Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 юни 2008, 19:06 ч.

До мамите счетоводителки-въпросче

 • 1 690
 • 6
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 434
Един проблем ме мъчи няколко дена насам-значи нашата фирма има наематели. Ние им префактурираме тока 411/703 -в един момент се оказва, че електромерите не са били наред и ние сме губили от разликата-за това издадохме ДИ. В месеците, в които те са били на загуба-ние трябва да им платим. Обаче плащането от тяхна страна е с прихващане-прихващат нашата сума и плащат по-малко в брой-издаваме касова бележка. Как се осчетоводява това?  newsm78 Може би през разчетна сметка?

# 1
 • Мнения: 1 007
Според мен е по-правилно и най-чисто за

...месеците, в които те са били на загуба
 

да издадеш КИ, след като в обратния случай си издавала ДИ.

За какъв период от време става въпрос или колко префактурирания на ел.енергия трябва да коригираш?

# 2
 • София
 • Мнения: 434
За цялата 2007-месец по месец-или ние сме на загуба или те.
И да-за месеците, в които ние сме длъжници-аз издавам КИ към тях.
Въпросът е, че те плащат в брой и не знам как да го осчетоводя-да издам ПКО с по-малка сума? Разликата м/у ДИ и КИ? А по бележките сторно?

# 3
 • Мнения: 1 007
Попитах те за какъв период става въпрос, защото аз бих постъпила по друг начин. Вместо да издавам общо 12 КИ или ДИ към издадените вече фактури бих направила една справка - сума по издадената фактура, коректна сума и разлика между тях. И така за всяка фактура поотделно. Накрая сумираш разликите - плюс, минус, плюс, минус и каквото се получи - издаваш едно ДИ или КИ и с това изчистваш случая. Прилагаш си справката и копия на издадените фактури, ако искаш и първите и коректните сметки за ел.енергия. Ако издадеш ДИ - 411/703 и в червено за КИ. В първия случай чукаш касов бон + ПКО /501/411/, а във втория само изплащаш сумата с РКО /411/501/ без да издаваш сторно бележка, защото нямаш издадена фактура и съответно чукната сума на касов апарат, с които да ги обвържеш в рамките на месеца/годината.

Щом си издала отделни изравнителни КИ или ДИ, мисля че е по-правилно да работиш по горния начин и с точните им суми, а не с разлики между задълженията или прихващания. ПКО и РКО нали трябва да отговарят на сумите по фактурите?

Уффф...дано не греша за всичко, което изписах. newsm78 Иде ми да звънна на моя приятелка данъчен инспектор. Crazy

Алоооооууууууу , няма ли и други бесни счетита из този форОм?!? ooooh!

# 4
 • София
 • Мнения: 434
а във втория само изплащаш сумата с РКО /411/501/ без да издаваш сторно бележка, защото нямаш издадена фактура и съответно чукната сума на касов апарат, с които да ги обвържеш в рамките на месеца/годината.


 newsm78 Ама тя сумата се прихваща от парите, които те ми дават. Пък и дори да издам РКО какъв ще бъде техния насрещен документ?ПКО? А касовите бележки не трябва ли да ги сторнирам-нали за всяко ДИ съм чукнала кас бележка, а сумата де факто е по-малка? Така прихода в касата ми не е реален-по-голям е  ooooh!

# 5
 • Мнения: 1 007
Повече от сигурна съм в правилността на отговора ми, със съществената разлика, че за КИ трябва да издадеш сторно бележка, за да засечеш касовия апарат и респективно касовите продажби. Не съм имала подобен случай, извини ме, че те подведох.Embarassed Потвърдено е от данъчна инспекторка. Crazy От чисто любопитство разнищих въпроса ти и с нея, но нямах време да пиша. Тя по принцип предложи и други варианти /доста сложни и замотани за мен лично, вече не ги и помня/, но заедно стигнахме до извода, че този начин е най-чист.

Ако работиш с точни суми и накрая теглиш чертата, пак ще стигнеш до въпросната разлика между задълженията ви. Ако прихващаш и издадеш ПКО примерно, който ще е със стойност различна от каквито и да е издадени документи по случая, как ще си закриеш издадените ДИ или КИ?

Ако издадеш КИ - 411/703 + сторно бележка, след това РКО - 411/501, така и оборотите ти ще бъдат чисти. Ако работиш с точни суми обаче. Mr. Green Техните контировки - за КИ - 602/401, /някои слагат ел.енергията в 601/ + ПКО - 501/401.

За всяко ДИ издадено през тази година си чукаш касов бон и приемаш точната сума с ПКО.

Една идейка - защо не си създадеш временен, нов клиент в счет.програма с име `бг-мамма` Mr. Green и разиграй случая с поне 2-3 КИ и ДИ по начинът, по който ти предлагам и ще видиш, че нещата се изчистват. Ако не го пробвам и аз утре в офиса пък нА! hahaha С Т-обрАзни сметки май съм на `Вие` Embarassed

Миналогодишните фактури са ти закрити, нали така? В този случай пу не ме питай към кои изходящи фактури ще отнесеш издадените през тази година КИ и ДИ. Mr. Green

Не мога повече да мисля днес. Тежък ден.

Последна редакция: вт, 17 юни 2008, 21:33 от SAKRI

# 6
 • София
 • Мнения: 434
Благодаря от сърце   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт