Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 юни 2008, 14:43 ч.

Опит за амниосинтеза

 • 2 261
 • 11
 •   1
Отговори
Здравейте на всички в този форум!
На 42 години съм и за първи път бременна в 16 седмица. Днес ми правиха амниосинтеза, т.е. опит за такава, защото иглата не стигна до околоплодната течност, като ме боднаха 2 пъти. Обяснението на доктора беше, че сам дебела, а иглата къса и затова не може иглата да достигне плода. След 1 седмица плода щял да бъде по-голям и тогава щяло да стане.
Намирам се в Испания и съм много притеснена. Някак си ми звучи като смешка цялата тази ситуация, т.к. не съм чак толкова дебела, 80 кг съм с височина 166 см. Молбата ми към вас е да споделите мнението си, дали да мисля, че този доктор не е достатъчно опитен за тази процедура или е нормално. Да търся ли друг, като не мога да получа от никъде информация за някой кадърен. Доколкото знам в България това изследване се прави на много малко места и от много добри специалисти.

# 1
 • София
 • Мнения: 5 325
докторът не е кадърен и оправданието му е безумно. бягай надалече от тоя!
иглите са достатъчно дълги - над 20 сантиметра - нима иска да каже, че подкожната ти мазнина е повече от 20 см?
също така безумно е обяснението, че като плодът е по-голям, по-лесно ще стане амниото. та тогава ще има по-малко околоплодни води, когато плодът е по-голям. трябва да е по-трудно да уцели водите, а не плода...

аз бях 98 кг когато ми правиха амниоцентеза, при това успешно от първия път. Търси непременно друг лекар за амниоцентезата, като не забравяй, че срокът е най-късно 19-та седмица.

желая ти успешна бременност и леко раждане!

# 2
 • София
 • Мнения: 1 555
Това обяснение и на мен ми звучи много глупаво. И как така ще те бодат два пъти?  ooooh! Пък обяснението, че когато бебето е по-голямо ще е по-лесно ..просто нямам думи. И това го казва лекар.  Sick И аз те съветвам да потърсиш друго мнение, jam е обяснила - иглите са достатъчно дълги, срокът е до 19 г.с.

И на мен ми правиха амниоцентеза, стана от първия път. Все пак пробождането с иглата крие рискове, така че те съветвам да си намериш добър специалист. Този просто говори глупости!  ooooh!

# 3
Благодаря за отговорите! Не видях иглите, които ползваха, вероятно са били по-къси. Проблема е, че няма с кой да се посъветвам, вероятно има частни клиники, там пък има ли гаранция. На път съм да се откажа от това изследване. Не мога са си позволя да рискувам. Бъдете живи и здрави и приятна вечер!

# 4
 • София
 • Мнения: 5 325
Златева, не бързай да се отказваш от амниоцентезата! на твоята възраст, рискът от синдром на Даун е много висок!
пусни питане в подфорума за майките в чужбина - все някой ще може да ти препоръча специалист в Испания. или пусни търсене в Google.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 555
Златева, надявам се да успееш да намериш добър специалист!  Peace Дано всичко се развие по най-добрия начин!

# 6
В понеделник съм при моята акушерка, ще се посъветвам с нея за цялата тая работа.
Jam, на моята възраст риска от синдрома на Даун е точно толкова голям, колкото и риска от абортиране при амниосинтезата. Просто не знам кой от двата риска да поема, при условие че веднъж ми е даден сигнал, ако ме разбирате за какво говоря. Всичко е съдба.

# 7
 • Мнения: 7 718
Златева, за съжаление както при амниоцентезата, така и при лапароскопията дебелината на така наречената коремна престилка е пречка за извършването на процедурата. Инструментите имат определена дължина и затова са изискванията към тази престилка. Общо взето не килограмите са определящи, а затлъстяването в коремната област.
Нормално е това, което ти е казал лекарят и няма нищо глупаво в изказването му. В България стои същият проблем с тези процедури и тези обстоятелства. Свиделетел съм на отложени процедури поради същата причина.
Моят съвет е определено да не се отказваш от амниоцентезата.

# 8
 • София
 • Мнения: 5 325
Златева, не е вярно това за еднаквите рискове. Рискът от аборт при амниоцентеза средностатистически за света е 1 към 250. а рискът от синдром на Даун за твоята възраст е някъде 1 към 30! тоест - ДЕСЕТ ПЪТИ по-голям!

не съм съгласна с Лали по отношение на дебелата коремна стена. както вече казах, аз бях почти 100 кг когато ми правиха процедурата, имам доста дебела коремна стена с доста подкожни мазнини- не беше проблем за опитния лекар. пак ще повторя, иглата е дълга между 19 и 22 см,има различни размери-няма толкова дебела коремна стена при тегло от 80 кг на ръст 166 см, че игла с тая дължина да не може да мине.

но подкрепям нейното мнение да не се отказваш от амниото. аз лично за себе си предпочетох да поема риска да нямам дете,отколкото да гледам дете със синдром на Даун.

# 9
Jam, мога ли да знам от къде черпиш тези 30 % риск от Даун за моята възраст?
Ето и моята информация, като продължавам да търся още.

Опасност от тризомия 21/синдром на Даун/:Средната честота на този синдром е 1:700, но с напредване на възраста на майката се увеличава и честотата. При майки до 38 години тя е1:1200, от 38 до 44г.-1:100, след 45 години е 1:45, а след 50 год. е 1:15 новродени. (данните са от "Аз чакам дете" на Лоранс Перну//

# 10
 • София, Борово
 • Мнения: 1 773
Златева, данните в различните държави са различни. По спомен във Франция се препоръчва амнио при риск 1 към 180, тук е 1 към 250 и т.н.
Джам е права, че риска при теб е висок, но Лали също е права, че мастната тъкан е от значение. Килограмите не са показател за това къде са разположени мастните натрупвания. Важна е дебелината на коремнта стена. Освен това все по-често се случва да се провали амнио поради дебела коремна стена или навлязла кръв. Тук във форума има момичета с по 2 и 3 неуспешни амниоцинтези.
Препоръчвам ти да се свържеш с Проф. Д-р. Кеменски и той ще те насочи към специалист.
Адрес за връзка:
София 1431, ул. Здраве 2, Университетска болница СБАЛАГ ”Майчин дом” – София, 14-ти етаж
НАЦИОНАЛНА ГЕНЕТИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ
ЦЕНТЪР ПО МОЛЕКУЛНА МЕДИЦИНА
Лаборатория по молекулярна патология
Тел: 02/ 9172 268 и 02/ 9172 476. Факс: 02/ 9172 469
Е-поща: kremensk@medfac.acad.bg

# 11
Благодаря Диана, благодаря на всички за съчувствието, но днес отказах амниосинтезата! Оказа се, че този доктор бил най-добрият тук. Сега остава горещо да се надявам всичко да е наред, но вие знаете тези тревоги! Стискайте палци и аз стискам на всички бъдещи майки и пожелавам спокойна и радостна бременност!

Общи условия

Активация на акаунт