Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 юни 2008, 21:30 ч.

65-часова работна седмица???

 • 4 105
 • 24
 •   1
Отговори
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Днес разбрах, че Европейският съюз е приел предложението на Словения за увеличаване на работната седмица на максимални 60 часа в общи случаи, и до 65 за определени колективи, като например лекарските. До последно само Испания е била против, но изглежда, че накрая и тя е подписала споразумението. Което поставя нещата така - в случаите за 65 часа при 5-дневна работна седмица, се работи по 13 часа дневно; при 6-дневна - по 11; а в случаите за 60 часа - при 5-дневна по 12 часа и при 6-дневна - по 10.

Ето за испаноговорящите един от авторитетните исп.ежедневници Ел Паис:

El País


Говори ли се нещо за това в страните, в които сте?

# 1
 • Мнения: 1 242
Ето информацията на немски от NTV.
Днес новинарските емисии в Германия нищо не споменаха, да видим утре.

# 2
 • Мнения: 130
да, говори се тук в атина, около мен много. аз все не можех да повярвам, че ще го приемат. та това си е чист феодализъм. не е възможно физически човек да работи по 13 часа на ден. та това означава да се прибира колкото да преспи само. и това за същите пари както и досега.лудост е

# 3
 • пак на Рив Гош
 • Мнения: 1 476
За Франция не съм чула/чела. Дори и да подпишат нещо, сигурно ще е тихомълком... иначе от стачки няма да се отърват. То правителството от миналата година се опитва да "натъмани" 35-часовата работна седмица към увеличение, ама засега без особен успех. Иначе мисля, че според френския кодекс на труда, максималната продължителност на работната седмица в момента е 48 часа.
Вес, не разбирам испански, но мернах името на наш Саркози... май казваха, че и той щял да подпише (или не съм рабрала?  newsm78).

като гледам, че се говори в другите страни, ще взема да потърся и аз...

P.S. Намерих, в сайта на "Le parisien". Доколкото разбирам, засега само министрите са уточнили условията, но тепърва трябва да се получи единодушно oдобрение от Европарламента.

Последна редакция: чт, 12 юни 2008, 00:21 от Роца

# 4
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
В испанския печат пише, че 27-те министри на труда на страните от ЕС са го приели, оставало да мине и през  Европейския парламент.


Роца, за ваш Саркози пише, че първоначално, против са били Испания, Франция, Италия и още няколко страни, като после, първо, с идването на власт на Берлускони Италия веднага се съгласява с проекта; после Саркози и Гордън Браун (премиера на Англия) сключват договор, че ако Англия подкрепи реформата на агенциите за временна работа (идея нямам за каква реформа става въпрос), то Франция ще подкрепи този проект. Явно някакви техни игрички, в стил "ти ми дай каквото искам аз, пък аз ще ти дам каквото искаш ти".

П.С. Сега прочетох линка, който си дала. Излиза, че въпреки подкрепата за този проект, френския министър се ангажира с обещание, че това във Франция няма да стане  newsm78. Също и, че принципно, официално по закон седмицата си остава 48 часа, но ако работника и работодателят се споразумеят, тези часове могат да бъдат увеличени и до 70  Shocked. Интересно, ако на някого му поставят условието "или се съгласяваш на 70 часа, или си тръгвай, защото за твоето място чакат вече пред вратата" дали ще се счете за нормално споразумение? Защото си е чисто извиване на ръце.

Последна редакция: чт, 12 юни 2008, 00:32 от Bec

# 5
 • Германия
 • Мнения: 7 145
"Ужас и безумие" както казваше една позната.
Изнервена и недоспала продавачка бих преживяла, но не дай си Боже, да попадна на преуморен лекар например..Явно са решили да уморят работещите, без да мислят, кой ще плаща после осигуровки, данъци и пр. Rolling Eyes

# 6
 • Мнения: 5 720
Мисля, че става дума за регламентиране на максимален брой часове, а не за отмяна на 8ч. работен ден. Има съществена разлика.  Тук (Ит) в новинарски емисии не се е споменало такова нещо до сега. Все пак има европейско и св. Рита на дневен ред. Къде ще говорим за работни часове...Според мен правят тази промяна, за да не се плащат извънредни часове. Ще намерят начина..Хитреци.

Последна редакция: чт, 12 юни 2008, 09:14 от 10¢'s caffè&lounge

# 7
 • в Tara
 • Мнения: 3 291
честно казано въобще не вярвам това да стане на практика.
предвиждам бунт, поне в испания. това са много часове, че и събота да се бачка..., не, мани

# 8
 • Мнения: 945
Не сте раzбрали нещо. До сега нямаше официално ограничение колко часа в седмица може да се работи. Сега приеха zакона, че май 65 (или 60) е максималното. Целта била уж да не се иzполzват работниците като например наемни сеzонни работници zа бране на ягоди.
Но и тук лекарите ротестират, zащото ако им се наложи да работят повече от 65 часа няма да им плащат.

pepelyashka, а ти как мислиш, по колко часа в седмица работят лекарите?  #Cussing out Един път попаднах на анестеzиолог, който се оплака, че иzлиzа от 12 часова операция, а смяната му е zапочнала преди 24. Добре, че това беше само предварителния раzговор преди операцията ми, че имаче щях да си хвана парцалките и да си тръгна.

# 9
 • ENGLAND
 • Мнения: 3 001
Доколкото чета, в поста на Вес пише максимум 60 часа. Мисля, че пак англичаните тук са замесени. Тук има доста хора и позиции при които се работи на 12 часови смени, събират се 60 часа седмично. Преди година Европейският парламент искаше да узакони 48 часова работна седмица и тук в Англия бяха много уплашени работодателите, че ще трябва в този случай да назначават още хора, а на тези с намаляването на работните часове ще трябва да увеличат часовата ставка.  А на тях това хич не им оттърва. Сега, приемат ли максимума 60-65 часа положението си остава същото, няма да има промени при работещите на 60 часова работна седмица, просто е узаконено.

# 10
 • Мнения: 7 606
Много Шум zа ниЩо според мен. Представа си нямате колко хора работят пове4е от 60 4аса.

# 11
 • далечно
 • Мнения: 1 028
хей, 4етете преди да се вдига олелия и паника: ми естествено става дума за узаконяване на 60-4асова работна седмица, а не за повсеместно въвеждане на такава  или отмяна на 8-4асовия работен ден Joy

# 12
 • Мнения: 130
Цитат
хей, 4етете преди да се вдига олелия и паника: ми естествено става дума за узаконяване на 60-4асова работна седмица, а не за повсеместно въвеждане на такава  или отмяна на 8-4асовия работен ден
да, но в работата на мъжа ми вече са им казали, че е добре да стоят по 2-3 часа повече. не са ги задължили, но са им намекнали, че ако не искат хора за местата им бол.

# 13
 • Мнения: 1 242
хей, 4етете преди да се вдига олелия и паника: ми естествено става дума за узаконяване на 60-4асова работна седмица, а не за повсеместно въвеждане на такава  или отмяна на 8-4асовия работен ден Joy

Какво разбираш под "узаконяване на 60 работна седмица"?
Модерно робство? Не че и сега го няма...

# 14
 • далечно
 • Мнения: 1 028
asioulini, съжалявам за мъжа ти, че не е случил на коректен работодател. дали ни харесва или не, факт е че пазарът на труда е конкурентен

моля, прочетете цялостната позиция (от заседанието на Съвета на министрите, 9-10 юни). Та се касае за промяна на съществуващата Директива за работното време, но вкючва и куп други неща. Журналистическите партенки извадени от контекст нямат голяма инфо стойност

http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/lsa/101031.pdf

вероятно я има и на други езици

Общи условия

Активация на акаунт