друг пушач излизаме (на тераса, на двор, на прозорец...). ако съм само аз просто не пуша.

# 3
 • Мнения: 1 942
Аз работя на място, където няма отделение за пушене. Всички се свират в края на сградата на едно малко балконче 2x2 - зиме, лете все там. Аз съм умерен пушач - кутия пуша за 4-5 дни, че може и повече. Но, не смятам, че непушачите трябва да взимат повече пари от пушачите - все пак една цигара се пуши за около 4 минути, а ми изглежда адски дребнаво. Другите пък сигурно ядат по-често...И аз всяка сутрин виждам продавачките в подлеза на Плиска с кафето и цигарето, не са само заралийките така. И не, никъде в чужбина не съм виждала подобна гледка.

# 4
 • Мнения: 1 517
Ауу, забравих да си кажа мнението за заплатите... Mr. Green
Ми не става. Заплатата се определя според работата, не според пушенето, килограмите и т.н.
Работя в производствена фабрика. Работи се на норма. Половината от работничките ми са пушачки и по принцип не е желателно извън времето за почивка да пушат. Но - ако дамата А си направи нормата за деня, че и отгоре и през това време е успяла и 5 цигари да опраска - ами евала и, че е чевръста, защо да я гоня и да я хокам. Обаче дамата Б не пуши, седи си на мястото, но не и спори работата и едвам стига долната граница на нормата - ми ще я юркам. И нейната заплата ще е по-малка от тази на пушачката.

# 5
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 600
Освен това смятате ли, че на непушачите трябва да им плащат поне с 30% по-висока заплата от тази на пушачите защото пушачите губят голяма част от работното време в пушене и бездействане.  Защото трябва да излязат от офиса да отидат навън или до стаята за пушене да пушат там поне 10 мин. и после пак да се върнат на работното си място. И така доста пъти на ден. А през това време непушачите бачкат здраво.
Бачкат здраво означава ли писане във форуми, разглеждане на сайтове за коли, дрехи, клюки, чатене в кю-то, безконечни разговори по телефона с мъжо, мама, сестричката и т.н. близки хорица, разглеждане на клипчета, клюкарстване с колежката от долния етаж, наминала случайно и т.н. приятни занимания? Кой може в случая да измери коефициентът на полезно действие на пушача и непушача, мобилизирането за свършване на важна работа?  newsm78 Всъщност шефът ни /непушач/ може и го прави. Едни от нас получават увеличение на заплатата, защото си вършат добре работата, други - не. И въобще няма нищо общо с пушенето.

Всяка работа, особено еднообразната, има нужда от известно 5-10 минутно разтоварване на всеки час. Дали ще пушиш на балкона, ще чатиш, или просто ще се разходиш до долния етаж да си поприказваш с някого, според мен няма значение. Но се отразява добре на тонуса.

Последна редакция: пт, 02 май 2008, 18:55 от Жаве

# 6
 • Ямбол
 • Мнения: 23 750
Не знам как е в другите фирми, но в нашата се пуши навсякъде. Въздържам се единствено, когато при мен дойде една бременна колежка. И шефовете пушат, и администрацията пушим, и производството пушат. В началото ми беше странно, но вече свикнах и е нормално по коридорите да срещнеш димящи служители. Въздържат се само онези, които са повече в стая и сред тях има непушачи или просто не искат да им се задимява стаята. Излизат в определените за цялата фирма почивки.
Ако забранят пушенето, ще се съобразя с това, но не виждам как ще стане това след като грубо пресметнато сме около 90% пушачи, а фирмата ни е доста голяма като персонал.

# 7
 • Мнения: 7 847
Жаве, взе ми думите от устата. Има хора,които толкова много лични разговори провеждат по телефона,че дори да не пушат 80 % от времето им минава в приказки с домашните примерно.

# 8
 • Мнения: 1 517
Забраната зависи само от шефското тяло. Щом шефа ви кади и ви позволява, няма проблем.

Колото до заплатите - за определена работа се плаща определена сума. Това се договаря предварително с работодателя. Ако ти си свършваш определената за теб работа и ти остава време за пушене, висене по форуми и т.н. не би трябвало да е порблем. Ако шефа се дразни от свободното ти време и реши да ти увеличи задълженията, би трябвало да увеличи и заплатата....май смених посоката на темата  newsm78

Ама това съотношение пушач и заплата е много тъпо.

# 9
 • Мнения: 16 421
При нас е същото и не е само сутрин. )) През целият ден е тази гледка, и ако въпросната продавачка пуши и ти решиш да влезеш в магазина е едно мръщене и цупене, че трябва да си остави цигарата.
За фирмите не мога да кажа, нямам наблюдения.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 4 544
В нашата фирма се пуши само на балкона.
И всеки може да си губи времето, ако иска, по всякакъв начин - дали ще пуши, или ще играе на конзолите или на табла, или ще пише по форуми, ще си чати, ще отиде на кафе или до някъде да си свърши нещо свое или ще дойде на работа на обяд... Важното е в точния момент всеки да се хване в ръце и да си свърши работата, ако ще и да седи после по нощите. И зависи от всеки конкретен човек колко бързо и качествено си върши задачките и доколко баш шефовете ще го подлудяват с безумни претенции.  Laughing
Заплатата накрая не се определя от броя цигари на ден (въпреки шефа - върл непушач), защото май няма никой, който да не се помотва с нещо от време на време.

# 11
 • софия
 • Мнения: 2 140
Малко криво ме гледат шефовете като изляза да пуша.Определено не им е приятно. Naughty

# 12
 • Мнения: 15 833
Аз верно не съм от София,ама да се изкажа Joy

Ало, от дълбоката провинция, къде, моето момиче?  Naughty 
Прав си, Борисе, относно продавачките пред магазините - нали и аз съм от горите Тилилейски, знам ги мометата.  Mr. Green
Но по принцип не си прав - полезността на един човек я свързвам с количеството свършена работа, а не с времето, прекарано на работното му място. И като пушачка, и като непушачка съм имала достатъчно примери за това, че един човек реши ли да се скатава от работа, никакви ограничения и репресии не помагат.

# 13
 • York
 • Мнения: 820
Да се изкажа и аз нищо, че съм от дълбоката провинция  hahaha hahaha hahaha
При нас в сградата е забранено да се пуши. Ако шефа е в града вика някой за компания навън за по една цигара и в повечето случаи го разпитва как е работата, защо не върви и т.н.

# 14
 • Мнения: 1 942
Аууууу, това да се пуши навсякъде е супер гадно, признавам! Помня преди няколко години, преди да се въведе забраната - ами то си беше истински ужас. Прибирах се като един голям пепелник - коса, палто, дрехи - всичко ти се омирисало от пушенето на колегите в общата стая примерно  Sick

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт