Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 743
Като гледам списъка от книгите за четене през ваканцията...ами те са над 16 (и то част от тях са доста големи по обем).
Не си спомням по мое време колко книги сме имали за четене след 1-ви клас, но 16 ми се виждат множко  Rolling Eyes
Синът ми започна "Пипи дългото чорапче", но то му се играе...почете малко и хайде навън  Simple Smile.
Плюс книгите има и едно "Ваканционно другарче" да попълни (обобщение на материала от 1-ви клас).
Не виждам как ще успее да се справи, ако не чете всеки ден (а той чете доста бързо и гладко). Проблемът по-скоро е, че не му се сяда, а му се излиза да играе.
Дайте ми съвет какво да правя-дали да настоявам да прочете всички книги (списъка е препоръчителен все пак  Wink)?
Притеснявам се да не се настрои негативно към книгите, ако всеки ден го карам да чете. Обяснявам му колко е важно и хубаво да се четат книги, но се съмнявам, че на тази възраст може да го оцени.

# 1
 • Мнения: 7 831
Здравей,
Аз не бих настоявала да прочете всички книги, както и ако чете нещо то да е задължително от списъка.
Имам неприятни спомени от тези списъци от моето детство. На мен ми се четеше едно, а нашите настояват да чета "Под игото"  Cry, може би от тогава и не обичам български автори.
Нещата трябва да стават с желание, за да нямат обратен ефект.
От друга страна бих настоявала да чете, например вечер, даже може да му четеш и ти, нищо, че може да го прави сам. Важното е да му хванеш интереса.
Успех

# 2
 • Мнения: 3 743
Мерси, да му чета аз вечер е добра идея  thumbsup
А за "Под игото" и аз имам неприятни спомени  Embarassed

# 3
 • Мнения: 3 743
Извинявам се за отклонението, но тъй като "Мечо Пух" е една от книгите в списъка за четене и току що видях как се нарича "Мечо Пух" в различните държави  Simple Smile  Wink

·         Англия                             - Мечо Пуух
·         Армения                          - Мечан Пуханян
·         Белгия                             - Мечил де Пухилде
·         Бразилия                        - Лиуш Назарио Соуса и Лима Франсиско да Мечо - Пухиньо
·         Германия                        - Хер Мечо фон Пухен
·         Грузия                              - Мечорат Пухашвили
·         Дания                               - Мечо Пухсен
·         Израел                             - Мечосей Пухберг
·         Индия                              - Мечира Пуханди
·         Индонезия                      - Мечолар Пухарто
·         Ирак                                 - Меччам Пухеин
·         Иран                                 - Мечолях Пухейни
·         Ирландия                       - Меч О’Пух
·         Испания                          - дон Мечо-Мария Пухалес
·         Италия                             - Мечо дел Пухини
·         Камерун                           - Кхмечо Мбпух
·         Китай                                - Ме Чо Пух
·         Ливан                               - Мечнин Пухнан
·         Нигерия                           - Мечубу Пухегбени
·         Норвегия                        - Мечо Гунар Пухяер
·         Русия                               - Мечо Пухин
·         Саудитска Арабия         - Мечо ибн ал Насър ел Сахиб ес Пухар
·         Франция                         - Мечоас дьо Пухле
·         Холандия                        - Мечри ван Пухкелен
·         Швеция                           - Мечик Пухсон
·         Шотландия                     - Мечо МакПух
·         ЮАР                                  - Мечсън Пухела
·         Япония                            - Мечоши Пуханага

# 4
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 039
Списъка на дъщеря ми е от 12 книги!  smile3529
И тя има "Пипи Дългото чорапче" и Приказките на Каралийчев и Басните на ЛаФонтен и т.н. И на мен ми се видяха множко  ooooh! , но класната ни прошепна на ухо, че дори 1/2 от списъка да са прочели, пак ще е добре  Hug. "Важното е да ги карате да четат по 1-2часа дневно"  Thinking, пък й бяха заключителните думи. 
И на нея не й се чете  Rolling Eyes , при все че има още "запъваници"  smile3547 и не чете  Naughty съвсем гладко.
Игрите  dancing , Тв-то  cow  и компютъра   typeuu  я влекат неудържимо и как ще е...и аз се чудя  newsm78. Сега е при нашите  Sunglasses, а там дядо й не прощава. Чете се  book и се пише  smile3523 всеки ден. На двора пък получава практически знания по биология   Animal Snail , замеделие , цветарство и физ. помощ  

# 5
 • Мнения: 1 399
Точно така. Списъкът е препоръчителен, а не задължителен. Половината книги да прочете - пак ще е добре Simple Smile Ако не иска от списъка - да чете друго. Дори от приказките може да се прочетат само по 5-6 приказки от даден автор /колкото да се запознае детето с творчеството му/, достатъчно е. Това са ми го казвали и учителката по литература и библиотекарката.
Междудругото следващата година, част от книгите пак присъстват в новия списък Grinning
Обаче съм твърдо против, аз да й чета книгите, пък тя да слуша, само и само да сме го минали този списък. Не е това целта. Целта е оттук нататък да свикват да четат самостоятелно и да приемат четенето като приятно занимание.
По-добре да почете някоя книжка, невключена в списъка, към която проявява интерес, отколкото аз да й чета /след като вече може сама/. С хубавото лесно се свиква Simple Smile и определено се измързеливят, според мен. Така още по-трудно можеш да го накараш после да чете само. 

# 6
 • Мнения: 2 567
Ние имаме 4 книги в нашия списък , но пък пише че са задължителни.
Ако бяха 16 дори и нямаше да се замисля да отпадна някой.
И в нашия имаме Пипи дългото чорапче и само за нея ще ни отнеме поне месец, още повече , че за сега не сме и почвали да четем. Почиваме си активно ...аз така  smile3524, а Бети така   typeuu


# 7
 • Мнения: 1 250
Ами зависи от учителя/учителката.

Първата година го нагърчих детето, то успя да прочете само 1/3 от списъка, а през година видях че е нямало смисъл. То пък и не му беше интересно.

От тогава го оставям да чете каквото иска. Предното лято му беше вече интересно, явно дошло му е времето да се забавлява с четене, не да го има като труд и учене.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 952
Не знам дали е добре, но на сина ми не им дадоха списък с книги. Бяхме събрали пари и на тържеството в края на първи клас на всяко дете подариха книга с приказки. Госпожата каза да се прочете по два пъти и по възможност да ни разказват по някоя и друга, за да упражнят и разказването.

# 9
 • Мнения: 11 610
Ние сме във втори клас и имаме около 12 книги. Мога да кажа,че всичко си зависи от детето. Вили напр. обича да чете книги и вече почти е прочел басните на Езоп и приказките на Каралийчев. В първи клас също четеше книги. Аз съм на мнение,че детето трябва да чете. Знаете ли какво е казал професор в едно висше училище - Въпрос на време е да приемем първият студент,който не е прочел нито една книга през живота си. Не смятате ли,че това  е тъжно!
Лично аз се стремя да направя някакъв режим на децата - да има и компютър,и игра навън,и четене на книга и помощ ан мен или баща им. В началото бе трудно и се карахме,но това отмина и сега са спокойни,че ще получат всичко,което искат. Уча ги на максимата - За да получиш трябва и да дадеш. Не могат само да вземат. Аз съм твърдо ЗА това децата да четат. Не виждате ли какво става - и по ТВ и компютри,да не приказваме,че те дори на български не могат да пишат правилно,но на латиница -  със СМС-те се оправят къде,къде по-добре.
А за Под игото - има книги,които е хубаво да бъдат прочетени. Бях резервирана напр. преди време за Тютюн,но я прочетох на един дъх за 14 часа,а Записките съм я прочела за 1 седмица!
Самите ние трябва да насаждаме любов към книгата! Има и един въпрос към вас,на който отговор не искам,но и не искам да ми се сърдите за него - А вашата последна книга коя беше,която прочетохте? - става въпрос за нас,за родителите.
А иначе колкото прочете от списъка,толкова! Важното е да четат стойностни книги. А поне в 1,2 кл. има интересни такива - Патиланско царство, Емил от Льонеберя! Вили много се смя на Емил от Льонеберя. Така,че май както всичко останало от възпитанието на детето - всичко зависи от нас,от родителите!

# 10
 • В офиса
 • Мнения: 2 356
Мен никой не ме е карал да чета под час и да ми брои страниците. Ако книгата е интересна, не ставах от стола 10-12-15 часа, докато не я прочета. А после със седмици не хващах книга. Списък със задължителни книги имахме, но го загубвах още на втория ден от ваканцията. Четях това, което ми беше интересно. И всъщност като дете съм прочела огромно количество книги. Сега, когато племенницата ми порасна на възраст да чете книги, много се учудих като каза, че Пипи не й е била интересна. Нито Емил, нито Карлсон, нито Хари Потър....Обаче пък и тя си намери книги, които да харесва - поредицата "Страховитото в науката". Със сигурност не влизат в списъка от задължителни книги, обаче пък са интересни и се научава много. И какво като няма да прочете нито една от списъка (макар че си има класики, които са задължителни наистина), важното е, че тези, които ги е прочела, ги е прочела с мерак.

# 11
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 621
Идеята на списъка освен запознаване с произведението(което може да стане с частта в учебника)е да се чете.Нека чете това,което е интересно.Но добре е все пак да чете нещо.

# 12
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Аз пък от друго бях възмутена - на моя позната с дъщеря в първи клас накрая на годината им събрали пари,купили им една христоматия, в която имало нещата,които ще се учат във втори клас - ама само откъсчета от тях,не целите произведения - и казали това да четат децата,никакъв списък с книги не са им давали.Един вид - сдъвкано ви се предлага всичко,нЕма нужда да се напъвате чак толкоз с това четене Twisted Evil
Ясно,че повечето деца не могат да прочетат всички книги от списъка (аз имам ужасни спомени не от Под игото,а от една книжка за баба Парашкева от списъка за първи клас!!! - много беше скучна Mr. Green) - идеята е просто да четат ежедневно.
Иначе по мои спомени - за себе си и брат ми мога да кажа,че в тези списъци нямахме нищо,което да не сме чели (и двамата четем гладко от 5-годишни),а на сина ми,макар че е още на една година разстояние от първи клас,повечето неща вече съм му ги чела,така че явно ще четем други - каквито на него са му интересни,от списъците ще се ръководя само за необходимото от българската литература (защото тя съвсем очебийно е мнооого на заден план сред нещата,които избираме за четене Embarassed)

# 13
Не се сещам колко бяха книгите за 1-ви и 2-ри клас. Сега в трети са ни 9. Почти не сме пропуснали книга. С Патиланци доста се затруди заради архаичните думи, но пък имаше възможност да ги чуе:) Единствено непрочете Малкия принц на Екзюпери. Мъчихме и се, но не му допадна. А за трета година вече имаме приказките на Каралийчев. Ще ги научи на изуст ако ги прочете още веднъж.

# 14
 • София
 • Мнения: 7 150
Вярно, че книжките са много и не е възможно да се прочетат всички, но се предполага, че голяма част от тях вече са четени от мама и татко, така че остава да се допрочетат останалите.
Цвети има още две години до у-ще, но вече сме чели някои от книжките в списъка и се надявам да нямаме проблеми. Още повече, че когато на детето редовно е четено докато е било малко, то има желание и само да го прави от определена възраст нататък или поне аз се надявам да е така Wink.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт