Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Ако сте гледали "Тази Сутрин" по БТВ миналата седмица в четвъртък или петък, значи знаете за обещанието на зам. кмета Велизар Стоилов за безплатен градски транспорт за многодетните майки.

Днес на заседанието на стопанската комисия към Столичен Общински Съвет, зам. кмета Велизар Стоилов наистина е внесъл такова предложение, но за съжаление го е ограничил до майки, чиито 3 или повече деца са на възраст до 18 години Sad

Наистина странно тълкуване на понятието многодетна майка от страна на Велизар Стоилов  Shocked

Какво значение има дали някое от децата е навършило 18 години или дори всичките са вече пълнолетни? Това не променя статута на майката като многодетна. Със сигурност в законодателството е записано кои майки са многодетни (трябва да потърсим закона или наредбата!).

Примерно БДЖ дава право на многодетните майки на 1 безплатно пътуване с влак в годината без значение дали децата са навършили 18 години, защото това няма никакво значение. Привилегията се полага на майката, а не на децата. Какво значение има дали те са под или над 18 години?

Обръщам се към всички мами Simple Smile да помогнат да се вдигне шум около проблема, защото все още има възможност да се поправи грешката в стопанската комисия, преди да се гласува на заседание на общинския съвет.


Как да помогна?

Пишете на Ани Цолова от "Тази Сутрин" - Tazi_sutrin@btv.bg

Обаждайте се на членовете на стопанската комисия,

Обаждайте се на телефоните на Столичен Общински Съвет.

Обаждайте се на телефоните на Столична Община.

Обаждайте се на Столичния Омбудсман

Обаждайте се на Асоциация Родители, дано да помогнат. Видях, че имат специален клуб на многодетните майки Simple Smile

Пишете коментари в статията по темата в zaGrada.bg


Давайте съвети какво да направим още?  Rolling Eyes

# 1
  • Мнения: 11 610
Примерно БДЖ дава право на многодетните майки на 1 безплатно пътуване с влак в годината без значение дали децата са навършили 18 години, защото това няма никакво значение. Привилегията се полага на майката, а не на децата. Какво значение има дали те са под или над 18 години?

Това за БДЖ не е точно така........Безплатно пътуване по БДЖ за майката има наистина, но то е от социалните грижи. Получава се чрез заверено уверение от общината за съответната календарна година. Отиваш на военните каси в гарите, издават ти билет за отиване и връщане(който трябва да пазиш) и за 1 месец трябва да ползваш обратния път......... Със същото уверение ползаваш и едно пътуване с автобус отиване и връщане, като първоначално заплащаш стойността на билета, а след представяне на билетите и подпечатаното уверение в общината - от там ти ги осребряват. Процедурата трябва да стане до 1м. след пътуването. Това е безплатното за майката и то е пожизнено, независимо от въдрастта на децата и.

А БДЖ прави намаление за майката и когато пътуват поне 2 деца под 18г. с нея. И това е т.нар. семейна карта. С нея майката пътува с 50% намаление, евентуално и таткото ако е с нея също с 50% намаление, но е много важно ПОНЕ 2 деца да има под 18г. с родителите. Та това намеление може да се ползва не само от многодетни семейства, а и от такива с 2 деца до 18г.

# 2
  • София
  • Мнения: 1 675
Благодаря за информацията!
Ще се постараем да се вдигне шум  Wink

Цоцоланке,то такава семейна карта се издава и на бащата,като условието си е пак да е с поне две деца.Така че това не е привилегия за майката,а облекчаване на семейното пътуване.Ние миналата година така пътувахме-аз с безплатния билет,а тати с тази карта и децата с 50 % намаление.

Дано да премахнат това странно условие за децата. А след софийската община дано и другите се сетят да облекчат по някакъв начин многодетните семейства.  Laughing

# 3
  • София
  • Мнения: 186
Да направим подписка!

# 4
  • Мнения: 11 610
Цоцоланке,то такава семейна карта се издава и на бащата,като условието си е пак да е с поне две деца.Така че това не е привилегия за майката,а облекчаване на семейното пътуване

Да, това ми е ясно и аз и затова писах,че това е т.нар. семейна карта. Ако картата е издадена на майката - привилегия ползва и бащата, ако е издадена на името на бащата - привилегия ползва и майката. И това не е облекчение за многодетни семейства, защото условието е за родител и поне 2 деца до 18г. Така че дори не е уместно да се и споменава като привилегия за многодетните.

# 5
Наистина, нека да направим петиция. Ще е добре да е от някоя организация ... Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" или друга Simple Smile

# 6
  • Мнения: 4 181
Момичета, според мен е важно каква е идеята. Идеята е майката да пътува безплатно така ли?
А не децата или някаква семейна карта?

Не съм съвсем сигурна как да коментирам предложението  Rolling Eyes
Представете си жена на 50г, която работи, 3-те й деца са пълнолетни. Какъв е аргумента да ползва безплатна карта?
Когато децата са малки, идеята е , че ги води на градина, училище, извънучилищни занимания като спорт , езици и т.н.
Кажете и вие какво мислите?

# 7
Точно това е идеята, няма значение на колко години е майката, нито на колко години са децата. Статут на многодетна майка се получава след раждане на трето дете и е пожизнен.

# 8
  • Мнения: 907
Я, какви намаления в транспорта имало за многодетни, пък аз щях да плащам пълна цена. Само че при нас е сложно - имам 2 българчета и едно швейцарч, т.е. още не съм и направила бг гражданство. Аи първо ще сме на морето и оттам ще пътуваме до София. После пък в София ще направя нужното ама надали ще успэм да получим и паспорта за няколкото дни, т.е. ще оставя баба и да го вземе. Дали ще мога да ползвам нещо от тези намаления?

Поне с възрастта на децата нямам проблеми - далеч сме от 18 още Grinning

Общи условия

Активация на акаунт