Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 405
Проблем.  За нищо на света не мога да накарам първолака да чете тия "тъпотии".  Ама то и аз като ги гледам - това са приказки за бебета, не за ученици. Та да попитам, за какво се дават тези списъци?  Ще ги препитват ли през учебната година, или просто  за тренировка по четене?  Можем ли да ги пропуснем  и да си чете хлепето това, което му е интересно?

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 14 683
Виж, там, отпред, пише, че форумът не е предназначен за обсъждане между деца, но... поне формално аз и не влизам в тази категория.

ОБАЧЕ много добре си спомням!

НИКОГА не съм чела задължителния списък... ако трябва да съм честна, и самия списък никога не съм чела. Сигурно много бързо би ме отвратил от четенето. (В последствие се оказа, че част от книгите от него / тях все пак съм чела - просто случайно някъде из тези списъци се е озовало нещо смислено).
И гарантирано никога не бих карала детето си да чете през ваканцията нещо, което му е досадно, само защото на някой "педагог" му е хрумнало, че е подходящо.
Надявам се да мога да му вдъхна любов към четенето като такова - макар като гледам сегашните поколения май четат само от екран... Sick - но ще съм щастлива, ако чете, пък какво - това - дай Боже изобщо да го прави - ще си бъде негова работа. Намирам, че литературният вкус е нещо твърде лично, за да има право някой да го унифицира под формата на задължение.

И в крайна сметка, ваканцията е за забавление - в това число и четене на ИНТЕРЕСНИ неща - не за тормоз.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 475
При нас имаше само 3 хубави книги (от общо 12) след първи клас - Пипи Дългото Чорапче, Незнайко и Маншон, Полуобувка и Мъхеста Брада.

# 3
 • Мнения: 115
И ние не се придържаме към списъка, а четеме само това което му е интересни от него и други интересни книжки не от него. Госпожата им е дала четателски дневник, но не държи там да са описани книгите от списъка, а книгите който са чели и са им били интересни. Имам позната който синът и в 4 клас през лятото прочети Война и мир........

# 4
 • varna
 • Мнения: 676
Нашият списък е от 12 книги.За един първолак(вече завършил)ми се струва доста,а и наистина повечето книги не са известни и не мисля,че сте представляват интерес за децата.Ще четем май други произведения.

# 5
 • Мнения: 76
Доколкото ми е известно части  от произведенията ще бъдат засегнати в учебния материал следващата година.Не знам само дали този списък е един и същ за всички първолаци или е въпрос на преценка на преподавателя.Трябва да си сравним списъците и повтарящите се заглавия да се счетат за задължителни .Пък ако всички са еднакви , значи е спуснат от Министерството.

# 6
 • Мнения: 17 132
Минзухарче, вие завършвате І клас, нали?
На този етап каквото и да си прочете детето само е все едно, важното е да се научи да чете гладко и с разбиране, за да може да отговаря до година на въпроси, свързани с текста. Откъсите от книжки в учебниците за ІІ клас са толкова малки, че няма значение, дали си чел всяко от книжките или не.
Бих препоръчала детето просто да чете редовно, по малко- всеки ден, но нещо, което му е интересно, за да се научи, че четенето е нещо приятно и да има полза от начинанието.
Моят син приказки не чете от ДГ и в І клас четеше само неща, които му бяха по вкуса. Много странно- хареса му "Ние, врабчетата"- забавляваше се, смееше се и ми разказваше разки смешни истории от там, а за мен тази книга навремето си беше жива мъка. Така постъпва и сега, след ІІ клас. В момента е на "Мери Попизн"- от списъка е, нечетена и интересна. Иначе стихове определено няма да седне да чете, не бих го накарала.

# 7
 • София
 • Мнения: 5 775
Не знам при вас как е, но за мен четенето е страшно важно! Thinking

Имаше една приятелка на свеки, на която и хвалели едно първолаче или второлаче, беше, не помня точно. Ама отличник по математика, ама олимпиади, състезания и пр. първенец. И тя попитала: А, чете ли, чете ли? Е, щом чете - човек ще стане!  Wink

Та, гледам и моят син- по математика- ОК, по немски ОК, български- добре, ама не му идва, ей така от вътре да чете  Thinking. Не му спори много четенето. Ей, това му тревожи. newsm78
Не искам да го сравнявам със себе си, тръгнала 6-годишна на училище на времето, 'дето книги от библиотеката ходех сама да си взема и четях като луда и нямаше дете с толкова книги в читателската карта, прочетени като мен...
Не искам. Става неволно, обаче. Thinking

Искам да чете, защото сега е момента да се научат да чете. Wink
Защото, ако сега не му е интересно да четат Пипи, Карлсон, Хитър Петър и пр.  то кажете ми, мили родители, как ще му е интересно по-нататък да се задълбочи в четене на предмети като: история, Роден край още, география, биология, химия и пр.  ooooh!

Та сега се кове желязото! Wink

Общи условия

Активация на акаунт