Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте,

вчера дъщеря ми се върна от едноседмична екскурзия в Солун. Освен с приятни впечатления се върна със слънчево изгаряне 2а степен, отекли крака, на които не могат да се обуят обувки, с болки... За една седмица трябва да остане в къщи.
Това е резултат от факта, че последния ден преди връщането учителите не са имали по-добра идея от целодневно!!!!!!!! седене на плажа.
Не е ли това безотговорно и какво мога да направя, за да разберат те своята отговорност?
Как мислите
Поздрав
Габриела

# 1
 • Мнения: 3 623
Не знам какво да кажа  Confused

След две седмици пускам сина ми /той е на 10 г./на лагер за една седмица - за първи път ще му е. И честно казано ми е много притеснено. Надявам се да си изкара добре и да няма поражения

# 2
 • Варна
 • Мнения: 83
За съжаление в тази неприятна ситуация не може да се направи много. Освен да изразиш негодуванието си пред ръководителите и инспектората, но едва ли ще получиш удовлетворение. Най-вероятно ще ги посмъмрят и това ще е.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 475
А дъщеря ти имала ли е слънцезащитен крем?

# 4
 • Мнения: 11 610
С особено мнение съм за зелените училища и училищните екскурзии.....

Майка-параноичка съм......и аз не се харесвам такава, но какво да правя.....

Иначе - има учители, на които имам усещането,че мога да поверя децата си, но има и на обратния полюс.....

Бързо да се оправи дъщеричката ти!

# 5
 • Мнения: 2 708
Честно да си кажа, наистина е неприятно това, което се е случило, но моето ЛИЧНО мнение е, че преди всичко ние носим отговорност за тези деца. Не зная колко е годишна дъщеря ти, но аз не бих си пуснала децата и на лагер на морето, камо ли пък в чужда държава. Пускала съм ги само на езиков лагер през деня и вечер са си били в къщи и веднъж на спортен лагер, където режима беше толкова строг, че чак и те не очакваха, че може да има по-строго и отговорно и от вкъщи. И винаги ме учудва лекотата и бързината, с която се обвиняват винаги и за всичко учителите. Аз не спирам да набивам канчетата на моите, и те пак си правят каквото знаят, а какво остава за група с повече от 2 деца. Вездесъщия Шива да са тези учители, 100 ръце, крака и глави да имат, пак не могат да озаптят всички. Освен това, считам че ако се знае, че ще се ходи на плаж е моя грижа да кажа на детето си да има слънчезащитен крем с много висок фактор, да седи повече на сянка под чадър, да не кисне с часове във водата, защото там най-много изгаря лицето и т.н. и т.н. И наистина се отнасям много подозрително към претенциите на всички към тези учители, на които с лека ръка си хвърлят някои децата, а дори заглавие на тема с 3 думи не могат да напишат без правописна грешка. (и всеки може да направи и от бързина и от разсеяност, но училищни, да се пише с Ш и то в заглавие, някак не ми звучи особено сериозно). И никого не искам да обидя, или да си помисли, че го нападам с нещо, а просто изразявам мнението си. Все пък нали затова е форума, да се чуят всякакви мнения, дори и такива, които не съвпадат с нашите Peace

# 6
Благодаря за всички отговори!
Не съм от майките, които се опитват да прехвърлят отговорност на учителите повече от необходимото.
Възражението ми беше, че може би дори и африканец не би издържал цял ден на плажа при високи температури и без обедна почивка. Именно по този пункт мисля, че учителите като възрастни хора трябва да са наясно, че такова прекарване на деня не е здравословно.
По отношение на козметиката, кремът на дъщеря ми е бил с фактор 30. Нормалното време за престой на слънце за светли хора обаче е не повече от час и то е било превишено многократно.
Благодаря ви още веднъж, полезно е човек да чуе различни мнения, пък било то и засягащи печатните грешки, които в българските вестници например са много повече от тези в моите текстове.
Хубав ден на всички

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 2 606
rabia, тази година изпратих сина си, който е на 6 години, на лагер, организиран от училището където работи леля му като преподавател, с класа и, и баба му, като облслужващо медицинско лице на лагеруващите, тя с връзки, иначе не работи към училището и още първия ден бяха опърлили детето, при положение че беше снабдено с всички млека и спрейове, необходими за неговата светла кожа.
Безумие. Идваше ми да отида да си го взема.
Аз съм си виновна, че се набутах да плащам луди пари за едноседмично лагеруване, че разчитах на зълва си и свекърва си. Защо си мислех, че може да разчитам поне на последната!?  newsm78 Какво остава за теб!?
Тези лагери, които се организират са предимно да си удовлетворят нуждите учителките, да не споменавам палавите или самотните (сигурно се срещат изключения) и събират желаещи за запълване на бройката, в повечето случаи съвсем не значи само преподаватели на съответния клас и ученици.
Пък като заминат, няма да ти разказвам какво се случва...
Факт е че никой не пътува, за да се грижи за детето ти, моето или нечие, а за тена си и да се почувства по-малко самотен.... 

# 8
 • София
 • Мнения: 4 813
А пък дъщеря ми спомена, че по време на една от екскурзиите най-страшната от всички учителки е минавала вечер да ги завива в леглата.
Май е по-добре да не обобщаваме за всички учители и всички екскурзии.

# 9
 • Мнения: 158
Mоят син все ми мрънка да го пусна на лагер.Мен обаче ме достраша,въпреки че аз на неговите години вече бях ходила на 2 лагера и най-малко на 5 екскурзии.Де що органозираха нещо аз се записвах.Моята майка не е била по спокойна нито GSM е имало нито нищо,но сякаш времената бяха по спокойни.Може и така да ми се е струвало.  rabia-много е неприятно това което се е случило може и да  е имала крем и да не се е мазала.Никой не може да каже какво е станало.Добре че не е вдигнала температура и да я тресе от дългото излагане на слънце. Янита ето че най-страшната(може би е такава защото ги държи по изкъсо) ги е завивала.Значи е мислила за тях ,а пък добрата (която ги оставя да си правят каквото им кефне и не ги навиква) мята крачоли.                                              Доста ще се замисля преди да го пусна на лагер или екскурзия,и все пак ще има първи път.

# 10
 • Мнения: 967
О, я се стегнете малко. Аз съм ходила на лагери от първи клас, като в трети клас съм била на 3 лагера - виждаше ми се много забавно, а нашите нямаха против, защото не беше скъпо по онова време.

Имаше там на 200 деца 4-5 учителки, загубиха ни на поход в гората, намериха ни военни, връщаха ни с военни камиони, цял ден гладни, жадни... страхотен спомен!

Хранеха ни редовно с гранясало масло и ужасна манджа - редовния лаф беше, внимавай кебапчето ще ти скочи от чинията - като живи бяха. И не си спомням някой да се оплаквал.

Истината е, че нашите деца са изключително несамостоятелни, нашето желание да ги дундуркаме навсякъде и за всичко ги прави неспособни да оцеляват и в леко критични ситуации, както и да се защитят и да изискат нещо в защита и своя полза от учителите.

И това е критика не само към другите, а  и към мен самата - съвсем съм разглезила детето; вчера дъщерята излиза от морето и представяте ли си ми вика: " Мамо, ако обичаш да ми опънеш кърпата, да легна  Shocked!"

Детето например може да си покрие краката с кърпа, да се облече, да каже на учителката, че е изгоряла и я боли и да поиска прибиране. 2 ра степен изгаряне боли дълго време - защо не е казала нищо?

Друг е въпросът, че от отговорностите, които един учител има на море с деца, по-важна от тази едва ли има! Продължителното излагане на слънце може да е причина за увреждане на кожата - рак, в по-късни години. Всяко изгаряне има значение.
Даже и в ония минали години плажът по лагерите беше от 8-11 часът без изключения! Аз бих извадила медицинско на детето и бих се оплакала на съответните органи. Ако не ядат 2-3 дена редовно или не спят или са с мръсни дрехи и т.н. - няма да им стане нищо от това - ама цял ден на плажа - това е според мен изключително груба небрежност - не бива да се оставя без последствия!

# 11
 • Мнения: 86
Случилото се с дъщеря ти е наистина ужасно, но моето мнение е, че не трябва да се обвиняват само учителите, а е важно и детето да е подготвено за всички ситуации. Моята дъщеря ходи всяка година поне на един лагер, а понякога и на два-на планина и на море. Отделно са всички екскурзии (поне по 2 на учебна година) на които ходи. Преди всяко пътуване я инструктираме,говорим как се постъпва при изгубване в гората, изгаряне на плажа и други такива, говорим с учителите каква е точно програмата, какво ще посетят и след това вкъщи говорим за всичко , което може да се случи. Тя винаги ни слуша и затова до сега ние нямаме никакви проблеми, освен леки изгаряния, когато ходи на море, но това рядко се случва защото учителите внимават децата да са на сянка, да се мажат с кремове и винаги в обедните часове да са в хотела, а не на плажа.  В крайна сметка за мен е важно да знам с кого отива детето ми и да му имам доверие,  но и дъщеря ми да  може да реагира адекватно в различни ситуации.

# 12
 • Мнения: 812
А на колко години е дъщеря ти?

# 13
 • Мнения: 86
Моята ли?
Ако питаш за нея-на 13

# 14
 • София
 • Мнения: 36 890
Сравненията между "едно време ние като бяхме малки" и сега е грешка. Разликата е в степента на риска. "едно време ние като бяхме малки" загиналите по пътищата бяха малко, а "сега" е пълно с камикадзета. В същото онова "едно време" хората като цяло бяха по-отговорни към децата, независимо дали са чужди или свои. За учителите важи също. В "едно време" а някой е имал късмет да стане инцидент, а го е отнесъл здраво. В сегашно време много от децата не само, че не са несамостоятелни, но и са такива зрънца, че учителките само с тях се занимават и останалите са без никаква помощ. На всичко отгоре децата са доста алчни за преживявания, включително и печене по цял ден и не може да се разчита да си кажат, ако нещо не е съвсем наред, защото просто може да не го усетят. Вярно, зависи от това ръководителят и другите учители какви хора са. Наскоро станах свидетел как една учителка на деца от едно читалище дори не си направи труда да казва на децата да пият много вода, за да не се обезводнят цял ден на повече от 30 градуса Т. Да не говорим за лягането по тревата с дардонки от овце и друг домашен добитък (заради кърлежите).
Децата днес не са по-несамостоятелни от нас навремето, но има повече риск за живота и здравето им. Който иска да ме мисли за параноичка, но децата си не ги пускам на лагер на 8-9 години. За екскурзиите не зная, но ме притеснява войната по пътищата.

Общи условия

Активация на акаунт