Източник www.zachatie.org


Как да мерим базалната температура?

Като за начало трябва да се измерва по едно и също време сутрин (например от 5:00 to 7:00 сутринта е най-добре) за да получите правилна картина как се движат стойностите на базалната Ви температура.

За да премерите базалната температура Ви трябва:

- часовник с аларма
- термометър (дигитален или обикновен)
- лист или файл, на който да си записвате резултатите

Ето как може да направите това:

1. Първото нещо, което правите сутрин трябва да е измерването на температурата:
Направете това преди да станете от леглото, да правите секс, да се храните или пиете, или всичко, което би довело до повишаване на температурата.

2. Изберете къде ще измервате температурата: може да се мери орално , вагинално и анално, но запомнете, че започнете ли да мерите по един начин, трябва през целия цикъл да измервате на същото място, за да имате точни резултати. Температурата измерена анално е поне с един градус по-висока от орално измерената температура.

3. Задръжте обикновения термометър поне 5 минути, а дигиталния докато чуете звуковия сигнал.

4. Запишете измерената температура на лист хартия или в програмата, която използвате. Хубавото на дигиталните термометри е, че запаметяват последно измерената температура, така че можете да поспите след това и да запишете температурата по-късно, без да се страхувате, че може да я забравите.

5. Отбелязвайте си всяка корекция на температурата, която правите, както и други знаци за фертилност като цервикалната слуз и позицията на цервикса.

Забележка:

Ако сте се събудили по-рано, измерете температурата и добавете една десета от градуса за всеки половин час останал до всекидневното Ви нормално събуждане. Добре ще е да си отбележите на графиката, че измерването е станало по-рано от нормалното.
Понякога се случва температурата да скочи с половин или цял градус, а на следващия ден да спадне до нормалните за вас граници. Това е така нареченият връх и обикновено трябва да се пренебрегне. Може да се дължи на треска, на пиенето на алкохол предната вечер или неспокоен сън. Ако знаете каква е причината за това, отбележете на графиката си.


Метод на базалната температура

По време на менструация температурата е повишена /над 37.0 градуса/. В първата фаза на цикъла /фоликулaрната/ до овулацията температурата е невисока, 37.0 - 37.5 градуса.

Преди овулацията температурата се понижава, а веднага след овулацията – се повишава с 0,2 - 0,5 градуса /до 37.6 - 38.6 градуса/. Повишената температура се държи така до следващата менструация.

Ако жената е бременна, менструация няма да има и температурата по време на цялата бременност остава повишена. Следователно, ако всекидневно се измерва температурата и се строи графика, може с точност да се определи денят на овулация.

Използвайте следните препоръки за измерване на температурата:

• Може да се мери в устата, влагалището или ануса. Винаги обаче на едно и също място.
• По едно и също време всяка сутрин, без да се става от леглото и веднага си записвайте показателите. Мерете и по време на менструация.
• Мерете я след минимум 3 часа непрекъснат сън. Така например, ако сте ставали от леглото в 7 сутринта до тоалетна, а после сте легнали, а трябва да я мерите в 9ч, измерете температурата си в 7 ч., преди да сте ставали от леглото /иначе ще имате само 2 ч. непрекъснат сън/
• Винаги с един и същ термометър
• Всички странични фактори /болест, стрес, преместване и т.н./ винаги ги отбелязвайте. Това ще ви позволи при разшифриране на графиката да разберете защо е имало отклонение.
• Записвайте показанията на термометъра направо след измерването, за да не забравите по-късно
• Минимум 3 месеца наблюдения за да има точна интерпретация

Достатъчно трудно се явява правилното разшифриране на графиката, което е много важно.

• Базалната температура се понижава 12 - 24 часа преди овулацията, а след овулацията се повишава средно с 0,2 - 0,5 градуса
• По такъв начин фертилен се смята периода от началото на менструалния цикъл до момента, когато базалната температура ще е повишена в продължение на 3 последователни дни /тъй като яйцеклетката след 3 дни от овулацията губи способност за оплождане и настъпването на бременност е невъзможно/
• Доколкото БТ реагира на различни фактори, трябва интерпретацията да е много внимателна. Да се има предвид: заболявания с повишена температура, треска, приемане на алкохол, стрес, безсънна нощ. Ако имате безсъние задължително отбележете този факт.

Как да определим момента на овулация?

Внимателно изучете своята графика и обърнете внимание на следните факти:

• Намерете деня, когато е станало повишението на температурата с 0,2-0,5 градуса, спрямо предните 6 дни. За удобство оцветете предните 6 дни в друг цвят
• Изберете най-високата температура за предните 6 дни и начертайте хоризонтална линия с 0,1 градуса по-високо от нея.
• Преди всичко температурите, намиращи се по-високо от хоризонталната линия ще са си по-високо от нея. Те отразяват дните, когато вече е минала овулацията. Ако изведнъж температурата в един от последвалите дни се спусне по-ниско от хоризонталната линия, трябва отново да очакваме подем по-високо от нея.
• Пресметнете 4 дни поредни високи температури, лежащи над хоризонталната линия и прекарайте вертикална черта. След нея са нефертилните ви дни.
• Ако изведнъж в графиката се появят неочаквано висока или неочаквано ниска температура, то при намиране на 6те дни – тази температура не я зачитайте.

Вие сте неспособни да заченете:

• Първите 5 дни от менструалния цикъл, ако до една седмица преди това е бил забелязан подем на температурата. Не е важно, кога ви е свършила менструацията. Това е вярно за цикли при повече от 25 дни. Ако имате по-къси цикли, тогава неспособността за оплождане ще е само първите 3 дни. При къс цикъл нараства вероятността овулацията да настъпи по-рано. Ако сте близко до менопаузата, това правило не работи, тъй като ранната овулация е повече от възможна.
• Ако повишената температура се държи три дни вече /по-средата на цикъла, след спада на темп. И овулацията/, вие сте неспособни на зачатие от вечерта на третия ден до началото на следващата менструация .


Симптотермален метод

Явява се по-труден за усвояване и интерпретация на получените данни. Но този метод е 2 пъти по-ефективен, отколкото другите естетсвени методи за планиране на семейства, така и в отличие от другите методи отчита не само един показател на фертилност, а цял спектър. Затова много повишава точността на определяне на “опасните дни”.

При използване на симптотермалния метод е необходимо ежедневно да се отбелязват следните показатели:

• Базална температура
• Цервикална слуз
• Изменение на положението на шийката на матката, степен на нейното разкритие и мекота • Физиологични показатели на овулацията

Метода е основа на изменението на тези показатели в различно време на цикъла. Изменението на базалната температура и цервикалната слуз са свързани с измененията на нивата на хормоните по време на цикъла. За това подробно е написано в метода за определяне на базалната температура и метода за наблюдение на цервикалната слуз.

За симптотермалния метод ще ви потрябва да определяте положението на шийката на матката и нейната консистенция. Този признак позволява много точно да се разшифрова температурната графика и изменението на цервикалната слуз, той се явява допълнителен жокер за определяне на овулацията. За точността на определянето е необходимо да се провеждат наблюдения на няколко менструални цикъла, за да се хващат точно разнообразните изменения на шийката на матката. Сложността се състои в това, че вие не знаете, в началото, какво се нарича високо и какво ниско положение на шийката на матката. Това идва с опита.

Положението на шийката на матката се променя заради нивото на половите хормони /естроген и прогестерон/. Колкото по-близо е овулацията, толкова по-високо се вдига шийката на матката. След овулацията шийката отново се спуска. Също така при идването на овулацията шийката се разтваря и става по-мека, отколкото преди.

Провеждайте изследването на шийката на матката по следните правила:

• Не провеждайте изследвания при възпалителни и инфекциозни заболявания на половите органи!
• Провеждайте изследвания ежедневно, един път на ден по време на целия цикъл, освен дните, когато сте в менструация
• Не забравяйте старателно да измиете ръцете си със сапун!
• Изследването провеждайте в една и съща поза /най-лесно – клекнали/ и се старайте по едно и също време
• Вкарайте средния пръст във влагалището и изследвайте шийката на матката. Шийката на раждала жена винаги е малко разтворена.
• Обърнете внимание на цервикалната слуз, каква е тя.
• Обръщайте внимание на нейното положение /високо, ниско, средно/
• Определете, отворена ли е шийката и ако да – колко
• Определете твърдостта на шийката /твърда, мека, средна/
• Ако сте забелязали уплътнение на шийката – не се плашете – това е временно нормално явление - тези уплътнения се наричат кисти на “наботово яйце” е не изискват лечение. Отбележете си отделно има ли такива уплътнения.
• Обезателно записвайте всички показатели.

Освен тези признаци, има още няколко, които могат да помогнат да се определят дните на овулация или нейното приближаване. Това са физиологически показатели на овулация. Отбелязвайте обезателно и тези симптоми, ако ги има.

Физиологически показатели за овулация:

• Повишена чувствителност на млечните жлези и кожата
• Характерна болка за средата на цикъла. Тези явления са свързани с овулацията: болката може да е остра, тъпа, спазмена. Причината за болезните усещания може да е спукан фоликул, раздражение от излезналата яйцеклетка.
• Чувство на тежест ниско в корема
• Подуване на корема и задържане на вода в организма
• Повишена сексуалност
• Повишена работоспособност

И така, при използване на симптотермалния метод е необходимо ежедневно да измервате базалната температура, да определяте цервикалната слуз, положението и състоянието на шийката на матката и допълнителните физиологически показатели на овулация. При това количество информация, на вас ще ви е много по-лесно да си определите фертилните дни, отколкото да ползвате само температурния метод или метода на цервикалната слуз. Необходимо е само правилно да интерпретирате получените данни.

Забележка. Признаци на овулация

• Овулацията е била или ще бъде всеки момент, когато температурата е станала с 0,2 градуса по-висока от предишните 6 температури.
• Пиковия ден е /ден на на-голяма предразположеност към зачатие/ - последния ден на най-водната и разтеглива цервикална слуз
• Пиковият ден на цервикалната слуз /най-водна, най-хлъзгава и разтеглива/ е обикновено 1-2 дни преди овулацията и следователно преди повишението на температурата.
• Шийката на матката с идването на овулацията става по-висока, по-мека и по-отворена
• Физиологическите показатели на овулацията са допълнителни признаци.

Условни обозначения за шийката на матката във вашите записки:

н – ниско
с- средно
в- високо

М- менструация
x – няма слуз
Л – лепкава
Г – гъста
Я – като белтък на яйце

* - затворена
о – леко отворена
О- отворена

Коефициент на неуспех за определяне на фертилните дни – 6%


Подробно описание на състоянията на шийката на матката:

1. сухо - когато няма никакво отделяне на течности или е незначително, в тази среда сперматозоидите умират веднага. Някои жени никога нямат "Сухо", веднага след менструацията и след овулацията до началото на новия цикъл

2. Лепкава слуз - бяла, в малко количество, не разтягаща се, ако се пробвате да я разтеглите между пръстите, остава на възглавничките на пръстите като бели капчици. Това е неплодотворна слуз. Сперматозоидите загиват за няколко часа, а до овулацията има още няколко дни. Главното е да не се пропусне кога тези лепкави слузи ще се превърнат в следващия вид:

3. Водниста /или кремообразна/ слуз - прозрачна като вода или беловидна като силно разтворено мляко, съвсем рядка, а при някои повече прилича на рядък крем за ръце. Това вече е плодотворна слуз, в нея сперматозоидите могат да почакат 5 дни до овулацията.

4. Един ден преди или в деня на овулацията се появява слуз, приличаща на белтък на яйце. Това означава че слузта става гъста, разтеглива /разтяга се между пръстите/, полупрозрачна, много обилна.

При много жени има такава слуз, поне 1 ден, при някои това е 2-3 дни, а при някои половин ден или дори 1 нощ. Това време е - най-благоприятно за зачатие.