Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 юни 2008, 14:37 ч.

За блоковете ЕПК да ми обясните...

 • 51 296
 • 22
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 7 642
 Ще си купуваме жилище.Искаме тухла,но вероятно няма да ни достигнат парите.Затова сме се насочили към ЕПК.Какво им е предимството пред панела и какви са им недостатъците?Не съм никак наясно,но ни обясниха,че блока,който сме харесали,е ЕПК с тухли newsm78.Имаме жилище на 11 етаж в Сф,което също се води ЕПК,но е с бетонни панелни плочи..май,няма тухли в него.
Моля някой по-навътре в нещата да ми разясни на прост бълг език! Grinning

# 1
 • Мнения: 3 770
Едроплощен кофраж (ЕПК) е технология за строителство на сгради от монолитен стоманобетон. При него се използват кофражи с големината на цяла стена или под на стая и тежки кранове.

Относително големият брой монолитни стоманобетонни стени при ЕПК улесняват поемането на сеизмични натоварвания, затова този тип строителство се използва при високи сгради, с които често се и асоциира, но се среща и при ниското строителство. Фасадните и преградните стени се изпълняват от тухли, различни видове строителни блокове, понякога и панели.

Основен недостатък на повечето сгради в България, построени с едроплощен кофраж, е липсващата топло- и звукоизолация.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Едроплощен кофраж (ЕПК) и пълзящ кофраж (ПК). По тази система са построени високите блокове. Носещата конструкция е изградена със стоманобетонни шайби, колони и плочи. След като бъде изградена основната конструкция, фасадите се затварят с панели или тухли. Поради тази причина много хора смятат, че това е панелно строителство.

Последна редакция: нд, 08 юни 2008, 20:04 от ***Диди96***

# 2
 • Мнения: 3 552
Само да кажа,че един колега си купи в ЕПК блок апартамент на 15-я етаж. Били много по-надеждни при земетресение казва, ама незнам колко е вярно Rolling Eyes

# 3
 • Мнения: 1 453
Ако се абстрахираме от височината на блоковете и произтичащите от това недостатъци, самата  конструктивна система е добра. Носещата конструкция е монолитна.

# 4
 • Враца
 • Мнения: 872
ЕПК го водят най - доброто и най - стабилно строителство съчетавайки добрите черти на бетона и тухлите...недостатък е както се посочи че повечето блокове ЕПК са много етажни често над 14, което от своя страна води до трудното управление на блока заради големия брой живущи и оттам трудно поддържането на блока като стълбища, асансьори покриви и т.н едно е да се разбереш с 20  души, а друго с 200, но си зависи от хората

# 5
 • Мнения: 120
От нова година и ние сме в ЕПК. За сега нямаме оплаквания и не е толкова шумно както в панелката! Единственият недостатък е че сме много хора и трудно се организираме.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 8 215
От нова година и ние сме в ЕПК. За сега нямаме оплаквания и не е толкова шумно както в панелката! Единственият недостатък е че сме много хора и трудно се организираме.
Това е недостатък наистина. Но като се има предвид, че и по 8 етажните блокове трудно става организацията по входове, не е болка за умиране.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 642
Това,което казвате за високите блокове-ами тези ЕПК-та,които съм си набележила,не са много високи-на 8 етажа.Но се доста дълги.
Ще ми се все пак да е тухла,много ми се иска,но..ще видим. Grinning

# 8
 • Враца
 • Мнения: 872
е то си е тухла...принципно външните стени са вид панели от бетон, но доста п- качествени, а вътрешните тухли...или обратното беше  newsm78

това което знам че технологията на строеж е по - особена и затова се прилага за по - високи блокове като по - устойчиви при земетресения например

Последна редакция: пн, 09 юни 2008, 12:37 от wb

# 9
 • Мнения: 512
От нова година и ние сме в ЕПК. За сега нямаме оплаквания и не е толкова шумно както в панелката!

Не съм съгласна, при нас ЕПК-то е невъобразимо по-шумно от бившата ни панелка. Но това отчитам като ЕДИНСТВЕН недостатък, като цяло сме страшно доволни. Peace

# 10
 • Мнения: 1 453
Ние пък сме в тухла (от плътните малки тухли, не четворки) и е по-шумно от панелка.

# 11
 • Мнения: 4 302
Шумът не зависи ли и от разпределението на помещенията?
Ние сме в ЕПК и не е шумно, в смисъл нормални шумове не се чуват- перални, прахосмукачки, ТВ. Ако някой кърти с бормашина го чувам естествено.

# 12
 • Враца
 • Мнения: 872
според мен освен всичко горепосочено зависи си и от съседите...ако са някакви селяндури като моите вече бивши и зад 100 стени ще ги чувате...най - редовно си ме будеха с караниците по нощите все едно си бяха в спалнята до леглото...въпреки тухлените стени... а и в панелка съм живяла, но съседите бяха кротички и се чуваше само обикновените шумове за всеки блок...но както е казано родители и съседи не можем да си избираме...

# 13
 • Мнения: 512
Шумът не зависи ли и от разпределението на помещенията?
Ние сме в ЕПК и не е шумно, в смисъл нормални шумове не се чуват- перални, прахосмукачки, ТВ. Ако някой кърти с бормашина го чувам естествено.

В какъв смисъл от разпределението на помещенията? Да, пералните и прахосмукачките не чувам, но местене на столове, разговори, съседите от долния етаж имат бебче - знам как го успокояват, как му гукат и кога плаче (е, тези шумове никак не ме дразнат, разбира се  Crazy), но ми е неприятно, че когато се карам за нещо на детето си, наоколо всички съседи разбират... А аз съм малко гръмогласна... Mr. Green

# 14
 • Мнения: 16 666
Живеем в ЕПК 12години, това което е посочено за недостатък - че е шумно изобщо не е така. Или съседите ви вдигат много шум, или има някакъв друг проблем.
Води се за едно от най-надеждното строителство,  този вид конструкция се носи предимно от колони в централната част на сградата и така наречените "земетръсни шайби" - бетонни стени на определени места по периферията. Носещите стени се изливат от бетон, а преградните вътрешни стени са или тухли, или панел.
Не само високи блокове се правят по този начин. Организацията зависи от домоуправителя и живущите в блока, както и това дали ще е чисто и т.н. и няма нищо общо с типа строителство.

ansam, а това направо ми се струва абсурдно да чуваш подобни разговори. Над нас и под нас живеят хора с малки деца, които са страшни бесове и много рядко сме чували нещо.

Общи условия

Активация на акаунт