Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 322
Любимите заболявания на здравото новородено дете
Гледна точка на консултант по кърмене

Ръководството ми поставя задачата да отговоря на въпрос на наш американски колега – консултант по кърмене на бебета от La Leche Leaque. В родителските конференции в интернет, руските млади майки много често обсъждат три въпроса:
- лактазна недостатъчност
- дисбактериоза
- стерилността на млякото (чрез посявка за стерилност)

За какво става въпрос?

Първите две състояния напомнят това, което работещите в LLL наричат дисбаланс на “предното” и “задното” мляко и дисбиоза.
Но тези състояния не са страшна патология, а в сайтовете ги обсъждат именно от тази гледна точка. А относно посявката за стерилност на кърмата - американската кореспондентка се интересува защо въобще се прави този анализ?

Ще започна по ред:

Лактазна недостатъчност (непоносимост към млечната захар)

По данни на специализираната литература болестите при обмяната на въглехидратите свързани с изменение на активността на ферментите, които разграждат захарите, в това число и лактозата, се срещат крайно рядко. Данните за различните страни са различни. Честотата на тези заболявания варира от 1 на 20 000 деца до 1 на 200 000. Защо тогава педиатрите говорят за лактозна непоносимост едва ли не при всяко второ дете? Как е могло човечеството да оцелее, щом това заболяване, водещо например до хипертрофия и гибел, се среща толкова често?

А какво се среща много често?С какво се сблъскват постоянно съвременните лекари? С лактозната непоносимост в резултат на неправилно кърмене.
Ако майката кърми бебето 6-7 пъти в денонощието, ако задържа млякото за следващото кърмене, ако изцежда гърдата след кърмене, ако прехвърля бебето ту на едната, ту на другата гърда – твърде голяма е вероятността от развитие на лактозна непоносимост. Това е същата тази лактозна непоносимост, причина за която е дисбалансът между предното и задното мляко. Става така, че детето се храни предимно с предната порция мляко, която е по-рядка и съдържа голямо количество лактоза. В промеждутъка между кърменията също се събира преди всичко предно мляко, а задното, което е по-гъсто и с по-голяма масленост се образува основно, когато детето суче. Ако майката прехвърля детето през 5-10 минути ту на едната, ту на другата гърда, то ще изсуче само предното мляко. По- гъстото майката ще изцеди. Детето ще наддава на тегло малко или просто недостатъчно. Ако детските изпражнение са редки, зеленикави и с пяна, майката решава, че млякото й е лошо.

Подобна ситуация е възможна, когато се ограничава времето за кърмене – например по 15-20 минути, 6-7 пъти в денонощие. Детето често не успява да стигне до задното мляко. И освен това не се стимулира достатъчно добре лактацията. Ето защо,паралелно с това ще се задълбочи и другият проблем – намаляване на млякото. Когато започнат да дохранват детето с безлактозни смеси, то започва да дебелее и всички си отдъхват с облекчение. Така се създава митът, че майчиното мляко може да бъде некачествено, лошо и при съвременните жени е недостатъчно.

Среща се и т. наречената временна лактазна недостатъчност. При децата с правилно организирано кърмене, които добре наддават на тегло, въобще с добро самочувствие през първите 2-3 месеца от живота им (а понякога и повече), изпражненията им са пенливи. Ако майката каже за това на лекаря, веднага ще бъде назначено изследване и в анализа ще бъдат открити захари. Бебето минава на безлактозни смеси. Обаче непълното поглъщане на лактозата е обикновено явление за кърмачетата!!! (66% от децата на възраст от 6 седмици и 60% - до 3 месеца).
На една майка например, в такава ситуация й е било казано следното : “ Вашето дете изпитва силни болки.Вижте само голко газове има, а вие продължавате да го кърмите със собственото си мляко! За него това е отрова!!!”

Аз не казвам, че всички педиатри действат така. Познавам лекари, които щом видят, че детето изглежда добре и благополучно, не започват веднага лечение, опирайки се само на получените лабораторни резултати и дори не назначават излишни изследвания.

Хайде да си спомним, че през последните петдесетина години, лекарите си имат работа с деца, хрнени предимно изкуствено със смеси. И съответно многото познания и лабораторни тестове са приложими само за тази група деца. Наличието на захар в аките на бебето, когато го хранят изкуствено е наистина патология. Но при естествено хранените деца от майчината гръд, това е нормалн ! Значителното количество захари в този случай може да бъде вследствие на неправилни препоръки за хранене (честа смяна на гърдите, ограничаване на продължителността на кърменето, изцеждане след кърмене), тъй като детето получава много богато на лактоза предно мляко.

Лактозна непоносимост и новородено бебе – това е нечувано съчетание!!!


Дисбактериоза ( диария)

Това състояние е много популярно.
Както е известно, детето се ражда със стерилно дебело черво. Ако от момента на раждането в устата му не попада нищо освен зърното на майчината гърда (както впрочем е предвидено от природата), то твърде бързо стомашно-чревният тракт на бебето се засява от нормална микрофлора. В коластрата и майчиното мляко се съдържат фактори, способстващи растежа на нормалната микрофлора и потискащи патогенната.

В случай, че кърменето е организирано неправилно (а този случай за съжаление е най-разпространен), ако още в първото денонощие след раждането (преди да се запознае с майчината микрофлора) детето получи през устата си разнообразни течности, заселването на дебелото черво става не по най-добрия начин. Но дори и в този случай майчиното мляко може да се справи с проблемите.

Най-интересното става, когато родилката се прибере в къши. Нормалните аки на бебето при кърмене са редки, жълти с бели топчета – 7 до 10 пъти в денонощие по малко или 1 път за няколко денонощия, но в голям обем. По-често изхождането става 3 до 5 пъти на ден през първите месеци. Повечето педиатри наричат тези нормални детски изхождания Разстройство (диария) и изпращат майката за анализ, за да уточнят дисбактериоза. (При това съвършенно не се отчита факта, че през първите 6 месеца бебето има право и на дисбиоза в дебелото черво и на всякакво изхождане по голяма нужда, особено ако расте и се развива добре.). След това започват лечение и хранене с млечно-кисели смеси. Педиатрите не са виновни. Те са свикнали с децата на изкуствено хранене, при които изпражненията са по-гъсти и еднообразни.

Ситуацията става още по-интересна след това, когато въпреки течностите и разните биопрепарати, в дебелото черво на детето продължава да има неподходящи за него микроорганизми.В такъв случай обясняват на майката, че причината е в качеството на нейното мляко с настояване тя да престане да кърми. Показателен в това отношение е следният случай, При едно нормално кърмено бебе постоянно откриват гъбички Candida и хемолизиращи бацили в дебелото черво в големи количества. И никакво лечение не оказва влияние върху тези микроорганизми. На майката през цялото време обясняват че е виновно млякото й. Майката отбива детето (след като го е кърмила до 1 година) и то започва често да боледува, а гъбичките и бацилите си остават в предишните количества.


Микробиологично изследване на кърма

При посявка на кърма в 50-70% от случаите се изолират различни микроорганизми, най-често златист и епидермален стафилокок (Staphilococcus aureus, Staphilococcus epidermidis). Много често, когато се изолират тези микроорганизми, на майките се предписва курс на лечение с антибиотик, а в това време бебето за една седмица се храни с формула, след което то обикновено отказва гърдата. Това е най-лошият вариант, но се среща често. Или започва лечение на майката и бебето с биопрепарати, или пият хлорофилипт.

При това наличието на стафилококи в кърмата не означава нищо! И златистия, и епидермалния стафилокок живеят върху човешката кожа, а така също и върху повечето предмети около нас (стафилококът например има слабост към нетъкания хартиен текстил; при смяна на памперсите количеството стафилококи във въздуха рязко се увеличава!). Заедно с майчиното мляко бебето получава специфични антитела, които му помагат при нужда да се справи със стафилококите. И става така, че стафилококите от кърмата навлизат в организма на детето заедно с необходимата защита срещу тях. Така те не са опасни за бебето! Освен това е необходимо организмът на бебето в първите часове след раждането да бъде заселен с майчините стафилококи. Спрямо тях той ще е защитен с майчините антитела, които ще получи от коластрата и кърмата и които е получавал и трансплацентарно! Цялата микрофлора на майчиния организъм вече е позната на имунната система на бебето благодарение на антителата, които проникват в него през плацентата. За бебето е опасно заселването в организма му на микрофлората от родилния дом, в това число болничните щамове стафилокок, които са резистентни към антибиотиците! Той не познава тези микроорганизми и населването им по кожата и стомашно-чревния му тракт е опасно за новороденото. Ако организмът на бебето няма възможност да се засели с майчината микрофлора, той ще бъде заселен от тази, която има в околната среда. Както се казва – природата не търпи празно място. Ако няма възможност “домашен” щам на Staphyloccocus aureus да се засели в организма на бебето, неговото място ще се заеме от болничния щам. Но това не е страшно за кърменото бебе – организмът на майката ще помогне на бебето, като изработи съответните антитела.

Естествено, ако в живота на бебето кърменето заеме своето място.
Наличието на стафилокок в кърмата по никакъв начин не се отразява на нейното качество. Стафилококовият ентероколит, с който често плашат майките и ги убеждават да престанат да кърмят бебето с “отровното” си мляко – е рядко срещано заболяване, което се среща при болести на имунната система и за възникването на което  способства ИЗКУСТВЕНОТО ХРАНЕНЕ! Така че може да се разчита, че дори по някакви вътрешни причини имунитетът на бебето да е отслабен, чрез кърмата той ще получи значима подкрепа. При прехода към изкуствено хранене бебето се лишава от тази подкрепа.


Обръщение към педиатрите:

Уважаеми колеги! Ако наблюдаваното от вас соматично здраво кърмаче лошо наддава на тегло, има зелени редки изпражнения и проблеми с кожата, преди да го прехвърлите на изкуствено хранене и да назначите изследвания и лечение, постарайте се да изясните правилно ли е организирано кърменето на даденото бебе? Кърменето е много прост процес, да не кажем елементарен. Но! Това е така само в случай, че кърмещата майка изпълнява няколко прости правила и действия. Тези правила и действия, отнасящи се към културата на майчинството, в течение на хилядолетия са били известни и са се използвали повсеместно. А днес са почти изгубени. Без знание на тези правила не може да се осъществи пълноценно кърмене.

Ако майката кърми 6-7 пъти на денонощие, използва залъгалка, дава допълнително чай или водичка, изцежда се, не кърми нощем – тя извършва действия,  които не са били предвидени от природата нито за нея, нито за бебето. Невъзможно е да оправите един процес, ако действате противоестествено! Ако бебето бива неправилно слагано на гърдата и никой не забелязва грешката – това е много тъжно, тъй като природата не е предвидила, че начинаещата кърмачка няма да е натрупала през целия си живот опит чрез наблюдение на други кърмещи майки и около нея няма да има опитна майка, която да я поправи. Без правилно поставяне на гърдата няма да има достатъчна стимулация за изработване на необходимото количество мляко даже при често кърмене и неправилно поставеното бебе трудно ще извлича от гърдата задното мазно и гъсто мляко!

В такава ситуация е необходимо майката и бебето да бъдат обучени на правилното поставяне на гърда, да се установят чести кърмения на поискване, да се изключи използването на други орални обекти и добавката от други течности, да се въведе пълноценно нощно кърмене и да се намали до спиране изцеждането, ако се прави такова. След 2-4 седмици отново прегледайте бебето. В 99% от случаите няма да се наложи нито изкуствено хранене, нито изследване, нито лечение на бебето.

Лилия Казакова
Педиатър, консултант по кърмене към Московската група за подкрепа на кърменето “Майки за кърменето”


Преведоха hedra и Shali от http://detki.de

Последна редакция: пт, 07 апр 2006, 11:32 от yosarian

# 1
 • Мнения: 1 586
Много сте бързи, момичета! Браво! Simple Smile
Сега следва разпечатване на статийката и раздаване на педиатрите.

# 2
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Благодаря на преводачките! Heart Eyes
Добра работа Grinning

# 3
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Аз искам да попитам основно за лактозното "предно" мляко и честата смяна на гърдите... Значи, при нас естествено не може да става и дума за слабо наддаване на тегло (по 1300 г всеки месец досега), но бебето определено е със силни колики, пръцка доста и си присвива крачетата. Възможно ли е, въпреки че наддава добре, това състояние да е от честата смяна на гърдите (на едно кърмене гледам да дам и от двете гърди, защото ако я нахраня само от едната, другата ще се пръсне просто до следващото кърмене и ще се наложи да я изцеждам)?

# 4
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Не, Зъхи, едва ли. По принцип ако бебето хапва предимно 'начално' мляко, което е по-високо на лактоза, може да има проблеми със стомаха и да има колики, но това е съчетано обикновено и с по-слабо наддаване на тегло. При вас очевидно това не е така (пу-пу!), та са си прости колики... Стискай зъби, вижда им се края! Simple Smile

# 5
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Не, Зъхи, едва ли. По принцип ако бебето хапва предимно 'начално' мляко, което е по-високо на лактоза, може да има проблеми със стомаха и да има колики, но това е съчетано обикновено и с по-слабо наддаване на тегло. При вас очевидно това не е така (пу-пу!), та са си прости колики... Стискай зъби, вижда им се края! Simple Smile

Оф, дано!  Rolling Eyes Все съм си мислила, че едно от предимствата на кърменето е, че бебетата нямат колики...  Embarassed Sad

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт