Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 068
Питам, защото моята щерка остана извън класацията за детска градина и аз смятам, че това е нередно. В списъка на приетите има 4 деца, които към датата на започване на учебната година няма да бъдат навършили 3 години, а дъщеря ми ще ги е навършила. Та въпроса ми е дали има спуснати някакви стандартни изисквания за реда на приемане на деца в детска гради и къде мога да ги видя? Много съм притеснена, защото директорката отказва всякаква информация да не говорим, че съвсем удобно е излязла в отпуск до края на юни.

# 1
 • Мнения: 578
Всяка община сама определя правилника за прием на деца в детските заведения.
Те се приемат с решение на Общински съвет и са съобразени със Закона за образованието.

Примерно правилата във Варна можеш да видиш тук:

http://it.varna.bg:4433/dzpriem/index.php?page=pravila

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 726
И мен ме интересува  Peace
Ако намерите нещо за община Пловдив, моля дайте го насам да прочетем.

Моята дъщеря пък ще навърши 3 год. догодина февруари, не мога да разбера защо трябва да чака до септември, за да тръгне на градина. Нали уж деца се приемали целогодишно?  newsm78

# 3
 • Мнения: 22 042
Моето дете е родено на 3.01.2006 и автоматично системата не го допуска да кандидатсва за 1 група, тези деца как са кандидатсвали?!?!?!
Ако са приети в ОДЗ, в ясла 2...добре, иначе не може

правилник приема всяка градина отделно, но за възрастта е определено генерално, т.е. набор 2006 е за ясла 2 само в ОДЗ, набор 2005 за 1 група в ЦДГ и ОДЗ и т н, и директорките нищо не могат да направят
Да не би тия деца да са с връзки на общинско ниво, та са записани?! Друг вариант не виждам?

# 4
 • Мнения: 22 042
Иначе за децата, родени в началото на годината- преди директорките ги приемаха, но сега основанието е, че в закона пише, че детската градина е за деца от 3 години до постъпването в 1 клас
Възрастта към каква дата се гледа, не пише никъде, но негласно навсякъде е прието да е набора, и това е заложено автоматично и в новата система на сайта

ето нещо интересно, ако не си го чела:
"Становище
От директори на детски заведения
Относно: Приема на децата в детските градини.
Устройството и дейността на Детските заведения са регламентирани в ЗНП И ППЗНП.
Съгласно чл.18 от ЗНП и чл.26 от ППЗНП Детските градини са подготвителна институция в системата на народната просвета, в която се отглеждат, възпитават и обучават деца от 3 години до постъпването им в 1 клас.
В тази връзка в ДГ постъпват деца които в годината на приемане навършват 3 г., за да бъдат на училище в годината в която навършват 7 години.
Съгласно чл. 7 ал.(2) от ЗНП Училищното обучение започва на 7 години, навършени в годината на постъпване в първи клас. В първи клас могат да постъпят и деца, навършили 6 години, ако физическото и умственото им развитие, по преценка на родителите или настойниците им, позволяват това.
Родителите на деца родени през месеците януари, февруари и март на 2006 г. и не навършили 3 год. в годината на приемане, трудно биха преценили дали детето ще бъде физически и умствено подготвено да постъпи в първи клас на 6 години. Тези деца би трябвало да повторят задължителната подготвителна група, ако има свободни места в групата на която ще предстои да се подготвят за училище през следващата учебна година.
Практиката и професионалния ни опит са доказали, че приетите ненавършили 3 год. деца в трета и подготвителна група изостават с усвояването на ДОИ и рядко са умствено и психически подготвени за училище. Тези деца са няколко месеца по-малки от децата родени в края на календарната година, но са по-малки почти година от децата родени в началото на годината.
Нашето становище е категорично спазване на нормативната уредба и децата да бъдат приемани по реда и начина определени в Закона и Правилника за прилагането му.
От Директорите"

# 5
 • София
 • Мнения: 2 708
Плодова фея това, което си написала е точно така, само че важи за София, във всяка една общинска администрация нещата се определят индивидуално, предполагам в Пловдив нещата са съвсем различни

# 6
 • Добрич
 • Мнения: 3 568
В  113 брой на ДВ от 28.12.2007 год. е публикуван Законът за Народната Просвета. В  Трета глава Детски градини пише следното:

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) (1) Детските градини са за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.

 Това е последният ЗНП, който е обнародван в ДВ и е в сила за детските градини в цялата среда. Така, че спокойно можеш да се позовеш на него.

# 7
 • Мнения: 3 217
Момичета всичко от това което сте написали и показали е така, ...НО

Вьв всяка община има известна свобода на директорите,или поне в Пловдив е така и те сами определят реда по който ще приемат деца,като единственото изискване е този правилник да е сложен на видно място в детското заведние. Знам,че звучи парадоксално ,но е факт. За някой доста удобен ,за други не.

Ренци, кажи ,моля те, за коя градина става вьпрос ?  И не забравяй факта,че в различните градини се ползват различни предимства. Това сьщо може да ти свьрши работа.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 1 964
Ако въпросните 4 деца навършват 3 години до края на тази година не виждам нищо нередно. Все пак и родените между септември и края на декември се водят от този випуск и трябва да влязат в списък, нищо че ще тръгнат малко след останалите. Дъщеря ми попада в тази група, ще ги изпишат най-късно около нова година, а следващия прием е през другия септември.
За наредбата за прием в детските градини kremena е права, няма такава.

# 9
 • Мнения: 1 931
Синът ми е роден на 20.12 и на градина се тръгна с набора си. Вярно е, че с децата родени януари има близо година разлика, но е така. Нали по набори си вървят.

# 10
 • Мнения: 22 042
Плодова фея това, което си написала е точно така, само че важи за София, във всяка една общинска администрация нещата се определят индивидуално, предполагам в Пловдив нещата са съвсем различни
В становището не пише, че е за София само, в закона също  Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 2 708
Плодова фея това, което си написала е точно така, само че важи за София, във всяка една общинска администрация нещата се определят индивидуално, предполагам в Пловдив нещата са съвсем различни
В становището не пише, че е за София само, в закона също  Peace

Закона е за цяла БГ разбира се, но становището не, то е предоставено само на работната група в Столична община, на която се коментират въпросите само за София, становището е заведено само в тази община и е изказано от директорките на същата такава. Може и Половдивските директорки да на имат нещо подобно, но като чета май нещата там са доста неясни  ooooh!

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 1 787
Ренци,ако другите деца също са родени през 2005г. независимо,че няма да са  навършили 3 г. при започване на учебната година няма нарушение от страна на директорката. Peace

# 13
 • Мнения: 639
Ренци,правилника за детската градина е връзки и пари.И ние сме извън класацията,след като и дъщеря ми беше в същата градина,но се разминават с една година.
Не важяло предимството.
Спонсори ставахме в същата градина и отговора беше.
"-Благодаря ви много,но съжалявам."
Другаде молба не съм подавала,бясна съм и търся връзки от високо ниво.
Ако някой има, да свирка.
За"Осми март"става дума

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 1 964
Другаде молба не съм подавала,бясна съм и търся връзки от високо ниво.
Ако някой има, да свирка.
За"Осми март"става дума
Вероятно наистина ще ти трябват връзки на високо ниво. Дъщеря ми беше записана в тази ДГ на първата възможна дата за записване към 7.00 сутринта като 12 номер и се оказа че сме последни в списъка на децата които ще бъдат приети до края на годината т.е. към септември нямат навършени 3 години. Как стана тоя номер не разбрах, но нали все пак сме вътре не съм се занимавала да питам.
Колкото до предимството за прием на второ дете от същото семейство, в някои градини го приемат, в други не ... пълна анархия.

Общи условия

Активация на акаунт