Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 8 юни 2008, 18:21 ч.

Фестивал на приказката - 2008

  • 804
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте скъпи родители,

Много бих желал да споделя с всички вас впечатленията си от едно прекрекрасно събитие.
През изминалата седмица в Севлиево се състоя фестивал на прказката "Вълшебното ключе".
По време на фестивала децата имаха безплатен достъп до прожекции на филми с приказна тематика, театрални постановки, срещи с автори на приказки и разказвачи. Можеха да се видят улични музиканти, клоуни и разказвачи, както и да се насладят на приказна музика.

Много красота, много цветове, много усмивки.  Party

Ако проявявате интерес ще ви запозная с всичко, което се случи през тези седем дни.

Надявам се модераторите да не ми се разсърдят за трите снимки, които си позволявам да публикувам.Но както бе написано в един друг форум: "Това не се разказва, то трябва да си види!"

Това бе наистина един прекрасен празник за нашите деца.

С уважение

Avatara

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 8 215
Страхотно! Не се съмнявам, че е било вълнуващо за децата.

# 2
  • Стара Загора
  • Мнения: 6 352
Вярвам,че е било страхотно и незабравимо

# 3
  • Мнения: 1 303
Прекрасно изглежда.
Всяка година ли се провежда? И само в Севлиево ли е?

# 4
  • Мнения: 5 877
Хубаво изглежда, да, разкажи.
Не вярвам да има проблем с модераторите, първо е постфактум и после, надявам се, няма комерсиална цел.

# 5
Здравейте,

Категорично нямаме комерсиална цел.
Всички мероприятия бяха напълно безплатни за децата. Тези, които нямаха костюми, получиха карнавални костюми от организаторите. Както споменах филмите, театралните представления, музиката бяха напълно безплатни.
Няй-интересно във фестивалът бе, че децата имаха възможност да се докоснат до най-добрите творци.
например известният български драматург Панчо Панчев, известен сред децата като "дядо Пънч" ги забавлява повече от три часа децата в ... библиотеката.
Не можете да си представите колко интереснои бяха за децата равтовете с книги.
За тях усещането и преживяването бе незабравимо. Имаше конкурс за илюстрация на приказка. За всички участници имаше подарък.
Нека само да приключим с обтработката на материалите и ще ви запозная малко по-подробно.
Това, което обаче е най-важно е работата по време на самия фестивал. Истината е, че много специалисти от предучилищната степен се включиха и бяха дискутирани много важни проблеми, касаещи работата с децата.
Ако сте забелязали от снимките учителките също бяха в карнавални костюми. Самите те се превърнаха в част от карнавала.
Веднага искам да подчертая, че нямам думи, които да отразят впечатленията ми от това, което са успели да постигнат преподавателките от детска градина "Явор" от гр.Габрово. Мисля, че на това, което тези прекрасни жени правят за децата трябва да се отдели специалнио място.  Hug

Фестивалът се провежда за първа година. До момента няма аналог като структура и начин на провеждане. Нещо подобно се е провело през 2005 година в Берлин, но е било много по-малко по мащаби.
Специално внимание по време на фестивала се обърна на изкуствата. Освен литературата имаше дни на театъра, на балета и на музиката. За наше огромно съжаление тази година не можаха да дойдат децата от "тРоберта балет", но догодина се надяваме да бъдат наши гости.

В сериозната част на фестивала се включиха имена като доц. д-р. Светлана Стойкова (факултет по начална и предучилищна педагогика на СУ) и д-р Вихрен Чернокожев от БАН. Това, което те поднесоха като информация бе невероятно. Само за сведение мога да спомена, че не бях в състояние да прекъсна дискусиите. Никой не искаше да излиза за кафе пауза, а въпросите следваха един след друг.

Мога да кажа само едно: ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ.

Тези, които желаят истински да работят с нашите деца, не само работят но и го правят с желание.

Другите, които не желаят да вършат тази работа, просто си намират оправдания за собствената си незаинтересованост.

Ще ви разкажа с подробности.

Ще ви разкажа и за концерта на арт формация ОМ. Ще повярвате ли, че нито едно от децата в залата не пророни и дума през цялото време, а в края едно детенце запита:

"Ама защо свърши? Много малко беше."

Това след 2 часа и тридесет минути концерт, на една доста сериозна музика, поднесена по прекрасен начин.
За децата това беше приказно, музикално пътешествие. Беше много красиво.

Невероятна организация.

Avatara

P.S. Да си призная дори аз не знаех за историята на розите, а още по-малко за приказките на Амстердам.  Rolling Eyes
А ето и малко информация за гостите на фестивала. Мисля, че е добре да знаем повече за тези, които създават много красота за нашите деца.

ОТКРИВАНЕТО
(фоторепортаж с усмивка)Преди всичко ще си позволя да благодаря на Дарик Радио, за прекрасния материал на Теодора Дедева, публикуван на странниците на DarikNews.bg

Започва фестивал на приказката

Както вече знаете вчера в АВК ”Дандолови къщи” вчера бе открит фестивала на приказката.
началото бе дадено с изложба на трима от най-големите български илюстратори Симеон Спиридонов, Пенчо Кулеков и Венелин Вълканов.В началото на фестивала пред всички присъстващи бе прочетена приказка. Това, което държа да спомена е, че тя бе от цикъла "Приказки за малки вещици", части от който вече сте имали щастие да прочетете.Официално приветствие бе поднесено от кмета на Община Севлиево г-н Йордан Стойков, след което Генчо Павлов, директор на ДК "Мара Белчева" обяви фестивала за открит.
Като един от най-значимите гости на това събитие мога да посоча и авторът на пиеси за деца Панчо Панчев (дядо Пънч)Между гостите можеха да се видят и лицата на други известни художници и модни дизайнери.

Информация за участниците:

"Всяко зло за добро - това е най-отвратителната поговорка, която съм чувал. Не може злото да бъде за добро. Злото е за зло. Доброто е за добро."

Симеон СпиридоновСимеон Спиридонов е роден на 20 август 1944 година в град Севлиево, където са евакуирани родителите му по време на Втората световна война. Той е потомък на Христо Спиридонов - първия кмет на Севлиево след Освобождението от Турско робство.

Бъдещият творец прекарва детството и младежките си години в малкото и красиво градче, където събира първите си впечатления от света и се ражда идеята да изрази и открие себе си в изкуството. По време на военната си служба - едва 18 годишен Симеон Спиридонов публикува първите си творби - рисунки, илюстрации и карикатури. Скоро след като се дипломира в Художествената академия в Прага, името му се установява с индивидуалния му стил.

Творби на Симеон Спиридонов са експонирани в изложби по целия свят - Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и много други. През 1994 г. е отличен с наградата Хуан Миро във Валенция. Творецът е включен в класацията "100 художници-енциклопедисти на 20 век" подбрани от една от най-големите и престижни издателски къщи във Франция.

Симеон Спиридонов е женен, има три дъщери и живее в село Дрен, близо до София. Проявява изявен интерес към талантливи деца. Той е инициатор и дарител на първата училищна галерия в село на Балканите. С негова помощ и съдействие в Дрен е основана местна художествена гимназия.

. . .

"Всяко поколение си върви със своите си вкусове, със своята концепция за света. Не можем да искаме да мислят като нас... "

Пенчо КулековПенчо Кулеков е български художник, илюстратор.

През 1943 г. завършва гимназия в Севлиево, където днес в Дома на културата е разположена постоянна експозиция с негови графики. През 1955 г. завършва Художествената академия със специалност графика и илюстрация в класа на проф. Илия Бешков.

Между 1957 и 1976 г. е художествен редактор на сп. „България днес“. Автор е на илюстрациите на множество книги. През 1962 г. прави първата си самостоятелна художествена изложба. През 1980 г. урежда самостоятелна изложба на екслибриси, които рисува от 1955 г. Считан е за един от доайените на изкуството на екслибриса в България.

Носител е на множество награди, сред които Грамота за екслибрис на 9 национална изложба на илюстрацията и изкуството на българската книга (1982) и награда за цялостно творчествов на ІІ международно биенале на екслибриса в България (2006).Парите не са ми цел в живота
(Интервю на Виолета Цветкова с художника - http://www.novinar.net)


Венелин Вълканов - Принцът на приказното" ... Негови илюстрации радват децата в Япония, Германия, Полша, Чехия, Естония, Русия, Куба и България. Нарисувал е общо над 100 литературни произведения за деца и юноши, по-известните от които са „Умното петле” (издадена в Япония, изд. „Гакен”), „Приказки за слънчевата фея”, „Книга с гатанки на Дядо Пънч” и неиздадената все още „Японски приказки” (всички те присъстват в изложбата).

Принцът на приказното Венелин Димитров Вълканов е син на известния батален художник Димитър Вълканов. Роден е през 1942 г. в Севлиево. Завършва Художествената гимназия и Националната художествена академия, специалност стенопис, при проф. Георги Богданов. Освен като илюстратор се изявява в областта на графиката и стенописа, и илюстрацията.

Фееричният му приказен свят заслужава да се види. Защото мирозданието на Вълканов е антипод на фамилното му име – това е чист и любопитен по детски полет към видимата и невидимата прелест на природата и първичното благородство у човека. Побързайте да прогледнете през вълшебния му калейдоскоп, преди детското у вас да е загубило желанието да диша в цветове."

(материалът е от в."Класа" - 4 Юни 2008)

Пълният текст на статията

и още ...

"... За тези, които не знаят - Венелин е художник и автор на детски приказки. Авторът на ТРАК, космическия приятел на поколения деца, е завършил стенопис в класа на проф. Георги Богданов, той се отдава на илюстрация и живопис. Този месец бе открита негова самостоятелна изложба на 4-тия етаж на галерия "Шипка" 6 (там до сряда, 23 януари) - представени са 35 картини живопис и 15 табла с илюстрации от последните 10 години. Интересното е, че това е първата му самостоятелна изложба в България за повече от 40 години творчество, а такива са откривани в Прага и Будапеща например. Като детски писател и илюстратор Венелин Вълканов е високо ценен в чужбина, книгите му са издавани в Русия, Украйна, Германия, Куба, Корея, а в Япония издателство "Гакен" притежава правата за приказки, непознати у нас. Вълканов продължава да създава нови вълшебни истории за цветни светове и споделени приключения, но тези книжки не стигат до българското дете. "Липса на средства - коментира той - и въпрос на вкус." Всъщност дори ТРАК, наречен повече от сполучливо българския Малък принц, не е преиздаван у нас от 1988 г. и не може да бъде намерен в книжарниците. В този смисъл изложбата е добра възможност да се заредим с изящество на неговите илюстрации."

(материалът е от в."Капитал" - 4 Юни 2008)

Пълният текст на статията


За авторите е писано много. Всичко, което аз лично бих добавил едва ли ще може да отрази и малка частица от това, до което се докоснах.

Хората са обърнали гръб на красотата, която е до тях. Хората бързат към пропаста на илюзиите, подмамени от блясъка на общоприетото.
Общи условия

Активация на акаунт