Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте. Имам нужда от съвет , защото съм в голяма почуда.
Преди време ме диагностицираха с поликистозни яйчници, само въз основа  симптоми - леко прекомерно окосмяване и наличие на кисти при ехографски преглед. пих уж някакви противозачатъчни, после ги спрях след година уж за да видим дали е имало ефект. изследванията ми бяха в някаква норма, яйчниците се бяха изчистили. Сега обаче съм в чужбина, много рязко напълнях и веднаха се стреснах, защото преди години точно напълняване беше отключило тези явления. окосмяването ми отново се засили , а цикълът ми спря. след тримесечна липса на цикъл отидох да се изследвам взеха ми хормони. не откриха никакви кистозни образувания по яйчниците ми , матката ми била нормална, всичко ми било нормално, имах банална инфекция и я лекувах. по ирония на съдбата точно след изследванията ми дойде цикълът, но не беше обилен както нормално, а доста кратък и по лек от обикновено- два дена. хормоните ми излезнаха и бяха нормални, но за фоликулярна фаза, а това беше ден-два преди да ми дойде цикъла.
казах им за опасенията си за поликистоза и отидох 20 дена след началото на цикъла, за да се видят хормоните във втората половина. Пак не е ясно дали съм овулирала, защото беше вече около 22-3 дена след началото на цикъла. със сигурност пак нямаше кисти , нито следа от яйцеклетка.
хормоните ми , взети тогава , бяха в норма за лутеална фаза  , като се изключи, че естрогенът ми беше доста нисък - под нормата за лутеална фаза. Тестостеронът ми пък е нормален уж, но почти на горната граница. 0.79, при нормален до 0.9.  Отношението между фсх / ЛХ  е 1.8 в полза на ФСХ, и това изключва като, че ли поликистозата. Вчера , за мое голямо щастие, пак ми дойде цикълът, вече втори и съвсем на време- 29 дена след предишния. Този е нормален като обилност и сила.
Как да процедирам от тук нататък? според лекарката ми трябва просто да изчакам да видя дали няма да се нормализират нещата отсамосебе си, аз обаче се тревожа. Каза след 3-4 месеца пак да отида да се изследвам. Но аз си мисля тогава да я помоля да проследим един цял цикъл и да се види дали изобщо овулирам. притеснявам се и за окосмяването, да не се влоши. след приемането на антибебе предния път нещата се нормализираха, окосмяването доста намаля и си беше в границите на съвсем приемливото. сега обаче почнаха да ми излизат тъмни косъмчета по брадичката и мъхът по ръцете ми като че ли е по тъмен . напълняването май отсамосебе си почна да се нормализирва  от качени 8 кг, изчезнаха 5.
Та да чакам ли 3-4 месеца да видя дали ще ми се нормализира цикъла, да почна ли да пия антибебе, да продължа ли с изследванията..изобщо какво бихте ме посъветвали ?
Не целя забременяване засега, но определено искам да съм наясно какво ми е състоянието и да ми влезнат в норма хормоните.
На своя глава започнах да пия зелен чай и чай от невен,за успокоение

# 1
  • Мнения: 4 700
Правила ли си тест zа инсулинова реzистентност? Понякога от там се получават подобни проблеми. Пролактин иzследвали ли са ти? ЗаЩото и от там може да идва подобни проблеми. Най добре се обърни към ендокринолог. Те по добре се справят с подобни проблеми от гинеколоzите.  Peace

# 2
Благодаря ти много за отговора. не са ми правили за ИР, но по себе си знам, че предният път като отслабнах се нормализираха нещата . сигурна съм, че сега пак симптомите са свързани с напълняването и стреса, но не знам кое е следствието, кое причината. сега и  двата пъти ми изследваха пролактина - единият беше съвсем в норма 15.52 референтни стойности 1.20-29.98 а др път беше доста висок 72.6.

ще се опитам да намеря ендокринолог добър тук, но не знам дали е удобно да му кажа искам еди какво си изследване. нали той би трябвало да го предложи.
подозирам, че имам лека форма на ир, не само, че се чувствам зле когато ям въглехидрати, но и всияките ми симптоми са налични само, когато напълнея. когато напълнея ми спира цикъла, от което напълняжам повече и никакви диети не помагат и започват космите ...
 а според теб нисък естроген от какво може да има човек? това някак не се връзва с пцос...уф мамка му, аз вече в паника сама се опитвам да се диагностицирвам Simple Smile)

# 3
  • Мнения: 7 718
Аз мисля да изчакаш, възможно е нещата да се нормализират, щом имаш втори редовен цикъл.
Непременно отслабни, но като ограничиш въглехидратите.

# 4
  • Мнения: 4 700
Ами Ще му кажеШ на ендокринолога, че си имала веднъж zавиШен пролактин и някой ти е каzал, че е хубаво да се направи ЯМР. И го питай той какво мисли. Предполагам, че първо Ще те иzпрати да повториШ иzследването. А теста zа инсулина така или иначе касата не го поема. Аz си го направих сама и zанесох реzултатите да ми ги раzчете ендокринолог.

Общи условия

Активация на акаунт