БЪРЗИ ПОНИЧКИ по руска рецепта



1.   Кефир 250 мл., при мен айрян от позастояло в хладилника кисело мляко
2.   1 яйце
3.   захар на вкус – авторката слага 5 с.л., аз по-малко
4.   щипка сол
5.   сода за хляб -  ½ ч.л.
6.   олио 3 с..л
7.   брашно -  2,5-3 чаши

Олио за пържене
Пудра захар за поръсване

1.   Кефира/айряна, яйцето, захарта и солта се разбиват с тел.
2.   Слагат се содата (аз я сложих в киселото мляко и за пръв път от години то шупна (млякото е Лазарова, бяло-червена опаковка, ако се смята за реклама, да се изтрие) и олиото, пак се разбърква, добавя се брашно и се замесва меко тесто, гладко, да не лепне.
3.   Тестото се дели на две части, всяка се разточва с дебелина 1 см.
4.   С чаша се изрязват кръгчета, с по-малка чашка вътрешната част на поничките.
5.   В загрята мазнина се пържат от двете страни. Олиото в тигана да е поне 1 см.
6.   Горещи се ръсят с пудра захар.

За проба може и половин доза да се спретне. Peace