Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 7 юни 2008, 16:44 ч.

Нужда от съвет за избор на личен лекар

  • 639
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 8
Здравейте девойки (и девойчовци),
понеже ми казаха, че сте разбирачки и можете да помогнете - имам нужда от съвет.

Дългогодишния ми личен лекар - семеен познат - е на частна практика, и не съм към никоя поликлиника, обаче напоследък, като отида на лекар, и все проблеми имам с него, не смятам че ме лекува адекватно - абе, ред причини.
Обаче, тъй като не съм към никоя поликлиника, нямам и представа какво да правя сега, като реших да си избера нов.
Зная, че мога да го направя през този месец, но каква е процедурата?

И още  - нямам идея кого да избера за нов. Дали можете да ми препоръчате някой?
Живея до НДК, така че ако има някоя леснодостъпна поликлиника от там, ще е чудесно. Другата опция - зная, че има една поликлиника, която е зад Плиска, това е също удобно за мен място, тъй като е до работата ми.

Освен в поликлиниките, какви са другите опции ?

Мерси на отзовалите се Simple Smile

# 1
  • Мнения: 2 197
По принцип всеки лекар, който избереш има необходимите формуляри, които се попълват от теб за смяна на личния лекар (само и единствено юни и декември). По въпроса кой може да ти бъде личен лекар - всеки лекар, който работи със Здравната каса и е избрал да бъде GP, а не само специалист (има много малко, които съвместяват двете). Не е задължително да бъде в поликлиника. В доста медицински центрове работят лекари, които имат и пациенти по Касата.
В района на НДК има две поликлиники - едната е веднага след моста в посока кв. Иван Вазов, другата е до пл. Славейков. Поликлиниката до х-л Плиска има книжарница, където се продават медицински формуляри (май само там се продават).
За съжаление не мога да ти препоръчам лекар, но определено не очаквай личния ти лекар да те лекува. Понеже имам дългогодишен опит с лекари съм установила, че ако искаш да се лекуваш трябва да знаеш какво ти е и да си намериш сам подходящ специалист. Това е положението. Четеш, проверяваш и действаш. В 90% от случаите чинно си плащаш. В малък брой случаи се възползваш от полагащите ти се направления и не плащаш, но пък висиш няколко часа на опашка.

# 2
  • Мнения: 8
То ясно, че няма да ме лекува, но вече започна да ми кипва.

Пресни примери - март месец, една сутрин, отивайки на работа ме заболя окото - обаждам се аз на личния лекар - сестрата ми разправя "Ми той е в здравната каса, няма кой да ти обърне внимание сега, звънни следобед". Хубаво.
Следобед обаче болката постепенно се увеличаваше, до един момент, в който престанах да виждам изобщо. Звъня, рева, обяснявам. Отговор "аз не мога да помогна, свършили са ми направленията, ела на очен лекар след 10-ти април - действието се развива СРЕДАТА на март, аз не виждам ? ). Обясни ми (по телефона), че било ечемик, и да съм се прибирала, за някакви златни пръстени даваше съвети ... Аз естествено, умираща от болка, и ужас, че не виждам - обаждам се на приятели - те ми казват, че има спешен очен кабинет в ИСУЛ (джи-пи-то ми беше спестил тази информация), хващам едно такси и право там. Беше се оказало, че са ми запушени някакви слъзни канали, антибиотици, простотии, месец лечение ...
Аз страдам от многобройни алергии, вкл. сенна хрема, която напоследък се влоши жестоко. Вече нямах и 2-3 часа на ден, в които да дишам нормално, без да се задушавам и т.н. и беше крайно време да отида на преглед, защото очевидно нещо не беше наред. Отидох, както казах - джи-пи-то е семеен приятел, та той от прегледа 30 минути ми обясняваше за семейството си, последните 5 ми каза да пия витамини и калции, даде ми 2 дена болничен (за какво ми е ???) и каза, че съм нямала нужда от направление ... Та това ми преля чашата. Добре, че най-добрата ми приятелка (е, не че е добре, де...) страда от същото нещо, та в момента пия лекарствата, които нейната лекарка й изписва, та ми е много по-добре (въпреки, че е мега неправилно), но пък нейната лекарка е на твърде неудобно за мен място ...

Пък с тия смени само 2 пъти годишно малко ме притеснява просто да вляза в поликлиниката и да избера ЛЛ по името  - щото ми допада ... Реших да ви попитам Simple Smile

А тази поликлиника до Славейков къде точно е, че нещо не се сещам ?
Другата се сетих - 14 май беше Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт