Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 305
 Преди 10 минути, след два дни неуспешно откриване, се свързах по телефона с директорката на детската градина, която "посещава" дъщеря ми (държавна градина). От януари месец до момента не ни се събира и месец посещаемост. Ходим 2,3 дни, а после месец болни у дома. Изкарахме две плевмонии, ангина, бронхит, а от миналата седмица сме и с диагноза алергичен ларингит. През целия период на домашно лечение съм носила бележки с диагнозите от педито в градината. Там са наясно кога е боледувала малката и от какво.
 Алерголога и пулмолога, при които водя дъщеря си през всичкото това време ми дадоха съвет ДА Я СПРА ВРЕМЕННО ОТ ГРАДИНА. Хем да избегнем сезона на алергиите, хем да я позакрепим. Така и направих: намерих жена да я гледа (временно, за постоянно не мога да си го позволя от финансова гледна точка); написах молба, че желая детето ми да остане до септември месец в къщи и я занесох в детската. Разбира се директорката идва на работа в 9,9.30 (моето работно време започва от 8.30) и поради невъзможност да я чакам предадох молбата на госпожата с уговорката, че лично ще се обадя.
И така след два дни упорито търсене преди 10 минути г-жа директорката ме "уведоми"в телефонен разговор, че (цитирам): "Ами то така не може, като Ви е болнаво детето или го отписвате и си го гледате в къщи Shocked Shocked Shocked, или идвате с медицинско становище от лекар, че детето не може да посещава градина толкова дълго време. Този документ трябва да бъде със становище, в което да се опишат подробно причините и тн.......... Hug" Изреди ми цял списък с документи, който не мога да събера сигурно цял месец. Както и се досещате в последно време ми се налага често да отсъствам от работа (или по лекари водя детето, или болнични взимам) и вече положението е невъзможно и там. Кога да намеря време да събирам тази документация, незнам #2gunfire. Моля, ако на някой му се е налагало да спира детето си за по-дълъг период от детска да ме светне по въпроса как става този номер и нужна ли е цялата тази документация. Не е ли достатъчно една молба и толкова.

# 1
 • Мнения: 636
Ние бяхме в подобна ситуация, но при вас нещата са още по-сериозни. Съчувствам ти искрено - и заради болното детенце, и заради напрежението в работата поради многото болнични, и заради неразбирането на директорката. Има хора, които пазят мястото на детето си в градината по цяла година, че и повече, и то не заради болест, а защото не могат да го кандърдисат да ходи, а вкъщи има баба да го гледа. Смятам, че директорката просто се опитва да ти окаже натиск заради проблема с ДГ и многото чакащи деца. Не се поддавай, имаш право да запазиш мястото на болното детенце докато оздравее. Досега единственото условие беше молбата, която ти вече си подала, че детето отсъства по домашни причини - ние точно така отсъствахме цял месец. Не съм 100% сигурна, обаче, че не са променили нещо заради недостига на места в градините. Но самата формулировка "домашни причини" означава, че не може да ти се иска документ за това, още по-малко медицински. И друго - градините имат навик да затварят през лятото и върху родителите се оказва натиск да не ги водят пред юли и август. До началото на юли остава месец и половина, какво толкова...И каква толкова сложна документация ти се иска за има-няма 45 дни?

# 2
 • Мнения: 305
Благодаря ти много seni за бързия отговор. И аз като теб се учудих много. Смятах дати и наистина се пада да отсъстваме месец, два, като не броим летните. Дано да няма някаква друга промяня. Трябва да се разровя в нета. Идиотско положение ама...

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 8 216
Отиди и разговаряй лично с директорката. Ще се намери някакво решение на проблема. Директорите се притесняват май от такива дълги отсъствия поради липса на места в градините. Занеси и все пак някакво становище от лекар.

# 4
 • Мнения: 9 817
Отиди и разговаряй лично с директорката. Ще се намери някакво решение на проблема. Директорите се притесняват май от такива дълги отсъствия поради липса на места в градините. Занеси и все пак някакво становище от лекар.

Така е, защото близо 5000 деца остават без място в детските градини на есен.
И за това се използва всяко такова положение едно дете, което дълъг период от време не посещава ДГ, да бъде отстранено.
Може да е грубо от една страна, но пък не е ли по-добре наистина да отпишеш дъщеря си от градина, щом толкова често и сериозно боледува?

# 5
 • Добрич
 • Мнения: 3 457
Директорката защитава себе си чрез документацията. Може други родители да повдигнат въпроса, че местото на детето ти се пази, а то не посещава толкова дълго време детската градина. Можеш да се обадиш в общината и там да попиташ колко време може да отсъства детето от детската градина и какви документи е необходимо да представиш в случая. Не можеш ли да напишеш в молбата някаква друга причина за отсъствието? Например, че сте решили понеже много боледува да я изпратите за летните месеци при близки на село, в планината или на море, за да укрепне.

Последна редакция: пт, 16 май 2008, 23:26 от Вела

# 6
 • София
 • Мнения: 1 986
Място в детските градини за дете се запазва само с документи от личен лекар или от комисия, че детето временно не може да посещава детската градина.
Отиди и разговаряй на място, очи в очи, с директорката и й поискай наредбата или документа, с който те задължава затова.
(Предупреждавам те, че това може да е и Правилника за вътрешния ред на градината, в който може да фигурира такава точка.  Rolling Eyes)
По принцип, когато дете отсъства от детската градина, отсъствията се извиняват само и единствено с медицинска бележка от личен лекар.
Отсъствия с молба се допускат само след изрична резолюция и разрешение за това от Директорката. В този случай родителите на детето заплащат половината от таксата за детска градина, независимо че не посещава детската градина. Така се запазва мястото на детето.
Когато има документи от лекар или лекарска комисия, че поради здравословен проблем се налага детето да не посещава детската градина, пак се пише молба до директорката и с изричната й резолюция се разрешава това.
В края на краищата имаш само един единствен изход - да поискаш лична среща с директорката и да разрешиш проблема, за да не отпишат детето ти от градината.

Извинявам се за дългия пост, но обясних поне всичко като хората!
Успех ти желая!  bouquet

P.S. Всичко можеше да се уреди мирно и тихо, ако беше намерила време и беше говорила с директорката или с учителките на групата по-рано.   Rolling Eyes Confused

# 7
 • София
 • Мнения: 519
Доколкото аз знам по домашни причини детето има право да отсъства 1 месец (накуп или сумарно) за година. Защо не говориш с педиатъра ти, да ти напише бележка за 1 месец примерно и още една от теб и предполагам ще стъкмиш времето до ваканцията. Освен това при положение, че детенцето и без това боледува доста, не вярвам лекаря да ти откаже подобна бележка.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 824
Моят син през първата година отсъстваше редовно. През седмица беше болен. През зимата отсъства повече от месец и половина без прекъсване, а през пролетта - повече от два месеца, поради което му правих и повторни изследвания за паразити, като се върна.
Не съм разговаряла с директорката. Не съм й искала разрешение. Представяла съм медицински бележки - болен от - до. При плащането на таксата съм се засичала с нея, тя е казвала нещо в смисъл, че синът ми е сред "най-активно" посещаващите градината, аз съм се усмихвала и толкоз. Прз лятото написах молба за юли и август, че няма да ходи, отнесох го към морето и това беше.
В началото на тази година вдигна температура в деня на откриването и откара две седмици вкъщи. Последваха още няколко кратки разболявания, но миналогодишната истерия изобщо я няма. Не е пил антибиотик нито веднъж тази година, срещу три пъти през миналата. През времето, в което отсъства, си му плащам всички извънкласни занимания, независимо от присъствието му и изобщо не протестирам.
Не съм имала никакви проблеми с директорката, нито "съвети" да си отпиша детето.
Тук е мястото да поясня, че ако беше имало такива, обосновани с някакъв правилник или намек, че други деца чакат за неговото място, вероятно щях да спомена факта, че като го записвах, ни беше казано, че групата ще бъде максимум от 22 деца - толкова бяха по списък и няма  да се приемат други, защото това е норма. В края на първия месец вече бяха 36.

Така че, хайде да не си говорим тук за правилници и някакво ощетяване на други деца. Ако бяха по-малко в групата, вероятно нямаше да боледуват толкова често. Едно е да са 22, а съвсем друго - 36.

Само искам да добавя, че аз съм много доволна от градината на сина си, от госпожите и целия персонал изобщо, както и от условията. И винаги съм го казвала.

# 9
 • Мнения: 305
Искам да благодаря на всички отзовали се мами. Ще отида да говоря лично с директорката. Разбира се, ако трябва да плащам някаква такса няма проблем. И документ от личната ще взема, няма да откаже жената. Все пак знае какво е положението. Оффффффф дано всичко е наред, че като знам какъв проблем са местата в детските, ако трябва да се записваме отново септември не ми се мисли просто newsm78.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 824
Не може да плащаш такса, без детето да ходи на градина.
Аз плащам извънкласните му занимания, независимо от присъствието, защото така са решили - ходи или не - плащаш си. Но таксата - не. Ако директорката кандиса на такъв вариант - хубаво. Но не вярвам.

Всъщност, сега започва хубавото време. Повече са навън, не боледуват толкова. Пробвай да водиш детето и да редуваш - водене, вкъщи, като си запазиш гледачката и й плащаш. Така няма да ти се налага да пускаш молби и т.п., а ще минаваш само с бележките от лекарката. А лятото и без това не ходят на градина и всички приветстват идеята да си ги вземем. Ако можете да изтраете до юли с периодични включвания, няма да имаш тези проблеми, които възникват при пускането на молби за дълго отсъствие.

# 11
 • у дома
 • Мнения: 707
Klonka,  защо да не може? Познавам 1-2 майки които са се разбрали с директорките да плащат пълна такса всеки месец, независимо дали детето посещава градината редовно. Не носят медицински бележки, нито пускат молби, нито разни предупреждения ако детето отсъства.
Удобно , нали?

# 12
 • София
 • Мнения: 2 824
Предлагала съм и ми е било отказвано.
Затова го казах. Мислех, че е някакво правило.
Иначе, аз самата съм се разбрала с учителките, че не е проблем да си плащам за отсъствията на сина си, за да си спестя всяко звънене по телефона, когато няма да ходи. Както и безумните бележки, молби до директорката за два дена и т.п.
Обаче тук става въпрос за няколко месеца, все пак.
Къде е логиката да се плаща за нещо, което не се консумира? За да му вземат парите, трябва да го требват всеки ден и да си вземат парите от държавата, плюс тези от майката. Майката е съгласна - О.К., ама мисля, че държавата не е. Mr. Green Затова подобни гимнастики са доста смели и не всеки директор е навит да ги упражнява.

# 13
 • Мнения: 305
Не може да плащаш такса, без детето да ходи на градина.
Аз плащам извънкласните му занимания, независимо от присъствието, защото така са решили - ходи или не - плащаш си. Но таксата - не. Ако директорката кандиса на такъв вариант - хубаво. Но не вярвам.

Всъщност, сега започва хубавото време. Повече са навън, не боледуват толкова. Пробвай да водиш детето и да редуваш - водене, вкъщи, като си запазиш гледачката и й плащаш. Така няма да ти се налага да пускаш молби и т.п., а ще минаваш само с бележките от лекарката. А лятото и без това не ходят на градина и всички приветстват идеята да си ги вземем. Ако можете да изтраете до юли с периодични включвания, няма да имаш тези проблеми, които възникват при пускането на молби за дълго отсъствие.
Сега говорих с педито - ще издаде какъвто документ иска директорката. Иначе това с два дни ходим, после не, не ме устройва, защото съм сигурна че за два дни сме лепнали нова зараза. Няма антибиотик, от който да не сме пробвали тази година. Не ми се рискува. Ама хич.

# 14
 • На черешата
 • Мнения: 8 370
  Така сега,трябва ти документ само за Май.
  През останалото време по принцип градините са на сборни групи и детето може да отсъства без никакви бележки.
  Това ми го обясни нашата директорка,защото и моето детенце няма да е на градина няколко месеца.
  Каза ми,че не е нужно да давам бележки и няма да плащаме никаква такса за периода от Юни доначалото на Септември. Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт