Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 65
Здравейте, мами. Днес пуснах детето си за пръв път на детска ясла - държавна, едва уредих мястото. Няма да казвам коя. На обяд отидох да го взема, а той беше тотално разреван. Той е на 2 години, но доста добре говори - неподозирано добре. И още по пътя ми казва: "Не иска тука, лошо, лошо, при мама, вкъщи и пр." Като го разпитах защо, той вика "ударила леличка много", казвам "къде те удари?", а той "по главичката, много, много" Питам го -защо те удари, а той "много плакал, много плакал".  Cry  Cry НЕ мога да ви опиша каква смесица от ужас, безсилие и тъга изпитах. Веднага се върнахме в градината да попитам какво става, но вътре леличките изглеждат много мили, обясниха ми, че не е възможно да са го удряли и че децата имат богата фантазия и чепри такъв стрес е по-вероятно да си измисля. Да, само че той НИКОГА не си е измислял нищо до сега. Ама никога. Имаше гледачка до сега, никога не ми се е оплаквал от нея, никога не е казвал, че някой го е удрял /дори когато майка ми го е пошляпвала/. Дори за да съм сигурна започнах да го разпитвам отдалеч: "къде беше днес, какво прави, игра ли с другите деца, с какви играчки игра, ти удря ли другите деца, плака ли" и пр. - на всичко си отговаря честно. И плавно вървя към въпроса: удариха ли те? - да, кой - леличката, къде - по главичката, как - той показва нагледно как, защо - много плаках... И сега на кого да вярвам? Някак просто не мога да повярвам, че си измисля.  А и за пръв път го виждам с такъв поглед - просто беше сякаш друго дете. Той е доста палав, на моменти наистина плаче неутешимо, чак ми е идвало и на мен да го ударя. Но още от първия ден... Кажете, на някого случвало ли се е нещо подобно и какво да правя? Толкова ми е мъчно... Sad

# 1
 • Мнения: 1 632
Стана ми много мъчно!Всички са много любезни като са там родителите,но аз съм ставала свидетел на такива неща.Винаги оправданията им са,че децата си измислят.То е така,но те са се вкопчили в това и винаги така се измъкват.Ти най-добре си познаваш детето,и сама можеш да прецениш.Аз лично бих повярвала на моето.

# 2
 • София
 • Мнения: 7 078
Моята дъщеря, която е по-голяма е имала различни версии за такива ситуации - казва различни неща на моменти и не мога да разбера как точно стоят нещата, но пък твоето дете твърди едно и също  Thinking
За да се разбере какво точно е положението се правят ролеви игри, но детенцето ти е много малко и не знам възможно ли е, по-скоро едва ли  Rolling Eyes
Поговори ако имаш възможност с други родители, за да видиш техните наблюдения какви са.
Дано не е вярно, защото е много тъжно.

# 3
 • Мнения: 65
Ами аз самата търся начин да си внуша сама на себе си, че не е вярно, но колкото и да го мисля - познавам го, никога не си е измислял нищо. А съм го поставяла и друг път в стресови ситуации - наскоро падна в един клуб, бяхме там на рожден ден. Удари си главата, попитах "какичките" и те ми казаха, че бил паднал върху някакво камионче. Попитах го него - същата версия. После падна от една люлка, разби си устната, водихме го да го шият в Пирогов - представете си 2 годишно дете да го шият, при това не пускат майката да влиза. Но само плака, не ми се е оплаквал че нещо лошо са му правили, повтаряше само "конеца, конеца". А сега да ми казва с такива подробности, че са го ударили, и то по главичката, и то леличката, и то силно  Sad Даже го питах дали леличката е била с къса или с дълга коса, и той казва "с дълга". Sad Иначе говорих с майката на едно друго детенце, моя позната, ходят в същата градина - каза ми, че никога не са го били, но то нейното е много по-кротко. Затова пиша тук, за съвет... Много, много трудна ситуация  Sad особено ако стане рецидив.

# 4
 • Мнения: 3 268
Описала си детенцето си като едно будно и интелигентно дете.При това положение не бих се съмнявала в думите му.Говори с лелките и им дай да разберат,че синът ти всичко ти казва и те не могат да лъжат и замазват положението с разни оправдания.Когато синът ми беше на детска градина преди много години имаше една лелка ,която наистина биеше децата.Голяма,едра,поне 90 кг.До ден днешен като я срещна в квартала ми идва да я набия.Навремето директорката я скатаваше,защото беше някаква връзкарка.И до днес си работи в градината,но вече не посяга.Явно е имало много оплаквания,включително и от мен навремето и си е взела поука.

# 5
 • Мнения: 65
Ами тя директорката дойде, докато говорех с едната лелка. Чу втората половина на разговора и също каза нещо в смисъл, че бил спокоен докато играел навън и че не може да са го удряли. А споредмен трябваше направо да го попита него и да го накара да посочи лелката. Мен не ми беше удобно да правя такива неща, а и не мисля, че щеше да е правилно. Но аз все повече се убеждавам, че той казва истината. Просто мисля утре пак да говоря вече само с директорката. А и какво друго бих могла да направя? Нати, моля, разкажи ми все пак за тези ролеви игри, може пък да проработи. Или поне да получа повече информация от него. Защото така се чувствам адски безпомощно и тъпо, също както той се е чувствал вероятно  Cry

# 6
 • Мнения: 37 188
И аз мисля като Нати. Понякога децата разбират грешно действията ни, особено толкова малки. Накарай го да ти покаже какво е станало, може да е било игра, може и да не е  Tired

При нас помогна, бях сигурна, че не лъже, каза, че учителката я е ударила по гръба, а се оказа, че тя е била с гръб към стената и жената просто е метната одеалото в/у нея  Laughing след като решихме да го изиграем 5-6 пъти я "первах" лекичко и тя казваш, че е било по-леко, накрая се предаох, тръгнах да я завивам и тя каза, че точно това е усетила  Crazy раздвам се, че не избързах и не отидох да говоря първо с тях.

Друг случай, оплакваше се, че едно от момиченцата я душело  Tired а то просто е по-нисичко и буквално й увисва на врата, сега са първи приятелки  Grinning

# 7
 • Мнения: 65
Защо, какво толкова лошо, ако отидеш първо при тях? И те ти разкажат всичко това - че са и метнали одеалото. Толкова ли е страшно да отнесат някое обвинение, дори необосновано, стига нещата да се изяснят и ти да си спокойна? Не знам, аз така разсъждавам, най-добре да се говори с всички страни. А иначе започвам да схващам: трябва да се опитам да пресъздам ситуацията, нали така? Ще му кажа "Аз съм леличката, ти си Детето /той така нарича себе си/. Ти си играеш с мотора. Покажи как си играеш. После леличката ти казва нещо, и ти започваш да плачеш. Покажи как плачеш..." и т.н., докато стигна до удрянето, нали така? А някакъв друг трик има ли?

# 8
 • Мнения: 9 817
Аз също подкрепям Нати.
Моето дете често ми разказва, че била наказана, ей така без причина.
Когато, обаче попитам учителката станало ли е нещо, причина винаги има.
Не отричам, че твоето дете може да е удряно от персонала, но никога не трябва да забравяме, че малките са големи хитреци.

# 9
 • Мнения: 65
Франческа, правилно ли съм те разбрала: ако моето дете е имало някакво провинение, то си е заслужавало боя? Защото това излиза от поста ти. Боже, как ще удряш дете на 2 години по главата?!?  Shocked При това дете, което за първи ден е на детска ясла с напълно непознати хора! Ами всъщност докато има родители, които смятат, че удрянето е нормално и оправдано при каквито и да е обстоятелства, то и децата ни ще бъдат удряни. Включително и децата на хора като мен, които смятат, че това е престъпление, което в малко по-цивилизованите държави се наказва жестоко.
ОК, изглежда, че трябва да променя въпроса. Обръщам се сега само към майките, които не могат да приемат боя като подход за наказание. Със самите лелички ясно, че ще говоря отново, и то много сериозно. Въпросът е да обяснявам ли изобщо нещо на детето? Да го питам ли няколко дни подред дали пак са го удряли леличките или просто да симълча и да гледам той дали няма да се оплаче?

# 10
 • Мнения: 9 052
Според мен го е ударила.
Доколкото можеш му обясни, чЕ не е правилно леличката да прави така.
Не zнам какво бих направила, но със сигурност ще се почувствам ужасно zле и детето също няма да е добре. Поговори с тях, че ако плаче и го ударят няма да zахаресва яслата повеЕч и няма да спре да плаче , напротив.  Обясни им ако искаш метод по който ти го успокояваш, zа да пробват с него. 

# 11
 • Мнения: 934
На две години децата не могат да лъжат!

Такива случки просто ме вбесяват! #Cussing out
Ако бях аз, щях да кажа на лелките (при положение че реша да оставя детето си там, разбира се) - че не искаш да им слушаш обясненията и оправданията, но ако детето още веднъж се оплаче, че са го удряли, ще подадеш оплакване в полицията!

Задължително е детето да знае, че никой няма право да го удря, било то лелки, учителки или каквито там са, и че трябва винаги да ти казва всичко.

# 12
 • България
 • Мнения: 99
Стана ми много мъчно!Всички са много любезни като са там родителите,но аз съм ставала свидетел на такива неща.Винаги оправданията им са,че децата си измислят.То е така,но те са се вкопчили в това и винаги така се измъкват.Ти най-добре си познаваш детето,и сама можеш да прецениш.Аз лично бих повярвала на моето.
Здрасти,ще ти дам пример с моето дете когато беше на ясла,тя говореше много и не съм я хващала да ме лъже за каквото и било.Та случаят е следният:събираха уж пари за вентилатор,всички родители бяхме дали,но изведнъж решиха,че е по добре да купят телевизор и поискаха по още някой лев,парите не бяха много,но аз отказах .Обясних им ,че съм против и предпочитам да купят нещо наистина за децата като игри ,малки къщички абе общо взето нещо от този сорт за което разбира се ще дам пари(само да вметна ,че преди това съм купувала дори саксии,защото всяко дете си имало цвете,за което да се грижи ,а пък после така и не го видях).След време купиха телевизор,притеснявах се да не са и казали нещо във връзка с моя отказ(пред нея нищо не бях коментирала),но тя не споменаваше,докато един ден не гледала телевизия с баба си и и рекла"бабо,госпожите казаха,че щом не съм дала пари за телевизор нямам право да гледам телевизия".Направо полудях,говорих с госпожите и отговора им беше ,че си измисля.Как си измисля точно такива работи едно двегодишно дете не ми е ясно и то формулирано по този начин.Ами това е момичета,вярвайте на децата си ,те са най искренни.

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 8 215
Според мен много е възможно"любезната" леличка да го е ударила по главата за да млъкне. Направи наистина ролева  игра за да потвърдиш истината. За съжаление нищо не можеш да направиш, защото при всички случаи ще отрекат и ще излезе, че детето си измисля. Това е първият му ден едва ли си измисля. Ако има и други оплаквания от лелката вече трябва да се направи оплакване.

# 14
 • Sandhausen, Germany
 • Мнения: 3 660
За съжаление и аз мисля, че детето ти не те лъже. Моя син също всичко ми разказва, дори за другите деца и съм сигурна че не лъже, защото го питам по различни начини през определени интервали и във вид на игра и все едно и също казва. Според мен това с дет. фантазии е едно доста удобно оправдание на повечето учителки и лелки... Аз познавам най добре детето си и когато чуя непривично за него изказване, няма как да не му вярвам, защото няма как да си го е измислил. Мисля, че трябва ясно да им дадеш да разберат, че детето споделя с теб и че не би позволила своеволия с оправданието, че той си измисля. А по повод наказанията без повод - моя син много рядко разбира всъщност за какво е наказан в детската, защото никой не си прави труда да му обясни. В повечето случай е направил нещо неволно / не казвам, че това е оправдание/ и ако не му се обясни какви могат да се последствията или защо това е неправилно, той със сигурност ще го направи пак. Какъв е смисъла тогава от това наказание? Но да не се разпростирам повече, че това ми е болна тема напоследък..

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт