Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 451
Предполагам че много пъти е обсъждана темата за нормалното раждане и плановото секцио, но все пак да попитам тези майки, които са родили с така нареченото планово секцио, без медицински причини, защо избрахте този начин да родите? Много ми е чудно не е ли най-нормалното нещо да родиш естествено, когато му дойде времето? Защо избрахте секцио без медицински причини?
Другият ми въпрос е към всички майки. Защо си избирате екип за раждането и плащате луди пари за това? Не се ли поема от държавата женската консултация, лечение на бременната,ако се налага и раждането?
Както може би става ясно не живея в България и като чета във форума виждам колко много майки се подлагат на секцио без медицински причини и как масово се избират болници и екипи за които се плащат много пари. Тук където живея секцио се прави само ако се налага и никой не избира екипи срещу заплащане. В България това мода ли е? Що е? Имам чувството че насила превръщате докторите в търговци. Не искам темата да се превъща в спор за или против секциото. Просто питам за вашите подбуди.

# 1
 • Велико Търново
 • Мнения: 6 669
Ако,живееше в Бг нямаше да питаш Peace

# 2
 • Мнения: 4 753
Защото голям процент от докторите са абсолютни некадърници и са уморили не една жена или бебе.... та за това, който е сигурен в даден доктор гледа да си го ангажира и по възможност да не му пати главата... Това важи и за нормалното раждане...

# 3
 • Мнения: 1 061
За плановото секцио не мога да ти отговоря, раждах вагинално. За избора на екип и лекар мога. Първият път родих без да си ангажирам лекар. Резултат - след 6 години все още кошмарни и ужасни спомени от ужасни нелепости, които можеха да бъдат избегнати при желание от страна на екипа + проблем с бебето от неадекватните решения на същият този екип. Става въпрос за елементарни неща, които можеха да се направят за да имам едно нормално и поносимо раждане и бебе без проблеми ( за щастие детето ми е добре, но това е късмет, не е благодарение на израждащите лекар и акушерка ). Вторият път родих с ангажиран лекар. Резултат - хубав спомен от раждането, бързи и адекватни  реакции, направи се необходимото за да не се мъчим и аз и бебето ми. Освен това има и спокойствието, че до теб е човек на който имаш доверие, а това е много важно. Да поясня, че нито първият, нито вторият път са ми слагали каквато и да е упойка. И двата пъти раждах в една и съща държавна болница при едни и същи условия. Основната причина е, че в България има много кадърни, но и много некадърни лекари, който незнайно как са взели диплома за тази професия. И понеже бъдещите майки се страхуват ( и с право ) да не попаднат на някой некадърен, предпочитат да платят, но да знаят, че са в добри ръце и ще се погрижат добре за тях и бебетата им. Но както е казала siska 79 , ако живееш в България и ти се е налагало да те лекува лекар и случайно той се окаже от "кадърните", няма да питаш.

# 4
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 353
Аз съм раждала нормално и секцио /по медицински причини/ И двата пъти си платих и си избрах екип....за по-сигурно Peace

# 5
 • Мнения: 2 473
Моето секцио беше по медицински причини,за мое съжаление.Много исках да родя нормално.
И за мен са чудни тези операции по собствена воля,но мисля че причината за тях е,че някои жени много се страхуват от нормалното раждане.Но това е тяхна воля.
А относно избирането на лекар и допълнителното плащане:в чужбина може би отношението на лекарите е еднакво към всички пациенти.Но тук не е така.Привилегии има само този,който е платил за това.Но аз не обвинявам лекарите за това,а здравната каса.
А чужбина всички хора си плащат здравни осигуровки,но тук в БГ също не е така.Ами няма как и отношението да е еднакво.
Аз не съжалявам за избора си на лекар,нито на болница.Винаги пак бих отишла там и бих ги препоръчвала.Парите са нищо в сравнение с усещането за сигурност.Не бих искала заради някой друг спестен лев да остана с лоши спомени от този толкова свят момент.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 1 017
Защото голям процент от докторите са абсолютни некадърници и са уморили не една жена или бебе.... та за това, който е сигурен в даден доктор гледа да си го ангажира и по възможност да не му пати главата... Това важи и за нормалното раждане...
Peace

# 7
 • Мнения: 1 763
Аз родих нормално, така исках. Но напълно разбирам майките, избрали планово секцио. Според мен, едно от най-важните неща за протичане на леко и безпроблемно раждане, е положителната настройка и позитивното мислене. Ако една жена се страхува от нормално раждане, защо да си товари психиката, ако чрез секцио резултатът ще е същия- сладко бебче? Относно избора на екип, предпочитам да платя много пари, но да се прибера вкъщи с бебе, отколкото да гледам да спестя някой лев и да рискувам да ми уморят бебето или да ми оставят ужасен спомен от раждането.

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 5 610
Защото:

Ако,живееше в Бг нямаше да питаш Peace

И:

Защото голям процент от докторите са абсолютни некадърници и са уморили не една жена или бебе.... та за това, който е сигурен в даден доктор гледа да си го ангажира и по възможност да не му пати главата... Това важи и за нормалното раждане...

# 9
 • Мнения: 1 155
Мисля че siska79 ти е отговорила много вярно. Ако живееше в България нямаше да питаш. Всяка жена иска да е сигурна че раждането й ще мине добре и след това всичко ще ок с нея и бебчето й. Всеки сам решава дали ще ражда секцио или нормално. Родих секцио защото съм с много тесен таз, но и да не бях, мисля че пак щях да избера този начин. Платих си за екип защото ,така се чувствах спокойна че няма да попадна на някой некадърник, който може да ме осакъти за цял живот. Тук в БЪЛГАРИЯ няма осъден лекар, има закони но те НЕ СЕ СПАЗВАТ. И не ние превръщаме докторите в търговци, просто искаме най-доброто за нас и за децата си. Честно казано такива изказвания и разсъждения, като твоето доста ме дразнят.

# 10
 • Мнения: 234
Тонът ти е доста поучителен и, едва ли не, упрекващ. Поживей малко в БГ и ще разбереш. Лесно е да се критикува като не си в течение на нещата. Освен това вече има много теми от типа "за и против секциото". С малко усилия ще намериш поне 2-3 такива само няколко страници по назад.
Да отговоря конкретно- раждах чрез секцио заради седалищно предлежание на бебето. Можеше да се роди и вагинално, но и за секунда не съм си помисляла да рискувам, както и докторът ми. За мен детето ми е най-важното и бих дала колкото трябва пари, за да съм спокойна, че е в добри ръце, и не по-малко важно-за да бъде този прекрасен момент от живота, наистина прекрасен.

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 14 693
Защото прецених, че това е най - добрия начин за мен. Честно казано, май по принцип е по - безрисковия начин. Не съществува абсолютно точен критерий за това кога има достатъчни "медицински показатели". Бих искала да имам право на избор - все пак, става дума за живота и здравето на МОЕТО дете и моя.

За правото на избор на лекар - същото нещо. Искам да съм спокойна - както и бях - защото имам доверие на лекаря си. Иначе си права, че за това не би следвало да се плаща. Би трябвало ВСЕКИ да прави избора си и заплащането на лекарите просто да зависи от това колко пациенти са ги избрали.

Впрочем, хвърли поглед на тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=300739.0

Здравейте мамчета искам да ви попитам дали на някоя от вас и се е случило при раждането да и се разтвори кокала който е на вагината.Защото на мен ми се случи това страшно болезнено е няма как да се гипсира там и е просто ужасно .40дни след раждането бях само на легло от родилно ме прибраха с инвалидна количка абе направо кошмар.НЕ ГО ПОЖЕЛАВАМ НА НИКОЙ.Но ще ми е интересно ако се е случило и на друга мама да сподели.Знам че се случва веднъж на хиляди раждания.

Да вече съм по-добре все пак минаха 10месеца но като вървя по -дълго или клякам усещам болка.А за въпроса за секциото доктора прикойто раждах беше против .Усещах страшни болки помолих го да ме оперират но той каза:"тия болки са нормали здрава си млада си и ще родиш нормално "това е

Тази жена е предпочела да не направи своя избор - нито за родоразрешението, нито за екипа, водещ раждането. И е платила прескъпо за това.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 2 388
Родих секцио,без абсолютно никакви причини.
Винаги съм се страхувала от нормалното раждане.И продължавам да се страхувам.Не бих родила нормално за нищо на света! Naughty
Който иска да ме упреква-все ми е тая.
Всеки човек има право на избор и аз направих своя.И нито за миг не съм съжалявала за него.
Спомена за раждането ми е топъл и даже малко смешен.
А ако бях пробвала да родя вагинално съм сигурна,че нямаше да ми е така весело като си спомням.
А относно избора на екип-това също го направих и съм много доволна.
Никога не бих се оставила в ръцете на някой си,просто който сваря.... NaughtyАбсурд!
Без значение от начина на раждане,смятам че екипа е от първостепенно значение! Peace

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 14 693
Впрочем, от тона и думите ти придобивам странното усещане, че завиждаш за тази възможност... Забелязала съм, че хората имат навика да говорят по този начин за екстрите, до които, по една или друга причина, нямат достъп... Много показателен в този смисъл е примерът с думите, които съм виждала тук, отправени по отношение на такива неща като миялни машини, бънджита, активни гимнастики, сушилни... Малко ми напомня на "гроздето е кисело" и "аз това не мога да си позволя, дайте да го забраним и на другите", "от къде на къде друг ще има повече от мен"... Какво точно на теб ти пречи възможността на други хора да направят своя избор? По какъв начин теб те касае? Защо изобщо повдигна темата - какво искаш да "получиш" от обсъждането й? Наистина много ми е любопитно да получа отговор на тези въпроси.

# 14
 • Мнения: 165
Ако,живееше в Бг нямаше да питаш Peace
съгласна съм...

Общи условия

Активация на акаунт