Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 юни 2008, 21:28 ч.

ПЕТИЦИЯ И МОЛБА ЗА ПОДКРЕПА

 • 2 479
 • 34
 •   1
Отговори
Здравейте,

казвам се Вяра Лазарова и съм Изпълнителен Директор на Асоциация за Родителска Активност.

На този лик http://www.bgpetition.com/pravata-na-decata-i-roditelite-i-uchit … tachki/index.html ще намерите ПЕТИЦИЯТА на Родителите, подали сигнала до Комисията по защита от дискриминацията, и Асоциация за родителска активност.

Ако подкрепяте нашата кауза, моля подпишете петицията и уведомете свои близки и познати за нея.


Ако някой от вас има правомощия да я публикува на страницата на БГ МАМА или да препоръча на модераторите да бъде публикувана, ще му бъдем много благодарни за съдействието.

Утре е поредното изслушване в Комисията за Защита от Дискриминация.Следете новинарските емисии за повече информация.

Сърдечни поздрави на всички в този форум

Вяра

Последна редакция: вт, 10 юни 2008, 22:38 от viaralazarova

# 1
Всички помним учителските стачки от есента на 2007 година. Всички помним десетките хиляди учители, които протестираха по улиците на своите градове и се бореха за по-добри условия на труд.

Всички сме съгласни, че учителите заслужават достойно заплащане! Но, вярваме, всички сме съгласни, че децата ни заслужават достойно образование! Законодателят е помислил за това и е гарантирал това право в Основния закон – Конституцията на Република България. И в същото време е заложен капан, който завърта омагьосания кръг и връща всичко в изходна позиция. Защото законът не е приравнил учителската професия към онези обществено значими професии, чиито представители нямат право да стачкуват ефективно!

Всички бяхме свидетели как, обеднинени от Синдикатите, учителите упражниха своето гражданско право на протест. Ние, от своя страна, също имаме граждански права. От тази позиция се опитваме да се преборим за промяна в законодателството. Настояваме за промяна в Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Нека образователните услуги бъдат включени в кръга на общественозначимите професии, чието упражняване трябва да бъде минимално осигурено по време на стачка.

Защото в България има милион и половина деца, а повече от 2/3 от тях са в училищата и детските градини. Как ли са се чувствали най-малките, на които беше трудно да се обясни защо няма да ходят толкова време на училище? Защото има едни стотици хиляди ученици, които също ще запомнят завинаги миналата есен.

А нима те, децата ни, заслужаваха да им се случи това?

Какво загубиха първокласниците, седмокласниците и завършващите в решаващата учебна година на своя живот?

И дали ще я запомнят с добро?

45 дни стачка от 180 учебни дни в година?

Защо системата обуславя възможността при една евентуална стачка на учителите бъдещето на нашата страна да остане без подсигурено обучение, без онзи минимум, който би трябвало да е основата на интелектуалното израстване.

Комисията за защита от дискриминация има правомощията по Закона за защита от дискриминация да препоръча да бъде внесена такава промяна. В сигнала ни до нея се казва, че според нас действията на преподавателите по време на стачните действия през есента на 2007 година дискриминираха засегнатите от стачката ученици и техните родители по няколко признака:

Дискриминационен признак “обазование”
Децата и родителите са лишени от свободен избор на училище, тъй като е отнето правото им на достъп до безплатното образование в държавните и общински училища, които те са избрали.

Дискриминационен признак “имуществено състояние”
Децата, чийто родители нямат финансови възможности да ги запишат в частни училища, са потърпевши от стачката спрямо децата, чийто родители имат финансов ресурс децата им да учат в частни училища. Съответно децата от държавните и общинските училища са в по-неблагоприятна ситуация спрямо връстниците си от частните училища, които не стачкуваха, и децата имаха предимството да усвояват нормално учебния материал.

Дискриминационен признак „семейно положение“
Тук основанието е, че родителите, които не са в състояние да отглеждат своите деца целодневно, а по време на стачката им се налага да го правят, са поставени в по-неблагоприятно положение от родителите, които могат да осигурят такова отглеждане - имат домашна помощница или разчитат на помощта на свои роднини.

Всичко това доведе до лишаване на децата от гарантираното им от чл.53, ал.1 от Конституцията на Република България право на образование. По-конкретно – конституционно гарантираното право на безплатно основно и средно образование в държавните и общински учебни заведения.

Още веднъж ще подчертаем, че точно заради всичко това настояваме да бъде променен Законът за уреждане на колективните трудови спорове! Искаме образователните услуги да бъдат включени в кръга на общественозначимите професии, чието упражняване трябва да бъде минимално осигурено по време на стачка! Вие можете да ни подкрепите!

# 2
Мили хора, можете да ми пишете, ако не сте съгласни и възразявате.

Подписката е предвидена да обедини тези, които споделят това мнение, но също и да проучи обществените нагласи по темата.
Не искаме да воюваме за нещо, което болшинството хора не споделят.За това, ще оценим високо всички мнения и за и против.

Вярвам, че децата в България също могат да обичат училището истински, както съм видяла да се случва в други страни и това ще стане, ако всички сме по-активни, ако настояваме децата не просто да бъдат третирани като празни съдове, в които се излиза информация, а най-вече обичани и уважавани като личности в семейството и в училището.

Време е да разберем, че истинските поръчители и клиенти на образователната услуга сме ние, родителите, както и ние сме призваните да защитават правата на децата.От нашата активност зависи да променим нагласите и съзнанието по адрес на децата в българското училище.

Кога, ако не в детска възраст всяко човешко същество има право да не знае, да не може, да греши, да се лута и къде, ако не в училище трябва това да бъде професионално подкрепено, овладявано и насочено в правилната посока?

Всеки човек има извечното право да роди дете, но не всеки от нас има таланта да отгледа и възпита личност.За това и плащаме данъци, от които известен процент се дава на професионалисти, учителите в България, да ни помагат в тази слкожна и отговорна задача.

Може би не им плащаме достатъчно, съгласна съм, но в тези условия, в които живеем 2 сектора НЕ БИВА да си позволяват колабс при никакви обстоятелства, ако искаме да излезем от това сложно положение и да напредваме като общество, и те са: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО, защото от единия зависи тялото, а от другия душата и личността на всички бъдещи "човешки ресурси", които ще произвеждат вътрешен брутен продукт не само за заплати в публичния сектор, но и за нашите пенсии.

За това сме длъжни да осигурим на децата всичко необходимо да са по-добре образовани от нас,а това май не се случва.

И още нещо, което си мечтая всеки учител да разбере уважение не се дава, а се взема. Не може да искаш да те съжаляват и така да спечелиш висок професионален статус.

Това са някои от моите лични, нощни мисли по темата, като допълнение към петицията.

# 3
 • Мнения: 8 769
Ха, тъкмо гледах в новините нещото и то тупнато и в нашия форум.
Изобщо не съм съгласна с подобни изявления и нямам намерение нито да подписвам петицията, нито пък да я разпространявам.

# 4
 • Мнения: 7 831
Странно ми се вижда искането да се забрани на учителите да стачкуват  Rolling Eyes . Защото стачката им пречи, ами тя всяка стачка пречи, нима със стачката си градския транспорт не ми нарушава правото на свободно придвижване?!?
Учителите в другите европейски държави също имат право да стачкуват. Преди 2 години в Гърция за малко да пропадне цялата учебна година, учителите им стачкуваха до Декември, ако не ме лъже паметта. Друг е въпроса, че по света от стачките има смисъл и с тях се постигат някакви реални резултати, а тук 45 дни стачка и 30 лв повишение на заплатата  Confused.

# 5
 • Мнения: 386
Също не одобрявам този призив! Даже ми се струва обидно, а не съм учителка..

# 6
 • Варна
 • Мнения: 2 005
viaralazarova, насочили сте се в грешна посока. От това печелят само истинските виновници за проблема, т.е. управляващите. А те са избрани и от голяма част от тези, които виждат проблема както вас.

# 7
 • София
 • Мнения: 4 813
Дори не бих си помислила да застана срещу своите и на децата ми учители! Срамно е!

# 8
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 7 196
Хич не съм съгласна учителите или който и да било да няма право да си търси правата. У нас това май е най-ефективно със стачки и явно това е техния вариант за успех. Лекарите нямат право(или скоро го придобиха) да стачкуват ефективно и за това мизерстват или искат подкупи. "На запад" е една от най-вискоко платените професии, а тук......

# 9
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 770
"нека образователните услуги бъдат включени в кръга на общественозначимите професии, чието упражняване трябва да бъде минимално осигурено по време на стачка"

дали четем внимателно
целта не е учителите да нямат право да стачкуват, а по-скоро това им право да е съобразено с професията, която упражняват

# 10
 • София
 • Мнения: 4 813
Аз пък бих насочила петицията в друга посока с искането да се вземат мерки на учителите да не им се налага да стачкуват.

# 11
 • Мнения: 3 740
"нека образователните услуги бъдат включени в кръга на общественозначимите професии, чието упражняване трябва да бъде минимално осигурено по време на стачка"

дали четем внимателно
целта не е учителите да нямат право да стачкуват, а по-скоро това им право да е съобразено с професията, която упражняват

Как си го представяш на практика?

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 14 671
Това, което искаш, е ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ и опит за абсолютно неоснователна дискриминация на професията им!!!!!!!

Ти към какво искаш да приравниш обяснението, което трябва да дадеш на детето си във връзка с евентуална учителска стачка - към това то да загине в пожар ли (пожарникарите нямат право на обща ефективна стачка), в наводнение (Гражданска Защита), да бъде заклано на улицата (Полицията), да бъде разстреляно от външен нашественик (Армията), да бъде оставено да кърви до смърт (лекарите) или какво!?

То и без това няма наплив на желаещи да бъдат учители, дайте да им отнемем и напълно законното - и основателно съществуващо - право на стачка, да видим кой ще се навие.

Предлагам да забраним правото на стачка и на водопроводчиците. Защото как ще му обясниш, че тоалетната е запушена!? А как ще му обясниш, че полетът е отложен поради стачка? А как ще му обясниш, че не можеш да му купиш желаното шоколадче, защото касиерите стачкуват? А как ще обясниш, че... Абе, я дай за по - лесно да забраним правото на стачка на всички... освен, евентуално, на теб!

# 13
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 770
"нека образователните услуги бъдат включени в кръга на общественозначимите професии, чието упражняване трябва да бъде минимално осигурено по време на стачка"

дали четем внимателно
целта не е учителите да нямат право да стачкуват, а по-скоро това им право да е съобразено с професията, която упражняват

Как си го представяш на практика?

Не съм мислила сериозно, но има варианти. Напр. за у-щата стъпаловидно или ще имат три часа вместо седем. ДГ ще работят до обяд.

Но въпросът наистина е интересен. Може ли този, който е пуснал темата да обясни? Вероятно е мислено.

# 14
 • Мнения: 386
Копнах това от Днес+, че нещо логичноста на връзката ми е сходна и не знам за вас, но мен ме дразни.


"НЕ ЖЕЛАЯ ТАЗИ МИЛА ДАМА /В.Л./ ДА ГОВОРИ ОТ МОЕ ИМЕ И ДА МЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ,В КОЙТО И ДА Е СЪД.НЕ ЗНАЯ КАКВА Е ЧИСЛЕНОСТТА НА РОДИТЕЛИТЕ, ЧЛЕНУВАЩИ В НЕЙНАТА АГЕНЦИЯ, НО ДОРИ И ДА СЪМ ПОСЛЕДНИЯТ ОСТАНАЛ БАЩА, ИЗВЪН ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ, НЕ ЖЕЛАЯ НИТО ВЯРА ЛАЗАРОВА, НИТО КОЯТО И ДА Е ТЕЛЕВИЗИЯ ДА СВИРЯТ ФАНФАРИ ЗАТОВА,ЧЕ БЪЛГАРСКИ РОДИТЕЛИ ЩЕ СЪДЯТ НЯКОГО СИ ЗАДЕТО БЪЛГАРСКИЯТ УЧИТЕЛ ПОЖЕЛА ДА СЕ ОТЪРСИ ОТ РОБСКОТО СИ ПОСЛУШАНИЕ. СРАМУВАМ СЕ ЗАРАДИ ВАС ГОСПОЖО ЛАЗАРОВА, А НЕ ЗАРАДИ УЧИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА СИ От форума: вили-учител (20.10.2007 г. | 14:16ч.) Вчера на митинга в София,в дъжда се видях с колеги от 22СОУ,които ми казаха,че въпросната дама /В.Л/ е пристигала при тях заедно с телевизия BTV за среща без покана.Колегите,обаче,са компютърно грамотни и след изявите на госпожата в Канал 1 на 18.10 са се поровили в google , така че вече са знаели що за птица е госпожата, ЗАТОВА СА Я ИЗГОНИЛИ. БЛАГОДАРЯ НА КОЛЕГИТЕ,че ни информираха за това.БЛАГОДАРЯ И НА КОЛЕГИТЕ от ОУ”Св.Иван Рилски”,които разпратиха текста,който коментираме и до стачните комитети.МОЛЯ ВСИЧКИ,КОИТО ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ, ДА КАЧАТ ГОРЕПОСОЧЕНИЯ ТЕКСТ И НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИТЕ НА СВОИТЕ УЧИЛИЩА,тъй като те се четат и от ученици и родители.Недопустимо е някой с морал като фурнаджийска лопата да се обявява за водач на родителите в такъв кризисен момент.От резултатите в търсенето на ”Вяра Лазарова” излизат много нейни и на Агенцията й изяви,в които винаги стоят три,подобни на нейните,преплетени кръгове - Вяра Л./министър Даниел В./училище.Много интересна е позицията на госпожата от миналата година,когато се обсъждаха санкциите за неизвинените отсъствия - 5 неизвинени за месеца и ти спират детските.Тогава някак не е попрела с г-н Вълчев,но за сметка на това сега добре седенкува покрай него. В търсенето пък на ”Агенция за родителска активност” стигнах до няколкото отхвърлени проекти,в които най-високо оценените бяха доста училища от страната /в това число и ОУ-та/ ,а оценката на Агенцията е ”слаб(2)”.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт