Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 23
Здравейте,

имам бебе на 4 месеца, без брак, но припознато от таткото. Той е италианец и в момента си е в Италия.

Имаме намерение да отидем до там да го видят бабата и дядото и в тази връзка говорих с нотариус да ми приготви декларация за границата, аз да я пратя на бащата, той да я легализира в Италия и след това да ми я прати обратно тук.


Каква беше изненадата ми днес, когато за всеки случаи реших да се обадя на ГКПП на аерогарата и те  ми казаха, че декларация не е необходима, тъй като бащата не е с БГ националност. Това е много добре за мен, тъй като аз много обичам да пътувам, а отношенията с него не са никак перфектни и мисълта да завися от него в това отношение не ми харесваше.

Това  ми се струва странно обаче по няколко причини:
- само от паспорта, съответно от имената на бебето властите не биха могли да са 100 % сигурни каква е националността на таткото, т.е. че не е българин и съответно не е необходимо съгласието му за напускане на БГ
- по принцип мислих, че с деца от смесени връзки властите трябва да са дори по-строги, когато става въпрос за пътувания, защото последиците от злоупотреба от страна на единия родител биха могли да са доста по-сериозни
- това, че не ми трябва декларация за БГ границите, да не значи, че ще ми трябва за друга граница?


Ще ви бъда много благодарна, ако някои е бил в подобна ситуация и мога да получа инфо от първа ръка. Не ми се иска да тръгна и на летището да излезе, че такъв документ все пак ми е необходим, върви доказвай после какво са ти обяснявали по телефона техни колеги.


Благодаря предварително

# 1
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Детето ти зна4и е с двойно гражданство  newsm78 Носи ли фамилията на баЩата или не?

# 2
  • Мнения: 1 242
На самите гранични власти още не им е ясно кога какво искат. Днес ти казват това, утре колегата им ти казва противното.

Вържи си гащите, като използваш повода бащата да ти завери безсрочна декларация.
Един документ повече няма да ти натежи.

# 3
  • Мнения: 23
Да, носи 2-те имена на баща си.

Италианската националност автоматично ли се получава, без никакви деиствия в Италия? Бащата нещо ми обясни, че без мен и бебето в Италия не мозело да се вземат италиански документи за детето.

# 4
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Да, носи 2-те имена на баща си.

Италианската националност автоматично ли се получава, без никакви деиствия в Италия? Бащата нещо ми обясни, че без мен и бебето в Италия не мозело да се вземат италиански документи за детето.

Да ,по принцип Щом е припознато от баЩата детето е  италиански гражданин по произход ( син на италиански гражданин ),независимо,4е е родено в Бг.
Друг е въпроса,4е трябва да се запиШе в италианските регистрите и да му се направи и тукаШен акт за раждане,а това наистина без твоето и на бебето присъствие в Италия няма как да стане.
Ето (надявам се,4е разбираШ италиански )
http://www.interno.it/mininterno/export/sites/default/it/temi/ci … sottotema001.html

Общи условия

Активация на акаунт