Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 24
Това е голям проблем за нас, тъй като и аз, и съпругът ми, а вече и детето сме компютърни маниаци. /детето е на 3 г. 7м./. Зная, че следва нашия личен пример, но работата ми е свързана с доста "висене" пред монитора.

Всичко започна миналата година- горе-долу по това време, детето се разболя от варицела и доста време останахме под карантина. Тогава ми хрумна идея как да го избавя от обрива, сърбежите и цялото изнервяне покрай болестта. Свалих едно филмче от "арената"- разбира се това имаше силен "лечебен ефект". Но от тогава насам "все се лекуваме" - по един или два пъти на ден, че даже и повече.
Ще ви бъда благодарна ако споделите как се борите срещу компютъра- в ранна детска възраст?

# 1
 • Мнения: 2 418
А, защо не пробваш филмчето да му го пуснеш на ДВД да го гледа   Wink

# 2
 • Мнения: 948
Изтриваш всичките филмчета, спираш да сваляш нови, и това е. Като няма - няма. Ти установяваш правилата Sunglasses

Реши си колко време е приемливо за теб да се гледа телевизия/филми на ден, обясни му на детето, и не надвишавай времето. Няколко филма на ден на мен ми се виждат много за тази възраст.

Дъщеря ми е по-малка; телевизионното и време е горе-долу половин час на ден, често минава и без толкова. Гледа филми на телевизора, но записвам предварително, за да няма реклами (и да знам какво гледа). Един епизод на Мечо Пух е точно 22 минути  Mr. Green По-дългите филми ги гледа на части.

# 3
 • Толбухин
 • Мнения: 2 497
А, защо не пробваш филмчето да му го пуснеш на ДВД да го гледа   Wink
Това те съветвам и аз.

# 4
 • Мнения: 9 052
има си шалтер

# 5
 • Мнения: 9 006
За да не се боря с компютъра, не го въвеждам в употреба. Децата не го докосват, това е уред, на който се работи, а не е за забавление.
Филмчета гледат по телевизията или на ДВД. Не че и там не може да се пристрастят. За разтуха и почивка от екрана, ги извеждам максимално често и за дълго навън. Или им каня приятелчета за компания - да си играят с играчките, а не да се пулят в телевизора.

# 6
 • София
 • Мнения: 4 813
Не разбирам драмата.  newsm78 Няма нужда да се бориш, а просто да въведеш правила и да ги спазвате. А и детето ако се занимава с нещо интересно, няма да държи непременно да гледа филмчета, нали?

# 7
 • Мнения: 24
Да ви кажа, честно, май ви подведох, тъй като сега, след като ви споделям всичко това, проумявам, че борбата всъщност не е с компютъра, а с моят съпруг. Той е поддържника както на гледането на безброй филмчета, така и на всички детски лудории. За него е нормално, когато детето поиска нещо- каквото и да било, то това нещо да му се даде, независимо дали е играчка, шоколад, детско филмче, луна парк и тн. 
Всичко, което ме посъветвахте, съм опитала, та дори и много повече. Но всеки път, срещам неговата съпротива.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 726
Ами седни и поговори първо с мъжа ти, ако не сте единни нищо няма да се получи. Детето усеща и след време като му откажеш нещо (каквото и да е то) ще тича при таткото, за да му го даде той.

При нас ситуацията е същата и често се шегувам, че имам 2 деца - едното трябва да възпитам, а другото да превъзпитам.  Laughing Съпротивата най-често почва с думите "и какво ще му стане като гледа 1 филмче, изяде един шоколад и т.н.". Всеки път обяснявам, че в момента нищо няма да му стане, ама и утре като поиска, и вдругиден пак. Един път като се предадеш и край Naughty

# 9
 • Мнения: 24
Да Катерина, говорили сме много пъти и той по принцип е съгласен с мен, но не и на практика. В ежедневието не се получава лесно. Още повече малкия усеща неговата подкрепа и даже се опитва да манипулира ситуацията. Освен това, когато мен ме няма- на работа съм или с приятелки, и се налага мъжът ми да се грижи за малкия, той предпочита да му пусне филмче, от колкото да му прочете приказка. Все пак така за него е много по-лесно да го накара да кротува.

# 10
 • Мнения: 9 052
питай го zащо не иска да чЕте прикаzка? да не би да срича и да го е срам???

# 11
 • Мнения: 24
Е това със сричането може да е оправдание, но той разбира се си чете нормално. Чете и на детето, но едно филмче е около час, час и половина, а предполагам, че се отегчава толкова време да му чете.
Идеята с DVD-то ми допада, но старото се развали, а сега новото, което сме харесали е доста скъпо и неможем да го вземем веднага. По- добре, дайте идея как да се преборя като цяло със забраните.

# 12
 • Добрич
 • Мнения: 3 571
Децата на сестра ми са 5. и 7. клас, но още от малки ги е научила, че не могат да стоят неограничено време пред компютъра. Дори и на тази възраст те първо питат и после го пускат. Когато обаче таткото е в един отбор с детето нещата са съвсем различни. Моя близка оставя синът си от 3 годишна възраст да стои колкото иска пред компютъра, защото така не и досажда и не е необходимо тя да се занимава с него. Аз пускам на дъщеря си филмчетата на DVD, но тя също се беше пристрастила по едно време и у дома се гледаха непрекъснато домашни  филмчета, в които дъщеря ми е от главните герои. Реших, че трябва да намеря други интересни неща, с които да и привлека и задържа вниманието. Постепенно се получи и сега не гледаме непрекъснато DVD. Опитай да намериш нещо, което така ще го заинтригува, че да го предпочете пред компютъра. Ако се сетиш за повече такива неща още по - добре, но ги въвеждай едно след друго.

# 13
 • Мнения: 512
За да не се боря с компютъра, не го въвеждам в употреба. Децата не го докосват, това е уред, на който се работи, а не е за забавление.
Филмчета гледат по телевизията или на ДВД. Не че и там не може да се пристрастят. За разтуха и почивка от екрана, ги извеждам максимално често и за дълго навън. Или им каня приятелчета за компания - да си играят с играчките, а не да се пулят в телевизора.

 newsm10
Точно така правя и аз. Времето за гледане на тв е строго ограничено (според възрастта, в момента отпускам до 1 час дневно - той решава дали наведнъж или на части да си го разпредели), а ако са гледали филмчета в детската градина този ден - вкъщи пропускаме това удоволствие. А има дни, в които изобщо не се сеща да гледа - има толкова други забавления - водни бои, сапунени мехури, пластелини, оцветяване...

Общи условия

Активация на акаунт