Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 май 2005, 11:07 ч.

СТРЕС И ИНФЕРТИЛИТЕТ

 • 5 257
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 541
Жените, които се опитват безуслешно да забременеят, имат нива на стрес, от гледна то4ка на раздразнителност и депресия, еквивалентни на жени с рак, HIV и сърдечни проблеми, твърди Алис Домар, Директор на програмите за женско здраве към Харвардското Медицинско Училище.

Как стресът афектира репродуктивната ни система?

Стресът при жените "разкъсва" хормоналната комуникация между мозъка, хипофизата и яйчниците, възпрепятствайки по този начин и узряването на яйцето, и процесът на овулация.

Когато сме под стрес, в тялото ни се случват няколко неврохимически промени. Това може да измени освобождаването на хормоните, които регулират узряването на яйцеклетката и нейното "освобождаване". В допълнения на това, концентрацията на няколко важни химически носителя, отговорни за репродукцията, се променя, когато се променя емоционалното ни състояние. Съществува директна връзка между мозъка и репродуктивния тракт. Нервни фибри свързват мозъка директно с фалопиевите тръби и матката. Автономната нервна система влияе на възможността на яйчника да произведе здрави яйцеклетки и хормони. Например, когато една жена е под стрес, се появяват спазми във фалопиевите тръби и матката, което може да попре4и на движението и имплантирането на оплоденото яйце. Така 4е стресът може да причини инфертилност и 4рез изменение на регулирането на хипофизните хормони, и 4рез абнормалното влияние на нервната система на яйчниците и тръбите.

При мъжете е доказано, 4е физи4еският и емоционален стрес афектират фертилността им. Броят сперматозоиди, мобилността им, структурата им се понижават при стрес. Проблеми като импотенция и трудно еякулиране често са причинени от емоционален стрес при мъжете.

Стресът води до инфертилитет, инфертилитетът от своя страна води до увеличаване на стреса и така в порочен кръг.

Стресът е като влак, който набира скорост непрекъснато с всяка минута. И така, стресът може да ни направи по-малко фертилни чрез ефекта си върху хормоните ни и репродуктивните органи. Непрекъснатото опитване за забременяване създава още повече стрес, което пък намалява още пове4е фертилността ни и т.н. И така се завъртаме в порочен кръг: стресът причинява инфертилитет, инфертилитетът-стрес.

Жените, които не могат да забременеят често губят самочувствие, изпадат в депресия, стават раздразнителни и ядосани, което разочарова партньорите им. Мъжете пък може да започнат да се чувстват виновни, започват да поставят под съмнение "мъжествеността си", което създава проблеми в отношенията и намалява сексуалната активност. Двойката не се наслаждава на секса пове4е. Фокусът се измества от правенето на лЮбов върху правенето на бебе, и вси4кият ужас завършва със сълзи, когато в края на месеца дойде менструацията. Следенето на овулация отнема цялото забавление и спонтанност на секса и така започва разпадане на връзки. А всичко това само подсилва стреса.

Проблеми със съня и инсомния

Когато сме под стрес, сънят ни е често нарушен. Хората, страдащи от стрес не могат да заспят и имат проблеми. Нарушеният сън и инсомнията резултират в затихналите дневни ритми на няколко хормона, отговорни за репродукцията и фертилнстта. Така че и това може да подсили инфертилитета.

Могат ли програмите за намаляване на стрес да помогнат като цяло?

През 1978 година в Харвардкото Медицинско Училище е разработена 10-седмична групова програма за жени с неизяснен стерилитет. Програмата вклЮчвала обучение за справяне с проблемите, обучение за "превклЮчване" от стрес на релаксиране, напътствена образност, леко йога разтягане, правилно хранене, образоване по въпросите, свързани с фертилността и подкрепа на жените една друга в групата. Резултатите-намаляване на стреса у жените- били чудесни. Акцентът на програмата оба4е е бил "превкЮчването" от фокусиране върху забременяването към воденето на удовлетворяващ и пълноценен живот. И резултатите били отново 4удесни. По4ти вси4ки жени, завършили програмата, забелязали намаляване на раздразнението, агресията и депресията, увеличаване на жизнеността. Въпреки, че програма е била създадена само за редуциране на стреса, статистиките показали, че от близо 300 жени, изкарали програмата и наблЮдавани в последствие, 57 % за забременели в следващите 6 месеца. Това определено показва, че намаляването на стреса със сигурност оказва положително влияние на фертилността.

Програми за контролиране на стреса могат да редуцират депресията, раздразнението, агресията, умората, които неизменно са част от живота на двойките, които се опитват да заченат. Както става ясно, когато тези емоционални показатели намаляват, нараства способността за забременяване.

Тези програми не лекуват инфертилитет. Но духовен подход към тялото може да намали раздразнението и увеличи релаксацията, което ще помогне на двойки с неизяснен стерилитет. Редуцирането на стреса чрез релаксиране може да помогне за регулирането на месечните цикли, да подобри здравните показатели на яйцеклетката и спермата, и да увеличи шансовете за оплождане и имплантиране. Намаленият стрес означава също и по-добри отношения между партньорите.

Изто4ник:http://www.holistic-online.com/Remedies/infertility/inf_stress.htm
превод на Мари

# 1
 • София, Борово
 • Мнения: 1 773
100% съгласна!
.. само, ако някой може да даде съвет как да не сме под такъв стрес... как можеш да спреш да мислиш за нещо, което искаш от цялото си сърце..
няма начин според мен

# 2
 • Мнения: 280
Ва Ва благодаря за статията - прочетох я с интерес. Shocked

Като си помисля що стрес съм имала...

Не е случайно че имам проблеми.
 Sick

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 271
Много хубава статия, но да бяха казали и някои техники за избягване на стреса...
Това с програмата хубаво.  runningСигурно са ги изолирали в някой курорт и седмици релакс...малко неприложимо на местно ниво....
Но ако бяха казали нещо по-конкретно за в домашни условия...
Ако трябва да избягваме стреса не трябва да работим atwork, не трябва да шофираме, не трябва да се ядосваме около полуидиоти наоколо...Еми то няма как...
И освен това трябва все пак и да уцелваме момента luvbed...а то с хвърляне на боб не става

# 4
 • Мнения: 4 541
Ва Ва благодаря за статията - прочетох я с интерес. Shocked

Като си помисля що стрес съм имала...

Не е случайно че имам проблеми.
 Sick
Всъщност благодарностите не са за мен а за Мари, която е превела статията и за Лали, която я сложи в нашето полезно!

# 5
 • сред маслини и портокалов цвят
 • Мнения: 1 220
ами аз съм със вторичен неизяснен стерилитет и така като я чета тази статия и като знам какъв начин на живот водя/а и всички ние/ ми се струва,че евентуалното ми забременяване е в сферите на фантастиката. Twisted Evil

# 6
 • Мнения: 3 378
И аз много се шашкам, че стресът пречи на забременяването, но в други теми много от майките споделиха, че са забременяли точно в периоди на огромен стрес. Тъй че, надежда си има Grinning

# 7
 • Стара Загора
 • Мнения: 7 036
Надеждата умира последна....нали така момичета Grinning
Иначе статията е интересна и благодаря.

# 8
 • Мнения: 7 718
Дай линк Wink, за да получиш и благодарностите Wink

# 9
 • Мнения: 750
Малко съвети и от мен, писано е по повод на стреса при ин витро, след първия ми неуспешен опит, но мисля, че важи за всички:

1. Не мислете в дългосрочен план, мислете за вечерята, за филма довечера, за утрешната разходка. Времето до теста така или иначе ще дойде а няма да го има това мъчително чакане, през което емоцията се натрупва и в деня на теста или УЗИ-то достига лавинообразно развитие. Много добре сте наясно, че резултата може да е както положителен, така и отрицателен, затова не се настройвайте нито за едното нито за другото. Просто се опитайте да игнорирате тази мисъл, и да запълните деня си с много други занимания, които да ангажират изцяло съзнанието ви. Когато наближи времето за тестване се върнете мислено в началото, когато започнахте и сте знаели, че има два възможни резултата ....

2. Огромния стрес идва от това, че не можем да контролираме процесите, които стават с нас, а човек обича да чувства, че контролира своя живот. Така го чувства подреден. Намерете през цялото това време да правите нещо, което ви е интересно, и най-вече, което можете да контролирате изцяло.

3. Не обръщайте внимание на лавината от писма, СМС-и и телефонни обаждания "Какво става? Имаш ли резултат? Кога ще правиш тест? Кога си на преглед?" Всичко това добавя допълнително стрес от поетата "отговорност" от Вас да не разочаровате близки и приятели. Бъдете сигурни, че след като им съобщите неприятния за Вас резултат само след 2-3 мин. те ще забравят за това и за никой освен за най-близките ви - съпруг, родители този проблем не е от особена важност, а чисто любопитство. Мислете за себе си и съпруга си и не се интересувайте какво ще кажат околните. Те имат своите проблеми и в повечето случаи не знаят и представа си нямат през какво сте преминали за да стигнете до това мъчително очакване. Трябва да отговаряте само на своите очаквания и да не се притеснявате да не разочаровате някой.

3. Споделяйте всичко, което ви вълнува , до най-незначителното със съпруга си през цялото време. Подкрепяйте го и търсете неговата подкрепа.

4. Не правете гореща вана ! Избягвайте и горещите душове! Не вдигайте тежко, внимавайте какво ядете! Избягвайте стресови ситуации!

5. Доверете се на своя доктор или лекарски екип. Те знаят какво правят и имат много опит със случаи като вашия. За всичко, за което се съмнявате или имате въпроси им се обаждайте.

6. Не приемайте евентуалния си неуспех като провал. Чувствате го такъв в момента, защото се разминава с вашите огромни очаквания, но той ви е обогатил с опит. Вече сте по-компетентни, по-подготвени, по-уверени, по-смели и имате нужната подготовка. И тук да вметна фразата "Това, което не ни убива ни прави по-силни". Тази подготовка вече ви е доближила до успеха следващия път!

7. Не обвинявайте партньора си, не се самообвинявайте, че не сте направили нещо както трябва, че сте се притеснявали и с това сте допринесли за неуспеха. Има ли жена във Вашето положение, която толкова много да желае дете и да не се притеснява? Опитайте се да не се притеснявате и за самото притеснение. То е нормално, хора сме, не сме от желязо. Част от чувствителността Ви е причинена и от хормоналната атака, на която е подложен организма.

8. Ако не сте успели от първия път не се отчайвайте. Починете си емоционално, разтоварете се и , когато сте готови предприемете нови действия. Направете го тогава, когато това е възможно и максимално благоприятно от медицинска гледна точка, финансова гледна точка и разбира се емоционална. Относно изчакването за нов опит, трябва да намерите баланса между възможността да изчаквате и възможността да внесете покой след първия опит у себе си. Понякога напрежението от очакването ескалира и Вие смятате, че постоянно губите шансове и време. Послушайте съветите на Вашия лекарски екип!

# 10
 • Мнения: 750
Marie, изрових едната ти статия - беше я писала в нашия форум, но махнах реда с горещата вана само, защото при бебеправене е противопоказна:
Идеи за справяне със стреса

1. Мисли ПОЗИТИВНО. Всяко човешко същество има проблеми, не "потъвай" изцяло в тях. Фокусирай се на силата си, поучи се от стресовите ситуации около теб, търси новите възможностти в стресовите ситуации, търси позитивното, промени нещо.

2. Бъди твърд и не позволявай на другите да те използват или да правят експерименти на твой гръб.

3. Бъди ОРГАНИЗИРАН. Води си записки, дневник, направи си списък със задачите и ги отмятай на листа. Контролирай времето си, научи се да казваш "не".

4. Сподели проблемите си с близки или с хора, които имат същите проблеми. Търси социална подкрепа.

5. Доказано е, че хуморът лекува. Гледай комедии, ходи на весели представления, чети анекдоти.

6. Разнообразие и разсейване. От време на време си "почивай" от проблемната ситуация. Излез в отпуск, отиди на разходка, отиди на екскурзия, направи малко упражнения, позанимавай се с градината, направи си уебсайт, чети по една глава от Библията на ден, най-накрая пребоядисай апартамента, от кога се гласиш?

7. Диета. Намали кофеина, цигарите, алкохола, захарта, солта, мазнината. Яж зеленчуци, храни с фибри, карбохидрати.

8. Физически упражнения и физически труд. Поне 5 пъти в седмицата, всяка седмица: аеробика, карай колело, ходи на разходка в гората, по плажа, в парка, участвай в общи спортни мероприятия, прави йога. Тежкия физически труд от време на време също е полезен.

9. Пий ВОДА! Много вода, просто вода!

10. Ако имаш домашен лЮбимец, прекарвай време с него. Не го оставяй непогледнат в ъгъла.

11. Нау4и се да медитираш и го прави всеки ден по 10-20 минути.

12. Дишай дълбоко. Това можеш да го правиш по всяко време и навсякъде.

13. Разходките сред природата са страшно полезни. Дори наблЮдаването на един залез може да направи 4удеса.


15. Музикална терапия: слушай музика с ритъм по-бавен от този на сърцето. Отдели 20 минути всеки ден, легни на дивана и си пусни плеъра. За по-добър резултат: легни на земята колкото се може по-близо до тонколоните, или си сложи слушалки. Музиката лекува.

# 11
 • София, Борово
 • Мнения: 1 773
Момичета, в "Проблемно забременяване" в дир.бг и "Емоционални проблеми" в Зачатие има още 2 статии към тази статия, и двете с много съвети как да се борим със стреса. Ако се интересувате, прочетете.
Поздрави, Мари Hug
Благодарности!
 bouquet Flowers Bouquet

# 12
Още нещо за справяне със стреса:
Укрепвайте контактите си.      

1. Прекарвайте повече време сред хора. Вместо да си вземете видеокасета, идете на театър, кино; послушайте жива музика на концерт, в клуб. Ще получите силен емоционален заряд.

2. Изучавайте културата и обичаите на народите по света. В това ще ви помогнат новите продукти и разнообразни блюда на националната им кухня.

3. Възстановете връзките си с приятели, с които отдавна не сте се виждали.

4. Направете някому приятен сюрприз. Например, подарете на приятелката си интересна книга или билети за кино.

5. Измислете си нискокалорийно меню и по-често го поднасяйте на гостите си.

6. Общувайте с хората лично или по телефона, а не по електронната поща. На празници изпращайте на приятели и роднини поздравителни картички.

7. Вземете участие в работата на благотворителна организация, чиито идеи споделяте. Това ще ви позволи постоянно да се чувствате полезен и нужен човек.
 
8. Опитайте се да станете наставник някому. Защото е толкова приятно да споделиш натрупаните знания и опит.    


Търсете смисъл в живота:


9. Ако все още не сте си намерили работа присърце, заемете се в свободното си време с това, което ви носи радост. След като завършите курсовете по аеробика, можете да водите тренировки през почивните дни, например.

10. Не отлагайте мечтите си за по-късно. Напишете разказ, научете се да яздите или да скачате с парашут.

11. Измислете си хоби. За тази цел си спомнете детските увлечения, с които сте се разделили поради недостиг на време.

12. Организирайте спортен клуб в училището, където се учат децата ви. На децата ще носи радост, вие ще сте в по-добра спортна форма, а и отношенията ви с учителите ще са по-добри.

13. Разширявайте своя кръгозор. Посещавайте интересни лекции, ходете по изложби, музеи, изучавайте чужди езици.

14. Превърнете всяко хранене в ритуал. Украсете масата с цветя, запалете свещи. Радвайте се, че днес имате храна на масата и се наслаждавайте на всяка нейна хапка.

15. Намерете източник на духовно развитие. Това може да стане и религията, и обикновеното общуване с природата.
   

Обръщайте внимание на здравето си:


16.  Постъпвайте така, че максимално да обезопасите живота си: спрете цигарите, винаги си слагайте предпазен колан при пътуване, използвайте защитни средства от слънцето и когато трябва, презервативи.

17. Подобрявайте своята спортна форма. Усещането от стегнатото тяло и физическа сила видимо повдигат настроението.

18. Спете по 8–9 часа в денонощие. Вашето самочувствие пряко зависи от това дали сте се наспали или не.

19. Включете в своя хранителен режим ядки. 150 грама ядки седмично снижават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

20. Ежедневно пийте коктейл, приготвен от 1 чаша плодов сок, 4 супени лъжици соево мляко, половин банан и замразени ягоди (малини, къпини, боровинки).

21. Не забравяйте редовния профилактичен преглед при стоматолога и гинеколога.

22.  Отбележете в календара дните, в които ще преглеждате гърдите си чрез самодиагностика.

23. Регулирайте височината на стола и наклона на лампата на работното си място. Така ще избегнете дискомфорта, мускулните болки и умората на очите.

24. Направете ревизия на домашната аптечка. Изхвърлете всички лекарства с изтекъл срок и купете нови.
   
   
Променете навиците си:


25. Заменете овесените ядки за бързо приготвяне с обикновени. Те са по-вкусни и съдържат повече целулоза.

26. При готвене използвайте немазен пилешки или зеленчуков бульон, вместо обикновена мазнина.

27. Купете си видеокасета с нов комплекс упражнения или сменете във фитнеса тренировъчната група, която обикновено посещавате.

28. Позволете си 1–2 занятия с личен инструктор. Той ще ви помогне да съставите програма от упражнения или си купете подходяща литература.

29. Изнесете своите спортни занятия от закрито помещение в парка. Природата ще ви даде мощен заряд от енергия.

30. Разгледайте съдържанието на гарбероба и скрина и раздайте излишните вещи на приятели или нуждаещи се.

31. Сложете ред в кухнята. Освободете се от залежали продукти.

32. Купете си фитнес играчка (например, за измерване на пулса) и я изпробвайте на практика.
   
   
Радвайте се на простите неща:

33. Танцувайте по-често, това повдига настроението. Днес не е никак трудно да си намерите подходящо място, където да ходите на уроци по латино, салса, диско и др.

34. Планирайте отпуската си предварително. Изборът на маршрута, мисълта за това как ще си починете, предвкусването на удоволствието ще ви изпълнят с радост и ще ви заредят с енергия.

35. Намерете си занимание, което ще ви достави удоволствие: разходете се в парка или направете с децата снежен човек.

36. Направете онова нещо, което по-рано никога не сте опитвали, например идете на риба.

37. Изрисувайте с фулмастери старите си тениски. Така ще реализирате творческото си начало и заедно с това ще разнообразите гардероба си.

38. Добавяйте ароматизиран оцет в салатите или в зеленчуковите ястия. Това ще ги направи по-вкусни, а вместо мазнина в салатите използвайте лъжица кисело мляко, овкусено с магданоз или копър. Така ще намалите излишните калории.

39. По възможност купувайте пресни плодове и зеленчуци на пазара от производители.

40.  Напълнете дома с аромат на етерични масла от розмарин, мента, лимон. Техният аромат ще повиши вашия жизнен тонус.

41. Отглеждайте на прозореца лук, магданоз, копър. И за очите е приятно да вижда свежа зеленина, и подправките ще са ви винаги под ръка.
   

Учете се да се отпускате:


42. Идете на масаж. Това е прекрасен начин за премахване на напрежението.

43. Измислете си накакъв ритуал за сбогуване с петъчния ден. Той ще ви помогне да забравите проблемите на работната седмица, да се настроите за почивка.

44. Периодично променяйте традициите - с времето те губят своята привлекателност и сила.

45. Редовно излизайте сред природата. Разхождайте се, любувайте се на звездите, отглеждайте сред поляната пред дома ви някакви растения.

46. Старайте се да се смеете повече. Разказвайте вицове или забавни истории в компания.

47. По-често се срещайте с приятели. Те ще ви "излекуват" от стреса.

48. Движете се повече. Физическото натоварване прекрасно успокоява.

49.  Слушайте инструментална музика. Та въздейства само върху дясното полукълбо на мозъка и тогава лявото, което отговаря за възприятието на човешката реч, може да си почива.

50. Колкото можете по-често стойте около вода. Тя "отнася" грижите и умиротворява. Ако наблизо няма река или море, купете си стаен фонтан.    

# 13
 • Мнения: 280
Благодаря на Мари, Лали, Сигнус, Елви.
 smile3525
Събран е доста материал за четене през уикенда.
 atwork

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт