Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 юни 2005, 13:16 ч.

HIPPOTHERAPY

 • 5 075
 • 5
 •   1
Отговори
Запознат ли някой с хипотерапия? Вярно ли е, че резултатите са поразителни при много заболявания? Кои са специалистите и къда са дипломирани?

Ако някой ползва услугите на хипотерапията, то какъв е принципа на заплащането и колко?

Аз смятам, че за детето ничто не е жалко, само да има резултат. Какви предложения сте получавали и къде? Ако имате адреси - напишете ми ги.

Предварително много благодаря!!!
                                                                    АНИ.

# 1
 • The new Earth
 • Мнения: 1 941
Здравей Ани!
Детето ми още е много малко,но когато поотрасне непременно ще го заведа на хиппотерапия.За сега не мога да говоря от личен опит,но ще напиша това,което съм намерила ,като информация.
На теб-добре дошла и разкажи малко повече за себе си. Simple Smile

Какво е терапевтична езда и хиппотерапия?

Това са методи, при които конете са средство за рехабилитация. Ездата като терапия е популярна още от древността, но едва в средата на нашия век започва да се използват организирано при лечение на различни заболявания като детска церебрална парализа, мултиплена склероза, спина бифида, мускулна дистрофия, гръбначни изкривявания, състояния след различни травми, ампутаци, зрителни и слухови увреждания, Даун синдром, аутизъм, психични проблеми и мн. др.
   При терапевтичната езда хората с увреждания се научават на различни ездови умения и грижи за конете.Тя не се прилага с цел лечение на заболяването, а за рекреация и ресоциализация.
   При хиппотерапиятасе търси изключително лечебният ефект от ездата. Чрез изпълнението на определени упражнения върху гърба на коня се постига терапевтично въздействие върху организма и подобрение в неговите функции.Как влияе ездата върху човешкия организъм?

Многопосочните ритмични импулси на конския гръб се предават върху седящия ездач и това подобрява равновесието, координацията, мускулната сила, подвижността в ставите, намалява спастично повишения мускулен тонус. Общуването между ездач и кон създава единствена по рода си мотивация,    Психоемоционалният ефект е особено силно изразен при децата. Много от хората с увреждания намират нов начин за личностна изява и ресоциализация.

 За Сдружението:
   От 1993 год на Националната конно-спортна база "Хан Аспарух" екип от двама специалисти - треньор /Камен Генчев и кинезитерапевт Незабравка Генчева /настоящият председател на Сдружението/ провеждат първите организирани занимания по Хиппотерапия в България с деца с церебрална парализа.    През май 2001 год. е учредено "Национално сдружение по терапевтична езда и хиппотерапия - Устрем", което обединява усилията на специалисти и родители за популяризиране ефективността на терапевтичната езда и хиппотерапията в България и включването на методите в общия рехабилитационен план при различни заболявания. През миналата година стартира и първата програма по терапевтична езда.
   Сдружението участва с проекти за финансиране като първият успешно осъществен проект е към програма "Младеж" на ЕС -"Млади хора в помощ на деца и връстници с увреждания".

      Дейността на сдружението е свързана с:   
   1. Разработване на програми по терапевтична езда и хиппотерапия за лица с двигателни, сензорни и ментални увреждания;
   2. Въвеждане хиппотерапията като средство на кинезитерапията в общия рехабилитационен процес на лицата с увреждания;
   3. Провеждане на учебно-тренировъчна и спортно-състезателна дейност по конен спорт и езда за хора с и без увреждания;
   4. Организиране и участие в курсове за специалисти по терапевтична езда и хиппотерапия;
   5. Издателска дейност за популяризиране на целите и задачите на сдружението.

   Екипът към сдружението е съставен от:
   - кинезитерапевти;
   - квалифицирани треньори и инструктори по езда;
   - лекари-консултанти;
   - логопеди;
   - психолози;
   - социален педагог;
   - помощници - доброволци;
   - родители
   За програмите по терапевтична езда и хиппотерапия се използват надеждни и отлично подготвени коне- лечители.
   Заниманията се провеждат на КСБ "Хан Аспарух" в София - ул. Хайдушко изворче № 28, кв. Красно село / до ледената пързалка на "Славия"/.
   Най-важният аспект в работата на екипа на сдружението е тясното сътрудничество на специалистите с родителите. Основни партньори са: БФКС, Факултет по кинезитерапия към НСА; Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с Церебрална парализа "Света София"; и ККС "Свети Георги".
   Сдружението провежда курсове за обучение на специалисти /треньори, кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди и психолози и др./ от страната.Първият обучен екип от специалисти извън столицата е от Пазарджик.


За контакти:
НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ ПО ТЕРАПЕВТИЧНА ЕЗДА И ХИППОТЕРАПИЯ "УСТРEM"
Адрес:
София, -1000
Ул "ГУРГУЛЯТ" - №1,
/02/988-15 -11, /208/; /02/ 79-89-28
Fax: +359 2 9883064
GSM: 088541872, 088651295

Лице за контакти:Незабравка Генчева - Председател
e-mail - nezig@mail.bg, onset@abv.bg


Последна редакция: чт, 02 юни 2005, 14:47 от iskrica_nadejda

# 2
 • The new Earth
 • Мнения: 1 941
Конете гонят депресията от човека
Предлагат безплатни курсове за парализирани деца


Конете са най-доброто средство за лечение на депресия и парализа, както и за възстановяване след мозъчни и гръбначни травми. Това твърдят от националното сдружение "Устрем". Те предлагат безплатни тримесечни курсове за деца с множествена склероза, паралич, аутизъм, синдром на Даун и други сериозни заболявания, които водят до инвалидизация. Не можем да гарантираме стопроцентово възстановяване на малчуганите, но те значително подобряват двигателните и психическите си умения. Това обяснява кинезитерапевтът и специалист по т.нар. хипотерапия Незабравка Генчева. Конната терапия е уникално средство за възстановяване на децата със сериозни и нелечими заболявания. Благодарение на импулсите, които се изпращат от гръбначния стълб на коня към гръбначния стълб на ездача, се активизират всички живи клетки в организма. Освен треньор в курса на лечение на проблемните деца участват и кинезитерапевти, и психолози. Осезаем ефект се постига след 12-16 посещения, но при някои деца може да отнеме и по-дълго време в зависимост от увреждането. Хората, които искат да излекуват депресията си, болките в гърба, травмите от счупвания и навяхвания, също могат да посещават тези курсове, казва Незабравка Генчева. Те обаче ще трябва да платят между 15 и 25 лв. Курсовете се провеждат на Националната конна база "Хан Аспарух". Програми има и в Русе, Пловдив, Плевен и Варна. Конната терапия се използва широко по цял свят, като в Германия и Полша например тя се поема от здравната каса, казва Генчева. Причината е, че един курс конна терапия в повечето случаи е много по-евтин и по-ефикасен, отколкото консервативното лечение. Здравната каса, здравното и спортното министерство обаче не се ангажират да плащат за подобно нещо, казват от сдружение "Устрем".
20 деца с церебрална парализа се лекуват чрез езда на конната база „Хан Аспарух“, съобщи вчера д-р Анелия Тренчева, ръководител на Българското сдружение по хипотерапия. Това е нов метод за лечение на тежкото заболяване, който помага за социализацията на хората с увреждания. Използва се и при други страдания като синдром на Даун, психози и дори при наркомании. Методът вече е утвърден във Франция, а от три месеца се практикува и у нас. Резултатите са много добри. Децата придобиват самочувствие и се ресоциализират в обществото, обясни проф. Рене Гарик, вицепрезидент на Международната федерация за терапевтична езда и хипотерапия. Методът помага на болните да придобият някои практически умения, да потърсят връзката между причина и следствие, да повишат самочувствието си. Проектът в България е финансиран от Фондация за реформа в местното самоуправление. Продължителността му е 10 месеца. Занятията на децата се провеждат от клинични психолози, като всеки от малките пациенти се учи да оседлава коня или язди в продължение на 15 минути веднъж седмично.Трудноподвижните деца яздят бавно, но ефектът е налице....Четири деца от общо 18, включени в проекта на сдружение "Егида", практикуват хипотерапията в Техникума по селско стопанство. През май "Знаме" писа, че Пазарджик е първият извънстоличен център, в който деца с церебрална парализа (ДЦП) яздят с лечебна цел, използвайки естественото люлеене на конския гръб. Това бе идеята на Незабравка и Камен Генчеви от националната конна база "Хан Аспарух" и на "Егида". Семейство Генчеви ще дойде отново тук в края на лятото, когато привършва сезонът на хипотерапията. Дали ще е последен, още не се знае.
- Плащаме символично на инструкторите Валентин Георгиев и Зоя Гаджева, затова децата имат лечебна езда веднъж седмично за около 40 минути - обясни координаторката на сдружението Галя Пенева.
На останалите 14 се полагат 20 процедури месечно с рехабилитатор, на ротационен принцип. Естествено, ефектът не е особено голям, след като детето, раздвижвало се цял месец, трябва да чака следващия си ред, но графикът в болницата (там се провеждат процедурите, б.р.) е ограничен, а бюджетът е свит. От "Егида" са сключили договори и с РЗОК и на практика тези упражнения са безплатни за децата. И са извън полагащите им се от Касата 15 за година.
Врпочем целта на проекта е да обхване деца, които не се ползват от социални услуги. Деца в семейства, които също като 90 процента от българите, живеят на ръба на оцеляването. На мястото на шестте деца от Пловдив са включени техни връстници от Пазарджик, заради трудности с транспорта.
Около 130 деца с ДЦП са регистрирани в Регионалния център по здравеопазване. Оттам подсигуряват финансово рехабилитацията на 18-те потребители на проекта. Иначе 75 момичета и момчета в Дневния център в дом "Вяра, Надежда, Любов" ползват услугите на рехабилитатор и сензорна стимулация.
На някого може и да се стори пресилено шуменето за спонсори в лечебната езда. Какъв пък е ефектът от хипотерапията? Правилна стойка, вдигане на ръце, завъртане на главата...
- На този етап ефектът е повече емоционален, децата са със спастична форма на ДЦП, но едва ли в живота си са се радвали на нещо повече от срещата с "кончетата" - каза председателката на сдружението в столицата Ваня Пейчева, която вчера бе в Пазарджик. Трудно подвижните малчугани засега яздят бавно само в права посока и мъничко ги е страх от следващото изпитание - лечебен раван в кръг. Яздят бавно и много внимателно, не защото хипотерапията е много скъпа. Показателни са думите на един от татковците: "Това е единственото нещо, което доставя удоволствие на момченцето ми". Но ефектът не е само в тонуса. Защото едно от децата днес спокойно може да ляга на конския гръб с по 40 минути на седмица от май досега. И вече ще ви се разсърди истински, ако му кажете, че е ПРИКОВАН към инвалидната количка.
[/b]

