Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 юни 2008, 20:37 ч.

Безименна

 • 8 505
 • 199
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 4 100
Искам да ви разкажа най-пресната случка от "градинския" живот на голямото ми момче. Мисля си в тази връзка колко различни сме всички ние - всеки поотделно - с различните си разбирания и свят. И колко различни хора моделираме съответно, в лицата на нашите деца.
Което само по себе си е доста интересно всъщност.
Ето я и хронолагията.
Тъй като учебната година свърши, децата, които все още посещават градина, са събрани в смесени групи.
Вчера -  отивам да взема децата от градина, учителката на по-големият, развълнувана побърза да ми съобщи, че Денис е влюбен. Брех!
Попитах коя е ТЯ. Госпожата ми каза, че била от по-горната група, непозната, по-голяма от него. Били играли, а пък докато спяла я съзерцавал и дори целунал по ръцете.
Днес сутринта - водя децата. Констатирам, че на Дени му липсват пантофите. Предположихме, че е объркал шкафчето си и ще изскочат. Тръгнах си и забравих за това.
Тази вечер - отивам да ги взема. Госпожата ужасно притеснена се опитва да ми каже нещо. Трябват ми пет минути, за да проумея,че пантофите ги нямало. Чудо голямо - ще купим нови, някъде ги е затрило разсеяното ми момче. Да, но не - казва тя. Момичето - продължава - не признава, но аз говорих с бащата......Кое момиче?!?.
Та. Обектът на чувствата била засегната от ласките деньови и за да го накаже му изхвърлила пантофите. Отрича пред госпожата, но очевидно е споделила пред децата. Поне пред Денис се е похвалила.  И тук идва моето недоумение. Госпожата не намира за редна тази постъпка, аз също. Но не и бащата. Той доста гръмко и продължително обяснил, че Денис я тормозел и че това бил нейния начин да го накаже. Забележката на госпожата, че той не я е наранил, не е бил агресивен, не я е тормозил, а я е целунал по ръцете не била приета. В крайна сметка приел убеждението, че никое дете не може да изхвърля чужди вещи и да се саморазправя и заключил, че ще купи едни пантофи.
Пантофи ще си купим сами.  Но Денис по странен начин преживява случката. Първо отказа да говори / което за мен винаги е знак, че нещата не са прости за него/.
След доста увещания гневно отсече, че вече я мрази. Защото изхвърлила в кофата пантофите му. Гневът бързо отстъпи място на самообвинението - виновен съм, отивам да се накажа в стаята, не желая вече да играя с никого, момичетата са глупави.
Това ли ще бъде споменът му за първите топли чувства към момиче, отхвърлени по този обиден начин и прераснали в омраза в крайна сметка?

От както са се родили и двамата, не спирам да ги поучавам, че няма нищо по-прекрасно от това да могат да чувстват и да говорят за чувствата си - да са обичани и да обичат, да бъдат милвани и да милват. За моите деца най-нормалното нещо на света е целувката, ласката и прегръдката. Много съм ги прегръщала, те на свой ред много прегръщат.
За мнозина може това да не е редно, но аз се чувствам изключително горда. Защото децата ми не познават агресията. Уча ги, че не бива да се бият с другите, че е добре да бъдат ведри и усмихнати - тези хора се харесват повече, пред начумерените сърдитковци.
И се чудя - целувката е неприемлива, тя е тормоз / не я е натискал, целувал по устата и от сорта - ако някой реши да тълкува в тази посока случката/, кое е приемливото в такъв случай - боя ли, скубането и ударите ли? Защото много по-често виждам деца, които да се налагат, но не се сещам да съм видяла такива, които да се прегръщат. Защо някакси боя между деца се отминава като нещо в реда на нещата, снизходително, а една целувка е проява на тормоз, който предизвиква реакция?
Или моите представи са объркани....

# 1
 • Мнения: 16 487
Ох, много добре разбирам мъката и болката ти, но, додо додо, приеми, че децата ти тепърва ще бъдат наранявани, включително и сърцата им. За жалост, колкото повече растат, толкова по-трудно е да ги закриляме от несправедливостите на околния свят. Единственото, което можем да направим е да бършем сълзи и сополи и да показваме всячески колко много ги обичаме.
Иначе... Добре дошла в клуба на бъдещите свекърви!   bouquet  Laughing

# 2
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 186
Мисля, че момчето ти е много мило. Вместо да оскубе и ритне обекта на своите чувства (както мен ме тормозеха години наред почитатели  Laughing), той я е целунал по ръцете!
Виж, таткото на девойката не разбирам.  ooooh! Именно той би трябвало да обясни на момиченцето, че ако не й е приятно, може просто да си каже - на Денис, на госпожата, на татко си. А не да си "отмъщава".
Мисля, че повредата не е в твоя телевизор.
Надявам се, че моите момчета ще се държат като Денис.
П.П. Моят мъж се опасява, че освен с нашите грешки във възпитанието ще трябва да се борим и търпим чуждите грешки.  Rolling Eyes

# 3
 • София
 • Мнения: 36 890
Таткото ми е ясен, преди време в друга тема се оплаках от един такъв баща, който в училищния двор само гледаше изпод вежди 8-годишната си щерка как играе и се усмихва пленително на моя син. Само сумтеше и в един момент бързо-бързо я извика да си ходят. Та, той си мисли, че защитава честта на дъщеря си. Само дето и той не знае от кого.  Laughing

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 4 100

Иначе... Добре дошла в клуба на бъдещите свекърви!   bouquet  Laughing

Май да.  Simple Smile
Не момичешката постъпка така ме впечатли всъщност.
Затова и започнах темата с това, че ние сме онези, които формираме до голяма степен децата си, пренасяйки върху тях собствените си възприятия и разбирания. Да, така реагира момичето защото така е нормално да бъде според нейния баща. И следващият път тя отново ще постъпи така, защото знае, че има неговото поощрение.
Аз на свой ред ще продължа да повтарям на момчетата онова, което и досега съм повтаряла.
Но ми е мъчно.

# 5
 • Мнения: 2 161
Цитат
Били играли, а пък докато спяла я съзерцавал и дори целунал по ръцете.
Това е вторият случай,при който се трогвам от чуждо дете в този форум.И пак момченце.Бащата как може да е такова дърво.Ако някое момченце целува ръцете на дъщеря ми и я съзерцава,докато тя спи,ще се разплача.Между Денис и госпожицата не се е получило,но колко красиво е постъпило това малко момче.Браво,додо додо,според мен си успяла до този момент.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 4 100

П.П. Моят мъж се опасява, че освен с нашите грешки във възпитанието ще трябва да се борим и търпим чуждите грешки.  Rolling Eyes

Е те това исках да кажа с темата. Виж как ме разбра с едно изречение   Grinning
Сега ще ми бъде и дваж по-трудно да му обяснявам колко е правилно хората да са дружелбюни и да се обичат. Щото ще реши, че ако е такъв - ще последва наказание. Току виж отново му изхвърлят пантофите!  Twisted Evil

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 4 100
Благодаря Шанел.
Много искам момчетата ми да уважават жените и дса се отнасят с тях като истински джентълмени. Денис дори знае какво означава това и сам настоява да бъде такъв  Simple Smile

# 8
 • Мнения: 16 487

Ако някое момченце целува ръцете на дъщеря ми и я съзерцава,докато тя спи,ще се разплача.

Ти. А как би реагирал мъжът ти?  newsm78
Изобщо не оправдавам реакцията на бащата, само искам да вметна, че мъжете и особено бащите на дъщери не приемат нещата по същия начин, както майките. Не го забравяйте!
Мъжът не се трогва от детската романтика, той се изживява като ангел-хранител на щерката.

ПП Навремето бях шокирана, когато ми разказаха за реакцията на баща ми в разговор с приятели, в който станало дума как дъщерите им ще пораснат, ще излизат с момчета, ще бъдат целувани... Тогава баща ми скочил и теглил грозна псувня по адрес на този, който ще посмее да целува дъщеря му.  ooooh! Е, когато времето дойде, прие нещата напълно нормално, без псувни и физическа саморазправа.  Laughing

# 9
 • Мнения: 2 161
Е,мъжът ми подскача при всеки случай на интерес към дъщерите си.Но съм сигурна,че в този случай просто ще се усмихне.Тревожно все пак.Така си мисля аз.

# 10
 • Мнения: 9 817
За съжаление бащите на момичета реагират понякога спонтанно и грубо, когато се отнася за техните "принцеси".
Нормална бащина ревност, ако става въпрос за тинейджъри, но ме учудва когато се отнася за деца в предучилищна възраст.

# 11
 • Мнения: 2 161
Точно.

# 12
 • Мнения: 7 263
Мисля, че момчето ти е много мило. Вместо да оскубе и ритне обекта на своите чувства (както мен ме тормозеха години наред почитатели  Laughing), той я е целунал по ръцете!
Виж, таткото на девойката не разбирам.  ooooh! Именно той би трябвало да обясни на момиченцето, че ако не й е приятно, може просто да си каже - на Денис, на госпожата, на татко си. А не да си "отмъщава".
Мисля, че повредата не е в твоя телевизор.
Надявам се, че моите момчета ще се държат като Денис.
П.П. Моят мъж се опасява, че освен с нашите грешки във възпитанието ще трябва да се борим и търпим чуждите грешки.  Rolling Eyes

За жалост не само твоя мъж се опасява, той си е прав. Всеки родител греши понякога, лошото е когато то неговата грешка пострада и чуждо дете.
В случая изобщо не искам да коментирам въпросния баща и реакциите му Confused Някои хора са неадекватни отсега, представям си тази артистка като порасне още малко ..... в какви бели ще вкара бъдещите си ухажори.
В този ред на мисли Денис се е разминал лесно - с едни пантофи дето се вика е минал. Twisted Evil
Стана ми криво и мъчно някак си, защото и Лъчи е по-странно дете и малко нестандартен в реакциите си и той като Денис е любвеобилен и понякога бива нараняван. Добре че поне тестото му е по-друго не е така нежен - веднага обръща нещата на нож.
Боби беше за пръв път истински влюбен във втори клас \ каква екселерация само\ та на 14.02 купихме плюшено сърце и едно цветенце за неговата любима девойка. Известно време имаше проблем в часовете и аз помолих госпожата да го сложи до някое от двете момиченца \ това в което беше влюбен или едно друго с с което са много добри приятелчета\. Госпожата го беше сложила до възлюблената.
За мое учудване и нейната майка беше реагирала много рязко и негативно и на подаръка и на обяснението в любов и на сядането заедно. Е поне се оказа свестна жена и след като се видяхме на един детски купон изяснихме позиции и сега си държим връзка, макар че Боби вече не е влюбен в нейната девойка или поне официално не е Simple Smile
Миличките като се замисля, колко още ще се спъват по пътя си.....
Но затова сме мъжки майки - избърсваме сълците, издухваме носовете, отупваме коленете и пак на бой....
Додич опитай полека да убедиш Денис, че не всички момичета са лоши и неблагодарни. Кажи му че жеста му е много красив. И че ако ти си била на мястото на това момиче щеше да се чувстваш като истинска принцеса от приказките, ако някой те целуне така по ръцете.
Кажи му, че е един много красив младеж и че тепърва много момичета ще го харесват! Hug

# 13
 • Мнения: 9 052
а той не може ли да изхвърли нейните пантофи в кофата?

# 14
 • Мнения: 5 940
Децата от бебета ги учат да се защитават. Те се защитават и от любовта, защото не я разбират, защото евентуално не са я видели.
Другите, според родителите, винаги са носител на потенциална враждебност. Хората са натрупали толкова много отчужденост и страхове, че милите и нежните ги стряскат и са им непонятни.
За съжаление често присъствам на разговори, в които пред деца и се обсъжда някой винаги с негативен оттенък. Децата са откровени, те още не знаят как да лицемерничат и по тях можеш всичко да разбереш за това какво мислят родителите, какво им насаждат.
Не е грешка да създадеш красив свят за детето си. Не е грешка да го научиш да обича. Едно наранено дете, което расте в такъв свят много по-трудно ще приеме пошлостта на другите, но по-важното е, че няма да я развие.

Общи условия

Активация на акаунт