аз съвсем да не почвам значи... да оставя за утре, да изчета поне 10- та тема... то не било толкова лесно, както пише
мен ме съветва една позната да пробвам със суха мая.Лошото е,че като никога в живота си не съм месила и нямам елементарни познания,не мога да отгатна какво куца,но явно е нещо в рецептата или дозировките.
Ние тука в тоя подфорум така лесно ако се предавахме и плашехме досега щяхме да си стоим само на първа тема. Това беше на шега разбира се. Лошото е, че сте на различни машини и не може да ви се дадат еднакви съвети.
На Амели твърдо препоръчвам да си смени маята, да си купи суха мая и да пробва с нея. За ориентиране съотношението суха : жива мая е 1: 3, тоест количеството на живата мая разделяш на 3 и така получаваш количеството пък суха мая. После аз лично съм на мнение, че на един хляб чак толкова много премесвания и втасвания въобще не са му необходими. Така, че си избери някоя друга програма. Пробвай например варианта да заредиш продуктите и да пуснеш осма програма (месене и втасване - съобразявам се с английския вариант на упътването, което заедно гледахме днес). Тогава машината ще ти замеси тестото за 5 минути и ще го остави да почива пет минути. През това време ощипи тестото и ако е лепкаво му добави още брашно. След като си почине пет минути машината започва второто месене което трае 20 минути. Смело докато меси проверявай тестото и го регулирай. След края на второто месене таймера ще ти показва че остават още 1 час. Това е времето, което по програма започва втасването. Ако не си доволна от тестото (било е твърдо или пък още меко) спираш програмата с бутона СТАРТ/СТОП регулираш си тестото (добавяш примерно още течности ако е твърдо или пък брашно ако е меко) и отново пускаш програмата. Това последното поне на мен рядко ми се е налагало.
Твой избор е дали ще го чакаш цял час да втасва. Обикновено след 30-40 минути тестото втасва много добре (увеличава обема си двойно, а понякога тройно). Ако и при теб стане така смело прекрати осма програма с натискане на бутона СТАРТ/СТОП. Премини на дванадесета програма, която е за печене. Тук не се ориентирам по упътването дали може да се регулира времето на печене, защото в таблицата е написано 60 минути. Ако може да се регулира сложи първоначално 40 минути. Ако ли пък не може, наблюдавай през прозорчето и когато видиш че хлебчето се е зачервило отгоре смело отвори капака, вземи една клечка за зъби забий я в хляба навътре, леко я позавърти после я извади прекарай я през палеца и показалеца на другата ръка и ако по тях не е останало тесто значи хляба се е изпекъл. И след като се е изпекъл, няма какво повече да го мъчим ами просто прекъсни и тази програма и готово. Ако и при този вариант хляба не стане, то тогава вече можем смело да се съмняваме, че нещо машинката не пече правилно.
Предлагам ти да изпробваш тази технология със следната рецепта (изреждам продуктите по реда на тяхното поставяне). Взимаш една кофичка от кисело мляко и я пълниш с топла вода до два пръста под ръба на кофичката и я изсипваш в контейнера. Добавяш една супена лъжица олио. Следва една чаена лъжица сол. После една и половина супена лъжица захар. Сетне сипваш отгоре брашното (първо сложи около 600 грама) после ако трябва добавяш още по време на месенето (мисля, че едва ли ще ти отидат повече от 700 - 750 грама). Върху него смело изсипи едно пакетче суха мая от 11 грама (тука ся некои моми ще скочат да окат, ама ти ме слушай мене). И караш по реда описан по горе. И нали дебнеш тестото, ако лепне по пръстите добавяш по малко брашно докато се отдели от стените и спре да лепне по пръстите.
Значи съветвам те да отвориш чисто нов пакет брашно. Така след като улучиш тестото, ще можеш поне да се ориентираш каква част от пакета си използвала. Другия вариант е мерителната чаша към машината (на снимката много ми заприлича на нашата дето я имаме с Мулинекса). Та на нашата чаша поне има едни скали и аз ползвам тая дето пише OZ. Засякъл съм че 300 грама брашно са приблизително 10 OZ. Бе значи 1 OZ върви към 30 грама. Щерката има един кухненски кантар та одихме една вечер с жена ми и измерихме там 100 грама захар на кантара па после ги сипахме в чашата и маркирахме с червен химикал, сетне така и с брашното направихме ама него със синьо и ся булката се кокорчи пред чашата и така мери.
За празнични случаи може да замениш водата с прясно мляко и да добавиш две яйца. Ако обаче ще слагаш яйца, първо ги тургаш тях в кофичката от киселото мляко и тогава доливаш там с прясното мляко (или водата) до два пръста под ръба на кофичката.
Нещо подобно на цялата тази технология описана до тук представлява твоята експресна програма номер седем. Там обаче нещо не ми хваща око времето за втасване.
Не ме бива много по описанията (и това могат да го потвърдят момичетата, които четат тука) но по простичко не се сещам как да го опиша. Пак ти напомням, че съм се ориентирал по английския вариант на упътването свален от сайта, който ти посочих по-рано днес.
Буми и Бухтичка - Мулинекса са хубави машинки и рядко правят грешки (поне моята се държи достойно, а днес и синът ми който е на 17 години работи с нея под мой контрол и направи чудесен хляб). Сбития или степан хляб означава, че маята не си е свършила работата или, че пропорциите между брашното и течностите са нарушени. При тези машинки няма предварително загряване на продуктите както има при другите машини. Затова аз предварително си загрявам водата (или млекото - зависи с какво работя) и тогава ги поставям в контейнера. Яйцата също съм ги извадил предварително от хладилника и гледам да са на стайна температура.
При мен са се получавали гафове между другото, когато маята ми е стара. И запомнете няма да се плашите оти тестото ги разбира тия работи и почва и то да се плаши и нищо не става сетне. Тука някои по стари форумджийки знаят аз как съм му пял приспивни песнички и съм му играл балет на едно тесто.