ЛИМОНОВ СЛАДКИШ
250 гр масло ( меко)
настъргана кора от 2 лимона
1 ч.ч. захар
3 яйца
1/4 ч.ч. лимонов сок
150 гр. смляни бадеми ( може и орехи)
1 ч.ч. царевичен грис
За сиропа
1/4 ч.ч. лимонов сок
1/4 ч.ч. захар
Разбиват се маслото, лимоновата кора и захарта докато станат на крем. Разделят се на яйцата белтъците от жълтъците, и жълтъците се прибавят към разбитите вече масло, лимонова кора и захар. След като се разбърка добре се добавят лимоновият сок, бадемите и царевичният грис. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към сместа. Изсипва се във формата за сладкиш, като се слага отдолу хартия за печене (формата е с диаметър 20 см). Фурната се затопля предварително. Пече се на 160 градуса 1 час, или когато проверите с клечка за зъби ( да няма тесто по нея). Прави се сироп от сока и захарта и се залива още топлият сладкиш. Сервира се топъл или на стайна температура ( но и студен е превъзходен) с бита сметана ( пожелание).