Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 24 май 2008, 19:34 ч.
  • Преглеждания  1 132 415  Мнения  340  Онлайн  1
Отговори
# 300
  • Мнения: 10 007

СОЛЕНКИ С ИЗВАРА





250 гр брашно
250 гр извара
200 гр.маргарин
1 яйце
сол
сусам, ленено семе, чорек за поръсване

Брашното размачкваме с маргарина на трохи. Отделяме жълтъка от белтъка. Жълтъка слагаме в изварата, разбъркваме добре и солим на вкус. От двете смеси замесваме топка тесто. Делим го на 4 части, всяка част правим на рулце и разрязваме на 8 парченца. От всяко парче оформяме подковка. Готовите соленки мажем с отделения леко разбит с вилица белтък и топим/поръсваме в семена по избор. Печем на хартия или в намаслена тава 15-20 минути при 180 градуса докато поруменеят. Не се използват бакпулвер или сода, при печенето тестото само се вдига и става поресто, слоесто.

Моите бележки: Страшно вкусни соленки, който ги опита, не вярва, че няма кашкавал в тях. Имат един такъв кашкавален привкус. Тестото замесвам от всичките продукти в една купа, обикновено ми се налага да добавям малко брашно при намесването, но това зависи от брашното. Маргаринът може да се намали леко, днес сложих към 180 гр, пак станаха добре.

източник

Реклама
# 301
  • Мнения: 10 007

ХРУПКАВИ И МНОГО ВКУСНИ КРЕКЕРИ



2 чаши (240 мл) овесени ядки
1/2 ч. смлени орехи
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар (може 1 или да не слага)
1 чаша вряла вода
1-2 ч.л. олио или зехтин

1. Смесете в купа овесените ядки, орехите, солта и захарта.
2. Залейте сместа с врялата вода и хубаво разбъркайте до получаване на лепкаво тесто. Добавете олиото.
3. Покрийте тава с хартия за печене, изсипете овесената смес и със силиконова лопатка, като я мокрите, я разстелете равномерно. Разрежете на правоъгълници.
4. Печете в предварително загрята фурна на  (200-220 С) 30-40 мин, до приятен кафеникав загар. Оставете да се охлади на решетка, разчупете по срезовете и поднесете.
N.B. Това е базова рецепта, може да регулирате количествата на солта и захарта, да използвате подсладител според вкуса. Може да добавяте подправки за солените или мед и сушени плодове за сладкия вариант. За сладките сложете само щипка сол.
Получават се много ароматни, хрупкави бисквитки-крекери, несравнимо по-вкусни от готовите в магазина.

Моите бележки: Правя по-често солени, добавям в сместа кимион, чер пипер, босилек, риган, чубрица, мащерка, може сусам, слънчогледови семки, ленено семе, стават фантастични. На сладките обикновено стафиди или други сухи плодове, ванилия, канела, според вкуса. В  моята печка пека на 190 град. 25-30 мин. Най-лесно разравнявам сместа с мокра ръка.

източник

# 302
  • Мнения: 10 007

ОЩЕ ЕДНО ВКУСНО ТЕСТО



   

1 кубче свежа мая
0.5 л.топла вода,
3-4 с.л захар,
6 с.л. олио,
½ ч.л. сол
брашно

В топлата вода разтворете маята, добавете олиото, захарта, солта, брашно и замесете средно меко тесто, да не лепи по ръцете. Оставете го да втаса.
От тестото могат да се правят пирожки с различни плънки, сладки и солени, кифлички, пържени тип мекици с плънка или без, просто хлебчета, много вкусно тесто, не изсъхва бързо. Пече се на 180 град 20-25 мин.

източник

# 303
  • Мнения: 10 007

ДОМАШЕН СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ЯБЪЛКИ
( по стара рецепта на майка)






2 яйца
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
половин пакетче бакпулвер от 15 гр
1 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. настъргани ябълки
орехи, стафиди, шоколад, канела, ванилия
чашата е 240 мл.


Разбват се яйцата и захарта, добавят се олиото, киселото мляко и брашното с бакпулвера. Слагам и ванилия в тестото. В намаслена и поръсена с брашно форма се накръстосват ленти от половината тесто, тук-там дъното на тавата остава непокрито, върху тях се изсипва сместа от настърганите ябълки, канелата, начупен на дребно шоколад и стафиди. Отгоре се правят пак ленти от останалото тесто, плънката не се покрива плътно, но при печенето почти се закрива. Пече се в загрята на 180 град фурна, 20-25 мин, отгоре се зачервява. Ръси се с пудра захар.

Моите забележки: Майка прави двойна доза в голяма тава, намалила съм я точно наполовина за кръгла форма с диам. 25-26 см. Аз пека в 26 диаметрова форма, харесва ми да е по-тънко тестото и да се усеща повече плънката. На майка става по-дебел сладкиша, ако искате такъв, печете в по-малка форма. Майка бърка с вилица или лъжица, аз разбивам с миксера. Тя слага 1 ч.л. сода на цялата доза, аз на половин доза бакпулвер. Много вкусен сладкиш, лесен и бърз, с  аромата на домашно печива.

# 304
  • Мнения: 10 007

КУРАБИЙКИ-ТРЮФЕЛЧЕТА



•   2 чаши брашно (240 мл)
•   150 гр захар
•   2 яйца
•   40 гр краве масло или маргарин
•   50 гр олио
•   0.5 ч. л сода за хляб
•   ванилия
•   пудра захар за овалване
Разбиваме яйцата и захарта, може с миксер, може и с тел. Разтопеното краве масло/маргарин и олиото сипваме в разбитите яйца, добавяме брашното със содата и ванилията. Замесваме тесто и го оставяме в хладилника за 1 час. Загряваме фурната на 170С. Късаме от тестото и правим топчета, колкото орех. Овалваме в пудра захар и редим в тава, покрита с хартия за печене. Печем 15-20 мин в зависимост от фурната.

Моите бележки: Много лесни, бързи, от достъпни продукти курабийки и много вкусни. Содата гася с капки оцет, като понаправя топченца, в останалото тесто сипвам какао, на око, и измесвам. Получават се шоколадовите трюфелчета. Не държа тестото в хладилник 1 час, изнасям го на терасата, докато се нагрее фурната, и оформям топчетата. Пека 18 мин, за моята фурна са достатъчни. Курабийките са пръхкави, много вкуснички с мляко или айрян. И с кафе, разбира се. Heart Eyes С даденото количество захар са сладки, ако не обичате сладко, може леко да намалите захарта. Peace

източник

# 305
  • Мнения: 10 007

"БОМБИЧКИ"-те на Джейми Оливър



100 гр грис
50 гр брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
60 гр пудра захар
1 яйце
70 гр олио
100 мл пресно мляко
конфитюр или гъсто сладко

1. Смесват се сухите съставки.
2. С вилица  се разбиват течните съставки и се наливат при сухите. Разбърква се до еднородна смес. Тестото не е много гъсто.
3. Налива се тесто във формичките по  1-1,5 с.л., в средата се слага по 1 ч. л. конфитюр или сладко и отгоре отново тесто, да покрие сладкото. Формичките се запълват на  2/3.
4. Пекат се 25 при температура 180 град до златист цвят.

Моите бележки: При мен се получи по 1 с.л тесто на формичка, 1 ч.л. сладко от дюли и отгоре по 1 ч.л. тесто. Разпределих в тава за мъфини с 12 гнезда. Олиото го мерих в грамове с везната, не знам защо така е дадено, следващ път ще проверя има ли разлика между 70 гр олио и 70 мл, мисля, че няма да е фрапираща, ако изобщо има. Повече ги харесахме студени на другия ден, но това си е въпрос на вкус. Peace

източник

# 306
  • Мнения: 10 007

ШАРЛОТКА С ОВЕСЕНИ ЯДКИ





4 белтъка
1 чаша овесени ядки (240 мл)
3-4 ябълки
1ч.л. брашно
150 гр захар (ако ябълките са сладки, намалете)
1/4 ч.л. бакпулвер или сода (не мисля, че имат значение)
 шоколад за поръсването
1 ч.л. краве масло за намазване на тавичката
1 с. л. галета

1. Ябълките се нарязват на дребни кубчета.
2. Разбиват се белтъците на сняг, като се добавя и захарта.
3. В белтъчния сняг се слага бакпулвера или содата и овесените ядки.
4. Ябълките се поръсват с брашно.
5. Формата се намазва с масло и се поръсва с галетата.
6. Слагат се ябълките на дъното и се покриват с белтъчната смес.
7. Пече се в предварително нагрята на 170-180 град фурна 25-30 минути
8. Готовият сладкиш се поръсва с настърган шоколад.

Моите бележки: Вкусен, лесен и бързо сладкиш, идеален за оползотворяване на останали белтъци. Белтъците разбивам без захар, добавям я, когато вече са на сняг и бия още мъничко, става бързо. Върху белтъчната смес ръся едро натрошени орехи, после поливам с шоколадова глазура (разтопен в микровълновата шоколад с малко олио). Пека във форма за торта с диам 26 см, половин доза става за формата "сърце" на Факелман.

източник

# 307
  • Мнения: 10 007

РУЛО "Петминутка" по рецепта на  Валентина Цуркан





Сгущьонка (кондензирано подсладено мляко) — 1 кутия
Брашно — 1 чаша 
Яйце — 1 бр.
Сода — 0,5 ч. л.

Всичко се смесва в купа, правя го с тел или лъжица. Тестото се изсипва на покрита с хартия за печене тавичка, пече се в загрята фурна на 180-200 град 5 -7 минути (при мен 10-ина на 180 град). Изпечения блат, още горещ, се навива  на руло с хартията и се оставя да се охлади. Развива се, намазва се с крем, конфитюр, течен шоколад – по желание, и пак се навива.

източник

# 308
  • Мнения: 10 007

КАЙСИЕВИ БИСКВИТКИ С БЕЛТЪЦИ



Продукти:
1 белтък
70 гр пудра захар
75 гр маргарин или краве масло (чудесни са и с мас)
ванилова захар или ванилия
1 ч. л. бакпулвер
200-250 гр брашно
2 с.л. царевично нишесте

Конфитюр или сладко, но да са по-гъсти.

За глазурата:
лимонов сок - 4-5 с. л.
2 с. л. пудра захар 

Приготвяне:
Белтъкът се разбива с пудрата захар, добавят се размекнатия маргарин/масло/мас, брашното с бакпулвера и нишестето. Замесва се меко тесто. Дели се на две части, всяка една се разточва върху набрашнена повърхност на ивица с дължина приблизително 30-ина см. Прехвърлят се в тава, на разстояние една от друга. С пръст се прави вдлъбнатина по дължината на ивиците и в нея се разпределя сладкото.
Пекат се 15-ина мин до златисто на температура200 град.
Изпечените ивици се прехвърлят внимателно върху дъска. В купичка се смесват лимоновия сок и пудрата захар, със сместа се намазват топлите ивички. Режат се по диагонал приблизително по на 10 парчета всяка ивица, оставят се да се охладят напълно.

Моите бележки: Знам, че много не предпочитат да използват мас, но с нея стават чудесни крехки масленки, страшно вкусни. Трайни са и все по-вкусни с всеки изминал ден (проверено до третия Grinning). Разточвам ивиците направо върху хартия за печене, по-лесно се прехвърлят в тавата. Пека на 180 град за моята фурна. Пробвани са с домашни сладко от дюли и конфитюр от кайсии. Киселинката от лимоновата глазура е много приятна. Ако не я харесвате, може да направите със сок от портокал или мандарина. Излизат ми 18 бройки.

източник стъпка по стъпка

# 309
  • Мнения: 10 007

БЪРЗИ ХЛЕБЧЕТА С ПЛЪНКА





С плънка от коприва, лук, яйца, сирене



Тесто:
300 гр. брашно
1 жълтък
50 гр сухо картофено пюре
300-350 гр заквасена сметана 10-18% (заменям я с кисело мляко)
1 ч.л. бакпулвер
1 к.л. сол

Плънка:
2 с. л. сметана
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
щипка сол
1 ч л олио/зехтин
магданоз

Начин на приготвяне:

Смесваме брашното със солта, бакпулвера и картофеното пюре, добавяме жълтъка и сметаната и замесваме еластично тесто. Ако лепи по ръцете, доомесете с още малко брашно. Завийте във фолио и оставете в хладилника за 15-ина мин. Разделете тестото на две, на поръсен с брашно плот разточете на правоъгълник с дебелина 0,5 см. Намажете със сметановата плънка и навийте на руло.

За плънката нарязания магданоз, пасирания чесън, солта смесете със сметаната, намажете и поръсете с червен пипер.

Нарежете рулото на приблизително 7 части или на колкото решите. Намажете отгоре леко с олио/зехтин, сложете в тава с хартия за печене и печете в загрята на 180 град  фурна приблизително 20-25 минути.

Моите бележки: Не слагам тестото в хладилник, понякога стои, докато приготвя плънката, понякога направо разточвам и намазвам с каквото съм решила. Сметаната замествам понякога с кисело мляко, да не е вкиснато само, ако се използва и в плънката. Плънката може да се променя според вкуса, слагала съм рендосано сирене, кашкавал, домати, шунка. Отгоре, вместо с олио, мажа с останалия белтък, за да го използвам и ръся със семена. Стават бързо, докато загрее фурната са готови, печенето също не отнема много време.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: нд, 21 апр 2013, 12:10 от labrex

# 310
  • Мнения: 10 007

ПОСТНИ ОВЕСЕНИ БИСКВИТКИ БЕЗ ЗАХАР



1 чаша (250 мл) смлени почти на брашно овесени ядки
2 с. л. течен мед
3 с.л. зехтин (олио)
щипка сол
0,5 ч.л. бакпулвер
ванилия, канела

По желание: стафиди, натрошени орехи, кокосови стърготини, сушени кайсии нарязани, сушени сини сливи и т.н.

Всички съставки се смесват в купа и се оставят в хладилник за половин час. С мокри ръце се оформят топчета, лекичко се сплескват и се редят в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се на 200-220 градусах 10-12 минут!(по рецепта, при мен на по-ниска температура)

Моите бележки: Понеже използвам много фини овесени ядки (от лидълските) реших, че няма да ги меля. Смесих ги с останалите продукти, добавих стафиди и орехи  и, без да оставям в хладилника, опитах да оформя топчета. Да, ама не, не става, пръскат се. Взех малка тавичка, изсипах сместа, загладих с мокра ръка и нарязах на квадратчета с ножа за пица. Сложих да се пекат и след 10 мин бяха готови квадратчетата. Много вкусни! Heart Eyes Понеже не бяха много, забърках нова доза, тоя път по рецептата, със смлени овесени ядки. Пак не оставих сместа в хладилник, оформих бисквитките веднага и сложих да се пекат. Пак след 10 мин бяха готови, при това на 180 град в моята фурна, пекох на предпоследното ниво на фурната. За съжаление, като бройки са малко – 8-10 най-много. Трябва да се прави двойна-тройна доза. Но пък е добре за опитване, да види човек дали ще му харесат. Peace На нас вкъщи определено ни допаднаха много. И на кучо, не ме оставя на мира, докато не му дам бисквитка. Grinning

източник

# 311
  • Мнения: 10 007

РОЗИЧКИ ОТ ТЕСТО С ИЗВАРА



   

200 гр извара
3 с.л. захар
2 жълтъка
2 чаши брашно (240 мл)
100 гр краве масло
кората на 1 лимон
ванилия
1 бакпулвер

Ако изварата е едра, прекарайте я през ренде, добавете захарта и жълтъците. Разбийте с миксер или хубаво разбъркайте с вилица, добавете размекнатото масло, настърганата лимонова кора, ванилията и брашното с бакпулвера. (ако намалите маслото, намалете и брашното, понякога слагам по-малко от даденото количество)

Замесете тесто и сложете топката в хладилник за около 30 мин. След това разточете тестото и с чаша изрежете кръгчета. Оформете розички от 8 кръгчета, ако са по-големи, срежете на две и направете две розички, ако са малки – оформете една розичка. Отделните листенца загърнете настрани, за да се получи разцъфнала розичка. (погледнете източника под рецептата, дадено е стъпка по стъпка)

Намажете розичките с разбит жълтък и печете в предварително загрята на 170 град фурна 20-30-40 мин, зависи колко големи са розичките. Сервирайте ги, поръсени с пудра захар.

Моите бележки: харесвам тестата с извара по принцип, това също е много меко и вкусно. Понеже два пъти правих кифличките, стават и без да стои тестото в хладилник, включвам фурната да се нагрява и направо оформям розичките. Като че ли малко се разваля релефът, стават по-пухкави, а когато тестото е от хладилник, формата на розичките личи повече, може и да се заблуждавам, във всеки случай не е съществено. Може и да не се мажат отгоре с жълтък, пак стават добре.

източник

# 312
  • Мнения: 10 007

ВКУСНО И КРАСИВО ШОКОЛАДОВО РУЛО



Нещо като стъпка по стъпка:

   

- Брашно — 700 гр (може повече, може и по-малко)
- Захар — 100 гр
- Суха мая — 1,5 ч. л. (свежа – 20-22гр)
- Прясно мляко — 350 мл
- Яйце — 1 бр.
- Краве масло размекнато — 50 гр
- Щипка сол
- Нутела — 5 с. л.
- Шоколад натурален — 100 гр
- Конфитюр, мармалад, джем  (да е гъст)

В 100мл топло мляко слагаме 2 ч.л. захар и маята. След 10-15мин. добавяме яйцето, разбиваме, останалото мляко, захарта, щипката сол, кравето масло, брашно и замесваме тесто.
Брашно може да отиде повече или по-малко от указаното количество, затова не го слагайте наведнъж. Готовото тесто е еластично, средно меко. Намажете топката тесто с олио и оставете да втасва 1-1,5часа.

В това време разтопете шоколада и добавете към него нутелата.Разбъркайте добре.

Разточете втасалото тесто на правоъгълник с дебелина около 1 см. Равномерно разпределете шоколадовата смес по повърхността.
Хванете дясната страна и загърнете към средата на правоъгълника, след това и лявата по същия начин. Сгънете още един път, похлупете едната половина върху другата.
Получения правоъгълник разточете и сгънете още веднъж по горния начин, без да мажете с нищо. Разточеното тесто нарежете на ивици с дебелина 1-2 см.
Усучете отделните ивички и ги подредете в тава с хартия за печене една до друга.
Покрийте тавата и оставете още 20-ина мин.
Размерът на тавата е 37на26.

Печете в предварително загрята на 180 град фурна, приблизително 15-20 мин до златисто. Готовият горещ блат пренесете на плот заедно с хартията, намажете с конфитюра и завийте на руло, като си помагате с хартията, т.е. рулото трябва да остане завито и стегнато с хартията. Оставете да се охлади няколко часа, от време на време може да го обръщате, за да запази кръгла форма. Разрежете след няколко часа.

Моите бележки: Използвах свежа мая, разтворих я в млякото, леко затоплено, добавих останалите продукти и замесих тестото, без да активирам маята. Оставих тестото да втаса в загрята фурна, за около 20-ина мин беше готово. Разточих, оформих, процесът е много приятен, стават красиви усукани ивички, пак сложих в леко загрятата фурна за 10-ина мин, извадих тавата, усилих фурната и, като загря на нужните градуси, сложих да се пече. Изпече се за 15 мин, но правих половин доза. Тавата, която използвах, е с размери на дъното 28/18 см. Рулото е много вкусно, един път от шоколадовата плънка, втори от сладкото/конфитюра – аз използвах смес от ягодово сладко и сливов силт. И много оригинално и красиво. Нямах търпение за няколко часа, изчаках час, със страх внимателно развих хартията, не се разпадна рулото. Grinning

източник

# 313
  • Мнения: 10 007

ТОРТА С МОРКОВИ (без мазнина)



Тесто:
1 чаша захар (аз слагам непълна чаша)
2  яйца
1 ч. л.сода (угасена с оцет)
1 ч. настъргани на ситно ренде моркови
1 ч. брашно
чаша - 240 мл

Крем:
400 грама заквасена сметана (1 голяма кофичка)
2-3 с. л.пудра захар (или на вкус)
ванилия

Глазура:
пресно мляко - 2 с. л
пудра захар на вкус (аз слагам 2 с.л.)
ванилия

натрошени орехи

Разбиваме хубаво яйцата със захарта (правя го с тел, но става и с миксер), добавят се настърганите моркови, угасената сода, ванилията и брашното. Разбърква се с лъжица.

Формата ( с диам. 24-25см) се намаслява, тестото се изсипва в нея и се пече в предварително загрята на 170-180 град фурна около 20 мин.
Изпеченият блат се оставя да се охлади и се разрязва на две части.
Докато блатът се пече, правим крема: сипваме сметаната в купа, добавяме захарта, ванилията и леко с лъжица правим два-три оборота, колкото да се смесят, не разбиваме. Оставяме в хладилника.
Разрязваме охладения блат, върху долната част разпределяме сметановия крем, захлупваме с другата половина. Отгоре намазваме с глазурата (млякото, захарта и ванилията се бъркат с лъжица до хомогенност) и поръсваме с орехите. Добре е да престои една нощ в хладилника, но може и веднага да се хапва, пробвано от нетърпеливи. Grinning

Моите бележки: Тортата е достатъчно сладка, сметановия крем не го подслаждам много, предпочитам да се усеща лека киселинка. Много приятна хрупкава коричка правят глазурата и орехите. Тортата е бърза, лесна и много вкусна Heart Eyes, ще допадне на любителите на печивата с моркови. А и на нелюбителите - морковите не се усещат. Peace

източник

# 314
  • Мнения: 10 007

ПЛОДОВ ПУДИНГ
(икономичен и почти диетичен Grinning)





Нужни са:

400 гр плодове, най-хубаво е различни, но всякакви стават. Посипват се с 1/2 чаша захар (аз слагам на вкус, в зависимост от плодовете, с даденото количество ми е много сладко) + 1,5 с.л. нишесте + настърганата кора на половин лимон. Разсипват се по формичките, правя 6 бр, защото ми харесва да е по-малко тестото, но може и 4.

За тестото: 1 чаша брашно + ½ ч. захар (аз и тук намалявам) + 1 с.л. нишесте + 1,5 ч.л. бакпулвер + щипка сол + ½ ч. пресно мляко + разтопено краве масло 25-30 грама приблизително + аромат (ванилия). Тестото е по-скоро гъсто. Peace

Използвам чаша 240 мл, полученото тесто се разпределя върху плодовете, при мен по една препълнена супена лъжица, и се пекат в загрята на 180 град фурна 30-40 мин до зачервяване на коричката. Отгоре по желание се ръсят с пудра захар, може с шоколадова глазура......

източник

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт