Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 юни 2005, 13:41 ч.

Размер на болничните за календарна година

 • 2 857
 • 6
 •   1
Отговори
 • Варна, морето и сините вълни!
 • Мнения: 2 616
Някой знае ли как промениха продължителността на болничните, които могат да се ползват?
Колко дни болнични могат да се ползват за една календарна година?

И също така ме интересува когато се работи във вредна среда и е упоменато навсякъде, че бременни трябва да бъдат изведени от тази среда как се процедира?

# 1
При работа във вредна среда трябва началникът ти да те трудоустрои /което обикновенно не става по ред причини Confused/. Най-добрият начин е да се вземат болнични от гинеколога. Simple Smile Говори с него...

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Промениха размера на болничния, койно джипито може да даде наведнъж - от 10 дни го намалиха на 7, а също така и общо за годината колко може да даде джипито - от 60 дни на 42 дни. Другото си е същото - ЛКК 6 месеца без прекъсване (6 пъти по 1 месец, ), след това ТЕЛК - по тяхно усмотрение болнични или трудострояване с % инвалидност, в зависимост от конкретния случай.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 737
Болничните, които ти се полагат за една година са 180 дни (чрез ЛКК). Личния ти лекар или гинеколога ти може да ти каже как точно става това. За повече от 180 дни трябва да минаваш на ТЕЛК.
Колкото до вредната среда, това си много сериозно и по-добре разговаряй с работодателя и го уведоми, че си бременна.
Най-добре се махай от тази вредна среда. 180-те дни болнични и болничните за раждане и отглеждане на дете са почти достатъчни. Най-много да се наложи да си пуснеш 5-10 дни отпуск (платен или неплатен).

# 4
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 079
Болничните, които ти се полагат за една година са 180 дни (чрез ЛКК). Личния ти лекар или гинеколога ти може да ти каже как точно става това. За повече от 180 дни трябва да минаваш на ТЕЛК.
................. Най-много да се наложи да си пуснеш 5-10 дни отпуск (платен или неплатен).

  Бременните НЕ минават на ТЕЛК.
  Или поне до сега беше така... ако и това са променили  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 5
 • София
 • Мнения: 2 265
Някой знае ли как промениха продължителността на болничните, които могат да се ползват?
Колко дни болнични могат да се ползват за една календарна година?

И също така ме интересува когато се работи във вредна среда и е упоменато навсякъде, че бременни трябва да бъдат изведени от тази среда как се процедира?

За вредностите зависи къде точно работиш. Работодателят е ДЛЪЖЕН да те трудоустрои на секундата, в която го уведомиш, че си бременна (най-добре писмено) и да те извади от вредната среда. Ако няма къде да бъдеш трудоустроена (напр. работиш в предприятие, където всички отдели взимат вредности), гинеколожката ти има право да ти даде болничен за цялата бременност.

А за болничните при добро желание, гинеколожката ти може да ти дава болнични, първо се почваше (по мое време преди година) с 10 дни, после по 1 месец няколко пъти. Цялата бременност не може да си в болнични, но можеш от GP-то малко, прекъсване, пак от GP-to, от гинеколожката, и то ще си мине времето. Но не ходи на работа, ако работиш във вредна среда. Аз така направих и не съжалявам -почивах си и не се трових (но шефовете ми бяха разбрани хора).

# 6
 • Стара Загора
 • Мнения: 488
Цитат от Кодекса на труда:
 Трудоустрояване на бременни жени или кърмачки
Чл. 309. (1) (Изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 52 от 2004 г.) Когато бременна жена или кърмачка изпълнява неподходяща за състоянието й работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед премахване на риска за безопасността и здравето на бременната или кърмачката. Ако приспособяването на условията на труд на работното място и/или на работното време е технически и/или обективно неосъществимо или не е оправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга подходяща работа.
(2) (Изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г.; доп., бр. 52 от 2004 г.) Предписанието на здравните органи е задължително за изпълнение от бременната или кърмачката и от работодателя. До изпълнението на предписанието за преместване тя се освобождава от задължението да изпълнява неподходящата за състоянието й работа, а работодателят й изплаща обезщетение в размер на получаваното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ деня на издаването на предписанието.
(3) (Изм. и доп., ДВ, бр. 100 от 1992 г.; изм., бр. 52 от 2004 г.) В случаите по ал. 1 работничката или служителката получава трудово възнаграждение за изпълняваната работа. Когато то е по-ниско от трудовото възнаграждение за предишната работа, има право на парично обезщетение за разликата в трудовите възнаграждения съгласно отделен закон.
(4) (Изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят съвместно със здравните органи определя ежегодно длъжности и работни места, подходящи за заемане от бременни жени и кърмачки.

Мимито възползвай се от правата си без да отлагаш.
Предполагам че знаеш, но Кодекса на труда е в сила при положение, че имаш трудов договор.
Незнам как става, но имам познати които ползват болнични през цялата си бременност т.е. има начин Успех! Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт