Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Кърджали, България
 • Мнения: 461
Я, кажете как по принцип става прехвърлянето на децата от ясла в градина, когато е в едно и също детско заведение? Защото една наша позната направо ме хвърли в оркестъра, като заяви (и абсолютно убедена!), че нейният внук, който в края на юли навършва 3 години и от две седмици е в ясленската група на моя син, през юни, като сформират първа градинска група, ще го прехвърлят там и постепенно всички деца, навършващи 3 год. ще бъдат местени в градина до септември, а тези, като моя Стоил, които са родени към края на годината (22 ноември), щели да останат още една година в яслата?! На мен нещо не ми се струва съвсем в реда на нещата, защото така ще остане да върви със следващия набор и така, докато тръгне на училище...
Кажете, ако имате информация, каква е практиката по принцип?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 9 890
Донякъде мога да ти отговоря, тъй като Мони тръгва на ясла от другата седмица.
Ние мислехме, че ще тръгне от 1-ви, но директорката ни обясни, че 3-годишните деца ще ги изписват на 6-ти. Тогава я попитах по кое време става изписването и тя отговори, че децата отиват в градина през юни (тези, които са родени в първата половина на годината) и през септември (тези от втората половина на годината, дори и да не са навършили още 3 години).

# 2
 • Мнения: 7 832
При нас децата автоматично от 1 септември тръгват на градина и тези които са родени Януари и тези които са родени Декември  Wink. Лятото в нашата градина групите така или иначе са сборни и смесени и никой не прави нови групи през Юни, а само през Септември. Казвам го със сигурност защото в яслената група на Дани имаше едно детенце родено Януари, което отдавна е на 3 год, но до Септември ще си е на ясла, а тогава барабар с всички ще е в 1-ва група на градина.
Най-добре попитай във вашата си ясла, но дълбоко се съмнявам, че някой ще чака детето ти да стане на 3 навършени години за да го вземе на градина. Принципа е да се навършват 3год във въпросната година.

# 3
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 022
Официални дати за изписване от ясла са 01.06 и 15.09!
Друг е въпросът до колко са само те на "хоризонта"!
В нашата ОДЗ, се сформират детски групи по всяко време - заради това, да не е пренаселена яслата и да могат да се взимат повече деца там!
По принцип яслата е до 3г., но много рядко(при нас) това може да се случи. След 2г. и 5-6 и т.н масеца се местят децата в групи-вариант!

# 4
 • София
 • Мнения: 32 485
Дияна я записах на ясла на 2.8г през октомври месец. Родена е февруари 2001ва. Февруари направи 3 в яслата, но не я прехвърлиха. Започна градина през септември, заедно с повечето деца от ясленската група. Върви с наборите си. Действително имаше дечица (по-малки), които останаха за още една учебна година в яслата.
Мисля, че детенце няма да го оставят да върви със следващия набор.
Иначе прехвърлянето става с молба, свободен текст. Тя се подава към края на учебната година. Независимо, че за в едно ОДЗ се пишела молба. Обясниха ни, че нямало случаи на откази. Единствено може да се откаже на дете, което не е ходило редовно на ясла.

# 5
 • Мнения: 2 792
 Момчил го приаха на ясла, на  2г. и 3 месеца, тръгна от 15 септември и след 2 месеца, го качиха в първа група, защото си беше напълно самостоятелен и с госпожата преценихме, че ще е по-полезно да е сред по-големи дечица, не съм подавала никаква молба, само говорих с госпожите и сестрата. Тяхната група са сменсени има и от 2000г и 2001(набори). С госпожата на Момчил, от сега съм говорила да му обръщат внимание как се справя, за да преценя дали да върви с набор 2000, за предучилищната става въпрос.

# 6
 • Кърджали, България
 • Мнения: 461
Току-що говорих с братовчедка ми, която е възпитател в същата ясла. За мое най-голямо учудване, тя каза, че наистина ги оставяли още една година в яслата, ако не са навършили през септември 3 години! Лелите от яслата давали списък на децата на директорката и тя преценявала дали да ги остави или да ги прехвърли в градинска група! Единствено от нея зависело дали дете, което не е навършило 3 год. ще тръгне на градина! Нямало нужда от молба, прехвърлянето било автоматично. Тя обеща да говори с директорката за Стоил, понеже той ще е вече на 2 г. и 10 мес. през септември. А ми се ще да мине в градина, да си върви с приятелчетата, да се развива, пък и госпожите, които сега поемат първа група, са много добри. Не знам, ще видим...

# 7
 • Мнения: 712
Доколкото ме информираха наскоро, прехвърлянето е автоматично, без оглед на това кой по кое време на годината е роден.

# 8
 • Мнения: 1 655
Синът ми е роден ноември месец. Септември месец ще го прехвърлят в градинска група, без да е навършил 3 години. Всички деца родени до края на декември 2002г ги прехвърлят септември, а тези родени от 1 януари 2003 нататък остават в яслената група до следващия септември.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт