Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 146
Може ли да се решат проблемите в Българското Образование с общи усилия на родители, учители и държавни слижители и децата.

# 1
 • Мнения: 9 817
Да може, ако в България има организирано и съвестно гражданско общество.
А не разни баби по рейсовете и градинките да подвикват колко невъзпитано е младото поколение.

# 2
 • Мнения: 7 831
За кои точно проблеми говорим?

# 3
 • Мнения: 7 263
За да е градивна такава тема трябва да ес посочат проблемите / или поне нашето виждане за тях/.
Проблеми за мен са:

1. Недоброто структуриране и презентиране на материала - учебниците изобилстват от ненужна и доста често невярна информация, а важните неща са там някъде между плявата.
2. Материала се поднася с бързане, защото трябва да се предаде - кой разбрал, разбрал...
3. Контрола по време на учебната година е занижен и пропуските лъсват накрая.
4. Учителите / в голямата си част/ изобщо не се вълнуват дали материала е ясен и добре поднесен на децата, камо ли пък дали е усвоен.
5. Субективизма и личното отношение изключително често решават успеха ва децата в долните класове.
6. Текучеството е огромно и това води до недобро усвояване на материала.
7. Обучението по западни езици в обикновените училища е просто отбиване на номера.
8. Т.нар. занимални са просто места, в които децата преседяват от времето на приключване на уроците до времето, в което родителят може да си ги прибере. В най-добрия случай домашното се написва на дъската и преписва от всеки в тетрадката и/или уроците се четат на глас по няколко пъти, ако можеш да запомниш добре, ако не.... твой проблем.
9. Рядко даден учител си прави труда да създаде у децата навици за учене и мотивация за това. В повечето случаи винаги има един двама любими отличници за пример и всички останали...
В момента не се сещам повече, но смятам че това е насоката.
Най-важния проблем за мен е учебния материал - изключително неадекватно поднесен, ненужно "свален надолу" в курса на обучение и излишно усложнен и украсен с ненужна информация.

# 4
Има подобна тема в раздела за детските градини и там има предложения, които касаят и училищата

# 5
 • Мнения: 3 838
Мястото на подобна тема не е в раздела за детските градини! Трябва да има такава отделна и целенасочена тема, независимо какво ще излезне от нея. Много се радвам, че Лени се е опитала да  изброи проблемите според нея, защото и аз си мислех, че ако ще се дискутира цялостно в/у проблемите на българското образование, преди всичко трябва да се изяснят по точки основните проблеми. Аз нямам цялостен поглед в/у проблемите в цялото образование, имам наблюдения само върху много малка част от тези проблеми, предимно тези, които са дискутирани тук във форума, и то тези, на които съм попадала.

Моето скромно мнение, като подчертавам, че не съм запозната с подробности е следното:
Според мен, българското образованието трябва да стане един от първите и най-важни приоритети на правителстство ни и в него да се налеят толкова пари, колкото се наливат примерно в отбраната. Учителите да получават доста по-високи заплати, а учителската професия да стане една сравнително престижна професия. За да имат стимул да я практикуват повече кадърни и добри педагози. Да имат стимул да работят отдадени изцяло на професията си, на преподаването и възпитанието на децата. Към учителите трябва да има много високи изисквания, за нивото и качеството на преподаване, и то не само на учебния материал, а изобщо на културата на преподаване. Но за да имаме тези изисквания, трябва да им се предлага адекватно заплащане. Не можеш да очакваш от някой, на когото предлагаш смешни пари за заплата, че ще си изпълнява съвестно задълженията и най-вече да очакваш за тези пари да има висококфалифицирани, мотивирани да работят хора. Контролът в училищата, както към учениците, така и към преподавателите трябва да е много строг, а изискванията високи, но не само на хартия, а и на практика.
Повечето от училищата са в толкова окаяно, грозно, престъпно занемарено състояние, че човек да го е срам да го посочи и нарече българско училище. 
Министърът на образованието и всички свързани с управлението на българското образование, трябва да се осъзнаят и да се отнасят към българските учители с респект и уважение, защото те обучават и възпитават българските деца, от които зависи бъдещето на нацията ни.
Да се спрат веднъж завинаги експериментите с българското образование, да се спре „писателстването” и „съчиняването” на учебници. Българската история е една, основните факти от нея са ясни, няма какво да се пренаписва, пресъчинява, съкращава или доукрасява. Химията, физиката, математиката също, българският език, литературата...Как я докараха дотук, да има завършващи СУ, пишещи с елементарни правописни грешки?!? Аз искам отговор на този въпрос, защото утре този неграмотник, ще седне в някой кабинет и ще започне да върши „чудеса от храброст”!  Един само да е, това е недопустимо, как е стигнал този студент до пети курс?!?
Проблемите в българското образование могат да се решат първо с пари, и второ с безкомпромисни спешни и неотложни мерки.
Въпросът, който трябва да си зададат политиците начело на образованието ни, както и цялото ни правителство е: Искат ли да имат високообразован и интелигентен народ или искат сбирщина от лесно управляван "електорат"? Отговорът трябва да го дадат високо и ясно, пред всички нас, защото това, което наблюдаваме сега като управление, ни кара да мислим, че искат второто.

Последна редакция: вт, 10 юни 2008, 20:45 от teo7777

# 6
 • Мнения: 146
Отворих тази тема защото във форума на темата "ПЕТИЦИЯ срещу задължителното въвеждане на училищно обучение от 6-годишна възраст >>"  почнах да излизам малко офтопик- добре е да се погледне тази тема преди да се пише тук. Сутринта като я отворих нямах време да резюмирам докъде стигнаха нещата.

Има прекалено много проблеми в Българското образование и работата с деца. В другата тема намекнах за първия много гоялм проблем:

1. Няма пари в образованието което кара Учителите и Учителките да са силно демотивирани и като следствие;
- една част от тях просто живуркат колкото да отбият номера
- друга част отбиват номера и чакат на частни уроци, като реално по-този начин правят цялото образование изцяло платено
- трета част са си чисти идеалисти и с малкото пари се опитват да направят нещо
- вероятно има и други групи за които не съм се сетил.

Това което попитах в другата тема беше дали е възможно да се направи някакъв вид организация която да представлява 50%+1  от родителите на децата, което ще и позволи  да може ясно и точно да искаже това което мисли, след това да предследва целите си и ако се окаже права (организацията) да постигне това което иска
До тук беше в другата тема, сега малко продължение:

Втори много голям проблем:
2. Ако приемем, че тази организация съществува под една или друга форма и тя успее да убеди съответните хора че е необходимо да се увеличат парите за образование- кое гарантира че Учителите ще дават двойно от себе си и евентуално ще загърбят, част от погрешните си практики., т.е. ще се повиши качеството на преподаване?

И накрая преди да отговорите тук е по-добре да се прегледа темата за :

ПЕТИЦИЯсрещу задължителното въвеждане на училищно обучение от 6-годишна възраст >>
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=281151.0

защото там имаше и други исказвания да не се дублираме.

Последна редакция: вт, 10 юни 2008, 21:05 от dkolov

# 7
Търсене на начин за решаване на проблемите........  .  И кой по-точно го търси този начин? Напротив, те търсят начин да довършат напълно  образованието, ама , на, напук на всички глупости идващи отгоре, нашите ученици все още печелят международни олимпиади и конкурси.  Говорят , че облекчават програмата и от 4 часа география / в 5 клас/ сега е на 2 и половина, и хората, които не са запознати си казват-Ето, облекчава се .... ! Облекчава се, друг път, материалът си е същия, че и повече, ама сведен в по-малко часове.  Е, кой търси решение на проблемите?  Хора, дето си пишем по форумите, лаф да става.   

Проблеми за мен са:

1. Недоброто структуриране и презентиране на материала - учебниците изобилстват от ненужна и доста често невярна информация, а важните неща са там някъде между плявата.
2. Материала се поднася с бързане, защото трябва да се предаде - кой разбрал, разбрал...
3. Контрола по време на учебната година е занижен и пропуските лъсват накрая.
4. Учителите / в голямата си част/ изобщо не се вълнуват дали материала е ясен и добре поднесен на децата, камо ли пък дали е усвоен.
5. Субективизма и личното отношение изключително често решават успеха ва децата в долните класове.


И както се забелязва - за 80% от проблемите учителите са виновни. Нищо, скоро хич няма да ги има, че да видим тогава. 

# 8
 • Мнения: 146
Цитат
И както се забелязва - за 80% от проблемите учителите са виновни. Нищо, скоро хич няма да ги има, че да видим тогава. 

Не съм съгласен с тази теза. По скоро всички си имат своята вина като се почне от министерство, учители и родители.

# 9
 • У нас
 • Мнения: 304
Намесвам се в темата,защото ме хваща яд като я чета.Сега ли се търси начин за решаване на проблема в българското образование?.С писане м/у майките и изразяване на мнения образованието не се оправя.Къде бяха всички тези родители,когато учителите стояха на улиците 2 месеца.Не е нужно да изтъквам причините ,които са ги докарали до тази последна стъпка. На нашите управници -образование не и е нужно,защото техните деца отдавна са в чужбина.Сляп и прост народ се управлява лесно.Такъв"уникален" министър,досега не се е виждало.Обърна и така обърканата образователна система, направи децата на опитни зайчета , за да се докаже колко е велик.То бяха матури ,то бяха критерии  (които незнайно защо ще се формират следкато се проверят матурите) то е все едно да вържеш каруцата пред коня. Най-лошото е ,че на никой не му дреме-нито можеш ученици да мотивираш ,нито учители.  И това съм убедена се прави умишлено , защото на някой така му е удобно или изпълнява политическа задача да смачка всичко положително останало все още в някой българин! bash

# 10
 • Мнения: 146
Ще отговоря простичко:

Къде бяха учителите преди 15 години та не вдигнаха стачка, та родителите на деца  да почнат да мислят.

# 11
 • У нас
 • Мнения: 304
Ами учителите са били на работните си места, но явно нещата не са били така ескалирали ,както в днешно време.И си мисля ,че вината е във всички, не само в тях. А защо е нужно родителите на децата да мислят чак сега , да не би преди 15 години не са мислили или не са преосмисляли нещата? Rolling Eyes

# 12
 • Мнения: 146
Нали не смяташ че това е голяма новина че учителите са си били на работните места.
Естествено че са били там не вярвам да са кръшкали, ама какво от това.

Не ме разбирай неправилно не смятам че учителите носят цялата вина, и не ги обвинявам.
Просто идеята за тази тема дойде от Учителската стачка миналата есен. Аз съм обиконвен човек не знаех до този момент, че Учителите на практика са доведени до ръба на мизерията, което си носи своите последствия.
Но не е реално да си изправен пред финансова криза в семейния си бюджет и ти просто да си траеш. Като не ти стигат парите отиваш при шефа ( в случая министъра) и му казваш че не ти стигат парите, а не тръгваш да правиш глупави неща, да се свиваш и т.н. и да си мислиш че като ходиш на работа с това си си свършил работата. Така си мисля че би трябвало да постъпва всеки човек: Да исказва това което му тежи и мисли  право и открито- как моето дете да се изказва открито без притеснение като Учителя му го е страх или де да знам какво, да си каже проблемите и той го вижда. Та нали той ще копира поведението на Учителя си, в края на краищата той прекарва повече време с него отколкото с мен самия!!!

 С ходенето на работата започва работата, нали така?

Последна редакция: ср, 11 юни 2008, 21:27 от dkolov

# 13
 • Мнения: 7 263
Цитат
И както се забелязва - за 80% от проблемите учителите са виновни. Нищо, скоро хич няма да ги има, че да видим тогава. 

Не съм съгласен с тази теза. По скоро всички си имат своята вина като се почне от министерство, учители и родители.

mariageorgieva Не зная как си стигнала до този извод. Аз никъде не съм писала чия е вината. Не само, че не съм писала по-важното е, че дълго мислих къде е вината именно за да го напиша и не стигнах до еднозначен извод. Това че ти за себе си си стигнала до такъв и приемаш постинга ми едностранно ме води до мисълта, че си именно учител - супер - заповядай тогава да дискутираме. Колкото повече и по-разностранни мнения се чуят толкова по-лесно бихме открили истнската причина и бихме тръгнали към решението.
И понеже не обичам да съм голословна ето едно косвено потвърждение на част от заключенията ми, което \ макар и писано одавна\ открих едва днес, тоест не е повлияло на мнението ми.


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-04-20&article=230003

# 14
 • У нас
 • Мнения: 304
dkolov, абсолютно си прав(а) ,че хората не знаят и не ги интересува заплатата в другите сфери. Но учителят е призван да бъде такъв(по-голямата част) и не смятам ,че министри или управляващи не  знаят проблема около заплащането им така и е удобно.А относно договаряне на заплатата,това не може да стане-шефа ти е работодател, а не финансиращ орган- това е право на общините.И не можеш да му ревнеш пред вратата ,че не ти стигат парите.Точно за това стана тази стачка, защото положението в БГ стана нетърпимо.За съжаление училищата са държавна институция и като такава държавата определя правилата съответно заплатите, това не е частен сектор.След 5 години учители в страната ни няма да има и сигурно ще внасяме китайци, което ще рече необразован народ,стадо овце и продължавам да си мисля , че това е политическа поръчка. smile3555 . Но това е тема за друг разговор!

Общи условия

Активация на акаунт