Последна редакция: чт, 02 юни 2005, 14:49 от iskrica_nadejda

# 3
 • The new Earth
 • Мнения: 1 941
Защото можеш да летиш


Използването на конете в хипотерапията е вече практика и у нас. Терапевтичната езда се прилага при хора в неравнопоставено положение, при лекуване на наркомания, както и като терапия след силни стресови ситуации.
Анелия Тренчева е студентка на НБУ в магистърска програма "Фамилна и брачна терапия" и активно работи за каузата на хипотерапията с коне. Четиринадесет години тя е педиатър, но от двадесет години се занимава с коне.Два пъти е в националния отбор по конен спорт. Участва в Балканиадата и печели сребърен медал на езда с препятствие.

Писмо, пуснато в Интернет – довежда до поставяне на началото – връзка с Австралия. На 2 февруари в НБУ се състоя семинар на тема “Хипотерапията – презумция за използването на коне в рехабилитацията и психотерапията” с лектор проф. д-р Рене Гариг от Франция – вицепризидент на Международната федерация за терапевтична езда за лица в неравнопоставено положение. Федерацията съществува повече от 30-години и има членове от 40 държави. Българското сдружение по конна езда, регестрирано от Анелия Тренчева е четиредесет и първото по ред. В България никога до този момент не са се използвали коне в семейната терапия, съдействие за реализирането й оказват г-жа Златка Михова и доц. Тома Томов от Български институт за отношения между хората към НБУ. Провеждат се рехабилитации за увредени лица. Идеята, която организаторите искат да реализират, е – изграждане на Център за хипотерапия.

Конната езда – казва Анелия, променя самооценката, себеоценката на човека.

Когато екип на Информационен отдел към НБУ посети хиподрума край стадион "Славия", двете дъщери на Анелия бяха първите, които ни демонстрираха какво е то конна езда.Те бяха и тези, които попитаха - "Видяхте ли колко е топъл коня?". Промяната на самооценката за самия себе си води до ново самочувствие у човека. Хипотерапията, според Анелия, трябва да бъде практикувана, защото когато имаме една конкретна държава, с една конкретна майка, с едно конкретно дете, с конкретен проблем, тогава не са важни парите. Хипотерапията може да се прилага не само в Америка, но и в България. Конят Пегас наистина можеше да лети. А проблемите наистина да се решат.

И тогава Анелия добавя, уж случайно: "Спомняте си какво казва Егзюпери, нали – "Ако накарам моите генерали да полетят и те не полетят, кой е виновен тогава?"

А хипотерапията като лечебен процес завършва, когато направиш нещо добро.

# 4
 • The new Earth
 • Мнения: 1 941
Езда в клуб "СВЕТИ ГЕОРГИ"

Адрес: Конно-спортната база "Хан Аспарух" - кв. Славия, ул. "Хайдушко изворче" 28,
Телефони за контакти с клуба: 856 96 26; 0888 92 12 68; 0888 45 78 33;0898 58 01 34; 856 96 26

УЕБСАЙТ НА КЛУБА

Ездови клуб "Св. Георги " е създаден през 1993г. и е член е на Българската Федерация по конен спорт. Клубът разполага с 6 учебни коня за обучение на начинаещи ездачи, 1 пони за деца, 10 състезателни коня за дисциплините прескачане на препятствия и обездка.

В клуб "Свети Георги" се приемат за обучение начинаещи ездачи, деца и напреднали ездачи без възрастови ограничения. При хубаво време се язди на открит пясъчен плац, а при лошо време и през зимата - в закрит манеж. За напредналите ездачи се организират разходки полска езда в полите на Витоша и околностите на София.

Екип от високо квалифицирани специалист - треньори и кинезитерапевти провеждат терапевтична езда и хипотерапия при деца и възрастни с различни увреждания - гръбначни изкривявания, зрителни, неврологични, ортопедични, психични и др.

# 5
 • Мнения: 1 710
Искрице, благодаря ти за изчерпателната информация. От болницата на Чавдаров съм чувала за това нещо, но ми казаха, че сме още малки. На мен също ми беше интересно да науча повече та сега вече и аз поназнайвам  Wink

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт