Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 юни 2008, 23:35 ч.

Връщаме се в България.

 • 9 465
 • 144
 •   1
Отговори
 • Мнения: 168
Поживяхме в САЩ 7 години и установихме, 4е не ни харесва и не може да ни хареса техния на4ин. Сега се изправяме пред нови предизвикателства от типа дали ще си намерим  работа в Бг(за София говоря), как ще се климатизират децата (те не са виждали зима и сняг), говорят слабо български и сигурно ще им се подиграват връстниците им, не са се возили в нищо, разли4но от кола и в задължителните carsits, а ще им се наложи да се предвижват с "адския транспорт" (говоря за деца на 5 и 2 години). Притеснявам се за много още и на пръв поглед глупави неща.
Моля ви, тези, които сте минали през това, споделете опит, какви проблеми ви се наложи да решавате при завръщане за постоянно в родината след толкова дълго време?

# 1
 • UK
 • Мнения: 1 351
  Shocked не се връщайте  Shocked

# 2
 • Мнения: 168
Защо? Толкова ли е зле?
Тук ни омръзна по много при4ини, макар да е по-спокойно и уредено в някои отношения. Не сме и единствените-много българи си заминават от САЩ , както 4увам.

# 3
 • Мнения: 2 786
И аз не препоръчвам да се връщате.
Положението е ужасно зле.
На 1-ви юли пак ще вдигат ток с 18%, парно, цените на билетите за градски транспорт, горивата, инфлацията в България е чупила всички рекорди през последните не знам колко години, цените на много хранителни стоки са ужасно високи, в държавата постоянно текат скандал след скандал, мръсотията е до шия, диващината също.
Моят съвет е да не се връщате в България, намерете си друго местенце, където децата ви ще растат по-спокойно, а вие ще остареете по-достойно.

# 4
 • Мнения: 418
дори и да си дойдете..след много кратко време ще се чудите пак кой път да поемете...децата щом са със родителите си,ще са добре...помислете пак Hug

# 5
 • ES
 • Мнения: 2 116
Кое точно ви кара да се върнете? Мисля, че 5 години са периода, който е достатъчен за адаптация, вие сте го минали. Там са се родили децата ви...

# 6
 • Мнения: 991
И аз искам да се върнем в БГ. И ще го направя един ден, ей Богу! Не ми понася Америка и туй то. Браво, че сте се решили на тая крачка. За децата не се притеснявай. Те се адаптират бързо. С езика ще наваксат лесно. Сигурно си виждала как бързо се справят с английския децата на хора, които идват от други страни в САЩ. За работата - в София повечето ми познати имат добра работа и се справят финансово. Човек трябва да живее на място, където се чувства у дома си, на мястото си. Другото са второстепенни неща и се нагаждат.

Човек не осъзнава какво има докато не го загуби. Хората в БГ са свикнали много да се оплакват и не осъзнават предимствата, които имат. Да си чужденец, на хиляди километри от близки и приятели, от всичко познато, децата ти да говорят език, които е за теб е чужд, да не могат да общуват с роднините си от България, да възприемат начин на живот и мислене, който за теб е чужд... Материаното благополучие и удобството не са всичко на тоя свят.

Последна редакция: нд, 08 юни 2008, 00:48 от Homesick

# 7
 • Мнения: 168
Може би аз си го представям много розово, но намеренията ни са да си намерим с таткото бързи4ко работа (това според мен е най-важното), жилище ще имаме. Трябва да решим въпроса с гледането на децата-детска градина, преду4илищна.
Тук аз работя като детска у4ителка и децата са в същата градина. Много ми е удобно, защото сутрин ги натоварвам с мен в колата-градината ни е на 10 мин път. Ве4ер си ги вземам и се прибираме, а през деня си ги виждам по всяко време. Малката до скоро беше в моя клас. Ползвам и голяма отстъпка в цената за градината, като служител.
Това, което ми омръзна тук е, 4е нямам помощ- нали знаете в Бг бабите- друго си е. Нямаме здравни застраховки със съпруга ми, 4увствам се много самотно, особено в по4ивните дни- мъжът ми работи. Изнервям се много с децата, с които ща, не ща, вървя в комплект нонстоп. По4ти никъде не ходим (имам пред вид извън населеното място).
Представям си как в Бг ще ги водим на разли4ни места за по4ивните дни и отпуските-планина, море, как ще ги оби4ат и ще им се радват бабите, как ще си играят с братов4едите. Представям си как ще можем да излезем със съпруга ми някъде само двамата, ще можем да разговаряме спокойно, без да ни се налага ве4но да следим и поу4аваме хлапетията. Много неща си представям и все хубави, ама знае ли се.  

# 8
 • Мнения: 2 786
Конкретно с детските градини ... може и да имаш проблем, така както масово превърнаха сградите на детските градини в офиси и бизнес центрове и сега има глад за места в детски градини.
Неотдавна четох статия за истерията със записването на дете в детска градина в София и родители, които от 4 сутринта се редят на опашка, за да подадат заявление.
Наистина си помисли какво губиш и какво печелиш като се върнеш, за да не ти излезнат криви сметките.
По-добре опроверган песимист, отколкото излъган оптимист.

# 9
 • Мнения: 847
Макар , 4е мисля , 4е и тази тема ще се превърне в поредната спорна За и Против България ще ти отговоря...
Разбирам те напълно !
Винаги може да се върнете , опитате и пак да си тръгнете , поне границите са отворени ,а не като едно време.
В Бг-я инфлацията е много висока.Има Бедни и Богати (както навсякъде) .Банките ве4е дават кредите на по4ти вси4ки,даже и на такива със 120лв заплата...за какво ли не...Цените на някой изделия са в пъти по-високи от изделията в една европейска например страна.
За градините - мисля , 4е ще можеш да си намериш работа , незнам доколко ще е лесно ,но в София със сигурност.Откриват се все по-ве4е и по-ве4е детски центрове, които предлагат гледане и занимания по цял ден...и тъй като за да се открие една 4астна детска градина  изискванията са много пове4е , някой са намерили друг заобиколен на4ин...Място за градина или ясла в голям град , трудно , с връзки ,но се намира ...ина4е в 4астна детска градина, или с детегледа4ка, или в споменатите от мен детски центрове...минимум едно 600лв на месец ги сложи ( колкото и в 4ужбина де,ако не бъркам , моят син не е ходил тук във Фр-я...)...
За другото - ами навсякъде го има - някой спомена мръсотията - ами елате и вижте в детската площадка до нашия блок - изобщо я избягваме : л...а  от ку4ета , въпреки , 4е има определени места за това, обелки от семки - папагалски , щот тук няма 4ерни както в БГ , изхвърляни хартийки...В другия парк - уж най-поддържания - в пясъка ами изхвърляни фасове , и то най - 4истосърде4но от родители ...много пъти съм го казвала , 4е франсетата не са едни от най- 4истите ...
Пътищата в БГ - ами сложна ситуация, по4ти всеки кара като луд, и бърза занякъде, има дупки и е цяло 4удо ако оцелееш...Но , се правят , на у4астъци , бавно ,но славно и ще стане...
Държата и управата - не ми се коментира , слушам с едно ухо и си върша моята работа ...
Опашките по разни институции - ами и тук ги има , та даже понякога се налага по два пъти да идвам , 4е все нещо объркали , пропуснали ...
Но- има и много хора в БГ , които са били в 4ужбина, знаят как е навън , спазват законите в БГ , и работят , упорито , и успяват...
Освен да ти пожела успех и да бъдете щастливи , невиждам какво друго... Peace  bouquet
п.с: за протокола, аз съм омъжена във Фр-я ,но работата ми е в БГ ...сега си карам май4инството във Фр-я, но съжалявам за което ...Лекарите тук ме побъркаха и то както виждаш в последната фаза финалната ...с нетърпение 4акам да се върна ,синът ми да тръгне на нормална детска градина , с нормална образователна система,защото френската хи4 не ми допада(знам какво говоря педагог съм по образование , и работата ми малко или много е свързана с деца...)...и с нетърпение 4акам да се върна на работа и да успея ,за да може един ден и ние да живеем цялото семейство в БГ ...остана още малко работа , мисля 4е ще успея, така 4е които иска - намира на4ин ,които не си търси при4ини... Peace
Homesick , съгласна съм с твоето изказване също. Peace

# 10
 • Мнения: 168
Аз не мисля в Бг да продължавам с тази професия-детска у4ителка. Харесва ми, но ще умрем от глад. Предполагам, 4е ще търся работа в 4уждестранна фирма, където се изисква английски. Така ще мога да си развивам и обогатявам езика. А ина4е съм завършила хуманитарна специалност в СУ.
Това с кредитите ми прили4а на положението тук миналите няколко години, което и доведе до лошите кредити и многото изоставени жилища.

# 11
 • Мнения: 2 786
Знаеш ли ... на твое място не бих се преместила, ако поне аз или съпруга ми нямаме СИГУРНА работа, която да ни чака там.
Научила съм се да се презастраховам за всеки случай, за да си спестя неприятните изненади максимално.

# 12
 • Мнения: 168
Сигурна работа- мисля 4е няма как да стане от толкова хиляди километри. Трябва да ни поканят на интервю и да ни наемат, за да кажем, 4е е сигурно.

# 13
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Трудно решение сте взели. Няма ли начин да се върнете в Бг за известно време и да видите на място дали ще ви хареса, дали децата ще се почувстват в свои води, въобще самия живот... Може също да си пуснете СВ-тата по сайтовете за работа, за да видиш все пак какви хора ще ви потърсят, за каква работа, и горе-долу за какво възнаграждение. За това дори не трябва да си на място.

Защото от поста ти лъха повече носталгия към близките ви и това, че се чувстваш самотна в щатите, отколкото някакъв реален проблем, поне с такова впечатление останах. Наистина е лесно, ако не ви хареса в Бг, да се върнете обратно, но пък и непрекъснатото местене насам-натам уморява много, а САЩ не е на 1-2-3000 км.

# 14
 • Мнения: 2 786
Аз по-скоро имах предвид да си уредите нещо с познати, приятели, роднини ...
Просто да не тръгвате само с надеждите и оптимизма.

Общи условия

Активация на акаунт