Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 юни 2008, 22:00 ч.

Някой ходил ли е на Jury Duty в САЩ?

 • 1 606
 • 25
 •   1
Отговори
 • Мнения: 85

Полу4их писмо за jury duty, пише 4е ще бъде само за един ден освен ако не те изберат в журито. Някой явявал ли се е досега, да даде пове4е инфо? 

# 1
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 972
Не живея в Америка, но миналата година бях там и трябваше да отидем да гледаме едно дело и да се запознаем как точно работи системата, jury duty и т.н. В началото са всички кандидати и след това правят селекция. Спомням си, че нямаше по-щастливи лица на  тези, които не бяха избрани и можеха да си тръгнат. Честно казано се радвам, че в системата тук това го няма.

Успех!

# 2
 • Монреал
 • Мнения: 1 467
Аз също бях получила такава призовка, но бяхме със студентски визи и въобще не е трябвало да ни пращат такова нещо - тъй че отидохме пред съдията и той ни извини. По принцип никой не обича да го викат на такива мероприятия и си търсят извинение - примерно болест, гледане на дете, и т.н. Обаче трябва да е наистина добро извинение, дори и на работа да си - трябва да ти дадат почивен ден за да киснеш там в съда - не се приема като извинение работата.
По принцип седиш и си чакаш реда, което обикновено е целия ден, задават ти въпроси и решават дали си обективна и т.н и може да те пуснат или да те назначат по някое дело. Ако е интересно дело (убийство  Rolling Eyes), може и да ти е интересно, но ако примерно някое семейство се кара за имущество и как да си разделят коня примерно, ще си умреш от скука.
Но трябва да осъзнаеш, че това е доста отговорна позиция - все пак може би в твоите ръце ще лежи съдбата на даден човек.
Успех и разкажи какво е станало. 

# 3
 • Мнения: 85
Благодаря за отговорите Peace, мислех да напиша молба да ме извинят, защото няма кой да гледа  дъщеря ми, но от друга страна ми е интересно да видя какво е. Преди няколко год. 4етох една книга на Джон Гришам за избиране на т.н. жури, но ми се стори доста преувели4ено за да е истина- следене на потенциалните кандидати за жури, разследваха ги до десето коляно, имаше най-разли4ни специалисти, които да гледат и преценят дали всеки един е надежден кандидат по езика на тялото, по4ерк, ре4...и т.н.
Аз трябва да се явя в съда на4алото на юли и ако стане нещо интересно ще пиша. Simple Smile

# 4
 • Мнения: 2 381
Кажи, че не знаеш език, измисли нещо да не ходиш (ако не си ам. гражданин не е нужно дори да ходиш - има телефони можеш да се обадиш). Какви интересни дела бре хора  ooooh! Заплащането е минимално (ако работиш) и делата се точат години понякога.

# 5
 • Мнения: 523
Съгласна съм с Niki1. Една позната беше получила писмо - съпругът и се обади и каза, че тя не се оправя добре с английския и я освободиха.

# 6
 • Мнения: 85
и делата се точат години понякога.
Ужас  Shocked То за един -два-три пъти както и да е ама години- ще минат и без мен...
ще напиша молба за освобождаване под предлог 4е няма кой да ми гледа детето, което ми се вижда сериозна при4ина. Ина4е съм ам. гражданин и знам англ.

# 7
 • Мнения: 160
Аз имам правен опит: първо, в кой съд трябва да ходиш? Повечето "jury duty" не са за дела дето се точат с години. Ако искаш се извини, но още от сега мога да ти кажа че "няма кой да гледа детето ми" не е извинение, ама никак. Да, можеш да кажеш, че не знаеш езика но още от сега бъди готова да ти намерят "court interpreter" ако те изберат.

# 8
При нас има възможност да се напише е-майл или писмо ако искаш да те извинят. Написах им къде живея, къде работя и че имам дете на градина и къде е градината и ме извиниха-даже нямаше нужда да ходя на място да ме избират.Прочети си инструкциите и опитай.

# 9
 • Boston, MA
 • Мнения: 3 070
Аз съм ходила, не го приех с досада, защото се чувствах длъжна (едно от малкото задължения на гражданството е). Смешното беше, че кърмех по това време и се явих там с помпата и казах на разсилния (или каквато му е там длъжността), че не могат да ме избират в жури, за което има възможност процесът да продължи по-дълго и да ме секвестират някъде отделена от бебето. Стояхме до обяд и чакахме, през което време се наложи да помпам в тоалетната, после ни пуснаха, нямаше дела.

Пращали са ни безброй призовки, докато още бяхме със зелени карти, на самата картичка можеш да отбележиш като причина за неявяване, че не си гражданин (пишеш си алиен номера).

# 10
 • Мнения: 1 147
При нас много трудно освобождават от жури. Това, че имаш малко дете, болен си, имаш работа и подобни, според тях са пълни глупости... не се счита за уважаващо извинение. Стискаш палци да не се падне дълъг процес за убийство и това е. 

# 11
 • Мнения: 405
Ужас, Бубке как така ще ходиш докато кърмиш.  Shocked При нас за такова нещо могат да ти разсрочат за след 1г службата.

Обикновено могат да те извинят, ако не си гражданин, не си жител на каунтито, не разбираш добре англйски, по медицинска причина. Иначе почти винаги има възможност да се насрочи за по-удобно за теб време, ако точно тази седмица си зает, когато те викат. Средната продължителност на едно дело е 3 дни, така че не е чак толкова шашкащо. Пък и повечето хора даже не стигат до съдебна зала.

# 12
 • Мнения: 160
Какво значи как ще ходиш като кърмиш?! Хората им дават почивка по време на бар екзам, на работата... има и помпи и. т. н. Става въпрос за физическа невъзможност да присъстваш, а не извинения от рода, че децката градина е дълече, сори. Браво на сънародничката, която каза, че това е едино задължение, сред многото привилегии които ни дава американското гражданството... пък нека съм си Кеми Тодороф.

# 13
 • Мнения: 5 183
но още от сега мога да ти кажа че "няма кой да гледа детето ми" не е извинение, ама никак.

Така ли?  newsm78
Да разбирам ли, 4е ако няма кой да ти гледа детето, отиваш в съда с него?  Shocked
Аз не съм в САЩ.
Но просто ми стана интересно от това изказване.
Ина4е и тук при нас го има това, но досега не са ме викали.
Знам 4е се плаща и 4е работодателят ти е задължен да те освободи от работа.

# 14
 • Мнения: 1 147
Явно от щат до щат има разлика, от каунти до каунти също. При нас, както казах, много трудно освобождават. Извиненя от типа - кърмя, имам дете, ходя на работа и подобни, не вървят. Не се считат за уважителни. Дългът ти пред обществото предполага, че ще намериш начин да се оправиш - гледачка, майка, детска градина и подобни. За кърменето - помпи, почивки и т.н. Знам за дело, чиито почивки се съобразяваха с това кога една от заседателките трябваше да кърми.
За извинение се счита замо това, което е на формата - не си гражданин, не разбираш езика, не си жител на каунтито. Медицинските причини са малко широко понятие, общо взето трябва да е нещо много сериозно, за да мине.
След предварителната селекция се започва с това дали имаш морални, принципни причини да не можеш да си в журито. Например, в Калифорния има смъртно наказание, против което аз съм. Т.е. в предполагаемо дело за убийство, това би било основателна причина за освобождаването ми (принципно несъгласие с възможно развитие на делото).

Общи условия

Активация на акаунт