Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 юни 2008, 19:48 ч.

Режим на кърмене на 3 часа?

 • 4 831
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 334
Какво ви е мнението за кърменето на 3 часа? Във всичко което прочетох (книги, медицински статии) се препоръва кърменето през интервал от 3 часа - примерно в 6, 9, 12, 15, 18, 24. Можело и да се започне половин час по-рано или по-късно. При свободното кърмене бебето ставало капризно, не се изпразвали добре гърдите и това водело до намаляване на кърмата.
Аз още не съм родила, но чета във форуми, книги, за да се подготвя като дойде момента.
Направи ми впечатление че има известно разминаване по въпроса за кърменето - тук повечето майки казват, че кърмят на поискване, а в книгите и статиите пише на 3 часа?

# 1
 • Мнения: 835
Не мога да ти дам съвет, защото не се знае още какво ще "пожелае" твоето бебче.Но ще ти кажа как е при нас - бях решила да имаме режим, по същите причини, а и на мен ми беше по-удобно.Всичко вървеше добре, бебо ми спеше по 8часа на нощ, режим на 3-4 часа......и като отидохме на консултация се оказа, че е надала само 200гр.!!!
И минахме на "поискване" по неволя.Сега надава добре, мен тази "анархия" не ме устройва, но нямам избор.важното е бебо да е добре.

така, че трябва да видиш как бебо ще се адаптира и да се нагодиш по него.

И леко и безаварийно раждане.

# 2
 • Мнения: 1 674
Не мога да ти дам съвет, защото не се знае още какво ще "пожелае" твоето бебче.
При нас имаше ефект храненето на 3 часа.Спеше ми през нощта по около 5-6 часа и първият месец беше наддала с 2.350.

# 3
 • Мнения: 3 718
Според мен има известно неправилно тълкуване на термина "на поискване". За много хора това е равностойно на хаотично, безразборно и дори постоянно кърмене. Истината е, че когато се води по бебето, майката бързо се адаптира към естествения му режим и така бебето получава толкова и тогава мляко, колкото и когато му е необходимо. При наложения от майката режим има опасност от прегладняване, изнервяне, а и понякога не добро стимулиране на лактацията и намаляване на кърмата.
Каквото и да избереш, важно е да знаеш, че бебетата са много различни. Някои си искат кърма на 3 часа, други по голям или малък интервал. Някои се хранят от двете гърди на едно хранене, други само от едната. Важното е да гледаш да изсуква "цялата" гърда за да получи достатъчно задно мляко. Моето бебе в началото беше си изградил сам режим на 3 часа, но след време се промени.
Бебетата често променят естествения си режим. Както е сукало на три часа изведнъж започва да си иска на интервал от час или по малко. Това е нормално, кърменето за бебето е не само храна, то е всичко. Когато е неспокойно, когато има криза на растежа, растат му зъби или просто съзрява, бебето естествено променя режима си. Честото сучене  е и естествен (и най добрия) метод за увеличаване количеството кърма. При моя дзвер около третия месец изведнъж се промени сравнително стриктния режим. Започна да суче на много малки интервали, направо беше залепен за мен. След около седмица и нещо изведнъж започна да суче по 5 минути и да си иска пак на интервал около три часа. Отдадох го на криза на растежа. От тогава просто се водя по детето и следвам неговия режим. Е, има и трудни моменти, като постоянното сучене около зъбоникненето, но всичко минава.
Важно е също да знаеш, че кърмата се обработва от организма много по бързо от АМ, а класическия 3 часов режим е създаден за изкуствено хранени деца.  Води се по бебето, то знае какво иска и ще ти го покаже.
Ако все още не си попаднала на прекрасната Библиотека на този подфорум, прегледай я http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1844 . Там има много полезна и най важното съвременна информация.
А може ли да ми кажеш в коя книжка си чела за капризните бебета и намаляването на кърмата при кърменето на поискване?
Леко и бързо раждане  Hug

# 4
 • Мнения: 2 829
Аз спрях да се колебая кое е правилно след като се замислих. Всъщност часовниците са измислени сравнително скоро, допреди стотина години са били нечуван лукс. Моята баба например се е ориентирала за часа по слънцето и по влака, който минавал винаги в 6 часа Grinning При това положение-какъв режим, какви пет лева? Явно, че кърменето под режим е изобретено в рамките на последното столетие, което го прави доста нов, недоказан експериментален метод. Предпочитам да се доверя на провереното през вековете Grinning Кърменето на поискване се практикува и от всички останали бозайници.
Като допълнителен довод ще кажа, че 90% от майките, които кърмят толкова дълго, колкото искат кърмят на поискване. На майките кърмещи под режим често им спира кърмата, докато тези, които кърмят на поискване рядко се оплакват от такова нещо.
Да добавя и това, че в родилното в САЩ официалните препоръки, които получих бяха за кърмене на поискване, същото ми каза и педиатъра, сайта на СЗО, Уницеф, ЛаЛечеЛига, и т.н. Дори ако прочетеш книгата на Доктор Спок (когото редовно сочат като препоръчващ режимите) ще видиш, че доктора казва, че не може да навредим на бебето ако го кърмим свободно. Създаването на режим той препоръчва само за удобство на майката.
 По същата логика реших да захранвам след 6 навършени месеца, но това е тема на друг разговор.

# 5
 • Мнения: 5 399
... При свободното кърмене бебето ставало капризно, не се изпразвали добре гърдите и това водело до намаляване на кърмата.
...
Направи ми впечатление че има известно разминаване по въпроса за кърменето - тук повечето майки казват, че кърмят на поискване, а в книгите и статиите пише на 3 часа?

Моля, не слагай думите "бебе" и "каприз" в едно изречение - надявам се това да е цитат от книгата, която четеш, а не твоето разбиране за бебешкия минисвят! Не се заяждам, казвам това с добри чувства!   bouquet Бебето плаче, защото има конкретни причини, а не защото проявява каприз или лиготии. Твоята работа като майка, е да опознаеш детето си, да разконспирираш причините за неспокойството му една по една, като ги отстраняваш и успокояваш малкото същество.  Peace Не оставяй мъничето си гладно, защото още не са минали 3 часа, а то не познава часовника! Не го оставяй да се дере в креватчето си, безпомощно и нещастно, защото трябва да се научи на режим, удобен за родителите му и "защото дробчетата му трябвало да се развият"! Откликвай на нуждите му, показвай обичта си, привързаността си към него!

Кърменето на поискване изпразва идеално гърдите и стимулира лактацията, като доставя на бебето нужната му течност за утоляване на жаждата (затова и кърмените бебета нямат нужда от допълнителна вода) и идеална хранителната стойност. Кърменето под режим води до намаляване на кърмата, защото гърдите не получават достатъчна стимулация. Моментът с "търсене и предлагане" не се получава...

Кои книги и статии четеш?  Confused

Леко бременеене и щастливо бебче!   bouquet

# 6
 • Мнения: 5 399
Ще подкрепя горния си пост със статиите:


Първите дни на кърменето

Коластрата - Златна мина

Как правим мляко

Млечният път

Цитат от последната статия: "... Тричасовият режим не само че не доставя достатъчно мляко на бебето, особено в първите дни и месеци, когато кърмата още не се е регулирала и повечето бебета сучат много по-често, но и не осигурява необходимата стимулация на гърдите, особено ако гърдите се редуват при всяко кърмене (при което всяка гърда реално се стимулира през 6 часа, а това подава сигнал на тялото да намали производството на кърма)..."

В Библиотека, освен тези и много други чудесни статии, ще намериш и клипчета за правилно поставяне на бебето на гърда.  Simple Smile

# 7
 • Мнения: 390
Първият месец поне, докато се урегулират нещата с кърмата и с техниката на сучене на бебо, трябва да се забравят почасовите хранения. После има и периоди, когато бебето трябва да подаде знаци на организма на мама, че се нуждае от производство на повече кърма. Тогава тричасовият режим трябва да се "отмени" за известно време.
Но трябва да се има предвид, че всичко е строго индивидуално

# 8
 • Мнения: 2 751
Моля, не слагай думите "бебе" и "каприз" в едно изречение - надявам се това да е цитат от книгата, която четеш, а не твоето разбиране за бебешкия минисвят! Не се заяждам, казвам това с добри чувства!   bouquet Бебето плаче, защото има конкретни причини, а не защото проявява каприз или лиготии. Твоята работа като майка, е да опознаеш детето си, да разконспирираш причините за неспокойството му една по една, като ги отстраняваш и успокояваш малкото същество.  Peace Не оставяй мъничето си гладно, защото още не са минали 3 часа, а то не познава часовника! Не го оставяй да се дере в креватчето си, безпомощно и нещастно, защото трябва да се научи на режим, удобен за родителите му и "защото дробчетата му трябвало да се развият"! Откликвай на нуждите му, показвай обичта си, привързаността си към него!

Прекрасно написано  Peace Hug

# 9
 • Мнения: 1 691
Една приятелка, докато беше бременна, ме гледаше много подозрително за това, че кърмя на поискване. Много-много не коментирахме, но се виждаше, че е убедена как ще изгради режим на детето - кърмене под час, никакво "лигавене" с носене на ръце и т.н. Сега има бебе на 2 седмици и вече се сърди на мъжа си, когато той мрънка, че детето нямало "режим" и сучело на 2 часа. Ами ще суче я - щом е гладно... Веднъж на 2 часа, друг път на 4 или на 5.
Не мога да приема детето ми да реве от глад (за него това е сериозна физическа болка), а аз да чакам да мине например 1 час, за да го нахраня. Сега синът ми е по-голям, храни се с "човешка" храна, има режим (закуска-обед-вечеря и т.н.), но ако между храненията ми поиска нещо за хапване - банан например или пък водичка да пийне - естествено не му отказвам. Защо тогава да отказвам кърмене?

# 10
 • Мнения: 10
Както виждам почти всички са за кърмене на поискване, а не на 3ч. До преди да родя и аз бях решила така- да, ама не. Противно на мнението,че бебето се храни често, тя не искаше да суче на по- малък интервал от 2,5ч, като по- често беше на 3ч, но това си го определяше тя. В последствие взе да удължава интервала сама /още първия месец/на 3,5-4ч. Поради много обилно повръщане /ГЕР/ се наложи да я храня на по- малък интервал, т.е режим Thinking. Въпреки всичките ми опити да я храня поне на 2,5ч, тя отказваше, мрънкаше и така минаваше още половин час.В крайна сметка я оставих да си хапва на 3ч. Но така или иначе храненето не може да става под часовник- винаги е с разлика половин, един час, т.е пак не е точно режим. А кърмата ми не е намаляла вече 5месеца, даже остава.
Леко раждане и успех! Не се тревожи за режимите, защото когато бебо се роди всичко става толкова интуитивно,че едва ли ще се замислиш в колко часа да го храниш. thumbsup

# 11
 • Мнения: 3 718
Ама anaesthesia , ти дефакто си кърмиш на поискване. Нали идеята е да се дава когато бебето поиска. Следваш естествения ритъм на бебето. Когато не иска, не суче.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 855
При мен кърменето на около 3 часа се оказа удачен вариант. Никога не съм я държала гладна. Но спазвах горе-долу режима. Ако я карах съвсем на поискване щях да си имам още по-големи проблеми с хиперлактацията си, както и с рефлукса при Михаела.

# 13
 • Мнения: 10
Не е съвсем на поискване, защото често се налага да я будя, тъй като ми е поспалива. Оставя ли я прави интервали от по 5ч и после като се наяде е едно повръщане, та чак до другото хранене. Горе долу се храним хем на поискване, хем с режим. Идеята ми беше,че едва ли има такъв педант, който да си храни детето с точност до минути...но знае ли човек Wink

# 14
 • Мнения: 3 718
Сега не знам, но навремето майка ми е била такава педантка. Но тогава се е смятало, че едва ли не извършваш грях ако нахраниш бебето извън светия режим. Измъчила се е горката, ама е имала нещастието да живее със свекърва педиатър.

Общи условия

Активация на акаунт