Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 юни 2008, 14:36 ч.

Въпроси за отпуските...

 • 10 444
 • 53
 •   1
Отговори
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Извинете за това, ако вече това е било преместено и аз отново си позволявам да го публикувам, но оставам с впечатлението, че нещо съм се объркала и съм сложила темата където не трябва. Затова още веднъж:

Здравейте, обръщам се за помощ към вас, майките с опит и знания.
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2  години, които принципно изтича на 10.03.2009.
Въпросите ми са:
1. Тъй като искам да прехвърля майчинството на майка ми и да излеза платен отпуск, нужно ли е първо да се връщам на работа, за да изляза този платен отпуск?
2. Ако е нужно - колко дена минимум трябва да работя- чувала съм за актуализиране на заплатата, но незнам след колко отработени дни е.
3. Има ли го текста още в КТ, че майките до навършване на 3 години на детето сме защитени от закона?
4. Може ли да бъда уволнена по време на неплатен отпуск?
Благодаря!
 

# 1
 • Мнения: 17 156
1.Можеш да излезеш веднага в платен отпуск, от деня, от който преустановиш ползването на отпуска си за гледане дете до 2 годишна възраст. Винаги изчаквай, за да получиш екземпляр от заповедта, с която ти се разрешава ползването на този вид отпуск- изведена надлежно от деловодството на работодателя, с оригинален подпис и печат /особено ако имаш проблеми в работата си/- практически съвет.
2.В закона няма изискване за друг стаж при ползване на платен годишен отпуск, има общото изискване за 8 месеца трудов стаж, който ти вече имаш. Има и друго изискване- съгласие на работодателя. Има и възможности за ползване на отпуск от предходни години без негово съгласие, със заявление от твоя страна. Ако те интересува ще пиша подробно.
3.Защите за какво- имаш предвид уволнение ли? Чл.333 от КТ си стои, но закрилата се преодолява с разрешение от Инспекция по труда.
4.Лице може да бъде уволнено и при ползване на позволен отпуск също с разрешение на РИТ.

Пиши нещо по- конкретно, ако те интересува- ще ти отговоря.

Чл.333 от КТ:
"Закрила при уволнение
Чл. 333. В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;
...
4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск;
5. ..

6. ...
....

(5) Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12 , както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6 . В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.
(6) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 .
(7) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.

# 2
 • Мнения: 17 156
Чл. 177. За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
Това относно плащането на този вид отпуск по т. 2 от питането, за "актуализиране" на заплатата.

# 3
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
При мен казусът в конкретика е такъв:

От месец септември заминавам на специализация в Германия за 9 месеца. За този период от време искам да ползвам платен и неплатен отпуск. Имам натрупан 60 дена платен отпуск. Чух, че работодателя ми плаща осигуровки за 30 дена годишно неплатен отпуск, но ако разпределя правилно отпуските , то ще загубя като стаж- месеци без осигуровки - някъде към 3,5 месеца.
За да ми гледат детето ще прехвърлям майчинството на майка ми. Затова бяха и въпросите ми. Според теб рано ли е, ако още от сега си подготрвя молбите за прекратяване на отпуск за отглеждане на дете до 2 години и пусна молба за платен и неплатен отпуск?
Притеснява ме факта, че моят работодател е в София и малко се бави с документите, въпреки, че е държавна институция и аз съм държавен служител.

# 4
 • Мнения: 17 156
Дени, а какъв би бил проблемът за теб, ако си останеш да си ползваш отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст до март, следващата година, ще има ли кой да го гледа през това време, друга баба?
Друго- заминаваш през септември. Можеш през август да прекъснеш ползването на отпуска за детето, да го прехвърлиш на бабата, която да излезе в такъв тогава, да си отработиш тези 10 дни и още тогава да подадеш молба за платен годишен отпуск от ... септември и неплатен /по КТ, вече писах, до 30 дни само се признава за трудов стаж/, за да ти пристигнат заповедите и да си спокойна. Не знам колко платен отпуск имаш натрупан, но едва ли ще ти стигне до 9 месеца платен годишен плюс 30 дни неплатен. Другото остава просто да не ти се отчита като стаж, което не е чак такъв проблем.
Не е рано да си приготвиш документите сега, напротив, желателно е, щом работодателят ти е в София. Само трябва да си уточниш датите за всеки вид отпуск и датата за тръгване на работа.
Притеснява ли те евентуално съкращение? Понеже питаш и в тази насока.

# 5
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Принципно мога да остана в отпуск за отгеждане на дете до 2 години, но нали трябва да взема и майка ми в Германия да гледа детето  и затова ще прехвърлям майчинство.
Последен вариант, който измислих, за да не ми се губи стажа е:
1. Имам натрупан платен отпук за 60 работни дни. От 15.08 почвам за 10 дена работа и от 01.09 излизам платен отпуск грубо до 20 ноември.
2. След това пускам неплатен отпуск - така до края на 2008 има 30 дена и се зачитат за трудов стаж, 30 дена от 2009 са до към  средата на февруари.
3. ПОсле пак пускам платен отпуск вече за 2009 - 1 месец, защото отпуска за отглеждане на дете до 2 години изтича на 10.03 2009 и майка ми вече няма да е по майчинство. Майка ми излиза в платен отпуск- тя също има над 60 дена поне натрупани до момента. А аз да не губя стаж излизам от 10.03. 2009 неплатен отпуск , който е 6 месеца и се полага до 8 години на детето. Така не губя нито ден стаж.

Въпросът ми е- мога ли да ползвам отпуск за 2009 година, като няма да имам нито един отработен ден за нея?
Работодалят ми въпреки че е държавно учреждение не е много гъвкав и малко бави нещата. Затова мисля да пусна неплатен обикновен отпукс и после да го прекъсна февруари и март, така че се презастраховам.
Дано е  се разбира.
Не ме грози уволнениер но все пак искам да съм наясно законово.
 Hug Hug Hug  bouquet  bouquet

# 6
 • Мнения: 17 156
Дени, майка ти на трудов договор ли работи? Защото само тогава тя може да ползва отпуск за гледане на твоето дете.
Освен това тя не е длъжна да идва с теб, освен ако не сте го планирали нарочно така, да сте ти с детето.
За 2009 г. можеш да си пуснеш молба да ползваш отпуск още в началото на годината. Друг е въпросът обаче до колко сегашният ти работодател или орган по назначаване /ако си ДСл-л/ ще се съгласи да ти предостави целия ти отпуск за календарната 2009 година, тъй като, вероятно знаеш, не е длъжен да го прави. Не се изисква да имаш отработен ден през съответната година, за да ползваш отпускът, който се полага за нея. В някои държавни институции обаче правят проблеми, дано твоята не е такава. След 10.03.09 г. можеш да си ползваш спокойно 6-те месеца отпуск за гледане дете до 8- годишна възраст.
Желая ти успех!

# 7
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Благодаря ти Judy за отговорите. Майка ми е на трудов договор, ще идва с мен, че без детето не мога да издържа 9 месеца. Благодаря и за уточнението за отпуска за 2009, ако не ми го разрешат ще загубя само 1 месец трудов стаж, което не е страшно.
Ако ми възникнат още въпроси, ще те питам пак!
 Hug Hug  bouquet  bouquet

# 8
 • Мнения: 104
Judy, би ли разяснила за тази възможност за ползване на платен отпуск от предходни години без съгласие на работодателя. Аз подадох заявление да ползвам такъв отпуск, работодателят ми го разреши и вече съм в отпуск, но не съм си взела подписаната заповед, предполагам че личен състав я прибира в досието. Предварително ти благодаря.

# 9
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Judy, искам да те попитам, дали работодателя може да ми откаже неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 -годишна възраст или този отпуск си е както за бременност и раждане- не може да бъде отказван?

И още нещо- синът ми навършва 2 години на 10.03.2009- платеният отпуск за отглеждане на дете до 2 години е до 10.03 включително или до 09.03???

# 10
 • София
 • Мнения: 1 352
Judy, искам да те попитам, дали работодателя може да ми откаже неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 -годишна възраст или този отпуск си е както за бременност и раждане- не може да бъде отказван?

И още нещо- синът ми навършва 2 години на 10.03.2009- платеният отпуск за отглеждане на дете до 2 години е до 10.03 включително или до 09.03???
Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението, което трябва да подадеш.
Отпускът по чл.164, ал.1 от КТ за отглеждане на дете до 2-годишна възраст включва и деня на раждането на детето т.е до 10.03 вкл.

# 11
 • Мнения: 17 156
Да, не може да ти откаже.
Когато работодател се е мъчил да кривне от пътя /имах такъв много тежък случай/ сме подавали заявлението лично в деловодството с екземпляр и вх. № за човека, плюс двама свидетели /не се шегувам, наистина се наложи/. Подавали сме и с нотариална покана. Твоят работодател, ако е държавно учреждение, едва ли ще ти създаде проблеми. Препоръчвам заявление в два екземпляра с дати от.... до.... и единият за теб, с поставен вхосящ номер, ей- така, за всеки случай. Нашите свидетели ги ползвахме, понеже работодателят не искаше дори да приеме заявленито, а няма право да откаже. При теб едва ли ще стане така, но го пиша за всеки случай. 

# 12
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
 Мерси!
Прекалавям май с въпросите но се притеснявам и искам всичко да ми е ясно.

Сега си изготвих молбите за отпуск. Какво ще стане ако случайно не съм изброила вярно дните и се застъпят платен с неплатен отпуск. Вярвам, че и в  човешки ресурси ще ги броят , ама все пак...

# 13
 • Мнения: 17 156
Ще ти се обадят, ако има грешки, със сигурност имат програма за "Личен състав", която няма да допусне застъпване на дати. Нали и за това реши да действаш по- рано? Така е добре, ще имаш време и да реагираш, ако евентуално ти откажат някой отпуск. Дано не го направят.

# 14
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Ще ти се обадят, ако има грешки, със сигурност имат програма за "Личен състав", която няма да допусне застъпване на дати. Нали и за това реши да действаш по- рано? Така е добре, ще имаш време и да реагираш, ако евентуално ти откажат някой отпуск. Дано не го направят.
Благодаря ти от сърце !  bouquet Hug

Общи условия

Активация на акаунт