Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 юни 2008, 08:40 ч.

Раждане-секцио

 • 1 775
 • 37
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6
Здравейте!

Искам да се допитам до Вас относно един въпрос.След един месец, а то вече стана и по-малко от месец, на 08.07.2008 г. трябва да родя. Всичко до сега беше ок, докато не ме пратиха на очен лекар и там установиха, че не съм за нормално раждане.Аз и преди съм знаела, че имам късогледство и диоптера ми е по-висок, но като ходих при доктора и той ми каза, че имам на едното око (-5.75), а на другото (-5.25) и ми препоръча да родя секцио, че иначе при самото раждане можело да се отлепи ретината.
Искам да попитам тези от Вас с подобен проблем, или които са раждали секцио и въобще всички във форума, страшна ли е тази операция ,има ли риск  за живота на бебето и мен и въобще всякаква информация, която имат по въпроса.С акушер-гинеколога ми говорихме операцията да е към началото на юли.
Благодаря предварително за отговорите и приятен и хубав ден на всички!

# 1
 • Мнения: 9 973
на едното око ми е диоптъра -6,-7 и все пак родих нормално

# 2
 • Мнения: 191
Аз също родих със секцио, покачих диоптрите по време на бременността, но доколкото знам, за да се вземе решение за операция се гледат очните дъна. Във форума има доста теми за секциото, всеки го е преживял по различен начин, някои ги боли, други не, аз за себе и мога да кажа, че и 10 деца бих родила по този начин, въобще не ме боля и нямах никакви усложнения. За риска за бебето - моя док твърди, че операцията е по-щадяща за бебето, ето защо, когато има риск за него се пристъпва към операция.
Все пак не е лошо да потърсиш и друго мнение, ако си привърженик на естественото раждане. Но знай, че какъвто и да е начина по който ще родиш, няма да бъдеш по-лоша майка, било то секцио, било естествено.
Пожелавам ти успех и живо и здраво бебче накрая  Hug

# 3
 • Мнения: 363
че и 10 деца бих родила по този начин, въобще не ме боля и нямах никакви усложнения. За риска за бебето - моя док твърди, че операцията е по-щадяща за бебето, ето защо, когато има риск за него се пристъпва към операция.
 Peaceаз съм си мног доволна от моето секцио.изобщо няма разлиак от преди,всмисъл не се 'увствам оперирана.вси4ко сама си правех от 1я ден за детето.освен това(операцията ми бе6е в 7 ве4ерта по спе6ност) и на сутрината слизах по стълбите зада се видя с мжа ми Hugспоко,даже се радвай ,4е 6те си секцио(с ридк пове4ето мами тук да ме лин'уват за думите Wink

# 4
 • Мнения: 111
Няма нищо страшно в секциото, рутинна операция. Довери се на лекарите, те могат да преценят ситуацията по- добре от теб. При мен секциото също беше по медицински показания, много исках да родя нормално. Бебето беше седалищно разположено и лекарката категорично ми каза, че съм за секцио. Аз обаче правих цифра упражнения, само и само да се обърне, инатих се и не влязох в болница за секцио. След като преносих,  гинеколожката  категорично ме изпрати в болница, след всички изследвания ме резнаха и се оказа, че бебето се е увъртяло три пъти с пъпна връв около вратлето. Не мога да ти опиша колко съм благодарна на лекарката ми, че настоя! 
Та с тази история исках да ти покажа, че трябва да оставим лекарите да си вършат работата. Типично българска черта си е тази наша компетентност, все сме професори по всичко и все знаем повече.
Правиха ми секциото в много-профилна болница с малко родилно отделение. В същия ден правиха още две такива операции, всичко мина добре, възстанових се бързо и можеш да си гледам детето адекватно.
Риска за бебето при секцио е по- малък от риска при нормалното раждане, риска за майката обаче е по- голям. Това изобщо не трябва да те притеснява, защото както нормалното раждане, така и секциото се прави по мнооого пъти, всеки ден, където и да раждаш мога да ти гарантирам, че хората имат опит. Довери им се!

# 5
 • Мнения: 9 817
Потърси в интернет информация за това как протича едно раждане чрез секцио.
Риск винаги има, също както и при нормалното раждане.

http://spisania.rozali.com/ot-moeto-dete/p6360.html

# 6
 • Мнения: 3 219
И  моя диоптър се беше покачил и на двете очи до минус 5, а бях с -3.75. Докторът ми каза същото за ретината, но  аз имах и други показания за секцио, пък и едно предходно, та не ми трябваше много да ме убеждава за второто секцио.
Няма нищо страшно Peace

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 2 388
Не се притеснявай от секциото.Винаги,когато приятелка ме попита,казвам че бих родила така много пъти.
Моето секцио не беше по мед. причини,а по мое собствено желание.
Не съм мислила,че може да се роди толкова лесно.Не съм усетила никаква болка,а само леко ''придърпване''  в областта около операцията.Но и то мина за няколко дни.Но болка нямах,наистина!
А дали има риск-винаги има.Но в никакъв случай не е по-голям от риска при нормално раждане!
Успех и леко раждане ти желая!  bouquet

# 8
 • Мнения: 2 109
Моите диоптри са -3,75,но при преглед на очните дъна с лазер се установи,че мога да родя нормално,но завърших раждането със спешно секцио,защото бебето се беше запречило и не можеше да слезе.Секциото е много по-безболезнено от нормалното раждане и риска за детето е по-малък.Не се притеснявай ! PeaceЛеко раждане!

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 14 677
Операцията е рутинна, опасността за теб и особено за бебето е по - малка от тази при вагинално раждане. Има неизброимо количество случаи на започване на вагинално раждане и последваща животоспасяваща операция по спешност и нито един пример за обратния случай. Важно е да се спреш на добър екип и особено - на добър оператор. От там на сетне, всичко е в техните / неговите опитни ръце.

За протокола, сама избрах такъв начин на родоразрешение и ако можех, по такъв начин бих родила пак още на следващия - и последващите - ден / дни. Имах най - добрия лекар Wink .

Бих допълнила, че според моята лекарка (която отказа изобщо да ми даде съвет какъв начин за раждане да избера, решението си беше само и изцяло мое) кръвозагубата при секцио в съвременни условия е чувствително по - малка от тази при вагинално раждане, опасността за майката - също, а опасност за бебето, до колкото изобщо може да се говори за такава, на практика има само ако оператора е неопитен и / или невнимателен.

Болка не съм имала, към седмица след като ни изписаха си размествах тежките мебели - още даже бях с конците (което, обаче, е абсолютно забранено след каквото и да е раждане и бях предупредена за това и безобразното и безотговорно поведение си бяха лично мои), никакви последствия нямаше тази ми "щуротия".

Последна редакция: ср, 11 юни 2008, 09:51 от katiABV

# 10
 • Мнения: 6
По-добре не рискувай - щом са те посъветвали да родиш секцио - така направи. Бебето ще има нужда от здрава и издръжлива мама, повярвай ми!!
Аз родих миналия август. Желаех да родя нормално, имах всички признаци, че ще бъде леко раждане /широк таз, неголямо бебе и т.н./, но нямах разкритие. Разрязаха ме по спешност, защото раждането беше започнало отдавна, бебето беше ниско долу,а имах 1 см разкритие въпреки системите и беше станало опасно за него.
По време на операцията усещаш всичко, но не те боли. След час те отпуска упойката и вече усещанията са нормални: разбира се, че те боли много като мърдаш, все пак си рязана. Но като ти донесат бебето - спираш да усещаш болки. Всъщност, не че не усещаш - спираш да обръщаш внимание.
Веднага си понесох бебето и дори ходех по коридорите за туй-онуй.
Така беше при мен. Чувала съм от други майки, че въобще не ги боляло след операцията.
А за бебето рисковете при секцио са по-малко в сравнение с нормалното раждане.

Аз исках да родя нормално, защото е естествения процес. Но това е когато имаш избор.
Щом има опасност за здравето ти - по-добре не рискувай. Може при някои жени да не е имало усложнения при твоите проблеми, но пък ако ти имаш?
След като родиш ще трябва да се мобилизираш и да направиш всичко възможно да ти дойде кърмата по-скоро и да поддържаш лактацията, а не да ти оперират очите и да си в стрес.

Това е моят съвет.
Таня

# 11
 • София
 • Мнения: 278
Риск винаги има. Аз раждах секцио и всичко беше ОК. Но според мен не трябва да знаеш всичко за самата операция - просто се довери на гинеколога си!

# 12
 • Мнения: 764
Аз от самото начало на бременността исках да родя със секцио и си знех, че тъй като имам висок диоптер (-5 и на двете очи), няма да имам проблеми. Докторът обаче ми каза, че това изобщо не е висок диоптер и няма никакъв риск. Направо се побърках, докато се разберем с него, защото по никакъв начин не исках да разждам нормално. Слава богу, родих с операция. защото бебокът беше със седалищно разположение. Операцията не е страшна, много е кратка (около 40-45 мин.), така че за мен това е най-удачният начин. Операцията ми беше планова, отидох си сутринта в 8 в болницата, подготвиха ме и в 10.00 бебокът вече се беше появил.
Изобщо не се притеснявай, няма риск нито за теб, нито за бебето. А и много бързо ще се възстановиш. Единствено малко боли първите няколко часа, но веднъж като станеш, много бързо забравяш.
Който ме е питал досега за секциото, съм му казвала, че още много пъти бих родила по този начин.
Успех ти пожелавам и скоро да се радваш на едно чудно бебче!

# 13
 • Мнения: 1 477
Родих секцио по желание.Диоптъра ми е малък и не беше причина за моя избор.Риск винаги има-както и при нормалното.Моята операция мина много леко и се възстанових много бързо.Не съжалявам за решението си.Следващото живот и здраве пак ще родя така HugКонсултирай се с гинеколога си.Моят ми беше разяснил цялата процедура.И не се притеснявай...сега най-важно е да сте добре с бебо.Леко бременеене и на финала едно прекрасно детенце   bouquet

# 14
 • Мнения: 3 069
След като лекарите са преценили така по-добре ги послушай.
И при нормално раждане пак може да се стигне до секцио.
Секциото е много по-щадящо за детето!

Общи условия

Активация на акаунт