Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 май 2008, 19:34 ч.

Опитайте! Вкусно е!

  • 1 160 008
  • 341
  •   2
Отговори
# 180
  • Мнения: 10 325

ИЗВАРЕНИЧЕТА

(невероятно вкусни и лесни за приготвяне)


 


200-250 гр извара
2 яйца
2 с.л. брашно с връх
0,5 ч.л. сода

олио
250 гр. заквасена сметана
сахар (на вкус)

Преди да почнете да ги правите, включете фурната на 200-220 град. и сложете тавата във фурната да се загрее хубаво.
В изварата сложете яйцата, хубаво разбъркайте, добавете содата и брашното. Пак хубаво разбъркайте, получава се сравнително гъсто тесто.
В нагрятата тава сипете олио, не много, да е намаслена, ама малко повече, отколокото за други печива. Пак сложете във фурната да се загрее и олиото за около 2 мин.
В готовата, вече загрята тава, с лъжица, като я потапяте във вода за да не полепне тестото, загребвайте от сместа и сипвайте в тавата.
Печете до златисто.
В това време добавете захар в сметаната. Готовите извареничета, още горещи, редете в тенджерка или купа, като всеки ред мажете обилно със сметаната.

Моите бележки: Печете на по-горно ниво във фурната, ако са най-долу, леко прегарят в долната част.Аз пека на средното ниво на 200 град за моята фурна. Не разбивайте сметаната, сложете и захар, леко разбъркайте и сложете в хладилник, докато се изпекат извареничетата. Стават и с изцедено кисело мляко, да не е много кисело и с по-гъсто обикновено, но не вкиснато. Може и само с пудра захар да се поръсят или да се сервират с някакво сладко. Със сметана и вишнево сладко са невероятно вкусни. Може да оставите в хладилника за следващия ден – и топли и студени са голяма вкусотия! Heart Eyes

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: нд, 11 сеп 2016, 18:29 от labrex

# 181
  • Мнения: 10 325

СЛАДКИ ТОПЧЕНЦА ОТ БРАШНО



     

3 ч.ч. брашно (използвам чаша 240 мл)
200гр. краве масло (може и маргарин в краен случай, но с масло са по-вкусни)
1ч.ч. захар
~0,5л. пресно мляко

Брашното се препича на сух тиган, най-добре тефлонов или чугунен, при постоянно разбъркване до нежно-кремав цвят и орехов аромат. Става приблизително за около 15мин.
Пресипвате готовото брашно в купа, слагате маслото и захарта в още горещото брашно, разбърквате хубаво. Млякото добавяте на порции, може да отиде и по-малко от даденото количество, затова наливайте на части и бъркайте. Трябва да се получи еластична маса, която да може да се прави на топчета.
С ръце оформете топченца колкото орех, може и по-големи, може и с форма на трюфели – въпрос на вкус. За да изглеждат по-красиво, отъркаляйте ги в кокосови стърготини или смлени/натрошени орехи. Оставете в хладилник ~ 3ч. И може да сервирате. Получават се  ~ 35 броя.

Моите бележки: Рецептата ми напомни нещо познато, баба едно време правеше някаква халва от препечено брашно. Стана ми интересно и направих топченцата. Допаднаха ми на вкус, а който не знае от какво са направени, изобщо не се досеща или решава, че има смлени бисквити и орехи в тях. Внимавайте с млякото, на мен ми отива доста по-малко от даденото количество. Ако сместа трудно става на топченца, т.е. не държи формата, оставете я за кратко в хладилник, стяга се и се оформя по-лесно. Ако пък сте разредили повече с млякото, просто препечете още малко брашно и добавете. Установих, че в емайлиран тиган става по-бързо, но и загаря, трябва да се бърка хубаво. Мисля, че ще отиват стафиди на сместа, орехи, сушени сини сливи  и др. Ефектни са, а се правят почти от нищо, т.е. винаги може да се спретнат, ако на човек му се яде нещо сладко, а няма в момента продукти за нещо по-специално.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 21:36 от labrex

# 182
  • Мнения: 10 325

ЛАКУМЬІ (КАБАРДИНСКИ БУХТИЧКИ)



     

Исползват ги вместо хляб и като лакомство, правят се сладки и солени, с различна форма – квадратни – за всеки ден и по хубави поводи, кръгли – за помен, като ритуално блюдо, а на децата се правят във вид на гевречета.

1 литър 1 %  кефир
12 ч. л захар
2 ч.л. сол
1 с.л. сода
100 мл. майонеза
2 яйца
и съвсем малко бързоразтворима суха мая, от няколко зрънца до половин ч.л. (която трябва да разтворите в топла вода със захар),

Всичко това замесвате с брашно, трябва да се получи сравнително меко тесто, оставяте го да постои на топло около половин час.
После разточвате с дебелина до 1-2 см., режете на квадрати 10 на 10 см или кръгчета с  диаметър 10 см и пържите в маслена баня, олиото трябва да е повече. Обръщате ги да се изпържат от всички страни до златисто, като по време на пърженето те се надуват като понички.

Моите бележки: Много вкусни бухтички. От указаното количество продукти излизат страшно много. Обикновено правя с една четвърт от продуктите, пак стават доста, но ги правя с по-малки размери и изрязани с формички за сладки – на цветя, сърца, звездички. Понеже няма откъде да взема кефир, използвам кисело мляко, поразредено с малко вода, или газирана, ако имам. Не го правете съвсем рядко, примерно 2 към 1 (2 части мляко, 1 част вода). Ако млякото е по-кисело или вкисва, още по-добре. Пържа в дълбока съдинка в повече олио, да плуват в него, те самите не поемат много и не са мазни. Тестото става да се изпържат и пирожки с пълнеж, като нашите мекици със сирене и яйце вътре. Пекох и кифлички със сладко, също стават добре. Тестото оставям във фурната да почине, като я включвам на най-слабата температура около 20-ина мин.Използвам малко настъргана жива мая.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 21:48 от labrex

# 183
  • Мнения: 10 325

ТОРКЕТТИ
(италиянски захарни сладки)



За 24 броя:

- 125 гр краве масло или маргарин
- 2-3 с.л. захар
- 250 гр брашно
- 60 мл светла бира (може да се замени с газирана вода)
- кафява захар за овалване

Маслото (маргаринът) и брашното се размачкват с ръка на трохи, добавят се захарта и бирата и се замесва тесто. Готовото тесто слагаме във фолио или найлонов плик и поставяме в хладилник за 1 час. Охладеното тесто делим на 24 части, правим топчета, после от всяко топче фитил с дължина 10 см и го овалваме в захар. Съединяваме двата края и слагаме в тава, застлана с хартия за печене.Печем при температура 180 градусов 15-20 минути до златисто. Вкус или аромат на бира изобщо не се усеща.

Моите бележки: Сладчиците са много лесни, бързи, хрупкави, но не твърди, а пръхкави и много вкусни. Като замеся тестото, го правя на дебел фитил, режа на  24 части, оформям на топчета и слагам за малко в хладилника – докато почистя плота, сипя захар за овалване, включа печката и си приготвя тава. Пека в много леко намазана с олио тава. Правя фитилчета от топчетата, може и да не ги изваждате всичките наведнъж от хладилника, а по 3-4, съединявам крайщата и потапям в захар почти цялата сладка без долната част. Пека в моята фурна на предпоследното ниво, при мен стават за 25 мин. Изваждайте ги, когато са позачервени. Стават и с бяла захар, всъщност с кафява още не съм ги пробвала. От категорията бързо, лесно, вкусно са! В линка към източника рецептата е дадена стъпка по стъпка.

източник стъпка по стъпка


Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 21:26 от labrex

# 184
  • Мнения: 10 325

ПРОХЛАДА В ГОРЕЩИНИТЕ
("сладолед" от един продукт и лимонада)



„Сладолед” от банан

Идеята е взета от американски сайтове за отслабване.
Прави се на раз, два три!

Раз – нарязваш бананите на колелца, слагаш в найлоново пликче и във фризер или камера.
Два – вадиш замръзналия банан, сипваш в блендера и включваш.
Три – сипваш в чашки и насладата е пълна!

Моите бележки: понеже нямам блендер, първо пасирам банана с пасатор, после го слагам в камерата или фризера в кутийка и после следва третата част! Heart Eyes

източник

Лимонада от лимони

1 лимон, 1 чаша захар,1,5 литра вода.
Кипвате водата със захарта, сваляте от огъня и пускате в нея хубаво измития и нарязан на парченца лимон. Оставяте поне 8 часа. Най-добре е да го направите вечерта, а на другия ден удоволствието е гарантирано. Peace

Моите бележки: Правя двойна доза, като намалявам захарта, на 3 л.вода и два лимона слагам една чаша захар (ч.ч. 240 мл), но това е на вкус. Може мента да добавите, ако имате, много приятно и разхлаждащо.

източник

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 21:20 от labrex

# 185
  • Мнения: 10 325

ПИЦА ОТ ТИКВИЧКИ



 

тиквички - 700 гр ,
яйце - 1 .
грис - 1/2 ч.ч. (ползвам от 240мл)
брашно - 3 с л.
смлян чер пипер, сол.

Плънката може да бъде по желание – най-разнообразна: салам, шунка, домати, чушки, гъби, маслини, скариди, кашкавал и др
Тиквичките настъргваме на едро ренде, посоляваме и оставяме 10-ина мин да се отцедят. Изцеждаме и с ръка. Слагаме черния пипер, яйцето, брашното, гриста, разбъркваме хубаво. Намасляваме форма или тавичка, посипваме с галета обилно и изсипваме сместа с тиквичките, изравняваме я. Отгоре слагаме плънката, поръсваме с настърган кашкавал. Печем 40-50 мин при 200 град. Оставяме да се охлади и тогава нарязваме.

Моите бележки: Много вкусна пица. „Тестото” е много сочно и меко, ръся го с нарязан копър, а с плънката си има вкус на истинска пица. Ако нямате галета, може да поръсите с грис или брашно тавичката. За моята фурна пека на 180 град, време не засичам, до зачервяване на кашкавала отгоре. За дадените продукти използвайте тавичка или форма с диам.26 см.

източник

# 186
  • Мнения: 10 325

ХАЙВЕР ОТ ТИКВИЧКИ
(икра кабачковая)




3 средни тиквички
1 голям морков
2 средни глави лук
сол
черен пипер смлян
чесън 1-2 скилидки пресован
доматено пюре, олио

Лукът и морковът се нарязват наситно и се задушават в олио. Тиквичките се режат на малки кубчета и също леко се запържват.
Всичко се сипва в тенджерка, соли се на вкус, слага се черния пипер и се оставя да ври на слаб огън 1 час, като отвреме навреме се разбърква.
15 мин преди края се добавя доматеното пюре (примерно 1,5 с.л.), и пасирания чесън.
По желание може да се сложи и дафинов лист.
Когато е готова, икрата се охлажда и се пасира в блендер.

Моите бележки: Това е рецептата, а аз малко съм упростила процеса на приготвяне. Слагам съда с олиото на огъня и в него наситнения лук. В това време настъргвам на едро ренде моркова, добавям го. Стържа пак на едро ренде тиквичките, добавям и тях. Разбърквам, слагам солта, черния пипер и оставям да ври на слаб огън. Отвреме навреме разбърквам. Понеже готвя в съд с тефлоново покритие, не ми загаря. Според рецептата добавям към края доматеното пюре, слагам по две суп.л., чесън също повече от посочения, но това е въпрос на вкус. Включвам на по-силен огън, бъркам и накрая всъщност няма никаква течност, получава се гъста маса. Изсипвам в купата на пасатора (нямам блендер) пасирам хубаво и после........малко ме е срам да си призная.  EmbarassedТая доза е достатъчна за пряка консумация, съхранявате в хладилника. Затваряла съм и в бурканчета. Варила съм ги 30 мин, защото ги правя заедно с едно лютеница, която по толкова ври. Ще ми се да пробвам и по-малко време, но все още не съм.Много е вкусно!

източник

Последна редакция: нд, 11 сеп 2016, 18:12 от labrex

# 187
  • Мнения: 10 325
МЕДОВИК В ДВА ВАРИАНТА
(с блатове и на топченца)



 

Половин чаша мед.
Половин чаша захар.
1 ч.л. сода.
2 яйца.
Брашно около 3.5 чаши.(чаша от 200 мл.).

Медът и захарта се слагат в съд на водна баня до пълно разтопяване на захарта, като се разбъркват Може и направо на огъня да го направите, на бавен, но има опасност да карамелизирате сместта или да ви загори. Когато сместа стане еднородна и захарта се е стопила, сваляме от огъня (водната баня). Сипваме содата и разбъркваме. Сместа се увеличава в обем и побелява. Оставяме да се охлади леко и добавяме яйцата, разбъркваме хубаво и сипваме брашно, замесваме тесто. Тестото е готово, когато започне лесно да се отделя от ръцете. Разделяме на 7 части примерно. Разточваме блатове, набождаме ги с вилица и печем. Блатовете се пекат бързо, около 7 мин, на 180 град, все пак зависи от фурната.

Крем:
1.   ягоди + варена сгущенка + халва
2.   сметанов
3.   варен крем
4.   варена сгущенка + краве масло и др по желание.

Отгоре може да поръсите с орехи, отстрани с натрошените изрезки от блатовете.


И сега най-важното – за тези, които не обичат да точат блатове:
Peace

Направете от тестото топчета, желателно е по-малки, за да се напоят по лесно. По-големите трябва да чакате повече. Изпечете ги в тава – правя го в суха, на предпоследно ниво на фурната за около 5-8-10 мин при 160-170 град., зависи от големината и фурната.
Като изстинат подредете във форма – купа, форми за торти, като сложите крем на дъното, отгоре топчета, пак крем и т.н.

Кремове:
1.   масло+сметана+кутия варена сгущенка
2.   заквасена сметана подсладена на вкус и др. по ваше желание. Може да добавяте нарязани сушени сини сливи или кайсии, стафиди, мляни или натрошени ядки.
Непременно оставете поне една нощ или денонощие тортата в хладилника, завита в домакинско фолио да „узрее” и блатовете/топчетата да поемат крема.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: сб, 21 май 2011, 22:07 от labrex

# 188
  • Мнения: 10 325

УНГАРСКИ СЛАДКИШ С ИЗВАРА



100 гр краве масло (може и маргарин)
2 яйца
1 чаша захар (използвам чаша 240 мл)
1,5 чаши брашно
500 гр извара
бакпулвер – 20 гр (използвам пакетче от 15 гр)
ванилия или ванилова захар

Приготвяне:
 
смес №1 – Яйцата се разбиват с миксер до бяло със захарта, добавят се изварата и ванилията/ваниловата захар, пак хубаво разбивате.

смес №2 – Размекнатото масло смесвате с брашното с бакпулвера и с ръце го правите на трохи.

Форма (с диам.19-20-21 см) се намаслява и поръсва с брашно  и всъщност тук е най-трудното на сладкиша – правите пластове от двете смеси, като най-долу и най-отгоре трябва да е брашняната смес. Трохите ги ръся равномерно с лъжица, а изварената смес слагам на малки купчинки, все едно с малка лъжичка са правени, и, после, с намокрена или намаслена лъжица внимателно заглаждам. Обикновено правя 4 слоя от брашняната смес и три от изварената, но може и повече да оформите.
Печете в умерена фурна, за моята печка на 160 - 170 градуса, около 40-50 мин. Проверявате с клечица като кекс, от порозовяването на горната кора може да се ръководите, а отстрани леко се отделя сладкиша от формата, когато е готов. Леко охладете, ако имате търпение, и тогава режете. Отгоре може да залеете с разбита заквасена сметана по желание или с друго.

Моите бележки: За слоевете съм написала по-горе, в изварената смес накрая слагам стафиди и разбърквам, а готовия сладкиш обичам с вишнево сладко. Много вкусен сладкиш, любителите на извара ще го оценят. Peace

източник

# 189
  • Мнения: 10 325

ФИЛИЙКИ ОТ ТИКВИЧКИ С ХРУПКАВА КОРИЧКА




3-4 млади тиквички
100 гр. кашкавал (по-твърд)
~ 1 чаша трохи от бял хляб
~ 30 гр. зелени подправки – копър и магданоз
олио или зехтин
сол, черен пипер на вкус

1. Тиквичките, ако са дребни, нарязвате на две, като малко отрязвате и от долната част, за да са по-устойчиви в тавата.
2. Кашкавалът нарязвате на плоски парчета.
3. Нарязаните зерлени подправки смесвате с хлебните трохи, солта и пипера.
4. Тиквичките също може леко да посолите и поръсите с чер пипер, а преди това ги намажете с мазнина. Подредете ги в намаслена тава на един слой.
5. Сложете отгоре парченцата кашкавал..
6. Поръсете тиквичките с трохите с подправките, отгоре полейте с ~ 2 с.л. олио или зехтин и печете в нагрята предварително фурна на  t 180С  30-40 минут до зачервяване.

Моите бележки: Преведох рецептата, защото тя ми даде идеята за моите тиквички, но никога не съм ги правила по нея. Нарязвам малките тиквички на две, ако са по-големи, режа на филии по дължина с ширина около сантиметър и срязвам дългата филия на две или три части. Намаслявам тава и с намаслени ръце намазвам филиите с олио или зехтин, зависи какво имам вкъщи, от всички страни. Слагам ги в тавата и леко посолявам всяка една и поръсвам с чер пипер.
Правя следната плънка: настъргано сирене и кашкавал, произволно съотношение, смесвам в една купа, а в друга настъргвам на едро ренде среда от хляб, използвам и бял, и типов, и пълнозърнест ( на снимката тиквичките са с трохи от типов хляб). Там нарязвам повечко копър и магданоз, обърквам хубаво. Върху всяка филия слагам от сместа сирене-кашкавал, леко го натискам с ръка и отгоре поръсвам с трохите и зеленината. Бързо става, фурната включвам като започна да правя филиите в тавата. Пекат се до зачервяване. Много вкусни са топли, трохичките хрупкат, но и студени ни харесват. В сместа може и чесън да се сложи, някакъв колбас наситнен, а може да се поднесат със сос от кисело мляко с чесън. Търпят импровизации, но най-вкусни са ни със сиренето и кашкавала. А съчиних тоя вариант, защото никога не съм сигурна какъв кашкавал купувам. Случвало се е да се разтопи и разтече като мазнина. В комбинация със сиренето добре се получава.

източник

Последна редакция: чт, 31 юли 2014, 00:30 от labrex

# 190
  • Мнения: 10 325

РУСКИ СМЕТАННИК





Тесто:
1 ч.ч. вода или пресно мляко (използвам ч.ч. 240 мл)
50 гр краве масло или маргарин
1 с.л сметана (може и кисело мляко)
1 яйце
1 ч л сол
2 с.л захар
1 пакетче суха мая (11 гр) (аз ползвам жива мая)
500-600 гр брашно
Това количество тесто е за два сметанника или за един и пирожки от останалото.

Плънка за един сметанник:
500 гр заквасена сметана
4 яйца
6 с.л захар
ванилия

Приготвяне:

Замесва се тестото от дадените продукти, остава се на топло да втаса. Може да се замеси и с хлебопечката.
В съд смесвате сметаната, яйцата, захарта, ванилията, разбивате с тел до разтваряне на захарта и получаване на еднородна маса.
Втасалото тесто делите на две части. Едната разточвате така, че да покрие дъното на тавата и да има борд.
Най-добре става в тава с полегати страни, а не вертикални.
Слагате тестото в тавата, дъното и е намаслено, страничните стени не, за да се задържи тестото по тях.
Изливате плънката, тя е течна.
На бортчето от тесто правите през 1 см нарези и през един ги загъвате навътре.
Печете в загрята на 160-180 градусов фурна до готовност, около 30-40 мин.
Във фурната плънката се надига доста, но след изваждането на сладкиша спада и се уплътнява. Изчакайте да се охлади и тогава режете.

Моите бележки: Правя тесто с половината доза продукти и едно по-дребно яйце. Стига чудесно за тавичка с диам. 26 см. За плънката използвам две малки кофички или една голяма заквасена сметана (400 гр), захарта намалявам на 5 с.л. и добавям останалите продукти по рецептата. Слагам стафиди или нарязани сушени сини сливи, не е задължително, просто така ми харесва. Получава се много вкусен сладкиш, с нежна, ароматна плънка като суфле.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: чт, 31 юли 2014, 00:51 от labrex

# 191
  • Мнения: 10 325

ПХАЛИ КА ХАЛАВА
(плодова халва по индийска рецепта)





   

10 ябълки (може да се заменят с круши)
половин чаша филетирани бадеми
половин чаша стафиди без семки (ако са много сухи, може да се попарят)
300 гр захар
3 с.л. краве масло

Ябълките се почистват, режат се наситно и се запържват в маслото до леко кафяв оттенък.. Добавят се 3 с.л. вода и на среден огън, като се бъркат, става еднородна смес и се изпарява течността. Добавя се захарта и пак се бърка, докато сместта се сгъсти и стане трудно да се ръзбърква. Добавят се бадемите и стафидите, още минута-две се бърка на огъня и се сваля от него.Сместа се охлажда, прави се на правоъгълник и се оставя в хладилник.

Това е рецептата, а ето бележките на авторката: удачно е да се сложат ванилия и канела, а също и желатин, който ще позволи да се реже на парчета получената пастила. Бадемите може да се запечат предварително.

И моите бележки: Не белих ябълките, настъргах ги на едро ренде. Захарта ми се стори много, сложих на вкус. Използвах орехи и едри стафиди, добавих канела и ванилия. В готовата охладена смес сложих един желатин на Йоткер, разбърках хубаво и насипах във формички за мъфини, просто те ми попаднаха под ръка. Оставих ги в хладилника. Много приятен на вкус десерт, струва ми се, че ще стане и като плодов слой  за торти.

източник

Последна редакция: нд, 11 сеп 2016, 18:34 от labrex

# 192
  • Мнения: 10 325

КАРТОФЕНИ ПИРОЖКИ (КЮФТЕТА)



   

За тестото:
5 големи картофа
един суров белтък
2 с.л брашно

Плънка:
150 гр.гъби
краве масло за пърженето им (става олио или зехтин)
глава лук

жълтъка от яйцето за намазване

(Може и друга плънка да се сложи по желание, вкусни са и само със запържени лук, настърган морков и чушка)

Сваряват се картофите – варя ги обелени в подсолена вода. Още горещи (изливам водата и в същата тенджерка) се размачкват (има едно такова дупчесто приспособление), и се оставят да се поохладят. Добавят се брашното и белтъка и се замесва тесто. По рецептата няма подправки, аз слагам чер пипер, кимион и индийско орехче.

Гъбите и лука се запържват, това го правя докато се варят картофите. Слагат им се сол и чер пипер, аз добавям дивисил и джоджен.

От картофената маса се прави топка, размачква се в ръка на мекица, слага се плънка в средата и се оформя. Аз - като пирожки за печене, а за пържене - като кюфтета. Редят се на намаслена тава. В това време се включва фурната на 180 град. Кюфтенцата-пирожки се намазват с разбития жълтък (слагам и малко олио в него), правят се плитки напречни разрези отгоре и се слагат да се пекат до зачервяване на коричката.
Ако се развали формата им, т.е. при печенето се разлеят в долната част, със шпатулка за торти лекичко се прибира навътре разлятото, но докато са още топли, и се оставят да се охладят. Вкусни са и печени и пържени. За пържене, готовите кюфтета овалвате в галета или грис.

източник

Последна редакция: ср, 30 мар 2016, 14:08 от labrex

# 193
  • Мнения: 10 325

ЛЮБИМИТЕ ТИКВИЧКИ

("любими" ги е нарекла авторката на рецептата, оставям названието, и на мен ми станаха много любими Peace)





В буркани слагате нарязаните на кръгчета или полукръгчета тиквички.  Между тях пускате зрънца черен пипер и скилидки чесън, нарязани на две-три, ако са по едри. Заливате с маринада от: 7 чаши (от 250 мл) вода, 2 с.л. сол, 3 с.л. захар, 150 мл 9% оцет (аз слагам 6%-ов с 20-ина мл повече) - всичко това го кипвате в тенджера и заливате внимателно тиквичките. Запечатвате бурканите и стерилизирате 10 мин по рецептата, (аз варих 5 мин). Даденото количество маринада ми стигна за 4 компотени буркана и 1 от 400 мл с тиквички. Понеже остана маринада, а нямах повече тиквички, нарязах краставички в два 700 мл и залях и тях, като за единия се наложи да добавя по малко вода, оцет, сол и захар, съвсееем малко не ми стигна да го напълня. Тиквичките може да обелите, може и да не ги белите - както предпочитате. Много вкусни стават. Heart Eyes

източник

# 194
  • Мнения: 10 325

МНОГО ВКУСЕН ОРИЗ С........ВСИЧКО!





1 тиквичка
1 глава лук
1 морков
1 чаша ориз (слагам непълна 240 мл)
4-5 домата
4 чушки
150 гр. зехтин или олио
сол на вкус
(подправки не слагам, макар че може да се сложат)
И НИКАКВА ВОДА!!!!! Оризът се сварява в маслото и сока от зеленчуците!

В дълбок тиган с дебело и незалепващо дъно,( от типа Tefal ), наливате 150 гр. мазнина. Слагате нарязаните на кубчета тиквички. Върху тях моркова, нарязан на тънички пръчици, върху него наситнения лук – посолявате и разбърквате. Отгоре разпределяте изчистения ориз, леко посолявате. Върху него слагате нарязаните на шайби домати, върху тях – чушките на тънки пръчици. Затваряте с капак и слагате на огъня. Отначало на силен, да заври, после намалявате и оставяте така около час.

Моите бележки: Вкусен ориз се получава. Може да се свари и за 40 мин, така че поглеждайте го. Аз поръсвам ориза с черен пипер, добавям най-отгоре, върху чушките нарязани гъби, а върху доматите слагам пресован чесън. Става и за самостоятелно ястие, но и като гарнитура към месо.


източник

Последна редакция: нд, 11 сеп 2016, 18:42 от labrex

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт