Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 юни 2008, 14:47 ч.

КАК ДА ГИ ПОДСЕТЯ, ЧЕ ТРЯБВА...?!

 • 4 594
 • 60
 •   1
Отговори
Събираме се, често с роднини в обща вила и изкарваме страхотно, децата си играят и е весело, само, че въпросните роднини не се включват нито в сметките за масрафа, нито в бензина, нито в приготвянето, щото на тази вила са и родителите (пенсионери) и те си мислят, че отиват на гости(всеки уикенд). Ние  с моя мъж се чувстваме неудобно да товарим бюджета на пенсионираните ни родители и винаги носим храна, лакомства (дори и когато са там само децата,носим и за нашето и тяхното), зареждаме колата с газ и понеже е голяма и побира всички, ходим с една (нашата).
Те, не предлагат да се включат в нищо, може би така им е удобно, да си пасуват, и мислят, че като сме по-богати не сме за такива дребни сметки, но се чувстваме използвани, а тях нагаждачи и тарикати, което започва да ми влошава уважението към тях и да ми стават неприятни, а не искам нито да бъда груба (ЗАРАДИ децата и родителите най-вече,които много са радват като сме заедно), НО НА МЕН ВЕЧЕ МИ СТАВА НЕПРИЯТНО ДА СМЕ ЗАЕДНО, А НЯМА ДРУГ НАЧИН- вилата е обща! На всичко отгоре, налагат правила и ултиматоми на нашите, че ако водим там кучето ни, няма да им водят детето, щото се наслагвали в къщата косми и причинявали алергия, а в колата ни която е напластена с кучешките косми детето няма проблем да се вози, също и  идва при нас  - внезапно космите и кучето спират да действат (алергията не е доказана)?!

Моля ви, посъветвайте ме как да ги подсетя, като те се правят че не разбират, без да бъда груба, не ми е добре да съм такава?!

# 1
 • София
 • Мнения: 11 165
Както и да ги подсетиш, все ще е грубо за тях. Да не мислиш, че те не са се сетили за това? Знаят, но така им изнася.

# 2
 • Мнения: 2 585
ами просто си отивате само вие с вашата кола и това е, те ако искат да дойдат ще си вземат тяхната
има хора обичащи всичко на аванта

# 3
Аз лично предлагам едно жизнерадостно телефонно обаждане за доуточняване на часовете на пътуването и обсъждане на времето по време на уикенда (за необходимото облекло на децата, естествено), като обясняваш, как ти смяташ да вземеш салатата и десерта, а ги молиш да измислят нещо за пиенето и основното или нещо от сорта. И така с времето си възпитаваш стъпка по стъпка неизползващи приятели или те се отказват, защото авантата е спряла.

# 4
 • София
 • Мнения: 11 165
Или отивате си сами, без да им казвате, без да носите нищо и на учудените им погледи отговаряте: Ами ние мислехме, че този път вие ще донесете нещо. newsm78

# 5
 • Мнения: 143
Здравей,
аз ще споделя за моите подобни преживявания, но не мога да ти дам конкретен съвет.
Една група семейни и несемейни доста често се събирахме в един от групата. Само ние със съпруга ми ходехме с колата, защото аз не пия и ни е по-лесно придвижването. Едно от семействата,  винаги идваха с детето си /3,5г - тогава/ и седяха до последно, когато аз и съпруга ми си тръгвахме те ставаха веднага и ни питаха дали ще можеме да ги оставиме някъде където има такси. Първия път стана така, че детето заспа в колата и те така започнаха да се тюхкат, че мъжа ми вика дай да ги оставиме в тях - ок няма проблем. Бяхме на гости в Люлин, блока е близо до бул. Тодор Александров, а ние живееме близо до мола на Стамболийски - има няма 5-6 мин вечерта, като няма движение. Въпросните особи живеят при София Ленд - съвсем друга посока - обяснявам за тези, които нямат представа за какво говоря.  Стана така, че всеки път като си тръгнехме ние ставаха и те и казваха, че си тръгват с нас - вече нямаше може ли, ще ни оставите ли до такси и т.н.т. Ядосах се, та аз да не съм такси и да разкарвам гостите наляво и надясно / не ми се случва за първи път да прибирам този и онзи по-къщите им/, помислих си другия път с такси,  да ама от къде накъде, като не съм си надвила на масрафа. Следващия път те пак си тръгнаха с нас, този път карах към нас и ги попитах къде ще им бъде удобно да ги оставя, за да си вземат такси - детето пак заспало, но ние с мъжа ми се направихме, че не ги чуваме. Спрях където видях таксита и ги изсипах от колата си - това беше последния път при който си тръгнаха с нас.
Имаш няколко варианта - или да им кажеш директно или да се направите на ударени и да им разиграете няколко пъти постановки - колата е пълна, няма да ходиме и да отидете, първо ще минеме през едни познати, нещо от този род.
От поста ти доколкото разбрах, на вилата са твоите родители, а те какви се падат на роднините?

# 6
 • София
 • Мнения: 2 561
Или отивате си сами, без да им казвате, без да носите нищо и на учудените им погледи отговаряте: Ами ние мислехме, че този път вие ще донесете нещо. newsm78

 Peace

# 7
 • Мнения: 2 556
Щом са роднини на родителите ви, те трябва да са и ваши роднини, какво толкова сложно има да им кажете следващия път примерно какво се очаква да вземат те? Как може да карате заедно всеки уикенд едва ли не, а да няма никаква комуниация между вас.

А колкото до газта за колата, нали и за себе си само бихте я дали, ако те наистина са по-зле финансово не мисля, че е трагедия, ако не дават пари за транспорта. (поне аз мисля така)

# 8
 • Мнения: 16 414
Казваш им директно при подходящ случай, че родителите ви са вече възрастни хора, пенсионери и не могат да си позволят всяка седмица да изхранват толкова народ. Затова им предлагаш да се разпределите кое семейство за каква част от храната ще отговаря, дали ще се редувате и т.н. - въпрос на споразумение. Ако другото семейство са по-зле с финансите, поемете по-голямата част от разходите, но им дайте да разберат, че мама и тати помагат до време. След това те самите имат нужда от помощ.
А за колата, не знам. Ако можете да си го позволите, кажете, че се е повредило нещо и отидете с тяхната. Така няколко пъти, пък дано се усетят.

# 9
 • Мнения: 125
А колкото до газта за колата, нали и за себе си само бихте я дали, ако те наистина са по-зле финансово не мисля, че е трагедия, ако не дават пари за транспорта. (поне аз мисля така)

За горивото и аз съм на същото мнение...
А за храната и напитките - защо просто не отидете следващия път да напазарувате заедно (нали тръгвате от един и същи град) и след това на глас не разделиш разходите на половина. Директно!

# 10
 • Мнения: 4 669
От поста ти доколкото разбрах, на вилата са твоите родители, а те какви се падат на роднините?
И аз това исках да попитам ?

Иначе - неприятна е ситуацията в която си изпаднала и те разбирам напълно . Ясно ми е , че се дразниш за това , че се скатават и се правят на тарикати , а вие баламите ги храните , возите , изобщо прелестни уикенди си изкарват с вас ...

Аз бих им казала директно , че това не може да продължи и , че не съм длъжна да ги обслужвам и да ги издържам . А и както е казала Сийка - родителите ви са възрастни , не е възможно да изхранват една камара народ .
А и честно да ти кажа - аз не бих могла да се забавлявам и да си прекарвам добре с хора , които така се опитват да се е....ат с мен  Stop

Сигурна съм , че ако ви кажат - вижте какво , трудно ни е , ама бла- бла ... няма да те дразни толкова . Което не  значи , че е редно да ги хрантутите  Sick

А изцепката с кучето е гадна  Confused , което значи , че трябва веднга да разговаряте .

# 11
 • София-в сърцата на моите деца
 • Мнения: 1 051
А защо ходите с тях? Измислете си друга компания! Да не се оженили за тях??? newsm78

# 12
 • Мнения: 4 916
Според мен тези хора са някакви нагли използвачи. Най-добре им предложи следващия път те да напазаруват за ходенето на вилата, понеже вие примерно нямате време или нещо подобно - със сигурност ще намерят някакви причини да не дойдат точно този уикенд.

# 13
Като наближи време да ходите, им се обади по телефона уж, че случайно. Но не казвай нищо за това. Говори за нещо друго, но никакъв случай за предстоящо ходене на вилата. Остави ги те да те питат и кажи, че ти е било неудобно да им кажеш, че имате финансови затруднения, но ако те поемат разходите- на драго сърце.
Успех!!!

# 14
 • Мнения: 2 585
добре де, аз ли нещо не разбирам, ако съм финансово затруднена няма да ходя всеки уикенд на вила и то без да взема поне нещо за ядене, ще откажа
за да не съм голословна ще дам пример
брат ми изкарва много добри пари ( но и знам много добре колко работи за това) все още няма семейство, ерген е и няма разходи, като си ходя в провинцията единственото нещо за което се караме с него, е това че винаги си плащам когато сядам в заведението му, намирам начин да оствя пари за това което съм консумирала, нищо че е инструктирал персонала да не взима от мен, той не е длъжен всеки ден да ме  храни защото съм му сестра, знам как се изкарват парите, това което за мен е по-важно е че ако имам нужда от помощ, без значение дали е финансова или друга, веднага ще ми помогне, когато цениш времето си, парите си, можеш да оцениш и парите на другите, тези приказки, ние сме по-добре финансово от тях не ги харесвам, много пъти сме отказвали на приятели да отидем на море заедно, или на ресторант защото нямам възможност

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт