Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 юни 2008, 17:11 ч.

Защо сок след годинка, а плодове след 6 месеца?

 • 2 133
 • 16
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 63
Искам да попитам ,защо може пресни плодове да се дават след 6 м., а прясно изцеден сок след годинката? Аз например сок не съм давала още под никаква форма, но пресни плодове давам, но ми стана чудно защо да чакам чак след годинка. Ако някой има по-научно обяснение ще бъда благодарна. И друго което искам да попитам мога ли вече да давам настърган на ситно суров морков и подобни зеленчуци?

# 1
 • Мнения: 5 940
Сок може също да се дава след навършени шест месеца. Според мен, обаче, ако детето яде пресни плодове, няма никакъв смисъл от даването на сок.
В сока липсва хранителния пулп на плода, влакнините, които са полезни за храносмилането и правят общо взето по-полезен плода. Освен това, сокът може да създаде предпочитания към подсладени напитки и да доведе до отказване от вода в чистия й вид.
Въпрос на избор е. Но изчакването до навършване на шест месеца на детето е важно.

# 2
 • Мнения: 6 359
Не, че не може, не е препоръчително  Grinning, а не е препоръчително с две думи, защото сока е много агресивен за нежните стомахчета и е за предпочитане целия плод. Също при изцеждането витамините се губят в голяма степен. Аз съм давала на каката единици пъти сок, яде си плодове, на бебето изобщо не мисля да предлагам, ако ще е плод да е цял, ако ще е сок, по-добре чиста вода.

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 353
Сок може след 6-я месец Peace

# 4
 • Мнения: 78
сока е много агресивен за нежните стомахчета и е за предпочитане целия плод.

и не мога, и не мога да разбера ЗАЩО?
отдавна си блъскам главата по тоя въпрос
Pandora моля те обясни по подробно
а когато е цял плода,примерно настърган,тогава не е ли по лошо за стомахчето,не е ли така по трудно смилаем от колкото на сок?

# 5
 • Мнения: 1 984
сока е много агресивен за нежните стомахчета и е за предпочитане целия плод.

и не мога, и не мога да разбера ЗАЩО?
отдавна си блъскам главата по тоя въпрос
Pandora моля те обясни по подробно
а когато е цял плода,примерно настърган,тогава не е ли по лошо за стомахчето,не е ли така по трудно смилаем от колкото на сок?
всъщност въпроса е обратен - сокчето с нищо не е по - добро от целия плод. в плода има и други ценни и баластни вещества на които в днешно време се отдава голямо значение като част от пълноценното хранене.

# 6
 • Мнения: 6 359
Ето нещо, което вче е пускано. Още много по темата можеш да намериш в закованата тема за най-често обсъждани теми във форума или просто,  като пуснеш една търсачка.Ето нещичко за соковете. Хубаво е да се прочете!

"Извадки от становището на Американската академия по педиатрия относно употребата и злоупотребата с плодовите сокове в педиатричната практика

В историята на педиатрията, плодовите сокове се препоръчваха от педиатрите като източник на витамин С и на допълнителен източник на вода за здравите бебета и малки деца. Плодовите сокове се представят като здравословен, естествен източник на витамини и в някои случаи калций. Соковете имат приятен вкус и децата с готовност ги приемат. Въпреки че консумацията на сокове има някои предимства, тя носи и потенциални вредни ефекти. Педиатрите трябва да са добре запознати със соковете и да информират родителите и пациентите за правилната им употреба.
Основната съставна част на соковете е водата. Карбохидратите, вкл. сукроза, фруктоза, глюкоза и сорбитол, са следващата най-голяма съставна част на соковете. Съдържанието а карбохидрати варира от 11 гр на 100 мл (0,44 ккал/мл) до над 16 гр на 100 мл (0,64 ккал/мл). Кърмата и повечето адаптирани млека съдържат 7 гр карбохидрати на 100 мл.
Соковете съдържат малко протеини и минерали. Соковете, обогатени с калций (каквито у нас няма), съдържат приблизително толкова калций, колкото млякото, но не съдържат другите хранителни вещества, намиращи се в млякото. Някои сокове съдържат голямо количество калий, витамин А и витамин С. Някои сокове са обогатени с витамин С. Витамин С и флавоноидите в соковете могат да имат дългосрочен здравословен ефект като намаляване на риска от рак и болести на сърцето. Соковете, съдържащи аскорбинова киселина, могат да увеличат усвояването на желязото до два пъти.
Четирите основни захари в соковете са сукроза, глюкоза, фруктоза и сорбитол. Сукрозата се разпада на глюкоза и фруктоза. Глюкозата се усвоява от организма лесно в тънките черва. Усвояването на фруктозата се подпомага от подходяща концентрация на глюкоза в сока. Максимално усвояване има, когато фруктозата и глюкозата са в съотношение 1:1. Сорбитолът се усвоява бавно чрез пасивна дифузия. Резултатът е невъзможност, той да бъде абсорбиран. Карбохидрат, който не бъде усвоен в тънките черва, ферментира в част от дебелото черво, наречена колон. В резултат от ферментацията се получават хидроген, карбонов диоксид, метан и късоверижни мастни киселини. Част от тях се реабсорбират в колона, но неусвоените натоварват храносмилателния тракт. Недоброто усвояване на карбохидратите в соковете може да доведе до хронична диария, метеоризъм, подуване и коремни болки. Най-често срещаната причина за това са фруктозата и сорбитолът, но е важно и съотношението на различните карбохидрати. По тази причина много лекари препоръчват соковете за лечение на запек.
Американската академия по педиатрия (ААП) препоръчва, на деца до 4-6 месечна възраст да се дава само кърма. Тези деца не се нуждаят от допълнителни хранителни вещества. Няма причини да се дават плодови сокове на деца под шестмесечна възраст. Даването на сокове преди захранването с каши и пюрета може да доведе до заместване на кърмата със сок и в резултат от това – до намален прием на протеини, мазнини, витамини и минерали (желязо, калций и цинк). Недохранването, прехранването и ниският ръст се свързват с прекомерната употреба на сок. На приблизително 4-6 месеца храната на бебето може да бъде обогатена с каши и пюрета. Добър избор за първа храна са обогатените с желязо каши или пюрираното месо. Кариесът също е свързан с употребата на сок. В миналото съществуваше загриженост, че бебета, на които се дава портокалов сок, могат да развият алергия от него. Появата на обриви при някои бебета след приемане на прясно изцеден портокалов сок е по-вероятно реакция на контактен дерматит, който може да се отдаде на маслата в корите. Причина за диарията и за други гастроинтестинални симптоми е вероятно недоброто абсорбиране на карбохидратите. Въпреки че в ранните години от живота могат да се развият алергии към плодове, те са рядкост.

ЗАКЛЮЧЕНИЯ

1.Плодовите сокове нямат хранителна стойност (не носят ползи) за бебетата под 6 месеца.
2.Плодовите сокове нямат хранителна стойност по-висока от тази на плодовете за децата над 6 месеца (да се предпочитат целите плодове – на пюре или малки парченца – пред соковете).
3.Натуралният сок (100%, без добавки) може да бъде здравословна част от добре балансирана диета. Плодовите сокове с добавки (от захар и др.) обаче не са равностойни по хранителната си стойност на 100% плодови сокове.
4.Соковете не са подходящи при лечение на обезводняване или диария.
5.Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с проблеми в храненето (прехранване или недохранване).
6.Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с диария, метеоризъм, подуване на корема и зъбен кариес.
7.Непастьоризираният сок може да съдържа патогени, които могат да причинят сериозни заболявания.
8.Разнообразието от плодови сокове, дадени в подходящо за възрастта на детето количество, е малко вероятно да причини някакви проблеми.
9.Соковете, обогатени с калций, са биоекивалентен източник на калций, но в тях липсват другите хранителни вещества, намиращи се в кърмата, адаптираните млека или кравето мляко.

ПРЕПОРЪКИ

1.Соковете не трябва да бъдат включвани в диетата на бебетата преди навършване на шест месеца.
2.На децата не трябва да се дава сок от шише или в лесно преносими покрити чаши, които им позволяват лесно да пият сок през целия ден. На бебетата не трябва да се дава сок преди заспиване.
3.Приемът на плодови сокове за децата от 1 до 6 години трябва да бъде ограничен до 120-180 мл на ден. За децата от 7 до 18 години, приемът на сокове трябва да бъде ограничен до 220-360 мл.
4.Децата трябва да бъдат насърчавани да ядат цели плодове, за да покриват дневните си нужди от плодве (2 порции на ден).
5.Бебетата, децата и възрастните не трябва да консумират непастьоризиран сок.
6.При оценяване на положението при деца с проблеми в храненето (прехранване или недохранване), здравният работник трябва да определи количеството сок, което те консумират.
7.При оценката на деца с хронична диария, силно изявен метеоризъм, абдоминални болки и подуване, здравният работник трябва да определи количеството сок, което те консумират.
8.При оценка на зъбния кариес, трябва да бъдат определени количеството и начините (от шише и др.) на консумиране на плодов сок.
9.Педиатрите трябва да обсъждат проблема с плодовите сокове и плодовите напитки и трябва да образоват родителите за разликите между двата вида."


# 7
 • Мнения: 78
май взех да схващам

# 8
# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 63
А има ли някакво ограничение относно суровите плодове, които може да се дават на ден? Защото например бебка на ден си изяжда поне по половин круша и половин банан минимум или пък цяла ябълка. Общо взето всеки ден яде суров плод. Вредно ли е това за стомаха и или на тази възраст вече може да яде всеки ден суров плод без да и се дразни корема?

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 14 685
Общо взето, прясно изцеден сок се дава от средата на 2рия месец, плодови пюрета - от третия. След 1/2 годинка можеш спокойно да даваш и пресни плодове, настъргани, пасирани, предварително обелени и лишени от семки.

Другото са глупави моди, нерядко водещи до сериозни проблеми на горките дечица с късното, ударно или изоставащо спрямо дневните енергийни нужди захранване.

# 11
 • Мнения: 6 359
Общо взето, прясно изцеден сок се дава от средата на 2рия месец..........

 ooooh! Не съм фен на късното захранване, но сок на няма и 2 месеца не бих дала в никакъв случай! Че те децата още имат колики по това време. Shocked

# 12
 • Мнения: 17 132
Ами лично за мен това правило /от зададения въпрос/ е неприемливо и не го прилагам.
Изключвам вредата от прекаляването било със сокове, било с каквито и да е храни. Говоря за нормален прием като количество, честота и вид на продукта.

# 13
 • Мнения: 78
А пресните настъргани подове между храненията ли се дават???

# 14
 • Мнения: 17 132
Според мен и според привърженици на разделното хранене, плодовете се дават не като десерт, а като отделно хранене. За моите деца това е обикновено следобедната закуска. До около годинка съм добавяла АМ и съм пасирала.

Общи условия

Активация на акаунт